La mestra
Rosa Sensat i Vilà

Quan l’educació s’arrela a la vida

«Si l’escola oblidés la transmissió de la cultura, patrimoni de la humanitat, no tindria raó de ser.»

Rosa Sensat i Vilà

(El Masnou, 1873 - Barcelona, 1961)

És una de les figures més destacades de la pedagogia a Catalunya per la seva tasca, entre d’altres, com a directora de la secció de noies de l’Escola de Bosc, la primera escola activa a l’aire lliure de Catalunya. Va participar activament en el moviment feminista del seu temps i va ser membre de l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona. Publicà diversos llibres –d’entre els quals destaquen Les ciències en la vida de la llar, Del vestit i de la seva conservació i Vers l’escola nova– i nombrosos articles.

«El mestre ha de fer-se petit i humil davant de l’infant, ja que només així podrà penetrar en el regne de la pedagogia. Sempre hem procurat fer la feina interessant, i així hem obtingut un resultat d’un valor moral positiu.»

La infància al Masnou i els primers anys de formació

Àngela Vallès. APRS
El Masnou, principis del segle XX. AHMM
Dibuix que va fer als quinze anys, dedicat a la seva mare, Josefa Vilà. APRS

Rosa Sensat neix el 16 de juny de 1873 al Masnou, a la casa familiar del carrer de la Quintana, actualment carrer de Pere Grau. Filla de Jaume Sensat i Maristany, mariner, i de Josefa Vilà i Riera, brodadora, assisteix primer a l’escola de pàrvuls, que la converteix en lectora des de ben petita i, més endavant, a l’escola primària pública.

A nou anys es mor el seu pare i ha de començar a treballar al taller de la mare. Però això no li impedeix estudiar i, a deu anys, és admesa al Col·legi Barcelonès per tal de preparar-se per entrar a l’Escola Normal. Viu a casa de la directora del centre, Àngela Vallès, que esdevindrà, més endavant, la seva sogra.

A quinze anys és nomenada mestra suplent de l’escola pública elemental del Masnou i hi treballa tres anys, fins que aconsegueix una plaça a l’escola de pàrvuls de Girona. La seva ambició intel·lectual fa que segueixi estudiant i formant-se contínuament.


Relat biogràfic de Rosa Sensat per la seva filla Angeleta Ferrer.
Corbeta Celestina, amb la qual navegava el seu pare, Jaume Sensat.
Col·legi Barcelonès. Passeig de Gràcia, 87 .1887. APRS

«Hem fet obra de renovació, inspirada en els principis de l’escola nova i, per tant, demolidora de tota pràctica o disposició escolar que tingués regustos de l’antiga escola autoritària i opressora.»

A Madrid, sota l’influx de la Institución Libre de Enseñanza

L’any 1896, després de guanyar-hi una plaça d’auxiliar de pàrvuls, s’instal·la a Madrid. Ja hi havia viscut durant un curs, quan estudiava a l’Escuela Normal Superior amb el guiatge d’Agustí Sardà i Llaveria, professor d’aquest centre i amic de la família. L’experiència en aquestes escoles infantils no és gens agradable: acompanyada de mestres ignorants i sense il·lusió, hi aprèn, sobretot, què no s’ha de fer. Tot i així, de seguida que pot introdueix en aquelles aules una cultura escolar diferent, d’acord amb els seus principis.

A Madrid entra en contacte amb el nucli de la Institución Libre de Enseñanza, els promotors de la qual creuen en la regeneració del país a través de l’educació integral de les persones. Assisteix a les conferències de l’Ateneo de Madrid i del Museo Pedagógico. Participa en penyes d’intel·lectualsi en la vida cultural de la ciutat. Després d’aquests anys d’intensa activitat i formació, guanya les oposicions per entrar a l’Escola Normal Superior d’Alacant, on li encarreguen les classes de física, química i ciències naturals.

Interior de l’Ateneu de Madrid. AM
Porta del Ateneo de Madrid a principis del S.XX. AM
Rosa Sensat, a l’època en què era a Madrid. APRS
Agustí Sardà, amic de la família. APRS

«La meva curiositat em va portar a visitar tota mena d’institucions, des de l’escola de pàrvuls fins a la universitat, amb tota la sèrie d’obres complementàries i socials que perfeccionaven i enriquien l’obra educativa.»

