El Garbell núm. 20 – Hivern 2020

Estimats amics i amigues, aquesta vegada ha passat més temps del que és habitual en les nostres presentacions. Però tornem a ser aquí per mostrar-vos les novetats editorials que més ens han fascinat durant aquests mesos de trobades híbrides, pantalles i teletreball.

Aquest any ha estat l’Any Rodari, ha estat un any de reedicions i noves mirades a l’obra del pedagog; no n’hem pogut posar tot el que ens ha agradat, però ho trobareu en una maleta de llibres que hem fet especialment per a ell. Començarà a viatjar al gener, us animem que la demaneu en préstec a la biblioteca.

Tanquem aquesta selecció a finals de novembre; de ben segur les novetats més rabioses del Nadal no les tindrem ressenyades, però si són bones les tindreu en el Garbell 21, de l’any 2021 del segle XXI, confiem que aquesta sí que pugui ser una bona celebració.

Esperem que amb aquestes propostes gaudiu de la lectura tant com ho hem fet nosaltres. Les recomanacions que trobareu en aquest butlletí són orientatives. Si voleu tenir llistes més exhaustives, no dubteu a posar-vos en contacte amb la biblioteca. Desitgem que tant des de l’escola com des de les biblioteques escolars se’n pugui fer difusió i us sigui de gran interès als mestres i també a les famílies. Si voleu més informació sobre les lectures realitzades pel Seminari de Bibliografia Infantil i Juvenil la trobareu a:
www.xtec.cat/web/projectes/biblioteca/epergam/quinsllibres

Per comprar els llibres ressenyats a El Garbell podeu accedir a la llibreria virtual Quins Llibres de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, www.quinsllibres.org, o posar-vos en contacte amb la biblioteca infantil de l’associació.

Bones lectures i el millor Nadal que pugueu passar. Esperem que per al proper Garbell ens puguem tornar a abraçar i celebrar-lo a la biblioteca o al carrer!

Descarrega el Garbell núm. 20

EDUCACIÓ INFANTIL

DOISTUA, Ianire. Pan con aceite y miel. Patricia González (il.) Libros.com. ISBN: 9788418261824
Pa amb oli i mel és l’esmorzar preferit de la protagonista de la narració i del seu avi. Tots dos, a més, fan moltes coses junts: amb l’avi la nena rega les plantes, mira fotografies mentre li explica coses, juguen… Fins que un dia la visita a casa els avis és diferent. Ell no hi és, i tothom està trist. Un llibre sobre la pèrdua i els sentiments que es viuen, narrat des de la realitat, sense amagar un dels vessants de la mort, el de no tornar a veure algú a qui estimes. Una narració real, sensible i ben assessorada alhora, que omple un buit en les lectures adreçades als més petits sobre aquest tema.
Adquirir

DUBUC, Marianne. Casa teva, casa meva. Joventut. ISBN: 9788426146519
És un dia com qualsevol altre en aquest tranquil edifici de 4 pisos… Bé, potser no per a tothom: la família Conill està molt atrafegada preparant l’aniversari del Conillet. En aquest llibre de gran format, es convida el lector a observar la vida quotidiana de diferents famílies que viuen al mateix edifici. El text només narra la història de la família Conill, però el lector pot entretenir-se a observar, en cada pis, la vida dels veïns, plena de detalls sorprenents.
Adquirir

ESTELLON, Pascale. Todo es de color. Maeva. ISBN: 9788417708818
No és un llibre més sobre els colors de la natura. L’autora, que ja coneixem de propostes que van revolucionar els llibres de plàstica, de manualitats i entreteniments, ara ens presenta un manual que va més enllà del coneixement dels colors. Cada doble pàgina està dedicada a un color, els elements que l’exemplifiquen són propis de la natura, i cada doble pàgina es desplega per mostrar per una banda les gammes del pantone, amb el seu nom corresponent, i per l’altra els animals, plantes, fruites, minerals… del color. Una preciositat que no us podeu perdre.
Adquirir

MONTANARI, Eva. Un dia ple de sons. Teresa Farran (trad.) Joventut (Què Fa el Cocodril?) ISBN: 9788426146328
El primer dia de la llar d’infants és difícil per a tots, fins i tot per a un cocodril, i a més, hi ha molts sons i sorolls que l’envolten! Com se les arreglarà el petit Cocodril? I si cada soroll quotidià l’ajuda a passar una bona jornada? Un llibre ple de tendresa sobre els sons quotidians dels nens petits i sobre un petit cocodril que encara no està preparat del tot per separar-se de la seva mare…
Adquirir

  

ODRIOZOLA, Elena. Ja sé vestir-me sola. Oblit Baseiria (trad.). Ediciones Modernas El Embudo. ISBN: 9788412041842 Adquirir
ODRIOZOLA, Elena. Ja sé preparar-me l’esmorzar. Oblit Baseiria (trad.). Ediciones Modernas El Embudo. ISBN: 9788412247503 Adquirir

Dos títols que mostren processos quotidians en els quals els infants són autònoms i artífexs de les seves fites. Els lectors i lectores no només empatitzen amb la protagonista per les dificultats que es troba i el joc de què gaudeixen per resoldre el conflicte, sinó que gaudiran de la possibilitat d’una lectura de les imatges molt rica. Per una banda, ens trobem amb dobles planes on es desenvolupa la trama principal: descobrir les peces de roba desades en un armari o els ingredients per preparar un esmorzar i el joc que fa la nena fins a aconseguir el que es proposa, i per l’altra una pàgina desplegable ens mostra una subtrama amb elements més imaginatius que arrodoneixen la narració. Excel·lents propostes per fer un bon aprenentatge de lectura d’imatge que va més enllà dels infants prelectors.

PAKOVSKA, Kveta. Couleurs du Jour. Les Grandes Personnes.
ISBN: 9782361930165
«Trio els colors segons el seu so. Dilluns verd, dimarts blau, dimecres taronja, dijous rosa, divendres color canyella, dissabte marró i diumenge té les orelles grogues…» Així és com imaginava els colors dels dies quan ella tenia 10 anys, i molt més tard els plasmà en aquest llibre acordió de més de 10 metres de llarg creant una composició magistral de plecs i obertures, d’imatges, línies, formes, colors, forats i papers. Un llibre joc d’exploració, convertit en una primera galeria d’art per a l’infant.

PETIT, Aurore. Una mare és com una casa. Bel Olid (trad.) Litera. ISBN: 9788412015065
Una mare pot ser tantes coses! Gairebé una quarantena de símils i comparacions que il·lustren fets quotidians i relacionals entre un infant i la seva mare. Benestar, protecció, joc, afecte, diversió, sorpresa… És el que significa la mare en aquestes accions tan fàcils d’identificar per als més petits. Una proposta fantàstica per, des de ben aviat, fer veure als adults que la lectura per a nadons pot ser molt emocionant. Compartir aquesta lectura amb un infant és obrir la porta de la literatura infantil a mares i pares. Fer que els infants siguin lectors és una cosa que ens ocupa a tots, especialment als de casa, i aquest és un bon inici per gaudir de la lectura compartida i del llibre.
Adquirir

REIDY, Jean. Truman. Lucy Ruth Cummins (il.) Maria Lucchetti (trad.) Entre Dos. ISBN: 9788412205619
Truman és una tortuga de terra que viu en un pis de Manhattan amb la seva mestressa, la Sara. Avui és un dia important per a la Sara, perquè és el seu primer dia d’escola, i la tortuga està molt atenta als petits canvis que hi ha al seu voltant: més menjar que habitualment, la nena que agafa una motxilla, tot va més de pressa… Una bonica història versemblant i sorprenent alhora sobre els canvis i com afecten els qui es queden a casa.
Adquirir

SQUILLARI, Emma Lidia. Dins l’ou. Teresa Duran (trad.) Kalandraka.
ISBN: 9788416804986
Una dotzena d’animalons acaben de sortir de l’ou. Però… a cada full que girem en són menys! Què està passant? Text i il·lustracions ens expliquen alhora una història molt divertida que ens convida a jugar a descartar o identificar qui és la protagonista.
I de sorpresa en sorpresa arribem a la guarda final, la cirereta del pastís! Un àlbum per explicar i mostrar als més petits i per iniciar-se en la lectura, amb una tipografia clara i un text molt breu. El rellegireu diverses vegades!
Adquirir

 

PRIMÀRIA CICLE INICIAL

DORLÉANS, Marie. Una carrera épica. Roser Sánchez (trad.) Astronave. ISBN: 9788467935486
Una cursa a l’hipòdrom, cavalls i genets estan preparats esperant el tret de sortida, molt neguit, mentre el públic, amb els seus millors vestits, observa els participants per fer les seves apostes. Qui serà el guanyador? La cursa comença i aviat ens adonem que passen coses molt estranyes. Un àlbum de factura impecable, divertit, de línia clara i un format molt adient per a la narració. Diversió i sorpresa assegurades mentre es reivindica l’autèntic guanyador de la cursa.
Adquirir

 

FORSYTHE, Matthew. La Poko i el timbal. Anna Llisterri (trad.) Andana.
ISBN: 9788417497552
Un autor poc conegut al país del qual ens hem fet fans! Animada pel seu pare, la Poko surt al bosc amb el timbal que li acaben de regalar, i hi ha tant de silenci que la granota comença a tocar l’instrument per fer-se companyia. Ràpidament s’hi afegeix un os rentador amb un banjo, un conill amb una trompeta… I així fins a una multitud d’animals que formen la comparsa. Quan els pares la criden per sopar se sent una música de lluny cada vegada més forta. Una excel·lent proposta per llegir –poc text, tipografia clara–, mirar –per gaudir de la proposta gràfica– i parlar de moltes coses… no només de música. I és que les bandes uneixen molt!
Adquirir

GÖBEL, Doro; KNORR, Peter. ¡Aquí se construye! Una historia en dibujos. Lóguez. ISBN: 9788412052176
En altres Garbells hem ressenyat altres llibres d’aquest tàndem tan estimat, però ara creiem que estem davant el millor llibre de la col·lecció fins avui. Al xamfrà que dona a la plaça hi ha una botiga de cotxes d’ocasió que està a punt de desaparèixer, l’enderrocaran per construir-hi un edifici d’habitatges. Des de la primera doble plana assistim al procés de canvi de la ciutat. Al voltant de la construcció del nou edifici, multitud de personatges van seguint les seves vides de manera que podem llegir visualment moltes històries diverses. A cada lectura en descobrirem de noves si seguim els diferents personatges que conflueixen en el xamfrà, després de tot un any, fins que l’edifici nou comença a ser habitat. Un llibre molt ben documentat, que segueix fil per randa les diferents etapes de la construcció, amb la gent que hi treballa, la feina que hi fan, l’espai que envolta l’edifici des de les diferents façanes, i uns personatges entranyables!

