El Garbell núm. 21 – Primavera 2021

Estimats amics i amigues, és un goig poder presentar novetats editorials tan interessants com les d’aquest quadrimestre. Durant aquests mesos hem vist com es consolida l’àlbum a l’educació primària; com sorgeixen temes innovadors en el llibre documental i informatiu; com, en la ficció, els temes universals s’aborden des de plantejaments diferents; com efemèrides pròpies de la ciutat i la ciència s’aborden des dels llibres per a infants, a consciència o no, però igualment editors, autors i il·lustradors ens brinden la possibilitat de parlar de temes actuals des dels llibres per a infants i joves; com l’assaig sobre literatura infantil va creixent amb nous ancoratges per als mediadors, i assistim a la creació de noves editorials que tenen com a destinataris, també, els infants i els joves.

Descarregar El Garbell

 

GARBELL PRIMAVERA

Educació Infantil 0-3

 

 

 

 

 

 

 

 

COMÍN, Marta. Benvinguda. A Buen Paso. ISBN: 9788417555375

Benvinguda és un petit llibre objecte que celebra l’arribada d’un nadó. Entre les seves pàgines s’amaguen set animals recollits sobre si mateixos que demanen ser descoberts. Així com el nadó ha nascut al món, els animals naixeran davant dels ulls del lector quan desplega les pestanyes de paper. 

Allò que a cada pàgina en un principi es presenta com un quadrat blanc, pas a pas pren la forma d’una tortuga, un ratolí, un conill, un ànec, un elefant, una granota o un ocell. Un poema acompanya amb tendresa l’aparició de cada animal: vuit versos que conviden a acariciar el nas, els ullets, el cap, les orelles, la boca, els peus i les mans del petit lector.

Una lectura compartida que es converteix en experiència sensorial d’afecte i descobriment.

Adquirir

 

 

 

 

 

 

 

 

LECAYE, Emmanuel. Mots pintats. Marc Majewski (il.) Libros del Zorro Rojo. ISBN: 9788412270426

Els mots  que formen part d’aquest imatgiari són accions: pensar, construir, saludar-se… al costat d’unes il·lustracions evocadores d’un món màgic i poètic, es converteixen en una invitació al diàleg amb l’infant amb qui compartim la lectura. Talment com si passegéssim per una galeria d’art (picades d’ullet incloses a referents de l’autor), cada pàgina  il·lustrada és tota una narració per interpretar, posar paraules i donar més contingut a l’acció. Un àlbum que va més enllà de la franja de lectura per la seva riquesa conceptual i cromàtica i, per als més atrevits, un joc de descoberta i relació amb altres autors.

Adquirir

 

 

 

 

 

 

 

ODRIOZOLA, Elena. El diumenge se’l menja. Ediciones Modernas El Embudo. ISBN: 9788412247534

Cançó, poesia, joc, objecte… i molta delicadesa i enginy per a aquest llibre joc que reforça el vincle del triangle infant-llibre-adult. Segur que primer vindrà el joc de falda on l’adult pressiona el dit de l’infant per fer-lo protagonista, i després, la descoberta de l’objecte llibre en què a la guarda de la contracoberta es desplega tota la mà amb els personatges-dit i on les pàgines estan dedicades al protagonista que executa l’acció… Quina? La de comprar un ou, coure’l, posar-hi sal…

No us perdeu ni l’expressió de l’infant que reinterpreta la història, ni la dels dits astorats quan arriba el diumenge!

Adquirir

 

 

 

 

 

 

ZOBOLI, Giovanna. GIORDANO, Philip. Al prat. Libros del Zorro Rojo. ISBN: 9788412078985

El segon imatgiari d’aquest tàndem d’autors, en aquest cas el tema és la vida al prat. El llibre s’estructura en dues parts: a la primera descobrim qui i què viu al sol del prat: el bolet, el saltamartí, el ruc…, i a la segona coneixem qui i què viu sota terra: la llavor, la formiga, l’arrel… Però no només es posa nom a l’element il·lustrat de manera sintètica, sinó que també se li dona ànima; per això cada personatge  fa una acció: «Passeja la guineu», «Llisca el cargol», «Canta la font»… i tot tenyit dels colors de la terra. En cartoné i amb les puntes arrodonides perquè els més petits el manipulin fàcilment.

Adquirir

 

Educació Infantil 3-6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DUBUC, Marianne. Aviat aniré a l’escola. Raquel Solà (trad.) Joventut. ISBN: 9788426146960

Que emocionant és el primer dia d’escola! La protagonista n’ha sentit a parlar molt, de les coses que hi fan els seus amics, i també hi vol anar. Visita l’escola dels ratolins, la dels conills, la de les granotes… Quan acaba el dia té una idea molt clara de l’escola que vol, i no ens sorprèn gens!

Un llibre de gran format, amb una paleta de colors sense estridències per fixar-s’hi molt, i un fil argumental molt senzill, però que permet presentar múltiples escenes pròpies de l’escola: des de l’acollida a primera hora, fins als espais, les activitats, les relacions entre infants, amb els mestres, els jocs, la biblioteca… Una lectura per mirar i remirar, per fer picossades, en què sempre trobarem una escena nova en la qual recrear una història o iniciar un joc inclusiu de descoberta. És molt coneguda l’estimació que té l’autora als llibres, la lectura i les biblioteques, i una vegada més en deixa constància incloent personatges de conte en les seves pàgines.

Adquirir

 

 

 

 

 

 

ELLIOT, David. Oink. Maia F. Miret (trad.) Océano. ISBN: 9786075571560

És divertit crear itineraris a partir de lectures fetes; en aquest cas, el primer llibre de la cadena seria el meravellós Lapuerta de Michel Van Zeveren, que obriria la porta al bany del porquet que veu com, sense respectar ni gota la seva intimitat, una ovella, una vaca i un cavall es fiquen dins la banyera on ell està gaudint d’un bany que fins ara semblava que havia de ser tranquil. Com aconseguirà el porquet fer fora els seus companys de banyera? Fixeu-vos en les imatges perquè de paraules no n’hi ha, només onomatopeies molt expressives! 

Adquirir

HAUGTHON, Chris. Potser… Marta Morros (trad.) Nube Ocho.  ISBN: 9788418133770

Quan ressenyem aquest autor sabem que a més de donar a conèixer una bona història hem de remarcar la paleta de colors, sempre extraordinària. En aquest cas tota la gamma de magentes és per la selva, on viu una família de micos. La mare ha de marxar i alerta els seus tres fills que no es moguin de la capçada on són per anar a l’arbre dels mangos, perquè a sota hi ha uns tigres afamats. Les escenes posteriors relaten el debat dels tres petits micos, des del «no ho podem fer» a trobar pretextos i fissures en l’advertència de la mare. Quantes aventures s’inicien amb un «potser» o amb un «i si»… No us direm res més perquè segur que aneu a buscar-lo. I a banda, és un altre dels llibres que ens conviden a parlar de referències, perquè quin ressò té aquesta història?

Adquirir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JEFFERS, Oliver. Què construirem? Anna Llisterri (trad.). Andana. ISBN: 9788417497750

No podem deixar de recomanar aquest àlbum exquisit sense pensar en l’anterior llibre de l’autor, Som aquí, que trobareu ressenyat en El Garbell número 19. En aquest cas, un pare i una filla amb les eines que tenen a l’abast construeixen una llar que els dona vida, una vida compromesa i compartida on celebren les coses bones, i que els fa més forts per lluitar contra altres embats. Mentre construeixen aquest espai es regalen temps, que omplen d’imaginació i de realitat creant els propis records, una llar on poder estar segurs i un amor que els mantindrà units tota la vida. Un llibre per a totes les edats, amb moltes capes, també en les il·lustracions, i una bona lectura, també, per fer amb els pares. 

Adquirir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MELLING, David. Rufus i l’abric vermell. Irene Noguer (trad.) Baula.                                                                                             ISBN: 9788447942763

En Rufus és un gos alegre, simpàtic i molt mogut, li agrada jugar, saltar i esquitxar l’aigua dels bassals, especialment si la seva amiga Ruby l’acompanya.  El que no li agrada gens és haver d’anar amb abric.  Però, ai!, a vegades no fa tanta gràcia anar moll i passar fred…

Feia molt de temps que no teníem llibre nou d’aquest autor que tant ens agrada, i no ens ha decebut: ha creat un personatge entranyable, amb molta expressivitat sense deixar de ser un gos, a través d’un bon exercici d’observació.  La seqüenciació de les imatges i la seva distribució a la pàgina contribueixen a donar un efecte expressiu a la narració.

Molt d’humor en un àlbum que farà les delícies no només d’aquells a qui els agraden els gossos, perquè en Rufusenamora a tothom per murri i espavilat. I sobre el tema de l’abric, doncs… ja ho sabeu!

Adquirir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ORZEL, Marta. Un día en el parque. Jara Liñan (trad.). La Topera. ISBN: 9788409205509

Una passejada o, millor dit, moltes passejades visuals per poder veure tot el que ens envolta en un parc: qui hi viu, qui el visita, què hi podem trobar (animalons, esportistes, fruits i fruites, arbres, jocs, joguines…) i posar-hi nom, tal com ens convida a fer el nostre guia especial d’aquest àlbum documental o imatgiari fronterer, que ens interpel·la i ens fa saber el que més li agrada de cada una de les mirades. Una excel·lent proposta lèxica, i gràfica, amb unes imatges netes i clares, sense línia i amb una paleta acurada.

Adquirir

 

 

 

 

 

 

 

 

PORTELL, Raimon. On és? Sergi Portela (il.) Edebé. ISBN: 9788466149242

On s’ha ficat? On s’ha amagat? On és? La petita Guineu no troba el que busca, ha perdut alguna cosa i està desesperada. Potser nosaltres, si ens fixem bé en les il·lustracions, la podrem ajudar… Joc, sonoritat i humor es combinen en el que aparentment és una obra senzilla, però del tot efectiva. Un relat escrit en vers, d’estructura repetitiva, que resulta ser un joc i que acaba amb un final prou sorprenent. El text rimat, clar i natural, sonorament joliu, funciona d’allò més bé en la lectura en veu alta. Les il·lustracions caracteritzen de manera divertida i diversa els animals humanitzats que apareixen al relat, juguen amb diferents composicions visuals i punts de vista, i amaguen subtils paròdies de referents culturals ben coneguts. Un llibre per compartir!