Els viatges d’estudis a Europa per ampliar horitzons

Ovide Decroly, inspirador de l’obra pedagògica de Rosa Sensat.
Édouard Claparède, autor de L’Educació Funcional.

No són poques les oportunitats de sortir i explorar que se li presenten i les aprofita sense dubtar-ho. Per sort, ho pot fer: viu a prop de la família i sempre hi ha algú que es pot encarregar de la casa i dels fills.

Per a Rosa Sensat els viatges són experiències d’aprenentatge. El primer el fa l’any 1908 arran d’un viatge de negocis del seu marit  David Ferrer i visita diverses escoles d’Alemanya i Brussel·les. El 1911, juntament amb tretze mestres més que han estat becats per l’Ajuntament de Barcelona, viatja a França, Suïssa i Alemanya. D’aquesta experiència se’n redacta una memòria que es publica l’any següent. Per això sabem que visita l’Escola de Bosc de Lió.

La Junta para Ampliación de Estudios e Investigaciones
Científicas
 li concedeix una beca per a una estada a l’estranger. Entre els mesos d’octubre de 1912 i març de 1913 fa una estada a Bèlgica, Suïssa i Alemanya per estudiar, sobretot, la didàctica de les ciències físiques i naturals. A Brussel·les s’interessa  especialment pel pedagog Ovide Decroly, les metodologies vives del qual la inspiren en la seva pròpia obra pedagògica. A Ginebra, a través de Pau Vila –que hi estudiava–, visita l’Institut Jean-Jacques Rousseau i entra en contacte amb els homes i dones d’aquesta institució, particularment Pierre Bovet, Édouard Claparède i Alice Descoeudres. 


Angeleta Ferrer explica els viatges d’estudis de la seva mare
Coberta del diari personal del seu primer viatge a l’estranger. APRS
Coberta del llibre col·lectiu publicat el 1912.

«En una escola on es pretén dur a terme una obra d’educació natural activa, el menys important són els edificis i el que ho és més és el camp. Les visites i les excursions han anat encaminades ben sovint a la formació del sentit estètic.»

L’Escola de Bosc, educació activa en contacte amb la natura

Cobertes de tres quaderns de les alumnes Angeleta Ferrer, J. Arànega i Josefa Gallén, 1915 - 1921. APRS
Escola de Bosc, Edifici utilitzat per menjadors. APRS
Un dels treballs de l’alumna J. Arànega. APRS

Una de les grans realitzacions de Rosa Sensat és l’Escola de Bosc de Barcelona, la primera escola activa pública i a l’aire lliure de Catalunya, on dirigeix la secció de noies. El mestre Antolín Monroy, amb qui treballa braç a braç, és el director de la de nois. L’edifici, situat a la muntanya de Montjuïc, acull nens i nenes de la ciutat amb l’objectiu d’oferir-los una educació en plena natura, que formi el caràcter, que els millori la salut i que respecti i desenvolupi la seva personalitat.

Promoguda per l’Ajuntament de Barcelona, l’escola s’inaugura el 1914 a semblança de la Waldschule, creada deu anys abans a Charlottenburg, a Berlín, i s’inspira, tot i que té segell propi, en els plantejaments de John Dewey, Ovide Decroly i Édouard Claparède . S’hi treballa per centres d’interès i es posen els infants en contacte directe amb les formes de vida i el treball humà.

En un diari de classe, escriu: «Hem passat la tarda fent treballs manuals. La idea ha sortit de les nenes. Mentre passejàvem, havent dinat, han trobat un fruit petit de Pittosporum rodó, verd i tou. N’han fet gran provisió. Han demanat escuradents i han començat a jugar?, a treballar? El que en un principi era un joc s’ha convertit en un treball altament productiu i creador.»


Angeleta Ferrer narra com era l’Escola de Bosc
Un dels treballs de l’alumna A. Ferrer. APRS

«La llibertat és una conquesta a què la persona 
arriba per mitjà de l’educació i la cultura. No es fa 
lliure l’infant deixant-lo obrar conforme a la seva 
naturalesa, sinó al contrari, se’l fa esclau de les 
seves pròpies vel·leïtats i capricis.»