   

LOBEL, Arnold. En Gripau i en Gripere són amics. Jordi Ainaud (trad.). Entre Dos. ISBN: 9788412205626 
LOBEL, Arnold. En Gripau i en Gripere van plegats. Jordi Ainaud (trad.). Entre Dos. ISBN: 9788412205633 
Les nostres felicitacions a aquesta nova editorial que ha pensat a reeditar les aventures dels dos millors amics, tot un clàssic de la literatura. S’han dit moltes coses d’aquests personatges, i des d’aquestes línies tan comptades només volem remarcar la felicitat de tenir amics com en Gripau i en Gripere, la tendresa de la seva relació, la cura que tenen l’un de l’altre. Són històries molt adequades per iniciar-se en la lectura, amb frases curtes, repeticions de paraules i un bon cos de lletra. Cada un dels llibres agrupa cinc contes breus sobre l’amistat dels dos personatges. No us els perdeu, després d’haver-los llegit us sentireu més bé!

 

MACHADO, Germán. La gàbia. Cecilia Varela (il.) Anna Llisterri (trad.) Andana. ISBN: 9788417497682
La gàbia ens narra la història d’en Nil, un nen que troba una gàbia a les golfes i demana als seus pares un hàmster per ficar-lo dins. Els pares s’hi neguen, però finalment, gràcies al seu avi, en Nil n’aconsegueix un. Amb un final que aconsegueix remoure’ns per dins, la gàbia és una al·legoria sobre la llibertat i els seus límits. A través de la lectura del text, podrem endinsar-nos en un món d’intenses emocions i reflexionar sobre les implicacions que té tancar un animal en una gàbia i totes les seves conseqüències. Lectura, sorpresa, i conversa assegurada.
Adquirir

 

MARTINS, Isabel Minhós. ¿A dónde vamos cuando desaparecemos?
Madalena Matoso (il.) Fulgencio Pimentel e Hijos. ISBN: 9788417617554
Un pas més en els llibres per a infants sobre la mort. El plantejament no és el dol o la pèrdua, sinó la qüestió que s’enceta amb el títol del llibre, un tema que preocupa molt els infants i que pocs àlbums per a aquestes edats aborden. Ubicar, saber on és la persona que ha desaparegut, ara que no és aquí, respon a una necessitat dels petits. L’ àlbum ens proposa que ens fixem en les coses que ens envolten: les pedres, els bassals, els núvols o els mitjons, perquè tot està subjecte a canvis i transformacions. Imprescindible per gaudir del text i les il·lustracions, per pensar i per parlar.

 

MOURE, Gonzalo. La meva Guia, el meu Capità. Maria Girón (il.) Maria Lucchetti (trad.) Kalandraka. ISBN: 9788416804962
Molta sensibilitat i tendresa és el que desprèn la relació entre els dos protagonistes, un pare i una filla, tots dos amb limitacions visuals, però capaços de veure-hi més enllà i convertir la vida en un joc en què l’important és gaudir de les coses que poden fer junts, com ara el camí de casa a l’escola. Tota una aventura que la il·lustradora ha sabut recrear molt bé. Una lectura inoblidable.
Adquirir

 

NEGRESCOLOR, Joan. Jo, Alfonsina. Laura Vaqué (trad.) Thule.
ISBN: 9788416817719
Un àlbum documental, imprescindible en totes les bibliografies sobre gènere i feminisme; la dedicatòria ho diu tot: «A totes les dones que no es rendeixen.» I és que fàcil no ho va tenir l’Alfonsina Strada, la primera dona ciclista que va participar al Giro d’Itàlia l’any 1924, que va ser coneguda com la Reina del Pedal, avui símbol de lluita i resistència. Narrat en primera persona, el text és breu però les imatges parlen per si soles.
Adquirir

PERRIN, Clotilde. De pressa, de pressa! Pau Joan Hernàndez (trad.) Joventut. ISBN: 9788426146823
Un nen comença el dia amb una cursa frenètica per mirar d’agafar un avió ultrasònic amb els seus amics sense poder-se aturar ni per fer un pipí. Finalment, tots aconsegueixen arribar a l’avió abans no s’envoli excepte ell. Però gràcies a això es pot aturar i gaudir de totes les petites coses que troba en el camí i que no havia pogut veure en la seva cursa frenètica. En una societat on tots correm, l’autora ens descobreix el plaer de la contemplació i de prendre’s el temps necessari per gaudir de les petites coses.

 

ROBINSON, Christian. Ets important. Nàdia Anglada (trad.) Libros del Zorro Rojo. ISBN: 9788412078954
Com si fos un poema o una cançó, una veu ens diu que vivim en un món tan connectat que tots som importants perquè funcioni bé.
Funcionar bé significa incloure a tothom per així construir un món millor. L’autor ens recorda que no cal ser excel·lent en res, que només pel sol fet d’existir ja es passa a formar part d’una xarxa vital, i un es converteix en tan important com qualsevol altre ésser, de manera que el que li passa a un ens afecta a tots. Les il·lustracions, a vegades descriptives, a vegades més simbòliques, amplifiquen el sentit del text.
Adquirir

RUILLIER, Jérôme. Ubú. Teresa Farran (trad.) Joventut.
ISBN: 9788426146762
El Ruillier de les Quatre petites cantonades de no res en estat pur, aquesta vegada per retre homenatge als narradors, els que fan memòria dels fets passats perquè no tornin a passar, adaptant l’obra coneguda com Ubú rei per als més petits. L’Ubú s’ha menjat el rei i ara el rei és ell, un rei golafre que devora tothom. Al final, quan no queda ningú, l’Ubú rebenta, tothom torna al seu lloc i tot torna a la normalitat. Tothom s’oblida del rei golafre. Tothom menys el narrador, que els recorda la història de l’Ubú i el perill de callar i mirar cap a un altre lloc mentre qui té el poder n’abusa perjudicant els altres. Una història que ens remet a parlar dels estats totalitaris i a rellegir el poema de Martin Niemöller Vaig guardar silenci.
Adquirir

SMITH, Sydney. Perdut a la ciutat. Andrea Bescós (trad.) Libros del Zorro Rojo. ISBN: 9788412078978
Els dos àlbums anteriors de l’autora, Un camí de flors i Poble davant el mar, ens van emocionar, i aquest també. I això que és la primera vegada que text i il·lustracions són íntegrament seus.

Tot un homenatge al paisatge urbà. A les primeres pàgines veiem un infant sol en un autobús, que baixa en una parada del centre de la ciutat i camina entre la gentada, els cotxes, semàfors… mentre reflexiona sobre com de petits ens podem sentir en una ciutat tan gran, Aviat ens adonem que no parla per ell mateix, sinó que s’està dirigint a algú que no hi és i a qui vol transmetre empatia i esperança, mentre li dona uns bons consells per arribar a casa. Un llibre per gaudir de les il·lustracions, del traç negre, i de la llum, de la bona seqüenciació de les imatges, de les perspectives i els jocs de mirall mentre comença a nevar. No us el perdeu, molt emocionant!
Adquirir

VOLTZ, Christian. Un pastís per berenar. Teresa Duran (trad.) Kalandraka. ISBN: 9788416804931
El protagonista del conte espera la visita d’una amiga per berenar, i li vol fer un pastís, però no se’n surt de cap manera. Una revisió del conte popular de tradició europea Sopa de pedra, aquesta vegada amb l’estil inconfusible de l’autor: molt d’humor i bona rima, i uns personatges confegits amb les tècniques de l’art trobat: filferros, volanderes, llaunes, fregalls… ens demostren que a vegades el treball en equip fa que el resultat sigui millor del que s’espera.
Adquirir

YOSHITAKE, Shinsuke. Aquest robot soc jo. Libros del Zorro Rojo.
ISBN: 9788412078961
Fer els deures, ordenar l’habitació o fer-se càrrec d’un munt d’altres feines de casa pot ser avorridíssim. Un robot que es converteixi en la seva còpia seria la solució. Abans, però, haurà de saber quins són els trets més personals que conformen la seva identitat. Aquest és el principi d’una aventura hilarant que portarà el nostre protagonista a reflexionar sobre tot allò que el caracteritza. Un llibre graciós i perspicaç per acostar els infants a la filosofia i suggerir-los algunes de les grans preguntes de la humanitat al voltant de qui som i què ens fa ser especials.
Adquirir

 

PRIMÀRIA CICLE MITJÀ

     

BIRCK, Jan. La Sara i el Pelut. Un poni que fa lladrucs. Teresa Guilleumes (trad.) Los Cuatro Azules. ISBN: 9788494724558 Adquirir
BIRCK, Jan. La Sara i el Pelut i el cor trencadís. Teresa Guilleumes (trad.) Los Cuatro Azules. Adquirir
ISBN: 9788494904851

La Sara és nova al barri i encara no ha fet cap amic. Els nens que juguen sota la seva casa li han deixat clar que no és benvinguda, però la Sara no sol donar-se per vençuda fàcilment, i està disposada a trobar un amic sigui com sigui. Ella somia en un cavall, però com que no el pot tenir aviat és feliç amb el segon protagonista de la col·lecció.