Adquirir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YUN. El largo, largo libro de los cerditos. Susan Figueroa (trad.) Fondo de Cultura Económica.                                                                                                                          ISBN: 9786071664648

Ja sabem que els porquets mengen de tot, però… i les vaques, i les estrelles de mar? Un llibre joc en què a cada salt de pàgina hi ha una transformació del personatge, creant un encadenat divertit que ens convida a imaginar en què es convertirà el protagonista en la pàgina següent. Un llibre acordió, original en la seva presentació, dins una butxaca que allarga el títol del llibre, perquè veritablement és un catàleg ric de personatges i les seves menges preferides. Imprescindible per descobrir com a llibre objecte, llibre joc i per celebrar l’Any de l’Alimentació Sostenible, Justa i Saludable.

Adquirir

Primària Cicle Inicial

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ALTÉS, Marta. Nou a la ciutat. Blackie Books.  ISBN: 9788418187285

Un gos arriba a una ciutat buscant la seva llar. Ell creu que tothom és molt amable i el vol ajudar, però les il·lustracions, amb ironia, sembla que mostren el contrari: tothom està massa enfeinat i va a la seva, de manera que el gos sembla invisible o pretenen espantar-lo. Cansat de buscar, es comença a sentir sol, perquè al seu voltant sembla que tothom tingui companyia, fins que es troba una nena que el mira: també està perduda, i junts segueixen buscant. Un bon llibre per tractar la relació entre el text i la il·lustració, què diu cada element, com la contradicció fa riure i com el lector interpretant la imatge sap més que el protagonista.

Adquirir

 

 

 

 

 

 

 

BESORA, Ramon. El Rei Granota. Ignasi Blanch (il.) Rosabel Bofarull (musc.) Edicions del 1984

ISBN: 9788416987894

Diuen que els reis tenen un paladar molt fi, i el d’aquest conte, capriciós de mena, només vol menjar estofat de ratolí. Això crea un greu problema d’existències, però ell i el parlament dicten una llei que prohibeix als gats caçar el preuat rosegador. Sort que el poble és eixerit, enginyós i molt llegit, i sap trobar la solució per aturar tants capricis. Tot conflueix en aquest àlbum musicat: el text, de rima fresca i ben trobada; les il·lustracions, amb escenes a doble pàgina expressives i humorístiques; la música i la veu, que es poden escoltar a través d’un codi QR, i que recuperen la tradició dels antics joglars, i el tema… tan antic, tan actual!

Adquirir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BENEGAS, Mar. Una petita llavor. Neus Caamaño (il.) Akiara Books. ISBN: 9788417440770

Les coses es poden explicar de moltes maneres, i el llibre que tenim a les mans ens parla del cicle de la vida d’una llavor. En format acordió, molt adequat per no trencar l’encís del to poètic del text i afavorir la continuïtat del procés de transformació, despleguem una lectura circular que comença amb una llavor que un dia va caure a terra. Seguint el sentit de la lectura, ens documentarem sobre el seu creixement sota terra fins que es converteix en un brot, escena final del desplegable. Però si el capiculem a l’altra banda trobarem la vida del brot fins que és arbre i llavor. Un llibre fronterer per la seva càrrega poètica i documental, i per la seva delicadesa. Ciència, art i literatura per gaudir i aprendre.

Adquirir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

COPONS, Jaume. El robot del bosc. Liliana Fortuny (il.) Combel. ISBN: 9788491016366

Amb aquest títol es presenta la col·lecció «Bitmax&Co», que de ben segur serà tan exitosa com les anteriors, tant entre els nens i nenes que comencen a llegir sols i a descobrir el codi dels còmics com entre els adults. Al Bosc Blau hi viu gent de tota mena, animalons diversos i divertits, cadascú amb les seves aficions i les seves dèries… i fins i tot un robot, en Bitmax, des del dia que en Mus i en Wagner el van trobar malmès després que un camió de deixalles el llancés al mig de la pista forestal. Molt d’humor, aventura, valors mediambientals i un cor molt gran!

Adquirir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CELAS, Carolina. Horitzó. Marta Font (trad.) La Topera. ISBN: 97809241781

Potser el títol pot confondre, perquè no a totes les pàgines podem veure un horitzó, però estem davant d’una bona experiència de lectura visual i plàstica que de ben segur farà les delícies dels qui els agrada llegir imatges i confegir activitats d’animació a la lectura. Una bona seqüenciació d’espais interiors i exteriors, paisatges de natura i urbans, plans, punts de vista i perspectives molt diferents per a un text poètic que juga a buscar i definir aquesta ratlla que separa la terra d’algun punt en què la línia és protagonista.

Adquirir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FREEDMAN, Deborah. La Carlota i el sentit de la vida. Borja Folch (trad.) Entre Dos.                                                                                                                                         ISBN: 9788412205657

La Carlota és un cuc de terra, i feinera com és no deixa d’excavar i fer túnels que converteixen la terra en un sòl flonjo per donar habitatge a animals i llavors. Però ella no ho sap, això. Quan un ratolí li pregunta per què ho fa, la Carlota es troba sense resposta i decideix preguntar als animals que troba quin és el sentit de la seva vida. Tots tenen una resposta, però cap sap el de la Carlota. Mentre pregunta a tort i a dret, alguna cosa va canviant al seu voltant, i s’adona que tots els éssers, per insignificants que semblin, són molt importants. Una vegada més la cadena tròfica se’ns fa present, aquest cop amb un personatge entranyable.

Adquirir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GIULIANI, Emma. En el jardín. Ana Belén Fletes Valera (trad.) Maeva. ISBN: 9788417708368

En un moment en què la natura es posa en valor, el llibre ens fa reviure les estacions i voler participar en la cura de la terra. Els dos protagonistes feinegen a l’hort i al jardí: una plana ens mostra un pla general i a la plana del costat trobem, en requadres i solapes, imatges i informació; tot plegat configura una doble pàgina ben maquetada, elegant, amb il·lustracions ben sintetitzades, colors molt contrastats, i una informació molt ben documentada, que ens mostra la vida de les plantes i els seus fruits durant les diferents estacions. Ja ho diu la contracoberta: «Llibres per als que estimen els llibres».

Adquirir

 

 

 

 

 

 

 

HENDERSON, Judith. Aquest llibre és de gossos. Julien Ching (il.) Òscar Vendrell (trad.) Libros del Zorro Rojo.                                                                                             ISBN: 9788412270440

Com s’ho ha fet un conill per sortir a la coberta en un llibre de gossos? Això és el que vol esbrinar un cadell que, malgrat que el conill diu que és un gos, no s’ho acaba de creure. Així que li plantejarà proves i més proves d’identitat que el conill haurà de superar per formar part de la canilla i ser inclòs al llibre. La definitiva, però, no té a veure amb les seves habilitats sinó amb una cosa més important. Molt d’humor, interpel·lació al lector de totes les edats, i un rerefons sobre temes tan cabdals com la identitat, la comunitat i la inclusió. No us el perdeu!!

Adquirir

LINDGREN, Astrid. Pippi llega a Villa Villekulla. Ingrid Vang Nyman (il.) Ulla Ljungström i Esther Rubio (trads.) Kókinos. ISBN: 9788417742317

Molt hem parlat de la Pippi en aquestes pàgines, i quan pensàvem que ja l’havíem recuperat, ara es presenten les seves aventures en còmic, un gènere que s’adequa molt millor als lectors a qui van adreçades sense perdre ni una mica de profunditat ni esperit transgressor. Les tires són originals de la il·lustradora que va acompanyar Astrid Lindgren en la seva obra, i mai havíem tingut constància de la seva existència. Un gran encert d’edició que, ara sí, permetrà als petits lectors devorar amb ganes les històries de la noia.

Adquirir

LOVE, Jessica. El casament. Anna Duesa (trad.) Kókinos. ISBN: 9788417742348

Un llibre innovador que explica com en Julià i la seva àvia –que vam conèixer a Sirenes– van a un casament, i el nen hi troba una amiga i passen una bona estona jugant. «Un casament és una festa per celebrar l’amor» diu el text. En aquest cas, l’amor entre dues dones, que no acostuma a aparèixer als contes infantils. A més, les dues criatures i els seus jocs trenquen els estereotips de gènere convencionals.

Les il·lustracions, de la mateixa autora, transmeten molt bé el color i l’alegria de la festa.

Adquirir

PERKIN, Jayde. El jersei de la mare. Maria Bertran (trad.) Baula. ISBN: 9788447945818

Si és necessari parar atenció a les emocions dels infants davant una pèrdua, també ho és quan no viuen aquesta experiència. La mort i el dol no han de ser un tema tabú. Aquest àlbum sintetitza molt bé el procés que viu la protagonista davant la mort de la seva mare, i el valor d’una peça de roba amb la qual se sent embolcallada, que li aporta la proximitat de la mare i li dona seguretat. El jersei es converteix en una metàfora excel·lent del procés de dol davant la pèrdua. Un llibre per llegir i parlar-ne.

Adquirir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TALLEC, Olivier. És el meu arbre. Bira Biro. ISBN: 9788416490646

Les dimensions del possessiu a la coberta de l’àlbum ja ho diuen tot. No hi ha secrets en el discurs de l’esquirol protagonista, que ens fa trencar de riure per la claredat d’idees amb què les exposa. Allò que s’estima tant no ho vol compartir amb ningú, i s’ha de defensar perquè ningú no li vingui a prendre les perfectes pinyes que fa el seu arbre. Però amb tanta defensa… potser s’està perdent alguna cosa?

