Informacions

Jornada internacional de educación infantil: infancia, maestras y escuela.  Pensando con Irene Balaguer

El proper dissabte 6 de juliol tindrà lloc la Jornada Internacional d’Educació Infantil al Caixafòrum de Barcelona, impulsada i organitzada per l’Associació de Mestres Rosa Sensat, la Fundació Artur Martorell i la Fundació Marta Mata Garriga.

Durant la jornada es debatrà i reflexionarà sobre quatre blocs que pretenen abordar alguns dels temes que van caracteritzar la vida professional d’Irene Balaguer, mestra d’educació infantil i pedagoga que ens va deixar al mes de desembre.

Els blocs sobre els quals debatrem són:

 

 • De quina infància parlem?
 • Quins mestres necessitem?
 • Quina escola volem?
 • De les polítiques a l’escola

 

Des de les diferents revistes que ella va impulsar (Infància, educar de 0 a 6 anys; Infancia, educar de 0 a 6 años; Infància a Europa i Infancia Latinoamericana) estem treballant per fer possible aquesta iniciativa, que comptarà amb ponents de tot el món. Han confirmat la participació: María Carmen Silveira Barbosa, Mercedes Blasi, Maica Bernal, Mara Davoli, Sergio Díez, Miquel Àngel Essomba, Carmina Ferrero, Gino Ferri, Jennifer Haza, Eva Jansà, Claus Jensen, Sonia Larrubia, Peter Moss, Patricia Redondo, Carla Rinaldi, Agnés Sanzto. Les diferents revistes també tindrem representació en els blocs de continguts.

Més informació i inscripcions: www.rosasensat.org

 

 

Escola d’estiu de Rosa Sensat

Aquesta edició 2019 de l’Escola d’Estiu de Rosa Sensat neix amb la clara voluntat de continuar fent visibles els referents teòrics que ens defineixen, la idea d’infant, d’escola i de mestre que defensem, treballem i reflexionem constantment, però també amb la clara intenció de fer explícit, en el seu disseny i implementació, un esperit de formació permanent, entesa com a recorregut que s’autoconstrueix i s’aplica en equip.

La metodologia utilitzada afavorirà la formació tant a partir d’exemples pràctics, com de referents teòrics, adaptables al context de cadascun dels participants.

Aprenem compartint
Enguany la metodologia utilitzada afavorirà una formació a cavall entre la pràctica i la teoria en un procés reflexiu de la pròpia realitat. Els equips formatius proposaran activitats per desenvolupar els coneixements específics de cada bloc temàtic, a més d’uns eixos transversals –avaluació, diversitat i perspectiva crítica– comuns a tots els blocs.

Aquest disseny  mostra en si mateix una manera d’aprendre i de créixer des del grup i amb el grup, i valora la diversitat com a riquesa del procés d’ensenyar i aprendre, la singularitat d’infants i joves i la dels adults. Valorem la diversitat en cada grup de participants, fet que ens permetrà enriquir les experiències formatives.

Un equip de quatre persones formadores s’encarregarà de cada bloc formatiu. En cada bloc, hi participarà un grup de fins a cent participants, que s’anirà dividint en petits subgrups d’acord amb les activitats proposades. Ponències, experiències i tallers tindran lloc en les diverses sessions de cada bloc. Aquest marc ens permet fer visible la riquesa del treball en equip i posar en valor la importància d’uns temps i organitzacions flexibles, que estiguin al servei de l’aprenentatge, i no a la inversa.

Proposem un model de formació en el qual el diàleg constant entre teoria i pràctica és el valor central per una intervenció educativa reflexiva.

 

Els eixos transversals
En aquesta escola d’estiu reflexionarem al voltant de tres eixos transversals:

 • Reconeixement i valoració de la diversitat com element necessari per un autèntic treball en equip
 • Educar per entendre el món de manera crítica
 • Avaluació com a eina i estratègia que sosté les dinàmiques del procés d’aprenentatge dels infants, dels infants en relació i dels adults

Això que sembla una contradicció ens ajuda a explicar aquesta proposta formativa única. D’una banda, hem dissenyat una Escola d’Estiu idèntica, amb la clara voluntat de continuar fent visibles els referents teòrics que  ens defineixen, la idea d’infant, d’escola i de mestre que defensem, treballem i reflexionem constantment. D’altra, però, hem construit un projecte ben diferent, amb la clara intenció de fer explícita, en el seu disseny i implementació, una de les nostres columnes vertebrals: la formació permanent entesa com a recorregut que s’autoconstrueix i s’aplica en equip.

 

 

TEMA GENERAL

7 o 15 h acreditades

 

L’Escola d’Estiu d’enguany girarà entorn una idea que creiem fonamental per a l’escola: la força dels equips. Dels equips de mestres, d’educadors, de persones que treballen dia a dia per acompanyar els infants en el seu desenvolupament.

 

 • La força dels equips. Aprendre amb els altres per construir noves solidaritats

dilluns 1 de juliol de 9.30 a 18 h

 • Converses

dijous 4 de juliol a les 18.45 h i dilluns 8 de juliol a les 17.45 h

 

FRANJA A
del 2 al 5 de juliol
de 10 a 13.30 h
15 h acreditades

 

 • Aprendre des del cos i el moviment (perfil professional: atenció a la diversitat)
 • Redescobrim el món del llegir

i l’escriure?

 • Art i justícia global des de l’escola
 • Educar en l’era digital

(perfil professional: competència digital docent)

 • Globalitzar en educació

(perfil professional: metodologies amb enfocament globalitzat)

 • Empoderament d’equips per al canvi educatiu al centre (perfil professional: metodologies amb enfocament globalitzat)

 

 

FRANJA B
del 2 al 5 de juliol
de 15 a 18.30 h
15 h acreditades

 

 • Globalitzar en educació (perfil professional: metodologies amb enfocament globalitzat)
 • Inclusió, mite i/o realitat? Reflexionem per fer-la possible (perfil professional: atenció a la diversitat)
 • Aprendre a comunicar en una societat multilingüe i multicultural (perfil professional: competència digital docent)
 • Quins espais i quins temps? (perfil professional: atenció a la diversitat)
 • Aprendre des del cos i el moviment (perfil professional: atenció a la diversitat)

 

FRANJA C
8 i 9 de juliol
de 9 a 13.30 h i de 15 a 17.30 h
15 h acreditades

 

 • Empoderament d’equips per al canvi educatiu al centre (perfil professional: metodologies amb enfocament globalitzat)
 • Ens STEaM fent les preguntes correctes?
 • Quins espais i quins temps? (perfil professional: atenció a la diversitat)

 

Una Escola d’Estiu idènticament diferent!           

Totes les activitats formatives s’adrecen a totes les etapes educatives.

Equips de 4 persones formadores per a cada activitat formativa.

Activitats reconegudes pel Departament d’Educació. Possibilitat d’acreditar un perfil professional amb 30h de formació en el mateix àmbit.

Mes informació: www.rosasensat.org

Relacionats

Et necessitem: associa't!
Suma't a la comunitat educativa de Rosa Sensat, aprofita els teus descomptes en formació i llibres i ajuda'ns a seguir treballant per transformar i millorar l'educació!
Fes-te'n ara!

Et necessitem: associa't!

Suma't a la comunitat educativa de Rosa Sensat, aprofita els teus descomptes en formació i llibres i ajuda'ns a seguir treballant per transformar i millorar l'educació!
Fes-te'n ara!