Històries divertides i optimistes per a primers lectors que tracten, amb un to despreocupat i humorístic, la dificultat dels canvis, el rebuig del desconegut i el valor de l’amistat.

CROWTHER, Kitty. Mare Medusa. Teresa Duran (trad.) Ekaré. ISBN: 9788412060034
Una nit en què el vent bufa amb una força terrible, dues dones caminen a pas viu cap a casa de la Mare Medusa. La gran tasca de la vida comença, i després d’unes quantes hores d’esforç, la Irisada treu el cap. La Mare Medusa està feliç amb l’arribada de la seva filla, la resguarda entre els seus cabells i, sobretot, la protegeix del món. Però la Irisada vol ser com tots els altres nens i nenes. Una narració magnífica per compartir amb mares i pares, la conversa està assegurada!
Adquirir

GRANERO, Nono. La bandera de l’Amàlia. Ina Hristová (il.) Clara Jubete i Oblit Baseiria (trads.) Ekaré. ISBN: 9788412163605
La protagonista d’aquest llibre és una gran costurera, tant és així que rep un encàrrec molt especial: fer la bandera del poble per penjar-la del balcó per la festa major. Després d’un seguit d’imprevistos i obstacles, l’Amàlia aconsegueix confeccionar una bandera que deixarà bocabadats tots els vilatans. Un llibre ple de tendresa i una història farcida de detalls i generositat.
Adquirir

GRAVES, Robert. El gran llibre verd. Maurice Sendak (il.) Maria Lucchetti (trad.) Corimbo. ISBN: 9788484706205
Als anys vuitanta l’editorial Lumen va iniciar una magnífica col·lecció de llibres per a infants escrits per grans autors de la literatura universal i amb imatges dels millors il·lustradors. El llibre que tenim a les mans n’és un, potser el més reeixit: el tàndem Graves-Sendak era i continua sent explosiu. El gran llibre verd narra la història d’en Jack, un nen que viu avorrit amb els seus oncles fins que un dia troba a les golfes un llibre de màgia. Amb una bona dosi d’enginy, les regles del protagonista triomfaran sobre les regulacions dels adults.
Adquirir

JEFFERS, Olivier. El destí d’en Fausto. Una faula pintada. Anna Llisterri (trad.) Andana. ISBN: 9788417497606
En Fausto era un home que creia que ho posseïa tot i es va disposar a inspeccionar el que era seu. «Ets meva», va dir en Fausto a una flor, a una ovella, a una muntanya… Però com que tot això no li bastava, va prendre un vaixell i es va fer a la mar. La prepotència i arrogància del protagonista li impedeixen entendre la natura com un bé comú, la qual cosa, irremeiablement, l’abocarà a la seva destrucció Una faula moderna per llegir i pensar.
Adquirir

LEBOURG, Claire. Un dia amb en Mus. Yannick Garcia (trad.) Blackie Books (trad.) Blackie Books. ISBN: 9788418187230
Tres dies de la vida d’en Mus, un petit personatge que viu feliç, sol i tranquil, en una caseta davant del mar. La seva ocupació diària és recollir el que la marea li deixa i oferir-ho per Internet a possibles clients. Generós com és, li agrada pensar que amb les seves trameses la gent que no està a prop del mar el podrà gaudir de la mateixa manera. Però la seva vida plàcida i tranquil·la es veu envaïda per un visitant inesperat: en Bitxo, una morsa que arriba i altera la vida d’en Mus. Què passarà quan, per fi, la morsa se’n vagi?
Adquirir

LIND, Asa. Les històries del llop de sorra. María Elina (il.) Carolina Moreno (trad.) Kalandraka. ISBN: 9788416804979
Si us va agradar El llop de sorra, encara us agradaran més les seves històries. En aquest segon volum de la trilogia segueixen les aventures de la Valentina amb el llop, però aquesta vegada amb la complicitat dels adults, mentre la nena va creixent amb noves experiències i enriquidores lliçons de vida: l’amistat, la por, la mort, la perseverança… Sempre al costat del seu millor amic, i amb una actitud crítica davant les coses que li passen i el seu entorn. Una protagonista valenta i reflexiva.
Adquirir

       

LINDGREN, Astrid. Pippi Calcesllargues. Ingrid Vang Nyman (il.) Antoni Garcia Llorca (trad.) Kókinos. ISBN: 9788417742140 Adquirir
LINDGREN, Astrid. La Pippi s’embarca. Ingrid Vang Nyman (il.) Antoni Garcia Llorca (trad.) Kókinos. ISBN: 9788417742157 Adquirir
LINDGREN, Astrid. La Pippi a les Mars del Sud. Ingrid Vang Nyman (il.) Antoni Garcia Llorca (trad.) Kókinos. ISBN: 9788417742164 Adquirir
Tot un clàssic reeditat amb una excel·lent traducció que trobàvem a faltar. Potser ja coneixem les aventures d’aquesta protagonista valenta, transgressora, que ens fa reflexionar sobre les incoherències del món, però no ens cansem de llegir-les perquè sap viure els dies de manera divertida, bonica i valenta. El personatge no ha perdut ni gota de frescor. Cada una de les novel·les, amb capítols molt curts, s’articulen sota una trama al voltant de la qual, i molt ben travades, en trobem d’altres més minúscules però de força calat. Un llibre perfecte com a lectura d’aula.

MORGENSTERN, Susie. Vols ser la meva amiga? Claude K. Dubois (il.) Isabel Obiols (trad.) Blackie Books. ISBN: 9788418187216
Una nova col·lecció de narrativa il·lustrada per als que s’atreveixen amb narracions de més text, un format que per a aquestes edats trobem a faltar. A les autores les coneixem bé, i les seves obres sempre són un encert per la qualitat i l’interès que desprenen.

La que tenim a les mans narra l’inici d’una etapa en la vida de la Lea, que ha canviat de casa i a l’escola nova encara no té amics. Però la Lea sap que, per trobar-ne de seguida, només li cal la informació precisa: gustos, aficions… Així que decideix redactar una enquesta. Molta diversió i un bon treball d’autoconeixement per posar ordre a les prioritats.
Adquirir

PEARSON, Luke. Hilda y el Rey de la Montaña. Ismael Attrache (trad.) Barbara Fiore. ISBN: 9788416985227
Sisena i darrera entrega d’aquesta sèrie de còmics protagonitzats per una nena valenta que viu al mig del bosc amb la seva mare, amb qui té una relació més que interessant. Natura i mitologia escandinava per totes bandes. En aquesta aventura, la nena i la seva mare fugen d’uns trols, i enmig de la fugida hi ha un intercanvi de criatures. Paral·lelament, algú s’està despertant sota la ciutat dels humans; sembla que la lluita entre trols i humans és inevitable. Un còmic trepidant i apassionant,
esperem que l’autor s’hi repensi i no finalitzi la sèrie!
Adquirir

RODARI, Gianni. Contes per telèfon. Emilio Urberuaga (il.) Teresa Duran (trad.) Joventut. ISBN: 9788426146649
Estem de sort: durant aquest Any Rodari moltes editorials han fet una revisió de l’obra del gran pedagog i escriptor, i s’han reeditat llibres com el que tenim a les mans, que en cinquanta anys no ha estat mai desaparegut de les lleixes de les biblioteques escolars. Una setantena de contes breus, tan breus com per ser explicats per un pare a la seva filla, fos on fos d’Itàlia, mentre hi hagués un telèfon, per poder complir amb el desig de la nena: «Sobretot, pare, no et descuidis d’explicar-me un conte cada vespre.»

I nosaltres us convidem a continuar aquesta pràctica, des de l’escola, buscant els deu minuts diaris de lectura, o des de casa, per compartir una estona més de lectura amb els vostres fills.
Adquirir

SKIBINSKI, Michat. He visto un pájaro carpintero. Ala Bankroft (il.) Katarzyna Moloniewicz i Abel Murcia (trads.) Fulgencio Pimentel. ISBN: 9788417617295
El títol del llibre és una frase que el protagonista escriu en un quadern seguint el consell de la mestra: «Ara que arriben les vacances, escriviu cada dia una frase… Alguna cosa que us hagi passat» Aquelles vacances d’estiu eren les del 39, el nen tenia vuit anys i era polonès.

Les frases que va escriure durant aquell estiu són el text d’aquest àlbum de no-ficció, ja que estem parlant d’un fet real que la il·lustradora ha sabut recrear amb la natura com a teló de fons, com els dies de vacances d’en Michat mentre vivia la preguerra i els primers bombardejos. Un àlbum de gran valor testimonial i emocional, que no deixo de llegir com un homenatge a les mestres que encara ara, quan arriben les vacances, repeteixen la frase que dona peu al llibre.
Adquirir

SORDEGUIT, Alfredo. Els capibares. Clara Jubete i Oblit Baseiria (trads.) Ekaré. ISBN: 9788412060096

El dia que van arribar aquells animals estranys, grossos i peluts, ningú no ho va dubtar: NO! No hi havia lloc per a ells. Però els capibares no podien tornar a casa seva, perquè la temporada de caça havia començat… Així doncs, capibares i gallines van iniciar una convivència que es va convertir en una revelació.