Una lectura de gruix sobre algunes emocions i sentiments, amb un final obert que ens convida a veure les fissures de les argumentacions, sense alliçonaments per molt subliminars que puguin ser. Per llegir, mirar, riure i pensar!

Adquirir

 

 

 

 

 

 

 

VALERI, M. Eulàlia. Notxa. Fina Rifà (il.) Associació de Mestres Rosa Sensat(Mars)                                                                                                                      ISBN: 9788412176469

Inspirat en un conte popular xinès, recuperem un àlbum editat per primera vegada l’any 1977, quan Marta Mata estava al capdavant de les col·leccions per a infants de La Galera. La història, ja coneguda, narra la vida i l’art d’un pintor que un emperador té captiu per poder gaudir en exclusivitat de la seva obra. Les autores han pogut introduir petits canvis que fan d’aquesta edició un llibre actual i universal, per com està narrat, com està il·lustrat i pel contundent missatge que transmet, una lectura sobre la llibertat, l’art i les formes de govern. Ja estem delerosos per saber quin serà el proper títol de la col·lecció!

Adquirir

VAST, Émilie. En lo alto. Julia Argemí (trad.) Océano. ISBN: 9786075571515

Mentre un coatí busca fruits sota la capçada d’un gran arbre, un fet fortuït provoca un seguit d’actes encadenats entre els animals que fan estada a les seves  branques, i de retruc el coatí en rep les conseqüències. Una bellíssima manera d’incidir en els valors mediambientals i la consciència ecològica mentre aprenem més coses sobre animals de l’Amazònia que estan en perill d’extinció per l’explotació humana. De l’autora, en coneixem altres propostes que coincideixen en la manera elegant de presentar elements vegetals i animals, com és el cas de l’àlbum sense paraules Korokoro. Al final del llibre hi ha una descripció dels hàbits i costums dels nou animals protagonistes.

Adquirir

Primària Cicle Mitjà

ANNO, Mitsumasa. Ocultos en el bosque. Gabriel Álvarez Martínez (trad.) Kalandraka.                                                                                                                    ISBN: 9788413430546

Què s’amaga dins el bosc? Obrim el llibre i ens trobem amb unes il·lustracions a tinta i aquarel·la de diferents estrats dels boscos: capçades, troncs, sotabosc, camins, estanys… Sense mots. Si les il·lustracions no fossin tan hipnòtiques potser només el miraríem, però aviat ens adonem que es tracta d’un joc visual: ens topem amb una forma que intuïm no està integrada, només un fragment, intentem resseguir-la amb la mirada i aquí ho tenim! És un esquirol… i un porc senglar… i… Hi ha més de cinc animals amagats en cada doble pàgina; per saber si ens en deixem algun, a la darrera pàgina trobem un índex amb els aclariments. Imprescindible!

Adquirir

André Rodrigues; Larissa Ribeiro; Paula Desgualdo: Pedro Markun. Aquí qui mana? Un llibre sobre política per a la mainada. Pere Comellas (trad.) Takatuka. ISBN: 9788417383879

A l’escola es parla molt de convivència, de normes consensuades, de respecte, de mediació… Es fa política sense dir que és política, tot i que els infants la viuen en el seu dia a dia. Per aquest motiu és important un llibre com aquest, una excel·lent proposta que ens fa pensar en com es vol viure segons les diferents formes de govern i en com s’exerceix el poder des de diferents àmbits. Una exposició senzilla, clara, poètica i divertida que fa pensar, qüestionar i parlar.

Adquirir

BAER, Julien. Vegetarià? Sébastien Mourrain (il.) Antoni Garcia Llorca (trad.) Libros del Zorro Rojo.                                                                                                 ISBN: 9788412078992

El protagonista, en Romà Sucapà, està disposat a gaudir d’un bon dissabte quan dos pollastres truquen a la porta i en Romà els ha d’acompanyar per ser jutjat per animalicidi. Se l’acusa d’haver menjat al llarg de la seva vida (sort que només té vuit anys!) un nombre important de salsitxes, hamburgueses, aletes de pollastre… Molt d’humor per a aquest malson que de manera elegant i sense lliçons ens recorda que per viure necessitem menjar i que la nostra alimentació ha de ser sostenible, justa i saludable. És la conclusió a què arriben els lectors i lectores.

Adquirir

CONTRERAS, Elisabet. El ball de la Petita Matrioixca. Sara Masià (il.) Meraki. ISBN: 9788412292428

Un àlbum de tradició clàssica, amb clares referències a contes de Hoffman i Andersen, en què les joguines que viuen en una gran sala de jocs són les protagonistes. Entre totes hi ha cinc germanes matrioixques; la més petita de totes somia a poder convertir-se en una ballarina de la capsa de música i ballar tot el dia al ritme d’un vals. El que no sap la Petita Matrioixca és que el seu somni es pot fer realitat, però a canvi d’un preu massa alt. Les il·lustracions recreen l’atmosfera d’un món màgic de conte tradicional, amb referències a Dautremer, i clarobscurs i perspectives que preserven l’estètica i l’ambientació.

Adquirir

DAVIES, Kate. L’hotel increïble. Isabelle Follath (il. i trad.)Astronave. ISBN: 9788467940770

A l’ajudant de cuina d’aquest fantàstic hotel se li ha girat feina! Se celebra el centenari de la seva inauguració i està previst fer una festassa amb convidada d’honor. Tot un encadenament de situacions i personatges hiperbòlics, carregats d’humor, amb un final previsible i reconfortant però que fa sentir bé i no destorba la mirada d’unes il·lustracions plenes de detalls i uns personatges d’allò més expressius.

Adquirir

DOYLE, Roddy. El mètode Xof. Brian Ajhar (il.) Armand Carabén (trad.) BlackieBooks                                                                                                                               ISBN: 9788418187735

Sí, són els Mofetes i la seva astuta venjança!! Feia molt de temps que no els trobàvem a les llibreries, i ara ja tornen a ser aquí per a qui vulgui rellegir aquesta aventura tan divertida com justiciera, que ens fa parlar molt de literatura, del recurs del temps, de la titulació dels capítols, del mètode Xof… I que ens reconfortarà quan descobrim que hi ha uns personatges màgics que estan pendents de les situacions absurdes que els adults fan viure als infants. No us el perdeu: és una gran lectura per llegir a l’aula, i a més com lectura col·lectiva.

Adquirir

FRANKEL, Yael. El ascensor. Limonero.                                                                        ISBN: 9789874707970

Un format molt adient a l’espai on transcorre l’acció d’aquest àlbum tan genial com original. Agafar l’ascensor mai ha estat tan emocionant i ple d’històries: res de silencis incòmodes! Aquí tothom en té alguna per explicar, a més de les històries que genera la trobada entre veïns. La diversitat de personatges assegura més aventura i diversió que no pas la sortida al carrer. Imprescindible!

Adquirir

FRIMAN, Mathias. De una pequeña mosca azul. Héctor Arnau (vers. i trad.) Litera. ISBN: 9788494843921

Estem de sort: aquest 2021 se celebra l’Any de l’Alimentació Sostenible, Justa i Saludable, i un dels llibres imprescindibles en qualsevol bibliografia temàtica és el que ara ressenyem, que descriu la cadena alimentària de manera científica, elegant i carregada d’humor. La història encadena successos rere successos, des del primer vol d’una mosca vironera fins a l’aparició d’un caçador en un desenllaç sorprenent, olorós i circular. Els textos, breus, acompanyen el color blau, present en cada doble pàgina en els seus salts d’animal a animal. Una edició molt cuidada; no us perdeu els detalls que hi deixa l’autor, amb un humor escatològic

Adquirir

GEHRMANN, Katja. Oso de ciudad. Lóguez. ISBN: 9788412158328

Ai, els bons amics, sort d’ells! Després d’un hivern dormint, l’Os es desperta i troba a faltar els seus amics. El falcó li diu que han marxat a la ciutat, i el protagonista, sense seguir els consells de l’ocell, se n’hi va cap a buscar-los. Sap que és un entorn inhòspit, però, sense saber gaire bé com, va passant desapercebut. El perill són… no us ho podeu imaginar! Un llibre amb moltes capes i lectures, per parlar-ne!

Adquirir

GOLDSTYN, Jacques. Fer mitja. Núria Sales (trad.) Símbol. ISBN: 9788415315933

Que bonics que són els regals que porten els qui els fan a dedicar-hi una part del seu temps! L’àvia de la protagonista és d’aquelles persones que ho sap, i sempre té entre mans unes agulles de fer mitja i uns cabdells de colors per teixir bufandes i altres peces de roba que reparteix entre tota la família. Cada peça és especial per a qui l’ha de rebre. La neta, bocabadada amb tant de virtuosisme, rep emocionada la primera bufanda que va fer la seva àvia, la que porta els colors i les textures de tota la família. Però l’àvia encara li ha de fer un regal més gran… Tota una lliçó de traspàs entre generacions!

Adquirir

 

HERREROS, Ana Cristina. La verdadera historia de la rata que nunca fue presumida. Violeta Lópiz (il.). Libros de las Malas Compañías. ISBN: 9788494924231

Aquesta és la història d’una rateta que mentre escombrava va trobar un dineret, amb el dineret es va comprar una col, amb la col es va fer casa seva… la resta ja la sabeu, però segur que us sorprendrà aquesta recreació en què la il·lustració té un valor afegit: el de voler tornar a llegir i mirar el llibre per imaginar-nos el moment de més tensió, i què volem dir quan diem que el gat es vol menjar la rateta i quan diem també que la rateta no es deixa enredar i fa el que ha de fer. Un llibre que sempre recomanem sobre la violència de gènere, i ara sobre l’empoderament de les dones, també.