Amb l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana

Cartell de l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana, obra de l’artista Josep Obiols.
Les ciències en la vida de la llar, 1923. Associació Protectora d’Ensenyança catalana

Rosa Sensat és, des de ben aviat, membre activa de l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana (1898-1939), l’entitat que més contribueix, durant el primer terç del segle XX, a la catalanització  escolar. S’hi apunta el 1914, quan l’entitat és petita i només té dos-cents socis. El 1915 és vocal de la comissió tècnica i l’any següent n’ocupa la vicepresidència. El 1918 forma part del consell directiu. A partir de 1920 és membre de la comissió editorial, amb el càrrec d’arxivera i bibliotecària.

La Protectora subvenciona escoles, organitza colònies d’estiu, impulsa concursos de geografia i història de Catalunya, crea càtedres de català a les Normals i, finalment, porta a terme una obra editorial important, amb l’edició de textos de qualitat. Precisament, un dels llibres que publica aquesta associació en la seva Editorial Pedagògica és el seu llibre Les ciències en la vida de la llar, que exposa de manera didàctica les lleis de la naturalesa en el que tenen d’aplicables a la vida de cada dia. La primera edició és de 1923 i l’editorial Altafulla el reedita el 1998, amb un pròleg de Marta Mata.

Pàgines del capítol I del llibre Les ciències en la vida de la llar
Pàgines del capítol I del llibre Les ciències en la vida de la llar

«La dona ha lluitat, i lluita encara coratjosament, 
tenaç i ardida, per les seves reivindicacions. 
Fa bé. És digne i lloable defensar i reclamar 
els drets que hom creu tenir.»

L’educació de les dones des d’una concepció feminista

Sortida a la natura. APRS
Classe de cuina a l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona. APRS
Diploma signat per Rosa Sensat, curs 1927-1928. APRS

El feminisme de Rosa Sensat i Vilà mira de fer compatibles la modernitat i els drets de la dona com a persona amb el rol de mare i mestressa de casa. No és pas poca cosa en l’ambient masclista de l’època, tant entre la classe treballadora com entre la burgesia. «S’ha de destruir per sempre més —diu— la llegenda d’aquell àngel de la llar tant més atractiu i graciós com més ignorant. S’han de refondre en un de sol el tipus de la dona instruïda i el de la dona de sa casa, considerant la primera com a condició obligada de la segona», afirma en el pròleg

Rosa Sensat col·labora des de ben aviat amb l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona que dirigeix Francesca Bonnemaison, i presideix la Secció Permanent d’Educació i Instrucció, que s’encarrega de l’ensenyament primari, secundari, comercial, professional i domèstic. La seva filla Angeleta n’ocupa una de les vocalies. El 1922 assisteix com a ponent al III Congrès International d’Enseignement Ménager de París..


Angeleta Ferrer relata l’educació de la dona des d’una perspectiva feminista
Falta peu de foto
Falta peu de foto
Coberta del llibre Del vestit i la seva conservació publicat per la Mancomunitat.

«Volíem que l’escola fos el lloc on s’aprengués a viure. Davant del fet de l’evolució natural de les forces mentals de l’infant, no té cap valor seguir un contingut de matèria assenyalat en un horari, que és una cosa artificial i morta.»

Els darrers anys de mestra al Grup Escolar Milà i Fontanals

Record fet per les alumnes del grup escolar Milà i Fontanals, 1934. APRS

Després de disset anys, el 1931 deixa l’Escola de Bosc. Manuel Ainaud, cap de l’Assessoria Tècnica de la Comissió de Cultura, li proposa de dirigir el Grup Escolar Milà i Fontanals, en ple districte cinquè de Barcelona. Es troba amb més de mil alumnes i una quarantena de professors. Alexandre Galí explica que la tasca de doña Rosa, «malgrat els seus seixanta anys, va donar a l’immens i magnífic grup un aire de joventut i de joia i equilibri ensems, que potser no s’hauria trobat en cap més.»

Dues reunions setmanals amb els mestres, creació de grups de treball, unificació de metodologies, redacció de quaderns amb la feina diària i lectura compartida d’aquests textos, direcció eficient però càlida, trobades periòdiques amb els pares amb plena llibertat d’expressió per fer preguntes o presentar suggeriments, excursions amb els mestres per conèixer el país, aquesta és la feina de Rosa Sensat al Milà i Fontanals.