STINSON, Kathy. Els llibres de la senyora Jella. Marie Lafrance (il.) Susana Tornero (trad.) Joventut. ISBN: 9788426147042
La guerra havia canviat per sempre les vides d’Anneliese i el seu germanet Peter. Un dia, vagarejant pels carrers en runes, es van topar amb una exposició, una sala enorme plena de llibres. En aquell lloc, l’Anneliese i en Peter van conèixer una dona que va influir en les seves vides més del que mai s’haurien imaginat…

Aquest conte ple d’esperança es basa en la història real de Jella Lepman, que va viatjar per tot Alemanya el 1946 amb una exposició internacional de llibres infantils. Creia que podien ajudar els infants a sentir-se connectats entre ells, i que eren la millor manera d’evitar una nova guerra. Els llibres de la senyora Jella és un meravellós tribut a l’esperança, l’empatia i el poder dels contes.
Adquirir

SUSSMAN, Michael. Atticus, el chico difícil. Júlia Sardà (il.) Pilar Adón (trad.) Impedimenta. ISBN: 9788417553494
Una revisita als clàssics Ara no, Bernat! i Tristany s’encongeix en què la incomunicació marca la vida d’aquestes famílies i el clixé de nen difícil ha caigut damunt el protagonista. Una narració amb moltes capes, però el que fa d’aquest llibre un imprescindible és la il·lustració, molt adulta i adequada per a un berenar amb llibres i pares i mares.
Adquirir

 

PRIMÀRIA CICLE SUPERIOR

ABADIA, Ximo. Boom: La guerra dels colors. Montena. ISBN: 9788417922917
Un nou títol de l’autor de Frank: La increíble historia de una dictadura olvidada, ja ressenyat en aquestes pàgines. Seguint amb el tema de l’absurditat de la guerra, presenta una proposta molt visual i simbòlica que ofereix dues capes de lectura. La primera fa referència al conflicte i la guerra com un problema vigent que desprestigia la condició de l’ésser humà. A la segona s’hi sumen més significats, ja que hi ha petites referències a esdeveniments reals i a altres patrons del passat que reconeixem en les seves imatges. Una lectura que, sense treure gravetat a la temàtica, té la capacitat de tractar amb delicadesa i fermesa un assumpte aflictiu i tràgic.
Adquirir

BLUME, Judy. La casa de l’Iggie. Marc Donat (trad.) Viena.
ISBN: 9788417998325
A la casa on vivia la millor amiga de la protagonista hi arriba una família, i la Winnie, que vol ser una bona veïna i seguir tenint amics a la casa de l’Iggie, decideix anar a donar-los la benvinguda. La sorpresa és doble, perquè són tres germans i són negres, els primers negres que s’instal·len al barri. Els problemes comencen aviat, ja que no tothom està tan disposat a acceptar-los i els tres germans necessitaran una amiga de debò. Un relat que en un altre moment hauríem pensat que pertany a una època diferent, la dels anys seixanta als Estats Units, però la realitat s’entesta a demostrar que és de rabiosa actualitat.
Adquirir


BROOKS, Ben. La història impossible d’en Sebastian Cole. Xavier Pàmies (trad.) George Ermos (il.) Blackie Books. ISBN: 9788418187353

Fins ara només coneixíem d’aquest autor la seva obra per a adults. Aquesta és la seva primera incursió al món de la literatura destinada a infants i joves. L’Emma i l’Oleg, una parella d’amics inseparables, juguen sovint a inventar-se un tercer amic, una broma del tot innocent que causarà un bon daltabaix quan en Sebastian Cole, el nou personatge que han imaginat, prendrà vida.

Una història trepidant, divertida i ben construïda que qüestiona la naturalesa de la realitat i la mirada racional amb què observem el món.
Tot i les altes dosis de fantasia que conté el relat, la realitat que envolta els seus protagonistes resulta d’allò més creïble. Brooks presenta un món gens idealitzat, ple d’obstacles i adults imperfectes. El dia a dia no resulta fàcil per a l’Emma i l’Oleg, però la seva amistat és clau per superar tots els entrebancs.Una bona carta de presentació de Ben Brooks en el territori de la literatura infantil i juvenil.
Adquirir

 

BURNETT, Frances Hodgson. El jardí secret. Maria Rossich (trad.) Mercè López i Núria Giralt (il·ls.) Viena (El Jardí Secret; 4)
ISBN: 9788417998417
Amb la mort dels pares a l’Índia, la protagonista, una nena de nou anys malcriada, viatja a Anglaterra per anar a viure amb el seu oncle, que no demostra gaire interès per ella. Al gran casalot, perdut enmig del no-res, només una minyona li dedica atenció i l’ensenya a valer-se per ella mateixa i li explica històries de la casa, els camps que l’envolten, i d’un misteriós jardí tancat amb clau. De mica en mica i amb l’ajut d’altres personatges, s’anirà desentrellant el misteri del jardí mentre assistim a la transformació no només de l’espai sinó també dels personatges. Un clàssic que no us podeu perdre, amb moltes capes, que segueix sent interessant malgrat les pel·lícules atesa la lectura simbòlica que se’n pot fer. Molt adequat per ser llegit en veu alta.
Adquirir

DREWERY, Kerry. L’última grua de paper. Bambú. ISBN: 9788483436066
Tres nens queden ferits després de caure la bomba atòmica sobre Hiroshima. En morir un d’ells, en Hiro, el seu amic Hichiro li promet que cuidarà la seva germana petita. El nen no pot complir la seva promesa, ja que quan arriba a l’hospital per demanar ajuda perd la consciència i la nena queda al carrer. Quan es recupera, torna a buscar-la però no la troba, i es passa tota la vida perseguit per la culpa fins que la seva neta l’ajudarà a trobar aquella nena. Història explicada amb alternança de prosa i versos, alguns d’ells haikus. Molta sensibilitat i bona literatura.
Adquirir

GÓMEZ CERDÀ, Alfredo. Set claus per obrir els somnis. David Pintor (il.) Kalandraka. ISBN: 9788416804955
Que difícil i que ben feta ha estat la feina de l’autor! No només ha sabut seleccionar set magnífics escriptors per convertir-los en protagonistes de set contes que podrien ser biogràfics de tan ben empeltats de realitat com estan. Rodari, Ungerer, Lindgren, Fàrias, Nöstlinger, Dahl i Fuertes han canviat la vida de molts lectors i Gómez Cerdà els ret homenatge. Per fer-ho s’ha submergit en l’obra de cada un d’ells i n’ha tret l’essència de cadascun. Segur que a mestres i mediadors se’ls acudirà com posar-lo a les mans dels infants per despertar l’interès per l’obra
dels set magnífics.
Adquirir

JANISCH, Heinz. La batalla de Karlavach. Aljoscha Blau (il.) L. Rodríguez (trad.) Lóguez. ISBN: 9788412052145
Com tantes altres batalles, la de Karlavach comença per una menudesa. De mica en mica la tensió va creixent a les ordres dels caps respectius, fins que arriba un moment en què els soldats no saben per què estan lluitant. Amb un ressò a L’enemic de Cali, es tracta d’un àlbum molt ben pensat, des de les guardes, la composició de la pàgina, l’inici del text o el ritme, que va creixent, a vegades amb un punt d’humor i a vegades amb un punt de poesia. Un àlbum per fer lectors literaris, per llegir i mirar pausadament.

JOURDY, Camille. Las Varamillas. Alba Pagán (trad.) Astronave. ISBN: 9788469847305
L’autora de Rosalie Blum s’estrena amb un còmic per a infants, o una novel·la gràfica, donada l’extensió. La protagonista és una nena de nou anys que no li agrada la nova parella del pare ni les seves filles. Han anat a passar un dia a la muntanya i allà la nena es desmarca de tots ells perseguint uns personatges diminuts que la porten a un altre regne, el de la fantasia. Allà ajudarà a resoldre un conflicte entre els habitants del poble i el seu rei. Una visita a Alícia en el país de les meravelles, en què cada vinyeta és una escena
memorable, pel dibuix i pel color.
Adquirir

LOSSANI, Chiara. Barba Azul. Charles Perrault. Gabriel Pacheco (il.) Edelvives. ISBN: 9788414023372
Una nova versió del conte de fades popularitzat per Charles Perrault, en aquest cas amb una magnífica interpretació per part de l’il·lustrador: cada pàgina és una obra d’art en què obscuritat i refinament es donen la mà, amb una llicència que no us diré. Un conte que formarà part de les bibliografies sobre gènere i masclisme, atès el càstig a què són sotmeses les dones del protagonista quan volen saber la veritat per elles mateixes.
Adquirir

LOWRY, Lois. Los hermanos Willoughby. Jaime Valero (trad.) Anaya ISBN: 9788469847305
Una família molt poc exemplar, aquesta, en què els pares –ens recorden els de la Matilda de Dahl– no suporten els seus tres fills i els fills fan pinya contra ells. Un dia els pares marxen de viatge deixant els infants amb una institutriu i posant la casa a la venda. Els infants, que a més de divertits són enginyosos coneixen a un personatge riquíssim que ha perdut la dona i el fill, o això sembla… Una història hilarant, fresca i carregada d’ironia, en la qual trobem algunes referències intertextuals.