Adquirir

 

JONES, Richard. Petit, el gosset perdut. Anna Llisterri (trad.) Andana. ISBN: 9788417497538

Més amunt presentàvem la història d’un gos que arribava nou a la ciutat. Ara la narració és la mateixa però confegida amb uns altres fils: els de la poesia, l’emoció, l’evocació d’altres col·lectius refusats en una ciutat massa difícil per a qui no és benvingut. Una història que ens commou, sobre un gos que busca una llar, algú que l’estimi. Mentre el text més introspectiu ens narra com se sent el Petit, les il·lustracions traspuen càlides i ens obren els ulls per adonar-nos que potser no està tan sol com pensa. La narració va més enllà del somni de tants infants de tenir una mascota, i ens parla de la necessitat d’afecte, i de refugi, d’identitat i de pertinença. Una lectura molt encoratjadora i de moltes capes sota un tema molt atractiu.

Adquirir

 

LE CLÉZIO, J. M. G. Viatge al país dels arbres. Henri Galeron (il.) Jordi Martín (trad.) Animallibres.                                                                                                                          ISBN: 9788417599720

Hem de celebrar la nova col·lecció d’Animallibres que s’enceta amb un conte de temàtica ecologista del Premi Nobel de Literatura. Narra el moment màgic del despertar dels arbres i com de la mà d’un nen anem coneixent cadascun dels personatges del bosc i els seus secrets. Només cal aturar-se un moment, mirar i escoltar. Una lectura tranquil·la, fantàstica per ser llegida en veu alta per un mediador, pel seu llenguatge evocador i acurat que traspua poesia.

Adquirir

 

MARCERO, Deborah. En un pot de vidre. Isabel Rossell (trad.) Astronave. ISBN: 9788467943382

En Liam, un petit conill, és col·leccionista. Recull coses extraordinàries, com plomes i pedres en forma de cor, i les guarda en un pot de vidre per reviure aquests moments sempre que vulgui. Quan coneix l’Evelyn, junts recol·lecten tot allò que és extraordinari: l’arc de Sant Martí, el so de l’oceà i el vent quan bufa abans que nevi. Un dia, però, l’Evelyn ha de marxar a una altra ciutat, i en Liam ja no creu que sigui tan divertit omplir els pots tot sol… Un relat tendre i poètic sobre la necessitat dels amics i la importància de construir una xarxa de records. Com en tots els bons llibres, trobem altres fils d’on estirar; també es pot llegir en clau de pèrdua i dol, i com a tal amb un final on un nou projecte comença.

Adquirir

 

PORTELL, Joan. Una història d’indians. Sebastià Serra (il.) Publicacions de l’Abadia de Montserrat.                                                                                                                        ISBN: 9788491911678

Poc s’ho pensen, els quatre amics que fan les seves reunions en un amagatall secret del jardí d’una gran mansió que allà s’hi amaga un testament que pot millorar la vida de molta gent. L’antic propietari havia estat un indià que va fer fortuna amb el tràfic d’esclaus, i el seu net, amb la consciència intranquil·la, dona el casalot i els jardins al poble, però abans s’haurà de trobar el testament on queda especificat, perquè el senyor Maristany té una hereva que no es vol deixar perdre les propietats. Tots els ingredients ben dosificats per a una bona aventura de misteri amb molt rerefons històric i social. Intriga, humor i bona documentació generen interès per una història no gaire llunyana que fa de bon llegir, plena d’expressions i referents culturals. Les il·lustracions li fan un bon acompanyament. Molt adequada com a lectura d’aula o col·lectiva.

Adquirir

 

ROLDÁN, Gustavo. Estofat de tòfones. Una nova història del Conill i l’Elefant. Bernat Cormand (trad.) A Buen Paso.                                       

ISBN: 9788417555436

No sabem ben bé si som a la selva o al bosc, però els dos amics protagonistes decideixen anar a buscar tòfones per fer un bon estofat. Els tresors de la natura els distreuen i la seva recerca no té els resultats esperats, però els permet passar un dia esplèndid de descoberta i joc, fins i tot afegiran un nou amic a la hipotètica taula on ha de regnar l’estofat de tòfones. Molt d’humor, en uns diàlegs àgils, amb un llenguatge fresc, i una traducció excel·lent. No cal ser a l’any de l’Alimentació Sostenible, Justa i Saludable per llegir i recomanar molt i molt aquesta lectura.

Adquirir

SCOTT, Jordan. Parlo com el riu. Sydney Smith (il.) Antoni Garcia Llorca (trad.) Libros del Zorro Rojo.

ISBN: 9788412270419

Escrit des de l’experiència de l’autor, aquest àlbum tan bonic descriu el que senten els nens i nenes que quequegen. A més de delectar, aquest llibre per a primers lectors permet identificar sentiments com la solitud i l’autoacceptació. Les magnífiques aquarel·les  embolcallen el lector en una barreja d’emocions: des de l’ansietat claustrofòbica d’una aula fins a la bellesa corprenedora del centelleig de la llum del sol sobre l’aigua mentre un pare ajuda el seu fill a reconnectar amb el món que l’envolta. Un àlbum commovedor per a qualsevol persona que alguna vegada s’hagi sentit sola o simplement diferent, però sobretot per a aquells que vulguin conèixer els seus sentiments.

Adquirir

 

STEIG, William. Tiffky Doofky. De professió, escombriaire. Yannick Garcia (trad.) BlackieBooks.                                                                                                                                   ISBN: 9788418187674

Una divertida manera de riure’ns de l’amor romàntic! El pobre Tiffky Doofky creu en la màgia i persegueix una profecia dita per una bruixa: aquell mateix dia trobarà l’amor. Mentre va feinejant, no deixa de pensar en com serà i quan trobarà la seva estimada, però això no el priva de ser una bona persona i ajudar a qui es troba pel camí. Molt d’ofici narrador textual i gràfic, i una traducció que fa gaudir de la llengua.

Adquirir

VILLANUEVA, Muriel. La Paula i el colibrí. Albert Asensio (il.) Animallibres. ISBN: 9788417599959

A vegades els canvis costen d’acceptar i tots hi hem de posar de la nostra part per no desestabilitzar a qui es pot sentir més fràgil. Això és el que fan els personatges d’aquesta tendra i sensible narració en la qual la protagonista creu que des de l’arribada del seu germà s’ha tornat invisible als ulls dels altres. Un excel·lent llibre per iniciar-se en la lectura de narracions llargues, amb una veu original, un ritme molt marcat i un estil realista que ens captiva i ens precipita a voler descobrir el desenllaç. Les il·lustracions, amb tota l’expressivitat de què són capaces, tenen un paper decisiu en l’èxit de la lectura. Tota una aventura per descobrir com de magnífica pot arribar a ser l’arribada d’un germà.

Adquirir

 

WÖLFEL, Ursula. Estel Fugaç. Marta Pera (trad.) Bambú. ISBN: 9788483437551978-84-8343-755-1978-84-8343-755-1

Tot un clàssic del qual celebrem la reedició. Els valors relacionats amb la pau, el respecte pel medi, la diversitat de cultures, els drets dels animals, el valor de la comunicació i el diàleg són protagonistes d’aquesta narració tan preciosa que té com a protagonista l’Estel Fugaç, un infant que vol fer com els grans, muntar a cavall i caçar búfals. Però fa dies que els caçadors del seu poblat tornen amb les mans buides. L’home blanc ha espantat els animals i el seu poble passarà gana si no aconsegueixen trobar-los. Llavors el noi decideix anar en secret allà on viu l’home blanc per dir-los que han de marxar perquè el búfal torni i tot sigui com abans. Un excel·lent llibre per llegir a l’aula (a més).

Adquirir

 

Primària Cicle Superior

ANDRUETTO, María Teresa. Clara y el hombre en la ventana. Martina Tranch (il.) Limonero.                                                                                                         ISBN: 9789874598875

Un àlbum poètic, amb càrrega social i molta sensibilitat, en què les el·lipsis, els silencis, les repeticions tant textuals com gràfiques marquen un temps i narren part de la història. És un homenatge als llibres i al poder de la lectura, així com al coratge de les persones que s’escapen dels estereotips habituals. Voldríem pensar que és la història d’un temps i un espai, però pot ser més a prop de la nostra realitat del que ens pensem. Un àlbum en què cada paraula, signe de puntuació, traç… hi és per tensar emocions fins a un final bellíssim. Imperdible, també per a nois i noies de secundària.

Adquirir

BUITRAGO, Jairo. Unas personas. Manuel Monroy (il.) Océano (Travesía).   ISBN: 9786075278896

Un àlbum molt pictòric del que semblen seqüències inconnexes de persones que van a la seva, que caminen solitàries, o miren per la finestra sense ser vistes. Totes tenen històries que amb poques paraules construeixen tot un univers. Els lectors ens sentim interpel·lats a continuar-les, ens costa passar la pàgina perquè encara estem captivats per la microhistòria del personatge. No desvelarem la sorpresa final, imprevisible, que humanitza la ciutat i ens acompanya cap a un pla general carregat de sentit.

Un àlbum també per a secundària, que a més de gaudir-lo per la bellesa de les paraules i les imatges, anima a seguir escrivint i completar el pas previ o posterior de l’escena tan suggeridora.

Adquirir

 

CARNAVAS, Peter. L’elefant. Anna Llisterri (trad.) Pagès (Nandibú).  ISBN: 9788413032399 

«Quan l’Olive va entrar a la cuina, va trobar un elefant assegut al costat del pare a la petita taula de fusta…» és la frase amb què comença aquesta història tendra i emotiva sobre la tristesa i l’esperança. Aviat ens adonem que aquesta narració realista no amaga cap truc fantàstic, tampoc farem cap espòiler explicant que l’elefant és la imatge d’un pare envaït per la tristesa, i l’Olive, la protagonista que de la mà d’altres personatges intenta fer fora l’elefant d’aquesta història de dol i de pèrdua. Un llibre emotiu, amb unes il·lustracions empàtiques que traspuen amabilitat i simpatia.

