Escola 3-6. Gaudim Gaudí

En aquest projecte internivell, amb els tallers de plàstica i una visita dinamitzada per les mestres al Park Güell, els infants dels grups de 3, 4 i 5 anys van descobrir les obres d’Antoni Gaudí.

Per què Gaudí?
Vam escollir Gaudí perquè ens donava la possibilitat de veure les seves obres in situ i a més, visualment, les seves produccions són molt atractives.

Els objectius que ens plantejàvem eren:
Conèixer algunes de les obres barcelonines d’Antoni Gaudí.
Experimentar amb les dues tècniques més rellevant utilitzades per l’arquitecte: el trencadís i el vitrall.

Què vàrem fer?
Es va fer un treball amb cada grup i també els tallers internivell i, per acabar-ho d’arrodonir, vam preparar un joc de pistes al Park Güell.

Amb el grup, es va fer una introducció a la biografia i les obres de l’arquitecte a través d’un PowerPoint i diferents llibres i imatges. Vam crear «el racó de Gaudí» a cada classe amb diferents llibres i imatges de les seves obres. Hi va haver moltes converses sobre la seva vida, ja que els va impactar molt la seva mort. El nom de les seves obres va servir per fer un treball de lectoescriptura. A grafismes vàrem incidir en els vitralls i els bancs del Park Güell per tal d’observar-los i reproduir-los individualment.

Quant als tallers de plàstica, a la nostra escola són internivell, amb els grups de 3, 4 i 5 anys, amb l’objectiu de promoure el contacte entre els infants de diferents edats per així copiar models i ampliar les relacions socials. Es plantegen com un espai en què es transmeten tècniques i habilitats per crear una producció artística, posant èmfasi en el procés i no en la producció final.

Els tallers de Gaudí es van centrar en les tècniques del vitrall, el trencadís i el dibuix. Per al taller de dibuix i vitrall, primer es van observar diferents edificis fets per Gaudí i, fixant-nos molt bé en els detalls, vam parlar sobre el fet que Gaudí era arquitecte i no construïa, sinó que dibuixava les seves obres. Després varen dibuixar el propi edifici amb ceres i, si volien fer vitrall, els oferíem paper de cel·lofana per fer-ho. Al taller de trencadís, es van fer tres subgrups on hi havia un o dos infants de cada nivell i entre tots van treballar en equip per construir amb argila el drac del Park Güell o la Sagrada Família. I després van decorar-ho amb rajoletes imitant el trencadís.

Al passadís de l’escola es va fer una exposició de tots els treballs fets perquè les famílies i tots els infants i mestres els poguessin veure.

La sortida al Park Güell es va plantejar com a cloenda dels tallers; a més, els nens i les nenes es mostraven molt motivats, ja que coneixien moltes obres de Gaudí i tenien moltes ganes de veure-les al natural. Per fer la sortida més dinàmica i engrescadora vam elaborar un joc de pistes on els infants havien de trobar «el tresor de Gaudí». Cada pista era un peça d’un trencaclosques d’una imatge de les antigues cavallerisses on trobarien el tresor (medalles amb una imatge del drac).

Com es va avaluar?
Els objectius plantejats eren fàcilment avaluables a través de l’observació directa durant els tallers i el treball a l’escola.

Es va fer un registre del coneixement de les obres treballades a través de la visita final a l’exposició, on, a més de les produccions dels infants, hi havia imatges dels edificis treballats.

Valoració i conclusions
L’experiència ha estat molt enriquidora, ja que tot l’alumnat s’ha mostrat molt interessat i motivat, fins al punt que n’han parlat molt amb les famílies i els han demanat de visitar altres obres de Gaudí –la Sagrada Família, la Casa Batlló…–. L’equip de mestres valorem molt positivament el projecte, que és un centre d’interès atractiu amb què es pot treballar de manera globalitzada –l’entorn, els grafismes, la lectoescriptura…– i a més es pot oferir una excursió amb un molt bon plantejament de la jornada.
Com a conclusió, és una experiència molt gratificant, ja que al parvulari es respirava un ambient d’interès i motivació envers tot allò relacionat amb Antoni Gaudí, cosa que ha fet que els infants hagin après passant-s’ho bé (gaudint Gaudí).

Sònia Àlvarez, Gisela Cañadell, Immaculada Guevara, Mireia Ollè,
mestres d’educació infantil. L’activitat es va dur a terme
a l’Escola Sant Antoni de Sant Vicenç dels Horts.

 

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!