MOURLEVAT, Jean-Claude. Jefferson. Oriol Vaqué (trad.) Antoine Ronzon (il.) Nórdica. ISBN: 9788418067525
Jefferson és un llibre que recomanem amb il·lusió: una novel·la policíaca per a nens i nenes a partir dels 10 anys. No és fàcil oferir emoció i intriga als lectors tan joves.

El llibre comença amb un assassinat. El protagonista de la història és acusat injustament d’haver-lo comès i haurà de demostrar la seva innocència. Pot semblar un tema no gaire original, però el que realment sorprèn és que els protagonistes són animals personificats, que viuen al país veí dels humans.

És un llibre divertit i emocionant i, a més, una defensa subtil de la idea que les persones no hauríem de matar animals per alimentar-nos. No us sorprengui que algun lector se’ns torni vegetarià, després de llegir-lo…
Adquirir

 

RASSAT, Thibaut. L’Arquitecte i l’arbre. Mireia Alegre (trad.) Coco Books. ISBN: 9788412177633
Ja saben que als arquitectes els agraden les línies rectes, l’ordre i la simetria. El protagonista d’aquest àlbum tan estirat i elegant n’és un. Però un bon dia arriba a l’obra que està fent i es troba que ha passat una catàstrofe: un arbre ha cedit fins a la sala d’estar del tercer pis de l’edifici. L’haurà de tallar? Haurà de refer tots els plànols i incloure l’arbre dins l’obra?

Un àlbum entranyable escrit per un gran arquitecte que ens mostra com és possible la convivència entre la ciutat i la natura i com amb enginy els humans ens podem adaptar a l’imprevist millorant i reformulant els nostres criteris.
Adquirir

REYES, Emma. Ninot de fang. Carme Solé Vendrell (il.) Blanca Llum Vidal (trad.) Libros del Zorro Rojo. ISBN: 9788412078916
El text de la pintora colombiana prové del llibre Memoria por correspondencia, on relata a un amic la seva infantesa. Òrfena, malvivia en una casa del barri més pobre de Bogotà, on hi havia més infants i una dona. De ben petita ja havia de treballar en les feines més dures, però així i tot es trobava amb els seus amics per jugar, i fer amb les seves mans un ninot a qui anomenaven General Rebollo. Un llibre que denuncia la vulnerabilitat de molts infants i dona llum a la capacitat de resiliència i l’alegria dels nens i nenes fins i tot en condicions d’exclusió extrema.
Adquirir

RIDDLE, Tohby. La Lluna no és de ningú. Marina Espasa (trad.) Babulinka Books. ISBN: 9788412080827
Una història d’amistat entre dos personatges molt diferents i sobre les coses boniques que quan passen deixen una sensació de plenitud que fa que ens sentim contents i agraïts. Molta sensibilitat i emoció. Està considerat un dels llibres més ben valorats a Austràlia dels últims deu anys.
Adquirir

RODRÍGUEZ, Mónica. La balada de Mulán. Francesca Dell’Orto (il.) Edelvives. ISBN: 9788414025000
Àlbum que ens apropa la història de Hua Mulan, una llegenda xinesa en què la protagonista es fa passar per home per evitar que el seu pare, ja gran, hagi d’anar a la guerra. Durant dotze anys Mulan viu lluitant i mai ningú s’assabenta de la seva identitat. Les il·lustracions mereixen una atenció especial, des dels camps, boscos i valls del paisatge xinès, fins a les cares hieràtiques dels guerrers; especialment, els vestits i complements amb què s’adornen els personatges mostren un treball gràfic bellíssim. Per gaudir-ne molt!
Adquirir

SCHAAP, Annet. La nena del far. Maria Rosich (trad.) Pagès (Nandibú Jove; 9) ISBN: 9788413031880
La protagonista viu en un far amb el seu pare, que no cuida d’ella ni de la seva feina. Quan això provoca un accident, la nena és apartada del seu pare i portada a treballar a una mansió estranya, en què descobrirà que darrere el que pensa que és un monstre tancat en una habitació hi ha un ésser sensible i estrany amb cos de peix. Junts lluitaran contra les barreres físiques i les pors i mostraran als adults que les úniques barreres són les dels prejudicis dels grans.
Adquirir

 

TITUS, Eve. Basil: el ratolí superdetectiu. El misteri de Baker Street. Paul Gldone (il.) Marc Donat (trad.) Blackie Books. ISBN: 9788417552893
En Basil és un ratolí que ha après l’ofici d’investigador de la mà del gran detectiu Sherlock Holmes. Aquest és el seu primer cas: el misteri de les bessones desaparegudes. Ningú sap què se n’ha fet, d’elles, fins que arriba una nota signada per la pitjor banda de rosegadors de Londres. Molta intriga i suspens per iniciar-se en el món de les novel·les de misteri.
Adquirir

WAECHTER, Philip. Toni. O cómo conseguir las Ronaldo Flash. Marta Armengol (trad.) Maeva. ISBN: 9788417708689
Un còmic d’un autor que ens agrada molt i sempre ens fa pensar. En aquest cas, ens presenta la història d’un noi que des que veu un anunci d’unes botes de futbol de marca només fa que somiar a tenir-les. La seva mare no en vol ni sentir a parlar, ja que encara en té unes que li van perfectament. Aleshores en Toni decideix aconseguir per ell mateix els diners que necessita per poder-les comprar. Un camí farcit d’aventures divertidíssimes.
Adquirir

WANG, Jen. El príncipe y la modista. Sapristi. ISBN: 9788494506369
Una modista talentosa i un príncep hereu arriben a un acord. La Frances mantindrà el secret d’en Sebastian i dissenyarà vestits enlluernadors per a Lady Crystallia, l’alter ego del príncep, que ràpidament es convertirà en una icona de la moda parisenca del segle XIX. La Frances accepta cooperar a canvi d’una generosa remuneració i del compromís que l’ajudarà a assolir el seu somni de trobar l’èxit com a dissenyadora.
El còmic explora temes com no viure una mentida i no tenir por de mostrar-te al món tal com ets; ni més ni menys que el poder de l’acceptació, de creure en tu mateix i de ser fidel a qui ets. I combina amb molta harmonia elements dels contes tradicionals amb idees i 37 sensibilitats actuals.
Adquirir

 

EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA


BILLET, Julia. La guerra de Catherine. Claire Fauvel (il.) Alba
Pagán (trad.) Astronave. ISBN: 9788467932058
Còmic molt premiat, basat en una novel·la juvenil publicada fa uns anys. S’hi narren les experiències d’una adolescent jueva a la França ocupada, marcada per l’Holocaust i la persecució dels jueus. Els seus pares la deixen en un internat que l’acull, però no serà l’únic lloc on buscarà protecció. La noia trobarà en l’art i la fotografia una sortida a la seva vida difícil i es proposarà retratar el seu món i tots els qui en formen part. Quan el perill serà imminent, decidirà representar la seva guerra, i fer que les seves experiències personals es converteixin en part de la memòria històrica a través de l’art. Una història on ficció i realitat es van alternant: llocs, persones i vivències reals es barregen amb fets ficticis però de gran versemblança.
Adquirir

     

CELA, Jaume; VALENTINES, Jaume. El cel sota terra. Natalia Zaratiegui (il.) Memorial Democràtic (Memòria Dibuixada; 2)
ISBN: 9788439398462 Adquirir
DUARTE, Carles; SAFONT, Joan. Llibres contra bombes. Agustín Comotto (il.) Memorial Democràtic (Memòria Dibuixada; 3)
ISBN: 9788439399957
La col·lecció «Memòria Dibuixada» s’inicia amb Elna, la maternitat, ja ressenyat en aquestes pàgines. Ara ens arriben aquests dos nous títols, on trobem, com la col·lecció proposa, històries plenes de valors humans malgrat viure situacions extremes. En El cel sota terra, són els infants, nens i nenes com la Carmeta, que col·laboren en la construcció de refugis posant la seva vida en perill i deixant els jocs a banda; la Carmeta viu a Barcelona i durant la guerra la ciutat està sotmesa a terribles bombardejos. A Llibres contra bombes, es narra com els republicans van promoure la cultura i l’alfabetització amb la creació d’una autèntica biblioteca ambulant, un bibliobús que repartia llibres als soldats en el marc d’un escenari bèl·lic i perillós.

Cadascuna de les dues narracions està feta a sis mans: escriptors, historiadors i il·lustradors es posen al servei de la memòria històrica.

ENDE, Peter van den. Travessia. Libros del Zorro Rojo. ISBN: 9788412078947
Dos personatges s’enfilen en un vaixell de paper, i un d’ells s’hi fica a dins i inicia una travessia que el durà a explorar el fascinant món marí, amb habitants de llegenda que conviuen amb els reals.

Un llibre sense mots, amb un barroquisme en la composició de la pàgina, en el traç i la línia que convida emprendre aquesta travessia diverses vegades per poder gaudir plenament del viatge i l’aventura. Un treball titànic que mereix estar entre els millors llibres editats aquest any.
Adquirir

GRACE, Adalyn. El tron de les Set Illes. La Galera. ISBN: 9788424668006
La filla del rei de Visidia s’enfronta al repte de mostrar la seva màgia als seus súbdits per fer-se mereixedora de ser l’hereva del regne. La prova consisteix a executar un condemnat a mort, però en el moment de l’execució no controla la força del seu poder i s’acarnissa amb el presoner. Abatuda pel fracàs i patint per ser rebutjada pel seu poble, fuig de l’illa amb l’ajut d’un pirata que li fa una revelació. Una novel·la amb ritme, àgil tot i la seva extensió, que té com a punt fort que no es queda a la superfície de les aventures, sinó que presenta valors per a aquells lectors que vulguin anar una mica més enllà. En concret, hi ha una reflexió sobre el poder, l’ambició i la necessitat de repensar els governs tenint en compte el conjunt de les persones.
Adquirir

      

GUTERSON, Ben. Hotel Winterhouse. Chloe Bristol (il.) Joana Castells (trad.) La Galera. ISBN: 9788424663988 Adquirir
GUTERSON, Ben. Els secrets de Winterhouse. Chloe Bristol (il.) Joana Castells (trad.) La Galera. ISBN: 9788424667412 Adquirir
Una nena òrfena, uns tiets a qui els fa nosa, un gran casalot amb passadissos i biblioteques amb altells espatarrants, i uns personatges amables uns i enigmàtics altres, són alguns dels ingredients que confegeixen les aventures d’aquesta trilogia de la qual ara ha sortit la segona entrega.