Adquirir

 

FOMBELLE, Timothée. Capitana Rosalie. Isabelle Arsenault (il.) Marc Donat (trad.) Animallibres. ISBN: 9788417599997

Un llibre ple de tendresa on la Rosalie, una nena de cinc anys, ens explica com viu el temps difícil de tenir el pare al front i la mare treballant en una fàbrica d’armament. La mare la deixa tot el dia a càrrec del mestre de l’escola, i ella seu a la banqueta de l’última fila, en silenci, atenta, i viu aquesta experiència com una missió que no descobrirem fins al final. Un text emotiu que ens parla de la màgia de la lectura i del dolor de la guerra, amb unes il·lustracions hipnòtiques pel taronja dels cabells i el negre del context.

Adquirir

 

GOLDSTYN, Jacques. Els estels. Susana Tornero (trad.) Joventut. ISBN: 9788426146861

Si Azadah ens va emocionar, l’àlbum que tenim a les mans encara va més lluny. Ens parla de passió pel coneixement, de superació de prejudicis i d’una gran amistat.

En Jacob ha de cuidar-se de les seves germanetes i aprendre a portar el negoci familiar, però està tot el dia pensant en els estels i fascinat amb els misteris de l’espai. El seu somni és ser astronauta. L’Aisha també ha de cuidar-se dels seus tres germans i respectar la seva cultura familiar, però la seva passió pels estels és tan gran que mai perd l’oportunitat de descobrir els secrets de l’univers. Quan els seus camins es creuen al parc, els nens es fan inseparables, «com estels bessons». Però l’amistat que es forja entre ells no és acceptada pels adults…

Adquirir

KENNEDY, Douglas. Les fabuloses aventures de l’Aurora. Joann Sfar (il.) Marta Breu (trad.) Flamboyant.                                                                                                         ISBN: 9788418304170

La protagonista d’aquesta novel·la il·lustrada és l’Aurora, una nena que té un trastorn de l’espectre autista. Té una capacitat d’anàlisi diferent, li costa parlar, però li agrada molt escriure, i això és el que fa: mirar les persones que té al voltant i escriure sobre elles, dues activitats que són cabdals per treure l’entrellat de la desaparició de la seva amiga en un parc d’atraccions molt especial, que convida a saber-ne més de mitologia grega i romana. Una narració d’aventures, fresca, divertida i profunda, en què la diferència, la inclusió, l’assetjament, la família no normativa, són temes dels quals es parlarà després de llegir-la. És la primera novel·la d’una sèrie que esperem veure traduïda aviat.

Adquirir

MOROSINOTTO, Davide. El famosíssim catàleg de Walker & Down. Carles Biosca (trad.) Viena.                                                                                                                                         ISBN: 9788417998608

Trepidant novel·la d’aventures que segueix l’estela dels clàssics. Estem a les acaballes del segle XIX, i tot comença als aiguamolls del Bayou. Amb personatges ben definits, rodons, un fil argumental que ens manté atrapats i diverses subtrames que fan possible una mirada que va més enllà de l’aventura per endinsar-nos en un espai i un temps poblat de vividors i malfactors, i un viatge, remuntant el Mississipí, per tal que els quatre protagonistes puguin retornar un objecte comprat a través d’un catàleg. En la fugida no deixen res enrere. Com a les bones novel·les, trobem molts fils per estirar: la inclusió, els prejudicis, el gènere… Però sobretot és una lectura que atrapa i no es deixa de llegir fins a saber-ne el desenllaç. Les veus dels protagonistes marquen l’estructura de la narració fins a un final que ens commou. Els qui us quedeu amb ganes de més, podeu continuar amb Mark Twain i les aventures de Tom Sawyer i Huckleberry Finn.

Adquirir

PARR, Maria. La Lena, en Trille i el mar. Meritxell Salvany (trad.) Zuzanna Celej (il.) Nórdica Libros.                                                                                                    ISBN: 9788418451133

Un any sencer en la vida de la Lena i en Trille, els dos amics que vam conèixer a Cors de gofra. Amb el mar com a teló de fons, els veiem créixer i enfrontar-se a nous reptes, aventures i emocions. Segueixen sent els adolescents que trenquen estereotips, tots dos espavilats i eixerits, ell més sensible, tímid, a qui li agrada pensar-se les coses dues vegades abans de fer el pas, i ella valenta, agosarada, temperamental. Al tàndem se li afegeix un nou personatge que introduirà canvis en la relació i posarà en ordre emocions i sentiments. Personatges rodons que enamoren les lectores i els lectors que creixen amb ells.

Adquirir

PERRET, Delphine. Bigudí. Sébastien Mourrain (il.) Delfina Cabrera (trad.) Limonero.                                                                                                                ISBN: 9789874573629

A més d’un estri per arrissar els cabells, Bigudí és el nom d’una dona amb una bona tofa blanca i un buldog francès. Viu en una ciutat immensa, en un edifici molt alt, i sap molt bé què fer amb la seva vida, és feliç amb els seus amics i amb totes les coses que fa. Fins que un dia passa una desgràcia que la deixarà abatuda. A vegades les coses no són fàcils, però no som aquí per plorar. La protagonista fa el cor fort, i malgrat tot decideix seguir estimant tot el que té valor per a ella. Una protagonista valenta i eixerida!

Adquirir

 

RAÚF, Onjali Q. El noi de l’última fila. Oriol Sánchez Vaqué (trad.) Pippa Curnik (il.) La Galera.                                                                                                           ISBN: 9788424668662

L’Ahmet ha fugit de la guerra de Síria amb la seva família. Al país de rebuda l’arribada de refugiats provoca diferents reaccions, que van des del rebuig a la confiança i l’empatia. Qui ens narra la història, amb els seus amics, s’ha proposat ajudar el protagonista, fer que se senti a gust a la nova comunitat  defensant-lo d’altres companys sense escrúpols que el volen intimidar. El tractament del tema, amb aventura de colla inclosa, fa d’aquesta narració un bon exemple d’elecció de lectura a l’aula, i convida a la conversa sobre el tema i la manera com està resolt. Molt actual i necessari.

Adquirir

 

WILDE, Oscar. El Príncep Feliç i altres contes. Albert Asensio (il.) Jordi Martín Lloret (trad.) Joventut                                                                                                             ISBN: 9788426146199 

Tres contes d’Oscar Wilde –El Príncep Feliç, El rossinyol i la rosa i El gegant egoista– en els quals conflueixen alguns dels temes que més preocupaven l’autor: l’egoisme, la desigualtat i el sofriment. Tres commovedors relats, bellament il·lustrats, amb tota la sensibilitat de l’autor, tal vegada tristos i inquietants però plens de màgia i poesia. Una excel·lent proposta per llegir a l’aula en veu alta per part del mediador, a més de ser una bona opció per a lectors amb una sensibilitat especial. Tot un clàssic de la literatura infantil

Adquirir

 

Educació Secundària Obligatòria. 1r Cicle

BOYNE, John. El meu germà es diu Jessica. Jordi Cussà i Anna Camps (trads.) Empúries / Edicions62.                                                                                                     ISBN: 9788417879440

Una novel·la emocionant sobre el tema de la transsexualitat que traspua positivitat i fina ironia, amb uns personatges que es fan estimar perquè estimen i que han de posar ordre als canvis que han d’assumir, com suggereix el títol, quan el germà gran, un noi d’èxit en els esports, a l’institut, amb moltes noies que li van al darrere i referent en tot del germà petit, vol comunicar a la família que de sempre se sent una noia. Narrada des del punt de vista del germà petit, un adolescent que no admet que el seu germà es declari noia transgènere i que s’ha d’enfrontar, ell també, als prejudicis dels companys, la història explica el procés de canvi i acceptació d’una manera excel·lent, està molt ben documentada i és literàriament captivadora, com ens té acostumats l’autor.

Adquirir

CANALS, Cuca. L’assassí dels ossets de peluix. Edebé ISBN:  9788468349350

Els pares de Rinus Descartes moren en un accident i ell ha d’anar a viure amb els seus tiets, que no el tracten bé i no volen que continuï estudiant. El seu professor el posa en contacte amb la jove directora d’un orfenat, l’Acadèmia, on els joves tenen noms de grans filòsofs. Per continuar vivint a l’orfenat, els joves i la directora col·laboren amb la investigació d’un seguit de crims seguint el mètode filosòfic, és a dir fent-se preguntes.

Molt interessant introduir els joves en el món de la filosofia a través de personatges que són alter egos de filòsofs famosos, dels quals tenen algunes característiques. La trama és senzilla i es pot seguir bé, i hi ha també un missatge feminista potent. És el primer llibre d’una sèrie que suposem que explicarà noves investigacions, dirigida cadascuna per un dels joves filòsofs.

Adquirir

HERNÁNDEZ CHAMBERS, Daniel. Ulls de mitjanit. Els éssers sense ombra. Baula.  ISBN: 9788447942442

Primera novel·la d’una trilogia fantàstica protagonitzada per un noi que perd els pares a causa de la pesta i va a viure amb el seu oncle, cavaller del senyor de la Vall. Aquest el requereix a la capital, ja que una amenaça plana sobre el regne: un bruixot ha començat a robar les ombres de les persones, i amb això els causa la mort. En Crey s’educa amb la filla del senyor, de qui s’enamora, i quan algú roba l’ombra de la noia en Crey abandona la capital i va a la recerca d’un bruixot que pugui contrarestar la màgia i salvar-la. Història de fantasia que beu de la tradició, i molt ben escrita. A diferència d’altres sagues, no és gaire llarga, hi ha força acció i es fa atractiva. Els valors que transmet (perseverança, valor…) són positius i reforcen la lectura.

Adquirir

 

JAMIESON, Victoria; MOHAMED, Omar. Cuando brillan las estrellas. José Calles (trad.) Maeva                                                                                                                               ISBN: 9788418184260

L’Omar i en Hassan són dos germans somalis que van fugir del seu poble quan va començar la guerra al seu país. Ara viuen al camp de refugiats de Dadaab, a Kenya, amb la seva mare adoptiva del camp. El pare és mort i no saben res de la mare. El narrador és l’Omar, un noi real que ens explica l’estada al camp de refugiats amb el seu germà durant catorze anys.

