Bones pensades. Un bosc màgic i encantat que sorgeix al costat dels infants

Una de les tasques més difícils i alhora creatives de les mestres d’infantil és observar les necessitats dels infants, identificar-les i crear noves propostes que hi donin resposta. És important estar atent al que es viu, al que es respira, al que motiva per transformar-ho en una oportunitat per aprendre i per generar noves curiositats.

Feia dies que moltes de les propostes d’investigació que es preparaven deixaven de tenir interès, s’explorava amb rapidesa i els nens i nenes cercaven espais i objectes per crear escenaris de joc simbòlic, oblidant l’objectiu d’investigació proposat inicialment.

L’observació d’aquest fet va portar que la mestra cerqués altres propostes, així és com va néixer «el bosc encantat».

A partir de material de natura (branques, matolls, fulles, arbustos tallats…) que els mateixos nens i nenes van portar d’alguna de les seves sortides per l’entorn, més un material pensat i presentat per la mestra per completar la proposta amb la finalitat de crear personatges (plastilina, cartons, escuradents, robes petites…), es va anar creant aquest bosc tan especial i encantat, un escenari màgic, ple d’amagatalls, llocs protegits, espais oberts, més tancats, foscos i amb més llum.

Els nens i nenes anaven creant els seus personatges i a mesura que sorgien anaven vivint històries inventades de forma improvisada. Històries de joc simbòlic amb molt de sentit per als infants.

Dins del bosc màgic, curiosament, varen sorgir dos personatges molt oposats però molt necessaris per simbolitzar el bé i el mal. Les fades i els homes llop. Les fades, dolces i màgiques es bellugaven per les parts altes del bosc i els homes llop, ferotges i amargs, amagats en coves rastrejant per la part baixa.

És així com una proposta que havia d’esdevenir d’investigació, va acabar sent un joc ric de simbolismes que va permetre expressar tot allò que neguiteja i alhora sedueix els infants. Els nens i les nenes han anat documentant tot allò que per a ells era significatiu, narrant en forma d’escrits les seves històries.

Disposar d’un lloc i un espai per fer-ho ha estat essencial per poder expressar tot el que els infants necessitaven. Pors, màgia i joc.

Gemma Serra i Mar Hurtado, mestres de l’escola El Roure Gros, Santa Eulàlia de Riuprimer.

 

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!