La protagonista és molt aficionada a la lectura i aviat troba un llibre màgic que la durà a treure l’entrellat del misteri de l’hotel i el lligam que té amb la seva família, i descobrirà alguna cosa més de la seva pròpia identitat.

En els dos volums els jocs de paraules i els enigmes tenen un protagonisme especial. Dos llibres perfectes per passar un Nadal més que entretingut.

OUIMET, David. En silencio. Sofía Rhei (trad.) Minotauro. ISBN: 9788445008454
La protagonista és una noia que se sent sola, diferent i sense veu entremig d’un munt de gent. La seva soledat es tradueix en silenci, i es val de la imaginació i dels llibres per fugir d’una realitat que no li agrada. La lectura li possibilita descobrir altres mons on ella creu que encaixarà definitivament, i que són la seva esperança de futur.

L’àlbum té molt poc text, però no li’n cal gaire atesa la capacitat suggeridora de les imatges, les metàfores visuals i els elements que denoten la solitud de qui és diferent davant la uniformitat de l’entorn. Una narració opressiva però amb un final esperançador i un cant a la lectura i a la creativitat per sentir-se lliure.
Adquirir

PASQ. UAL i ESCRIVÀ, Gemma. Like Blau. Barcanova. ISBN: 9788448951986
En un món distòpic habitat per humans i robots on no existeixen les estrelles, els llibres, la música, la natura… on tot és artificial, i la posició social depèn del nombre de likes que es poden aconseguir sent un ciutadà exemplar, complint totes les regles i, sobretot, sent popular i simpàtic en una societat en què mana l’estètica, la Kas, una noia molt ingènua, descobreix que el seu món no és com pensava que era i que hi ha persones que no segueixen el gran líder Magnus. Amb una estructura que ens ressona molt, els temes que sorgeixen: amistat, llibertat, superficialitat, violència, repressió… fan d’aquesta proposta una lectura més que interessant i atractiva.
Adquirir

ROCHETTE, Jean-Marc. El llop. Isabelle Merlet (col.) Símbol. ISBN: 9788415315803
El còmic ens narra la relació d’un pastor amb un llop. El pastor li va matar la mare quan era un llobató i l’home defensava el ramat. El llop creix i ha de caçar per sobreviure. Tots dos es tornaran a trobar i sembla que serà el darrer enfrontament. Un llibre preciosíssim que ens mostra la bellesa i la duresa de la vida a l’alta muntanya, on l’home i l’animal han d’aprendre a conviure. Còmic de disseny clàssic, amb vinyetes panoràmiques on queda palesa la bellesa del paisatge, un traç negre i gruixut enfront de la llum del glaç i de la neu. Una lectura excel·lent per als amants de la natura, que de ben segur voldran continuar amb La crida del bosc o Fer una foguera.
Adquirir

SEMPÉ, Jean-Jacques. El taller de bicicletes (O el secret inconfessable d’en Raoul Taburin. Jordi Martín Lloret (trad.) Blackie Books. ISBN: 9788417552435
Si hi ha algú que ho sap tot sobre canvis de marxes, clips, coixinets de rodament, pinyons, cambres d’aire i pneumàtics, és en Raoul Taburin, l’amo del taller de bicicletes del petit municipi francès de Saint-Céron. Té tan bona reputació a tota la regió, que les bicis no s’anomenen bicis, sinó taburines. Però tot i aquest reconeixement, en Raoul Taburin no pot deixar de pensar en el seu carregós secret… I necessita explicar-lo a algú. Amb unes aquarel·les aparentment senzilles, amb personatges tendres i escenes de gran lirisme, ens enamorem d’aquest mecànic que dedica la seva vida a aprendre contínuament.
Adquirir

VILLANUEVA, Muriel. Digueu-me Ju. La Galera (Lluna Roja) ISBN: 9788424667436
La protagonista de la novel·la és una adolescent, i ja veiem des de les primeres pàgines que n’ha fet una de grossa. Ha maltractat una companya per ser adoptada, l’ha vexat. Les conseqüències no es fan esperar, i aquella mateixa tarda els pares, que tant l’estimen i ella estima, li fan saber que ella també és adoptada. Sense creure’s la història que li expliquen de tan alterada com està, decideix anar a trobar l’home que la va posar als braços de la seva mare. Un viatge a un entorn rural i màgic en què es trobarà a ella mateixa i on posarà en ordre els seus sentiments i la seva identitat.
Adquirir

 

BATXILLERAT

CISNEROS, Sandra. La casa de Mango Street. Míriam Cano (trad.) Núria Solsona (il.) L’Altra (L’Altra Tribu) ISBN: 9788412209761
Quan és adolescent, la protagonista es trasllada amb la seva família a una casa de Mango Street, en un barri hispà als afores de Chicago. Tot i suposar una millora, aquella no és, ni de bon tros, la casa on ella voldria viure, i l’Esperanza es passa el dia somiant en el moment que podrà tenir casa pròpia. Les converses i discussions amb la seva germana petita i les seves amigues, les anècdotes dels veïns i veïnes del barri i la curiositat pel sexe i l’amor formen part de l’educació sentimental d’aquesta adolescent somiadora que lluitarà per empoderar-se i per la llibertat de triar el seu propi futur. Tot un clàssic contemporani que no ha perdut ni vigència ni bellesa, estructurat com un calidoscopi en què la dignitat va de la mà de ser algú. Fantàstic per a un club de lectura, per la seva riquesa de temes: identitat, ofici, gènere, escriptura, migració, oportunitats, educació…
Adquirir

CORRAL, Guillermo. El tesoro del Cisne Negro. Paco Roca (il.) Astiberri. ISBN: 9788416880874

Una intriga trepidant basada en fets reals, en forma de còmic, que recupera tots els elements del gènere d’aventures alhora que aborda un esdeveniment relacionat amb la política espanyola i les relacions internacionals: l’espoli d’objectes i monedes de gran valor propis de l’Estat espanyol per part d’una empresa caçatresors americana.

GADDY, K. R. Flors del carrer. La veritable història dels joves que van combatre els nazis. Mireia Alegre (trad.) Bambú (Viscut)
ISBN: 9788483436080
Flors del carrer ens acosta a una història poc coneguda fins ara, la d’uns grups de joves de Colònia que es van revoltar contra les imposicions que de mica en mica constrenyien la seva vida durant l’ascens del nazisme. Provinents de famílies obreres properes al comunisme i el socialisme, els agermanava la seva passió per la natura i les excursions als voltants de la ciutat. A mesura que el nazisme es va radicalitzar, alguns d’aquests joves es van convertir obertament en opositors al règim, amb enfrontaments al carrer amb les Joventuts Hitlerianes. Una novel·la complexa però excel·lentment documentada. La recomanem especialment als lectors interessats en la historia contemporània.
Adquirir

HARDINGE, Frances. La llum de les fondàries. Xavier Pàmies (trad.) Bambú (Exit) ISBN: 9788483436035
Una vegada més, l’autora ens torna a deixar sense alè en aquesta aventura tan fantàstica com complexa. Paisatges marins, ports i carrers de tavernes, déus i un gran nombre personatges ambivalents acompanyen dos amics que viuen de submergir-se en les profunditats marines per recollir restes d’objectes molt preuats, el que queda de les batalles dels déus. Un dia, però apareix una cosa valuosa, perillosa, que desafia a qui tingui prou coratge per fer-se-la seva.
Adquirir

LE GUIN, Ursula K. Un mag de Terramar. Blanca Busquets (trad.) Raig Verd. ISBN: 9788417925208
Novel·la d’iniciació i aprenentatge d’un noi amb uns poders especials que és enviat a l’Illa de Terramar per convertir-se en un mag. Perquè sigui així s’haurà d’enfrontar a diversos enemics i a ell mateix. Tot un clàssic on han recalat els grans autors de la literatura fantàstica. A la contracoberta trobem una cita de Neil Gaiman, que ens diu que no podríem tenir un Harry Potter si no hagués existit l’escola de mags de Terramar. Una novel·la que durant moltes generacions ha convertit molts joves en lectors.
Adquirir

MARTÍN I SERRA, Miquel. La drecera. Josep M. Fonalleras (ep.) Edicions del Periscopi. ISBN: 9788417339456
El narrador d’aquesta història és un adolescent a qui veurem créixer i fer-se gran en dos estius, i que viu amb els seus pares en un petit poble de l’Empordà on fan de masovers al xalet d’una família benestant. Entre silencis i fascinació, el noi observa la vida de la família estiuejant, tan diferent i contradictòria per ell. Amb el pas del temps ell canvia, però el seu entorn també, i algunes formes de vida.