Un relat que parla d’un nen que va creixent i que vol canviar de vida, tenir una oportunitat. Un adolescent que s’adona i sap que no pot defallir malgrat la duresa de la situació. Una excel·lent novel·la gràfica documental que ens acosta una realitat dura i ens fa ser-hi més empàtics.

Adquirir

MIQUEL, Eva. Des de l’aigua. Zahorí Books. ISBN: 9788417374518

Sovint, quan es parla sobre migracions o persones refugiades, es recorre a conceptes abstractes com ara «fronteres» o «economia», i ens oblidem que són vides humanes, amb les seves històries particulars, el que està en joc.
Des de l’aigua, envoltats de mar i ones, un grup de joves migrants narren les seves experiències viatjant de l’Àfrica a Europa.
Un llibre per reflexionar sobre l’actual crisi de persones refugiades al Mediterrani, extrapolable a qualsevol crisi migratòria. El realisme de les imatges d’un mar que separa més que fa de pont converteix aquesta lectura testimonial, colpidora i ben documentada en un àlbum imprescindible que ens situa en un context ben actual.

Adquirir

 

NILSSON, Elin. Espais interiors. Meritxell Salvany (trad.) Pagès (Nandibú). ISBN: 9788413032122

El primer petó. Després, tot canvia. Millors amics que, de cop i volta, ja no ho són. Germans que necessiten força més del que tu els pots donar. Una classe que és una olla de grills. Un dia hi arriba un suplent i passen coses. L’alegria de fer esclatar els focs artificials més bonics i sorollosos del món. Espais interiors és un recull de relats per a joves lectors sobre l’amor i l’amistat, però també sobre alegries i recances, conflictes i lleialtats, i sobre aquells instants de la vida en què les coses es compliquen alhora que es tornen ben senzilles.

Adquirir

NÖSTLINGER, Christine. Intercanvi amb un anglès. Dolors Gonzàlez (trad.) L’Altra Tribu                                                                                                                          ISBN: 9788412312300

Una gran autora que estem recuperant, i amb ella l’humor i la ironia. Ningú diria que han passat trenta-cinc anys des que va escriure aquesta novel·la divertida i tendra, ni pel llenguatge ni pel context. La  història és narrada per un adolescent que vol passar unes vacances tranquil·les i que veu com tot es capgira amb l’arribada d’un altre noi que ve a fer una estada per practicar l’idioma. Unes vacances que tota la família recordarà i en què es duran a terme grans transformacions, especialment dels personatges, que descobriran quin és el passat del protagonista. Els llibres de Nöstlinger són així: rius, rius i de cop i volta una interpel·lació suggereix tot un gran plantejament ètic. Si no l’heu llegit, no us el perdeu!

Adquirir

 

PEARCE, Philippa. El jardí de mitjanit. Maria Rossich (trad.) Viena. ISBN: 9788417998400

Un clàssic reeditat, una novel·la de la qual tots coneixem l’argument, en què el protagonista ha de passar un estiu que es presenta ben avorrit a casa d’uns oncles i sense el seu germà. Una nit que no pot dormir, en Tom sent com el rellotge toca les onze, les dotze i… LES TRETZE! Sorprès i encuriosit, es lleva a mirar el rellotge i descobreix que al voltant de la casa tot ha canviat i ara hi ha un fantàstic jardí que de dia no hi era. Llavors, entre els arbres, veu unes siluetes… Una lectura perfecta per fer un bon modelatge lector i animar a llegir en veu alta. La traducció l’ha dotat d’actualitat i com a bon clàssic no li ha passat el temps ni gota.

Adquirir

PUIG, Pep. Caminant junts per la lluna. L’Altra Tribu. ISBN: 9788412209747

Com cada estiu, el protagonista se’n va de vacances amb la seva família a un poble costaner on es retroba amb els seus amics de sempre, però aquest és un estiu especial: tots s’han fet més grans i hi ha hagut canvis. Història de creixement personal, de descoberta de l’amor, amb una narració pausada i intimista, que ens planteja uns personatges masculins que fugen del rol establert, especialment un dels amics que reflexiona sobre la identitat de gènere. L’autor situa la novel·la als anys vuitanta, però els lectors d’ara poden connectar molt bé amb els personatges. Hi ajuden les notes sobre les referències culturals de l’època.

Adquirir

ROCA, Maria Carme. Sense filtres. Jollibre/Santillana. ISBN: 9788416661930

Tal com li prediu una estranya veïna, la vida de l’Anton comença a trontollar quan s’enamora d’una professora jove que arriba a l’institut i el que havia estat una existència tranquil·la en un entorn familiar i escolar acollidor canvia. Tot i que és un sentiment platònic, algú li vol mal i fent-se passar per ell assetja la noia fins al punt que ella es planteja denunciar l’Anton. El noi haurà de treure’n l’entrellat amb l’ajuda de tots els que l’estimen. Una narració amb un protagonista entranyable que connecta molt bé i és un bon referent de valors. Per molt que la vida es compliqui, cal seguir endavant, fer les coses que toquen i confiar en les persones de l’entorn.

Adquirir

TASANE, Steve. Em dic A. Maria Rosich (trad.) Kalandraka (Faktoria K Narrativa)                                                                                                             ISBN: 9788418558016

A, I, M, R i altres són les inicials de nens i nenes que han perdut la família i es troben sols en un camp de refugiats ple de fang i sense gairebé res per menjar. Tot i la situació desesperada miren de jugar, i alguns, com A, aprenen a llegir per deixar constància de la seva vida, ja que no els queden gairebé restes del seu passat, ni papers ni identitat.

Una història crua sobre la vida dels nens que es troben sols, sense família ni documentació, als camps de refugiats. Narrada en primera persona per un nen, té el valor de transmetre un missatge d’esperança enmig de la penúria en què viuen. Cant a la solidaritat i a la recerca d’una família sigui quina sigui la forma que aquesta tingui. És també un cop de puny a la nostra consciència sobre una realitat en la qual sovint no pensem gaire.

Adquirir

 

Educació Secundària Obligatòria. 2n Cicle

BRIGGS, Raymond. Ethel y Ernest: Una historia verdadera. Regina López (trad.) BlackieBooks.                                                                                                                 ISBN: 9788418187780

Una biografia gràfica, documental, que ens commou com tants llibres de l’autor; aquesta vegada encara més, perquè ens parla dels seus pares, des que es van conèixer fins al final de les seves vides. Però la seva història no està deslligada del context històric i social que els va tocar viure: tota la història d’Europa des de principis del segle XX marca l’esdevenir dels protagonistes. A través de les converses i els diàlegs, ens identifiquem amb una postura positiva, crèdula, ingènua a vegades, d’un dels progenitors, d’altres vegades amb la de l’altre, crítica i malfiada. Uns pares que formen part d’una generació que va viure molts canvis socials, polítics i tecnològics, que va lluitar per aconseguir els seus somnis de prosperitat i benestar. Un bon llibre d’història, també.

Adquirir

 

LE GUIN, Ursula K. Les tombes d’Atuan. Blanca Busquets (trad.) Raig Verd. ISBN: 9788417925284

El segon llibre de la sèrie de fantasia de Terramar que ressenyem en aquestes pàgines.

Les Tombes d’Atuan són un temple sagrat en una de les illes de l’imperi de Kargad. Els karguesos no són com la resta d’habitants de Terramar: són bàrbars de pell blanca, no creuen en els mags i desconeixen l’existència de les paraules veritables.

Amb només sis anys, la Tenar rebrà els honors d’una deessa; hereva d’un llinatge ancestral, regnarà com a sacerdotessa al temple i  haurà de descobrir què significa exercir el poder de la llibertat d’elecció. La seva decisió serà una oportunitat de ser lliure i pot canviar el destí de tota Terramar. Una lectura imprescindible, com tota la saga.

Adquirir

MALLORQUÍ, César. El Cercle Escarlata. Martina Serra (trad.) Edebé. ISBN: 9788468349152

Es recuperen els personatges i l’entorn de la novel·la Les llàgrimes de Shiva  situant l’acció quatre anys més tard. La Violeta, una de les quatre cosines d’en Javier, li demana que torni a passar l’estiu a Villa Candelaria per ajudar la seva amiga a trobar els papers desapareguts de la propietat de la mansió Kraken i així poder demostrar que aquesta herència correspon a la seva família…

Bon retrobament amb els personatges, que, passats els quatre anys, han crescut, tenen altres interessos… o els mateixos, tot i que no sempre se n’adonin. Malgrat que l’estructura de les dues novel·les és pràcticament la mateixa, continuen enganxant el ritme, el misteri, les relacions personals, l’amor i els tocs d’humor. Novament un cant a la lectura (citant molts títols i explicant els arguments), a la ciència-ficció (en especial a H. P. Lovecraft amb una nota de l’autor al final del llibre) i un homenatge al seu pare, José Mallorquí, a qui fa referència

Adquirir

PLATEAU, Émilie. Negra: La vida desconocida de Claudette Colvin. Duomo.                                                                                                         ISBN: 9788418538063

Poques persones sabien que el gest de Rosa Parks havia tingut un precedent: el d’una adolescent negra, embarassada, que no va voler cedir el seu seient en un autobús a un home de raça blanca. Claudette Colvin va ser la primera que va lluitar contra les lleis de segregació racial americana demandant l’Estat i declarant-se innocent. La novel·la gràfica que tenim a les mans es basa en un relat molt documentat de Tania Montaigne sobre la història de Colvin, amb un grafisme molt potent que permet conèixer la vida als Estats Units a la dècada dels cinquanta. Completa la documentació un apèndix amb ressenyes històriques dels protagonistes, un format que s’identifica molt bé amb les narracions de denúncia, de reivindicacions i que dona visibilitat a temes socials.