El 1932 assisteix al VIè Congrés de la Lliga Internacional de l’Educació Nova de Niça, juntament amb una vintena de mestres de Barcelona. Pot escoltar el físic francès Paul Langevin, el pedagog suís Adolphe Ferrière, el psicòleg suís Jean Piaget, la pedagoga italiana Maria Montessori, la mestra nordamericana Helen Parkhurst, la pedagoga belga Amélie Hamaïde i la pedagoga anglesa Beatrice Ensor, entre d’altres.

L’any 1934 publica el llibre Hacia la nueva escuela, més tard traduït al català –el 1978 i després reeditat el 1996– amb el títol de Vers l’escola nova, que ens permet de conèixer de primera mà el seu pensament pedagògic.


Angeleta Ferrer explica com era l’escola Milà i Fontanals.

«El meu net David em porta molta feina. Li faig classes cada dia, però em costa un esforç perquè està dominat pel joc i no sap estar atent. Sempre he triomfat en les meves empreses pedagògiques i ara em sento fracassada. Viure per veure!»

La Guerra Civil, la depuració i l’exili interior

Rosa Sensat de gran. APRS
Redaccions i dibuixos del bombardeig de març de 1937 fets pels  alumnes del Milà i Fontanals. APRS

El 18 de juliol de 1936 comença la Guerra Civil i el dia 30 es mor el seu marit, després de mesos de malaltia. Rosa Sensat s’enfonsa. El país també. El 1938 cau una bomba a l’escola Milà i Fontanals però, malgrat que és ple d’infants, només produeix ferits lleus. En aquest moment demana la jubilació, que se li concedeix, però se li retira a inicis del franquisme.

Al final de la Guerra, com és preceptiu, es persona davant la Comissió Depuradora del Magisteri, que li fa dues acusacions: ser d’inclinació esquerranosa i de tendència separatista. Amb els avals que aconsegueix no se la depura i se l’instrueix un segon expedient de jubilació que es tanca el 1943.

Passa els últims anys de la seva vida reclosa, a Barcelona i a la casa que té a Argentona, amb una pensió ridícula. Cuida la mare fins que mor l’any 1945. L’any 1947 escriu els guions de quinze emissions radiofòniques, destinades a les dones, de temàtica diversa.

Rosa Sensat i Vilà mor a Barcelona l’1 d’octubre de 1961, a vuitanta-vuit anys. Ha viscut vint-i-dos anys d’exili interior. Està enterrada al cementiri del Masnou, on té un carrer, un monòlit i una escola dedicats.

«No hi ha res que desvetlli una curiositat més viva a l’infant que els animals, les plantes, tot el que viu i es presenta davant seu amb mil varietats de forma i de color, de bellesa i de gràcia.»

L’intens i extens llegat pedagògic i l’actualitat del pensament

Sortida a la muntanya: Josefa Sensat, Angeleta Ferrer, Dolors Palau i Rosa Sensat.
Angeleta Ferrer i Marta Mata. APAF

La mestra Rosa Sensat va dur a terme una tasca educativa basada en aquestes notes característiques, que ella mateixa va resumir magistralment a Vers l’escola nova:

~ Obra evolutiva, no pas de revolució: conservar aquells valors que sempre seran patrimoni de l’escola en tots els temps i indrets del món però a la vegada adaptar-los a les noves idees.

~ Obra de respecte a l’infant i als seus interessos naturals, que condicionen tot el treball i són l’essència d’una concepció fonamental de l’educació.

~ Obra sense preocupacions didàctiques, no cenyida a mètodes determinats, sinó amb una gran llibertat d’acció, inspirant-se en els principis més que no pas en les fórmules.

~ Obra en contacte íntim amb la natura i el medi, rebent-ne tota mena de suggeriments i estímuls ocasionals en el desenvolupament normal.

~ Obra inspirada en una gran naturalitat i senzillesa, en els problemes de la vida diària, en un bon sentit exempt de tecnicismes professionals, sense complicacions de material.

Invariants pedagògiques, per fer servir una expressió de Célestin Freinet, que tot i ser escrites fa noranta anys, continuen essent ben actuals.

Hacia una nueva escuela, Revista de Pedagogía, 1934.
Vers l’escola nova, Eumo Editorial, 1996.