Amb una sensibilitat exquisida, un llenguatge molt ric i un paisatge físic i humà desaparegut, l’autor ens ofereix una novel·la de trànsit a la vida adulta, que tot i estar en una col·lecció d’adults, es podria convertir en una excel·lent lectura d’aula.
Adquirir

SAGAN, Françoise. Bon dia, tristesa. Josep Maria Pinto (trad.) Viena (Petits Plaers; 9) ISBN: 0788417998301
Sembla que no hagi passat el temps per a aquesta novel·la publicada per primera vegada l’any 1954 i escrita per una jove Françoise Sagan de 17 anys; la traducció i la revisió del llenguatge en tenen bona part de responsabilitat. L’argument el coneixem tots: un pare i una filla passen l’estiu a prop del mar, sense preocupacions ni responsabilitats, tan sols navegar, sortir a sopar i conèixer gent. Fins que una amiga de la família s’uneix al grup i tot es capgira. La protagonista decideix actuar perquè res canviï, però el pla és molt arriscat. Un llibre que no ens cansarem de llegir i recomanar, on la responsabilitat, les conseqüències dels actes comesos, la culpa i la manipulació, són temes de diàleg i conversa.
Adquirir

VIGAN, Delphine de. Les lleialtats. Jordi Martín Lloret (trad.) Edicions 62. ISBN: 9788429777291
Quatre històries de quatre personatges en un moment delicat i crucial de la seva vida, quan són a temps de sortir-se’n, o bé d’enfonsar-se: la principal, la d’en Théo, un jove solitari de dotze anys, fill de pares separats, que de mica en mica s’aboca a l’alcohol, l’ únic que li dona cert consol; en Mathis, el seu principal company i amic d’institut, es debat entre fer costat a en Théo i l’obediència a la seva mare, la Cécile; aquesta descobreix un perfil tòxic del seu home a les xarxes que li mostra una cara que desconeixia i una traïció, i l’Hélène, una mestra que havia estat maltractada de petita i que observa els silencis i els moviments d’en Théo, amb tota la preocupació del món i amb molts dubtes de com actuar per protegir-lo sense creuar línies vermelles. Una lectura molt emocionant i intel·ligent, que ens convida a pensar i conversar sobre els vincles que tenim amb les persones, la lleialtat i la falsa lleialtat.

 

LLIBRES INFORMATIUS I DOCUMENTALS

ABAD VARELA, José Antonio. El bolero de Ravel. Federico Delicado (il.) Maurice Ravel (musc.) Kalandraka.
ISBN: 9788413430409
Una de les obres musicals més conegudes, considerades com un depurat virtuosisme orquestral, es converteix en una narració protagonitzada per una orquestra de músics molt especials que ofereixen un memorable concert. A partir d’un codi QR, podem escoltar algunes de les millors interpretacions que s’han fet d’aquesta peça. L’il·lustrador ha fet una feina excel·lent recreant la història de la composició.
Adquirir

BEN-BARAK, Idan. No llepis aquest llibre!*. Julian Frost (il.) Roser Rimbau (trad.) Takatuka. ISBN: 9788417383732
La Mina és un microbi que viu en un llibre. És un punt molt petit fotografiat amb un microscopi electrònic, que ens dona una visió completament nova i sorprenent d’aquests llocs aparentment tan coneguts. Una manera divertida de conèixer alguns dels microbis amb els quals convivim diàriament i, de passada, animar els més petits a mantenir uns hàbits d’higiene saludables.
Adquirir

CHANG-HOON JUNG. Astronautas. In-Kyung Noh (il.) Ismael Funes (trad.) Ekaré. ISBN: 9788412163629
Un llibre que ens resoldrà tots els dubtes sobre com viuen els astronautes a l’espai, des del llançament del coet, l’acoblament a l’estació espacial, com són els laboratoris on els astronautes fan les experimentacions, els efectes de viure sense gravetat, com és un vestit d’astronauta… Un llibre de coneixements amb el caliu dels llibres de ficció.
Adquirir

COHEN-JANCA, Irène. Marie Curie al país de la ciència. Claudia Palmarucci (il.) Teresa Duran (trad.) Ekaré. ISBN: 9788412163674
La vida de Marie Curie va ser tan difícil com extraordinària. Va ser la primera dona a obtenir el Premi Nobel de Física, i més tard el de Química. Aquest bellíssim llibre il·lustrat ens explica els detalls de la seva infantesa, els seus afectes, estudis clandestins i investigacions, però també parla del seu coratge, tenacitat i generositat.

Les autores s’han basat en material visual i artístic de l’època per crear les imatges d’aquest llibre, des de cartells publicitaris a fotografies familiars de la saga Curie.

El volum ha estat guardonat amb el premi de no-ficció en la darrera edició del festival del llibre infantil a Bolonya.
Adquirir

COL·LECTIU ELLAS EDUCAN. La vida secreta dels virus. Mariona Tolosa (il.) Zahorí Books. ISBN: 9788417374723
Què és un virus? Quants n’hi ha al nostre voltant? On viuen aquests microorganismes invisibles a l’ull humà?… Cada doble pàgina és un tema amb informació ben documentada, i les il·lustracions aporten divertiment i joc. Una eina per familiaritzar els infants amb els virus, saber com protegir-se’n i descobrir que la majoria són inofensius. De gran actualitat i amb continguts rigorosos i molt accessibles escrits pel col·lectiu de dones científiques Ellas Educan.
Adquirir

EMMANUEL, José Antonio. La anarquía explicada a los niños. Fábrica de Estampas (il.) Libros del Zorro Rojo. ISBN: 9788412079050
El llibre que teniu a les mans va ser publicat com un fullet durant la Segona República, L’autor era pedagog, filantrop i anarquista impulsor d’escoles racionalistes, i el fullet volia transmetre als nens i nenes de famílies obreres les idees de les escoles racionalistes i com dur-les a terme. Amb aquesta maquíssima edició, tenim la possibilitat de conèixer altres formes de pensament. Més enllà del seu valor pedagògic, bibliogràfic i històric, estem davant una invitació a pensar de manera lliure i crítica. Amb consells tan valuosos com: «trabaja»,
«no tengas esclavos», «copia lo bello», «ayuda», «estudia», «cultiva»…
Adquirir

HAWKSWORTH, David L. Fungàrium. Katie Scott (il.) Anna Turró (trad.) Símbol. ISBN: 9788415315827
De la col·lecció «Benvinguts al Museu», ens arriba aquest llibre amb unes làmines dedicades a tot tipus de fongs i il·lustrades com si fos un volum de botànica del segle XIX, i amb un contingut rigorós que ens permet endinsar-nos en el món desconegut i fascinant d’aquesta espècie tenint molt present la seva relació amb d’altres. Un índex amb més de cinc-centes entrades ens facilita la cerca per a consultes puntuals.
Adquirir

HURTADO, Raül; IBÁÑEZ, José. Aturem la invasió: No ens deixem dominar pel plàstic. Claudia Mosquera (il.) Andana.
ISBN: 9788412079050
De la mà dels dos protagonistes d’aquest àlbum informatiu podrem saber com va arribar el plàstic a les nostres cases fa 150 anys. El que semblava que ens facilitava la vida s’ha convertit en una invasió que es tradueix en 12 milions de tones de plàstics que van a parar als nostres oceans cada any i que ofeguen els ecosistemes, provoquen danys a la fauna i passen a formar part de la cadena alimentària.
Una bona colla de dades que ens sensibilitzen i aporten arguments per fer alguna cosa més que voler aturar la invasió.

 


KAID-SALAH FERRÓN, Sheddad. El meu primer llibre del Cosmos. Eduard Altarriba (il.) Joventut. ISBN: 9788426146625
El tercer llibre de la col·lecció i el tercer ressenyat per la seva qualitat i interès. En aquest cas ens explica de manera molt clara, amb l’ajut d’un bon treball gràfic, conceptes que no ho són gaire sobre el cosmos: què és la mida de l’univers, com neix i com mor una estrella, què són els forats negres, la matèria fosca, com viatjar en el temps… Impressionant i fascinant!
Adquirir

Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Paisatges perduts. Aina Bestard (il.) Zahorí Books. ISBN: 9788417374686
Una història del planeta des del Big Bang fins a l’aparició dels primers homínids explicada a partir dels canvis en els paisatges del nostre planeta. Les imatges del llibre ens transporten a temps passats mostrant com es va formar la Terra fa milions d’anys i com s’ha anat transformant el planeta viu que coneixem actualment. Una línia del temps ajuda el lector a situar-se en el punt en què es troba. Destaca el treball magnífic d’il·lustració.
Adquirir

NOGUÉS, Álex. Mil tomates y una rana. Historia de un huerto mínimo. Samuel Castaño (il.) A Buen Paso. ISBN: 9788417555351
Cinquanta-dues setmanes al costat d’un hort, tan sols un metre quadrat que acaba donant els seus fruits, cinquanta-dues setmanes cuidant un tros de terra amb calma, paciència i observant la vida que es va generant al seu voltant. Amb una mica més d’un any van néixer més de mil tomàquets que van atraure la companyia d’una granota. Un llibre per conèixer com creixen els fruits amb una mirada poètica i reflexiva sobre la natura i el pas del temps que el fa una proposta d’una bellesa extraordinària.
Adquirir

PAUL, Caroline. Soc activista: Una guia pràctica per canviar el món.
Lauren Tamaki (il.) Júlia Ferrer (trad.) Flamboyant. ISBN: 9788417749729
Sense voler alliçonar ni marcar el camí de quines són les causes per les quals ens hem de fer activistes, l’autora d’aquesta guia ens mostra de quines maneres diferents, complementàries o no, es pot dur a terme una acció de suport o de denúncia d’una injustícia. Consell, activitats, històries inspiradores, un bon recurs que ens ajuda a plantar cara al que no ens agrada. El llibre és americà, però se n’ha fet una adaptació amb algun cas localitzat a Catalunya per incloure la figura del Síndic de Greuges.
Adquirir

PÊGO, Ana. Plasticus Maritimus: Una espècie invasora. Bernardo
P. Carvalho i Isabel M. Martins (il·ls.) Àlex Tarradellas (trad.) Kalandraka. ISBN: 9788416804924
Quan era petita, l’autora, en lloc d’anar al parc a jugar, anava a la platja a observar i descobrir la vida que s’hi amaga, com si fos una exploradora. Anys més tard s’ha convertit en una beachcomber. Segons les dades, l’any 2050 hi haurà mes plàstic al mar que peixos. El llibre és una denúncia contra la contaminació per plàstics que convida a actuar per aturar aquesta catàstrofe, tant donant consells per limitar l’ús diari de plàstic com pautes per convertir-se en una persona que de manera desinteressada neteja les platges de brossa. Un llibre informatiu i documental bellament il·luminat i acolorit.
Adquirir

 

REVISTES PER INFANTS

     

Revista Pantera. Batiscafo Editorial.