Adquirir

SANTOS, Care. Ben. Edebé. ISBN: 9788468351582

Tot i que són novel·les independents, l’autora ha creat un univers de mirades, perspectives i veus dels protagonistes de Mentida, Veritat i Por. A la primera, el protagonista és l’Èric, que entoma l’assassinat comès pel seu protector, en Ben. En aquesta novel·la coneixem la vida d’en Ben. Orfe de petit, amb una relació complicada amb el seu padrastre, adopta les regles de vida del seu entorn i sobreviu a un món hostil amb un complex codi ètic personal. Tracta de sortir-se’n contactant amb un clan que domina el món de la droga del barri on viu, però acaba sent arrossegat pel seu entorn. 

Una mirada sense prejudicis i ben documentada a la vida de joves que neixen en un entorn desfavorit que els aboca a la delinqüència, amb una història i uns personatges versemblants, que sense mostrar simpatia ni ser condescendent ens aproxima a les raons dels personatges i els fa propers als lectors. 

Adquirir

 

Batxillerat

KRUG, Nora. Heimat. Lejos de mi hogar. Esther Cruz Santaella (trad.) Penguin RandomHouse.                                                                                                              ISBN: 9788416131549

Heimat és el resultat de la recerca de la investigació de l’autora sobre la relació dels seus avantpassats amb el moviment nazi, per així poder apaivagar el seu sentiment de culpa pels fets que tots ja coneixem. El relat es va construint a mesura que va trobant informació, de manera cronològica. És així, també, com manté la nostra atenció: volem saber què està descobrint.                                                                Ens trobem, doncs, davant una biografia, un document històric i quadern de camp alhora, magníficament elaborat, amb collages, fotografies, vinyetes i còpies de documents d’arxiu de la Segona Guerra Mundial, reals, fotografies de pàgines de llibreta antiga on es descriuen articles de consum de marques alemanyes… Un festival de recursos visuals i plàstics que ja comença a les guardes, on es presenta l’arbre genealògic patern en una, i el matern a l’altra. A cada pàgina un retall de vida, d’emocions contingudes, de retrobaments, de dubtes, d’alguna decepció, de records d’infantesa, de reconciliacions que pesen emocionalment, però que fan del relat una lectura previsible, feixuga o avorrida. Tot el contrari, el lector se sent espectador i acompanyant del camí que fa l’autora. El format és de llibre, però l’interior és el d’una gran capsa de records, d’emocions, de pèrdues, descobertes, culpes, retrets i, per damunt de tot, recull la voluntat ferma d’esbrinar la veritat, per dolorosa que sigui. Imprescindible.

Adquirir

WALDEN, Tillie. En un rayo de sol. Rubén Lardín (trad.) La Cúpula.ISBN: 9788417442330

Una novel·la gràfica original per l’univers creat per l’autora. Fantasia, aventura, sentiments i gènere conflueixen en una història que transcorre a l’espai, en un món habitat només per dones. El relat comença amb l’arribada de la Mia a la nauRayo de sol, on conviu un equip de restauració d’edificis. Tots els personatges estan molt ben construïts, igual que les relacions entre ells. Aquesta arribada de la Mia a l’equip permet l’alternança de temps: el passat i el present. Amb els salts al passat anirem descobrint el motiu pel qual la Mia ha estat enviada a treballar amb aquest equip. L’autora es recrea en un codi de colors que facilita l’alternança dels temps en un context sideral. Una elaborada posada en escena amb tecnologia, natura i arquitectura per una mirada nova al gènere i les relacions humanes. 

Adquirir

WALDEN, Tillie. ¿Me estás escuchando? Rubén Lardín (trad.) La Cúpula. ISBN: 9788417442620

Una novel·la gràfica intimista sobre un viatge, i una fugida de dues noies que es troben de manera fortuïta i comparteixen cotxe i carretera. Les converses esvaïdes i molts silencis ajuden les protagonistes a posar ordre al seu present, a saber què volen i de què fugen, i sobretot què esperen de les relacions amb el món. Una història en què el pla simbòlic també hi està molt present i la paleta de colors crepusculars formen part del caire introspectiu i oníric del còmic. Molts sentiments i emoció en una obra que ja ha guanyat el premi Eisner a la millor novel·la gràfica del 2020.

Adquirir

 

Llibres informatius i documentals

ALTARRIBA, Eduard; BARDÍ, Berta. Descobrim l’arquitectura. Joventut. ISBN: 9788426146212

De mica en mica van sortint al mercat llibres sobre un tema que ha estat oblidat en l’esbiaixat món dels llibres per a infants. Tenim a les mans una guia il·lustrada de l’arquitectura d’arreu del món, amb edificis emblemàtics, evolució de l’habitatge, ordenació dels espais públics, materials de construcció, elements arquitectònics, arquitectes que han aportat una mirada diferent i innovadora al món de la construcció… I la projecció del lector i la lectora a una professió que posa en valor el treball en equip i la interdisciplinarietat.

Adquirir

CUESTA HERNANDO, Mario. Antàrtida: el continent dels prodigis. Raquel Martín (il.) Mosquito Books.                                                                               ISBN: 9788412033267

Un bon llibre de coneixements sobre l’Antàrtida. Ens parla de les característiques meteorològiques, les riqueses de l’ecosistema, la història de les exploracions, les bases científiques i el treball de cooperació mundial perquè esdevingui un lloc de pau del qual cap país no pot apropiar-se.

Amb textos i il·lustracions que el fan molt interessant i entenedor.

Adquirir

DRUVERT, Hélène. Nou mesos. Jean-Claude Druvert (col.) Marta Armengol (trad.) Maeva.                                                                                                          ISBN: 9788417708757

Un llibre informatiu sobre la gestació i el naixement. D’una manera molt visual, amb excel·lents encunys i solapes, acompanyem una dona durant tot el període de gestació. No només és un llibre per admirar; les tècniques estan al servei de conceptes i processos per facilitar la comprensió de manera molt didàctica. Un tema que mai s’havia abordat d’una manera tan captivadora.

Adquirir

GALERÍA MORAVA DE BRNO. Cómo se hace un museo. Patricia Gonzalo de Jesús (trad.) Nórdica.                                                                                              ISBN: 9788418067914

Des d’aquestes pàgines hem visitat molts museus i galeries d’art, però ben poques vegades s’ha explicat com es crea un museu. En aquestes pàgines farem una mica d’història, amb les consegüents referències a l’actualitat: en coneixerem el funcionament, les persones que hi treballen i la feina que hi fan, què s’hi pot trobar, en què consisteix la preparació d’una exposició… Un llibre documental, molt actual, que fa venir ganes d’anar a experimentar per descobrir històries fantàstiques, jugar i aprendre-ho tot sobre l’art i la seva gestió. Va ser premiat a la Fira de Bolonya. Imprescindible!

Adquirir

GIMÉNEZ, Regina. Geo-gràfics. Zahorí Books. ISBN: 9788417374785

Si algú pensava que els llibres enciclopèdics eren avorrits, aquí tenim l’excepció. Potser perquè a més d’informatiu en tots els sentits és un llibre d’art, potser perquè també el podem mirar des d’una òptica instrumental i pensar com podem fer les nostres infografies… A més, sintetitza nombroses dades i curiositats sobre l’univers i les principals característiques geogràfiques del planeta, des de l’actualització i reinterpretació de làmines astronòmiques i geogràfiques de llibres antics. Tot plegat fa d’aquest Geo-gràfics una obra en què l’art i el disseny gràfic estan al servei de la informació.  

Adquirir

JOBS, Steve. Atreveix-te a seguir la teva intuïció. Edició biingüe. Fran Pintadera (com.) Matías Acosta (il.) AkiaraBooks.

ISBN: 9788417440725

Discurs pronunciat per Steve Jobs durant la cerimònia de graduació de la Universitat de Stanford el 2005. Adreçant-se als joves, el cofundador d’Apple explica que mai no va completar una carrera universitària i parla del que realment el va fer aprendre a partir de tres moments clau de la seva vida.  Un discurs inspirador que ens fa pensar, a més, en la llibertat i l’educació, i que com tots els títols de la col·lecció s’ha convertit en un referent dels documents socials actuals, que no podem deixar de tenir a les biblioteques escolars, d’instituts i personals i comentar-los. L’acompanyament que fa en aquest cas Fran Pintadera ens permet anar més enllà del personatge, aprofundint en la filosofia i la manera d’entendre la vida del gran pioner del món digital. Molt inspirador!

Adquirir

GATHEN, Katharina von der. Explica-m’ho tot. Anke Kuhl (il.) Anna Soler Horta (trad.) Takatuka.                                                                                                  ISBN: 9788417383916

Tal com ens explica l’editorial, l’educació sexual és l’assignatura pendent en temps de consum creixent de pornografia entre els nois i les noies. I si Explica-m’ho ha estat un llibre de capçalera i un bon material per l’educació sexual a l’educació primària, tant des de casa com des de l’escola, ara tenim les preguntes que interessen les noies i els nois preadolescents i més grans. Les respostes discutides per ells mateixos en el curs dels tallers d’educació sexual són una oportunitat de saber, de compartir i de dialogar sobre el tema més apassionant del món, a més de riure una estona amb les ocurrents i divertides il·lustracions.

Adquirir

KIM, Eunju. Plàstic. Passat, present i futur. Jiwon Lee (il.) Raquel Solà (trad.) Joventut.                                                                                                                   ISBN: 9788426146885

Un llibre informatiu que tracta un tema molt actual: el plàstic. Comença amb l’explicació de l’accident del vaixell EverLaurel l’any 1992, que va bolcar i temps més tard s’han trobat, entre d’altres, aneguets de plàstic arreu del món. El llibre explica per què és possible que després de molts anys les joguines encara segueixin apareixent en bon estat, i presenta els avantatges i els inconvenients del plàstic, l’impacte que té en el medi ambient i també els seus usos en sectors com la medicina, per convidar els lectors i lectores a la reflexió. Els aneguets apareixen en gairebé totes les il·lustracions, com un fil conductor, ja que també s’exposa com es crea el plàstic, d’on prové, com es pot reciclar, i quines accions actuals es duen a terme per conscienciar sobre els perills de la sobreproducció. Un llibre molt complet per aprofundir en el tema o buscar informació per a projectes.