“L’educació és més obra d’amor que de ciència. Que sigui mestre qui en senti una vertadera vocació i es vegi capaç de tractar els infants amb respecte, que s’entregui a l’obra educativa incondicionalment, sense mesura de temps. Ser mestre es porta a dins. El que ho és copsa cada reacció del deixeble i sap respondre adequadament per a orientar-lo en els seus instints i fer que actuï responsablement. Això exigeix una fina percepció i una estimació profunda per a cada infant. No hi ha res més interessant que el coneixement de la persona i és una felicitat inefable reeixir en l’educació d’un fill dels homes, i aconseguir en ell un comportament habitual correcte, per convenciment, mai per imposició. El bon mestre es lliura a l’obra per amor desinteressat, humilment però amb passió. El que farà més per Catalunya serà el més bon educador dels seus fills. Amor, respecte i desinterès podrien donar unes masses ciutadanes educades i lliures.”

Angeleta Ferrer i Sensat

L’Associació de Mestres Rosa Sensat, hereva d’una tradició

Diversos números de la revista Perspectiva escolar, de l’Associació. AMRS
Llarga cua de mestres per inscriure’s a la 15a Escola d’Estiu, 1980. AMRS
20a Escola d’Estiu, 1985. AMRS
Els set fundadors de l’Associació de Mestres Rosa Sensat. AMRS

Marta Mata, Anna M. Roig, Pere Darder, M. Antònia Canals, M. Teresa Codina, Jordi Cots i Enric Lluch van impulsar una nova Escola de Mestres, més tard convertida en Associació de Mestres. Quan cercaven un nom que els identifiqués, Alexandre Galí els va suggerir el de Rosa Sensat: perquè era una dona en un entorn públic dominat per homes; perquè tota la vida va treballar en escoles públiques; perquè va ser una bona professional, estudiosa, reflexiva i oberta als nous corrents pedagògics; perquè sempre va posar l’accent en la formació de les mestres per millorar la qualitat del sistema educatiu.


Angeleta Ferrer explica els darrers anys de Rosa Sensat

L’Escola de Mestres Rosa Sensat iniciava les activitats el 4 d’octubre de 1965 amb un curs de tarda sobre didàctica de les Ciències Naturals, impartit per Angeleta Ferrer i Sensat, filla de Rosa Sensat. La nova institució amb el seu nom evocava la voluntat de continuar l’esplendorosa obra pedagògica de l’Ajuntament de Barcelona, de la Mancomunitat de Catalunya i de la Generalitat republicana. I fins avui.

Acte Drets dels Infants amb la participació de l’escola Mirades, 2022. AMRS
Crèdits
Organitza

Associació de Mestres Rosa Sensat

Col·labora

Generalitat de Catalunya
Departament d’Educació
Departament de Cultura

Textos i tria d’imatges

Clara Puig Carreras
David Pujol Fabrelles
Pau Raga Pujol

Disseny Gràfic

Arnau Torrente Capdevila

Assessorament lingüístic

Anna Pi Vilà

Agraïments

Xavier Besalú Costa
Jordi Garcia Farrero
Josep González-Agàpito
Carles Pino Andújar
Raimon Portell
Joan Soler Mata
Anna Tetas Palau
Conrad Vilanou Torrano
Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès
Centre de Documentació Joaquima Alemany
i Roca (Institut Català de les Dones)
Escola de Bosc de Montjuïc
Escola Milà i Fontanals

Procedència de les imatges

Arxiu de l’Associació de Mestres Rosa Sensat | AMRS
Arxiu Fotogràfic de Barcelona | AFB
Arxiu Històric Municipal de Masnou | AHMM Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona | AMCB

Arxiu personal d’Angeleta Ferrer i Sensat
(Biblioteca Rosa Sensat) | APAF
Arxiu personal de Rosa Sensat i Vilà
(Biblioteca Rosa Sensat) | APRS
Ateneo de Madrid | AM

Biblioteca Nacional de Catalunya | BNC

Procedència del àudios

Autobiografia i missatge pòstum d’Àngels Ferrer i Sensat, 17/10/1989
Fonoteca Històrica Jaume Font, Arxiu Nacional de Catalunya

Organitza

Col·labora