Una nova revista per a joves lectors que estimen la natura i estan compromesos amb el medi ambient. El primer número de la revista se centra en els boscos, Salvar els boscos, amb articles sobre el linx, Jane Goodall, Fridays For Future, els arbres, i el canvi climàtic. El segon és un monogràfic sobre els oceans: Oceans sense plàstic, amb temes dedicats a la balena, els esculls de coral, les praderies de posidònia, la biodiversitat i la conservació marina, i una expedició a l’Antàrtida. Grans il·lustradors, fotògrafs, autors i persones especialitzades formen part del seu consell de redacció i ens porten articles de gran qualitat i interès, amb rigor científic i documental i una mirada positiva i globalitzada del tema que tracten. Un gran recurs per a l’escola i per a les biblioteques personals.

POESIA

BENEGAS, Mar. Cor d’ocell. Rachel Caiano (il.) Albert Jané (trad.) Akiara Books (Akipoeta; 1) ISBN: 9788417440633
Ja en un primer moment, el volum ens captiva amb la seva enquadernació a fil vist i l’agradable tacte de les seves pàgines. Rere aquest artesanal embolcall s’amaga la història d’una nena, la Nona, que observa el món des d’un prisma diferent, amb una mirada poètica i sensible a detalls que sovint ens passen desapercebuts. Aquesta pulsió farà que vulgui anar més enllà de l’illa on viu a cercar què hi ha darrere la poesia.

Una obra amb un text delicat, profund i aforístic, que requereix ser llegit a poc a poc. El seu caràcter simbòlic pot resultar desconcertant, però pot donar lloc a converses d’allò més interessants a partir del repte interpretatiu que planteja.

Una bona proposta per reflexionar sobre el concepte de poesia, sovint mal entès com el simple fet d’escriure amb l’ús de la rima. Les il·lustracions amb aquarel·la reforcen el to dolç i bell –amb un punt il·lusori– del text, i el blau i el vermell juguen amb el negre per crear una atmosfera plàcida. Benvinguda aquesta nova –nova i atrevida– col·lecció de poesia iniciada amb aquest títol.
Adquirir

HERNÁNDEZ SEVILLANO, David. Arbolidades. Maite Mutuberria (il.) Kalandraka. ISBN: 9788413430188
Aquest any en què tots hem estat tan tancats el tema de la natura ens sorprèn allà on mirem. Trenta-cinc poemes dedicats a arbres, boscos, fulles, llavors, etcètera, que parlen d’un món que no ens cansa per la varietat de la música que amaga: vers lliure, rima, ritme, haikus… Amb poemes a vegades més descriptius, a vegades més simbòlics, però sempre des de la senzillesa, el llibre ens acosta a la singularitat de cadascun, despertant la curiositat per saber exactament com són de debò els seus protagonistes.
Adquirir

SQUILLONI, Arianna. Sota les pedres. Laia Domènech (il.) Dani Espresate (trad.) Akiara Books (Akipoeta; 2) ISBN: 9788417440664
La mateixa acurada edició que el primer llibre de la col·lecció, ja citat més amunt. En aquest cas el volum és un camí farcit de poemes que una nena va trobant en mirar, escoltar, tocar i respirar l’entorn.

La protagonista viu al camp i ens convida a fer una mirada atenta a la natura que l’envolta. Una vegada més, la poesia va més enllà de la rima, tot respectant una musicalitat interna per posar èmfasi en la manera de mirar el món.

Al final del llibre trobem suggeriments per fer una lectura més activa, incidint en l’experiència de l’observació per després posar ordre al que volem dir des de la mirada estètica.
Adquirir

 

MESTRES

ABEYÀ, Elisabet. Amb contes he remat. Associació de Mestres Rosa Sensat. ISBN: 9788412176414

En aquest llibre Elisabet Abeyà ens narra alguns aspectes de la seva vida professional. Dins de la seva trajectòria hi destaca especialment la importància de la narració oral. Per ella els contes són una eina de comunicació privilegiada i carregada de sentit, i no un simple espectacle o un recurs didàctic per treure’n un profit. Els contes són un regal que ens fem els uns als altres, i que ens alimenten possiblement durant tota la vida.
Adquirir

BOSCH, Emma. Sense paraules: Sis tallers de lectura d’àlbums sense mots per a totes les edats. Premi Marta Mata de Pedagogia, 2019.
Associació de Mestres Rosa Sensat. ISBN: 9788412009682
Una guia pràctica que trenca el mite que les narracions gràfiques sense paraules són només per a prelectors. Els sis tallers –que podreu replicar fàcilment perquè estan descrits amb molt de detall– us descobriran la gran varietat d’àlbums sense paraules existents i podreu constatar que les imatges parlen. Gràcies a la lectura detinguda, la relectura, la lectura compartida i la creació d’imatges podrem entendre i estimar les narratives gràfiques sense paraules.
Adquirir

CÓRDOVA, Adolfo (coord.) Renovar el asombro: Un panorama de la poesía infantil y juvenil contemporánea en español. Ediciones de la Universidad de Castilla-La Mancha (Arcadia; 29) ISBN: 9788490443491
Un estudi molt detallat de la poesia actual en castellà per a infants, que ens convida a allunyar-nos dels propòsits educatius i dels rodolins per experimentar amb ritmes i rimes diferents, a donar espai a la lectura de vers lliure i a mirar d’una altra manera les poesies-àlbums. Es parteix de la premissa que l’infant és capaç de captar l’harmonia i el ritme d’un poema i gaudir de la seva lectura. S’hi parla de temàtiques i tendències, amb poemes que exemplifiquen les paraules dels autors dels diversos estudis que ens ajuden a renovar la mirada de la poesia. No us el perdeu!

IGERABIDE, Juan Kruz. Del pecho a la palabra: Infancia de canto y cuento.
Pantalia. ISBN: 9788494245695
Poesia, oralitat, literatura… una reflexió sobre la literatura amb la qual l’infant es troba en el seu procés d’adquisició del llenguatge oral i més tard de l’escrit, sota epígrafs com: els contes de fades; els personatges femenins; oralitat i mitologia per als adolescents; poesia infantil: joc i alguna cosa més…; del símbol a la metàfora; els mediadors… L’autor, ja el coneixeu, és un clàssic en les nostres maletes i bibliografies, és un gran poeta i mestre.

Mestres Àvies Recuperadores de Contes. De la vora del foc a les aules: un conte, una lliçó de vida. Associació de Mestres Rosa Sensat. ISBN: 9788412176452
MARC és un grup de mestres jubilades que van per les escoles explicant contes, i finalment han posat tota la seva saviesa i coneixement en un llibre. Entre les seves pàgines aprenem a explicar contes, rondalles i mites de tradició popular, amb la veu, la mirada, el gest…, deixant relliscar les paraules al ritme dels oients, sense cap pressió pel temps ni pels objectius didàctics. Amb aquest llibre es proposen engrescar els mestres i educadors a explicar contes, rondalles, dites, cantarelles i cançons tradicionals i populars. Perquè, en paraules d’elles mateixes, «també així col·laborem a perpetuar la nostra, massa sovint maltractada, Cultura».
Adquirir

ROS i VILANOVA, Roser. Manual d’oralitat en set jornades i set contes. Tantàgora. ISBN: 9788493858148
Un llibre per gaudir de la saviesa de l’autora, que és capaç de barrejar formes, formats i registres ben diversos per confegir un assaig sobre l’oralitat. En una primera part l’autora ens presenta tres velletes: l’Oïda, la Memòria i la Veu, companyes imprescindibles per a tot bon narrador. A la segona, ens presenta set contes que ens parlen de nosaltres mateixos, de qui som i dels contextos culturals que els han anat diversificant. Si l’oralitat és el tema, la creativitat és la forma. Una excel·lent lectura per a tots els mediadors, mestres, educadors i interessats en la narració oral.
Adquirir

 

MESTRES. REVISTES DE LIJ

FARISTOL: Revista del Llibre Infantil i Juvenil, n. 91, abril de 2020. Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil.
Dossier dedicat a Gianni Rodari, en l’any del centenari del seu naixement.

PEONZA: Revista de Literatura Infantil y Juvenil, n. 134. Septiembre 2020. Asociación Cultural Peonza.
Monogràfic dedicat a la natura en la literatura infantil i juvenil.

 

 

 

 

Descarrega el Garbell núm. 20

 

garbell 20