Adquirir

KAID-SALAH FERRÓN, Sheddad. Microbis. Eduard Altarriba (il.) Helena Prieto (trad.) Andana.                                                                                                      ISBN: 9788417497910

D’una actualitat inqüestionable, el llibre que tenim a les mans dona la benvinguda al món dels microorganismes, els primers habitants de la Terra, que es troben a tot arreu, que són molt importants per a la nostra supervivència i la del planeta, però que també causen malalties. Són capaços del millor i del pitjor, des d’aportar oxigen fins a provocar pandèmies. Informació rigorosa, explicada de manera entenedora, que ens fa comprendre millor la realitat del que estem vivint, a més dels conceptes clau i dades importants sobre salut, amb una diagramació que fa la lectura molt amena.

Adquirir

LANGWE, Monica. Encuadernar, plegar y coser. Gemma Castan (trad.) Gustavo Gili.                                                                                                ISBN: 9788425232244

Moltes són les activitats que fem a partir de la realització de quaderns, llibres, àlbums, capses… Amb aquesta guia aprendrem moltes maneres diferents de fer-los: tècniques, eines i com s’utilitzen, materials… Vint-i-cinc projectes amb descripcions detallades, il·lustracions esquemàtiques del pas a pas, fotografies de l’objecte acabat i molts consells i idees. El llibre té un glossari per conèixer millor el món del paper. Imprescindible per als tallers d’elaboració de llibres!

Adquirir

MAATHAI, Wangari. Plantar arbres, sembrar idees. Edició bilingüe. Laia de  Ahumada (com.) Vanina Starkoff (il.) Akiara Books. ISBN: 9788417440695

Wangari Maathai va rebre el premi Nobel de la Pau l’any 2004 per la seva gran tasca pionera al capdavant del moviment Green Belt, que va transformar el paisatge i la societat de Kenya amb la plantació de desenes de milions d’arbres, l’empoderament de les dones i la seva contribució a la democràcia.

En aquesta edició es presenta el seu discurs, en anglès i en català, en rebre el premi Nobel, introduint-lo amb un comentari en profunditat i amb unes il·lustracions que mostren la vitalitat i l’excepcionalitat de Wangari Maatha, la primera dona africana que va rebre aquest guardó.

Adquirir

MUÑOZ, Iban Eduardo. Plantes domesticades i altres mutants. Alberto Montt (il.) Maria Cabrera (trad.) Flamboyant. ISBN: 9788417749934

Un tema nou entre els llibres de coneixements, molt ben documentat,  acosta petits i grans al món dels vegetals comestibles i explica el procés de canvi de les plantes silvestres a les domesticades. D’humor no n’hi falta, i el fa de molt bon llegir i porta a voler-ne saber més, com passa amb les il·lustracions i la diagramació, que es posen al servei del coneixement científic i de divulgació. Un volum que acompanyarà les seleccions de llibres sobre alimentació sostenible, justa i saludable i les ciències naturals.

Adquirir

OLIVER, Diana. Nyam! Sobre allò que mengem. Carmen Saldaña (il.) Andana.

ISBN: 9788417497651

Un llibre informatiu sobre alimentació sostenible, justa i saludable. Amb un llenguatge clar i entenedor, i unes il·lustracions empàtiques, de colors brillants, descobrim per què mengem i per què ho hem de fer de manera saludable; quins són els aliments que no poden faltar en els nostres àpats; quin ha de ser el paper dels altres aliments que no són els reis de l’alimentació saludable; què passa amb els processats i ultraprocessats, i, naturalment, com reverteix la nostra alimentació en el planeta i el canvi climàtic. D’actualitat rabiosa, tot i que la necessitat ha de ser per sempre!

Adquirir

WILLIAMS, Rachel. Amb calma: 50 històries naturals. Freya Hartas (il.) Maria Cabrera (trad.) Flamboyant.                                                                                ISBN: 9788417749583

Un llibre documental en què l’autora ens convida a observar la natura amb calma, per ser espectadors d’un món meravellós que transcorre al nostre voltant i que ignorem. Cada doble pàgina és una escena ben documentada sobre fets naturals quotidians, des de la rosada que es posa sobre una fulla fins a una papallona que surt de la crisàlide, un ànec que ensenya a nedar a les seves cries, un esquirol que enterra una gla a la tardor i la desenterra a l’hivern, un cavall que galopa per un prat… A través de les il·lustracions tan ben documentades som testimonis d’algunes de les meravelles de la natura; ara queda sortir a l’exterior i experimentar en primera persona les sensacions de l’aire lliure.

Adquirir

 

Poesia

Cajita de fósforos. Adolfo Córdova (sel.). Juan Palomino (il.) Ekaré. ISBN: 9788412060065

Adolfo Córdova ha fet un gran treball de selecció, buscant i enllaçant 36 poemes d’autors d’una banda i altra de l’Atlàntic escrits entre 1920 i 2020. El criteri de la selecció ha estat donar visibilitat a la poesia en vers lliure, sense rima ni mètrica, una fórmula que trenca amb la poesia tradicional que estem tan acostumats a identificar amb els poemes per a infants. I ha estat una sort, un èxit, perquè tenim a les mans una antologia d’una sensibilitat exquisida. 

Un altre dels motius destacables d’aquesta antologia és l’ordre, la seqüenciació dels poemes. El primer (d’una bellesa i sensibilitat exquisida) és de María Elena Walsh i dona nom al títol de l’antologia, i a partir d’aquí una idea, una imatge, dona peu al següent poema, fins als 36, en un itinerari en el qual poetes molt diversos i amb bagatges i imaginaris molt diferents s’uneixen per donar tot un altre sentit, més atrevit, a la poesia, més essencial.

Les il·lustracions, magnífiques de color i de llum, fan també un exercici de concatenació i diàleg entre poemes. Un llibre imprescindible!

Adquirir

CASAS, Lola. Temps de fred / Temps de calor. Gibet Ramon (il.)Mediterrània.                                                                                            ISBN: 9788499796802

Un homenatge a la natura, tot un cicle vital en aquest poemari capiculat de poemes amb una rima diferent, i en vers lliure, haikus… Una poesia molt sensorial, suggeridora, en la qual els arbres, la terra i els elements són els protagonistes. Una poesia diferent de la que ens tenia acostumats l’autora, menys descriptiva; ara tots els sentits i sensacions hi són presents, amb imatges que ens recorden la mirada de Ràfols Casamada. Poemes per llegir a tots els nivells i etapes educatives: la bona poesia no entén de segments, per despertar una sensibilitat i crear una atmosfera diferent.

Adquirir

ROS, Roser. La gent de la meva escala. Maria Girón (il.) Kalandraka

ISBN: 9788418558115

Un veïnat imaginari protagonitza aquest original llibre de poemes que es forja en un edifici qualsevol d’un poble o ciutat. En cadascuna de les cinc plantes hi viu gent molt curiosa. Des del carrer fins al terrat, tot passant per cada replà, les pàgines d’aquesta obra ens permeten traspassar cada porta.
Roser Ros pren el títol d’«Els nens de la meva escala», una secció de la revista infantil La Mainada on el poeta Joan Salvat-Papasseit (pioner del futurisme en la literatura catalana d’avantguarda) va escriure petits contes durant el 1921. Una bona manera de recuperar un gran referent de la nostra literatura, i una esplèndida manera de gaudir de la bona poesia.

Adquirir

 

Mestres

LE GUIN, Ursula K. Contar es escuchar. Martin Schifino (trad.) Círculo de Tiza.

ISBN: 9788494770708

Ara que tenim la sort que s’està reeditant l’obra literària d’aquesta autora, de la qual tots coincidim en la seva vigència i interès com a referent literari de tants llibres escrits per a joves, és un plaer poder llegir aquest recull d’articles i assajos sobre literatura, sobre com aborda ella l’art d’escriure, i sobre els temes que impregnen els seus llibres, com és el cas del feminisme, l’activisme, els moviments socials, la política, l’art, la bellesa, i la vellesa, i els autors que més l’han influenciat… Tots són tractats de manera profunda. És un llibre imprescindible per els amants de la lectura.

Adquirir

NODELMAN, Perry. El adulto escondido: Definiendo la literatura juvenil. Clara Lairla (trad.) Pantalia.                                                                                                             ISBN: 9788494245699

L’autor ha estat reconegut amb el Premi Internacional Grimm per les seves investigacions en literatura infantil. Per primera vegada tenim una traducció de la seva obra principal, en la qual fa una anàlisi de la literatura infantil per poder definir els trets essencials de la producció de llibres per a infants. La funció educativa, els gèneres, els models socials, les projeccions per part dels adults…  Conèixer la matèria que conforma allò amb què mediem sempre aporta llum per a una millor manera de fer-ho.

Adquirir

VALLEJO, Irene. Manifest per la lectura. Destino / Grup62. ISBN: 9788497103114

Irene Vallejo, autora d’El infinito en un junco, ens torna a regalar sensibilitat, saviesa i reflexió a l’assaig Manifest per la lectura. La Federació de Gremis d’Editors d’Espanya va fer l’encàrrec d’aquest assaig per donar-los veu i sensibilitzar la classe política sobre la importància d’apostar per un bon projecte lector de país i donar-hi suport. El resultat és un llibre d’edició elegant, petit format i poques pàgines on, en nou curts capítols, ens explica tot el que cal saber sobre l’amor, la importància i, també, la resistència de la lectura i els llibres. 

«Els llibres són albergs de la memòria, miralls on mirar-nos per poder-nos assemblar més a allò que volem ser. Aquests fràgils universos són la nostra força.»

Adquirir