Infància en xarxa 227

Al facebook de l’Associació de Mestres Rosa Sensat https://ca-es.facebook.com/RosaSensat/  i a Twitter, oferim un espai d’in­tercanvi d’opinions i de debat sobre fer de mestre, l’escola i l’educació. A la revista, hi recollim part d’aquestes converses. És una oportunitat d’intercanvi al voltant de temes d’interès entre diferents persones a les xarxes socials. Una oportunitat de fer Infància en Xarxa.

 

 

A Facebook

Montse Baliarda Imagino una escola acollidora, que escolta els infants, l’equip i les famílies. Una escola que parla dels processos, perquè els valora i perquè ha tingut temps per observar i afinar la mirada. Una escola on es respira calma, on s’hi generen oportunitats, perquè es creu en un infant capaç, competent, protagonista, únic…, on es palpa el respecte entre tota la comunitat educativa i on es respecten els diferents ritmes. Una escola que veu la diversitat com a riquesa, aprenentatge i oportunitat. Una escola on tothom té cabuda, és a dir, una escola de tots i per a tots.

Maria Tudela Imagino una escola tranquil·la, amable, flexible, amb temps per gaudir. Una escola de barri, propera. Una escola que escolta, que reconeix, rica en oportunitats, amb caràcter i identitat. Una escola plena de vida: famílies, infants, mestres, arbres, plantes, flors, terra.

Cristina Baltà Imagino una escola on tots els nens i les nenes trobin el seu lloc, on es sentin acollits, estimats i valorats. On hi hagi un adult que s’estimi aquesta etapa educativa i sigui conscient i conseqüent amb les necessitats dels menuts. El dia a dia els ha de permetre sentir-se segurs, expressar-se amb llibertat, trobar-se amb límits i respectar-los, i sobretot, ser feliços. I sempre, sempre, han de ser més importants les seves potencialitats que les mancances. Tothom hi ha de trobar el seu lloc i ha de tenir dret a rebre una educació i ensenyament de qualitat. Per garantir aquest dret és fonamental la relació entre la família i l’escola, i ambdues parts han de confiar l’una en l’altra.

Tona Castell Si existeix el grau en educació infantil (0-6) i les generacions de mestres sortints tenen una mirada global de l’etapa, no hauríem de tenir escoles on els infants de 0 a 6 anys compartissin espais, relacions, contextos, temps, adults, instants…?

Eva Soler Un espai acollidor, confortable, ric en estímuls i en propostes d’aprenentatge. On els infants es puguin sentir estimats, segurs i confiants. Una escola on les famílies tenen cabuda, es senten escoltades i hi poden participar. Mestres que guien i acompanyen, que fan propostes i estimen les individualitats de cada infant. Que els miren als ulls i es posen a la seva alçada, que confien en ells i les seves capacitats. Una escola plena de valors d’amor, de respecte i que vetlla pel medi que els envolta. Una etapa plena d’identitat, que és considerada socialment com una de les més importants en la vida i reconeguda com a tal. Una etapa on existeix una veritable coordinació entre professionals i centres.

Carme Cols El llibre L’educació de 0 a 6 anys avui (Barcelona: amrs, 2005) recull un treball molt ric on es proposa l’essència d’aquesta etapa educativa. Al final es va redactar un decret sobre el 0-3 que crec que s’hauria d’aplicar a tota l’etapa.

Damm Bier M’imagino com brillarien els ulls dels equips educatius del 0-6 si aquest somni es fes realitat.

Teresa Montesinos Aquesta escola ha de ser un petit món per a aquesta etapa. Espais semblants a una llar, amb grans connexions a l’espai exterior i natural.

Mia Agramunt És qüestió de plantejar aquesta etapa des d’una altra mirada. Tenim molts més punts en comú dels que ens pensem.

Missi Casacuberta Ha de ser flexi­ble i adaptable, amb poder d’intros­pecció i reflexió, que acull, respecta i accepta la singularitat de cada infant, amant de les petites coses, sense presses, que escolta, acull i observa. Que dona temps per expressar-se amb paraules o amb silencis, temps per decidir, rebutjar, proposar… Un lloc on conviure i relacionar-se grans i petits junts, però no barrejats.

Rosa Vendrell «El aula de Infantil debiera ser una especie de acuario transparente donde se reflejaran las ideas, las actitudes y las  personas.» Loris Malaguzzi

A Twitter


Eva Sargatal
@EvaSargatal
Confiant que els professionals d’aquest grau tenen coneixements profunds dels infants entre 0-6 en la seva globalitat i no del 3-6.

Mar Hurtado @mhurtad4
Omplint-se de la riquesa de tots i sabent trobar els punts forts de cadascú. Si una escola reconeix que encara té molt a aprendre, es deixa ensenyar. I jo me la imagino, sobretot, plena d’actes quotidians i aprenentatges secrets que l’adult sap identificar, però sense
envair-los.

Carme Cols @carme_ccols
Podem mirar documentació. Cata­lu­nya, pionera, ha creat i ha viscut l’etapa 0-6 amb identitat pròpia en les necessitats d’atenció als infants
i les seves famílies.

Berta Vila @BertaVila8
Una escola de 0-6 amb un sol equip que es mogui per les dues etapes ens permetria respectar els ritmes dels infants que fan el canvi de cicle. En benefici de tots, petits i grans, amb una escola a la seva mida.
Sempre hi ha algun inconvenient, però per mi té molts més avantatges, per als grans i els petits, per a les mestres i també per a les famílies. I amb titularitat de la Generalitat i gestió directa, pública i gratuïta.

Marta Ordóñez @mocastellnou
Una escola sense pressions, amb una mirada no esbiaixada de la petita infància, on tots els ritmes són vàlids, entesos, acompanyats…

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!