El Garbell núm. 21 – Primavera 2021

Estimats amics i amigues, és un goig poder presentar novetats editorials tan interessants com les d’aquest quadrimestre. Durant aquests mesos hem vist com es consolida l’àlbum a l’educació primària; com sorgeixen temes innovadors en el llibre documental i informatiu; com, en la ficció, els temes universals s’aborden des de plantejaments diferents; com efemèrides pròpies de la ciutat i la ciència s’aborden des dels llibres per a infants, a consciència o no, però igualment editors, autors i il·lustradors ens brinden la possibilitat de parlar de temes actuals des dels llibres per a infants i joves; com l’assaig sobre literatura infantil va creixent amb nous ancoratges per als mediadors, i assistim a la creació de noves editorials que tenen com a destinataris, també, els infants i els joves.

Descarregar El Garbell

 

GARBELL PRIMAVERA

Educació Infantil 0-3

 

 

 

 

 

 

 

 

COMÍN, Marta. Benvinguda. A Buen Paso. ISBN: 9788417555375

Benvinguda és un petit llibre objecte que celebra l’arribada d’un nadó. Entre les seves pàgines s’amaguen set animals recollits sobre si mateixos que demanen ser descoberts. Així com el nadó ha nascut al món, els animals naixeran davant dels ulls del lector quan desplega les pestanyes de paper. 

Allò que a cada pàgina en un principi es presenta com un quadrat blanc, pas a pas pren la forma d’una tortuga, un ratolí, un conill, un ànec, un elefant, una granota o un ocell. Un poema acompanya amb tendresa l’aparició de cada animal: vuit versos que conviden a acariciar el nas, els ullets, el cap, les orelles, la boca, els peus i les mans del petit lector.

Una lectura compartida que es converteix en experiència sensorial d’afecte i descobriment.

Adquirir

 

 

 

 

 

 

 

 

LECAYE, Emmanuel. Mots pintats. Marc Majewski (il.) Libros del Zorro Rojo. ISBN: 9788412270426

Els mots  que formen part d’aquest imatgiari són accions: pensar, construir, saludar-se… al costat d’unes il·lustracions evocadores d’un món màgic i poètic, es converteixen en una invitació al diàleg amb l’infant amb qui compartim la lectura. Talment com si passegéssim per una galeria d’art (picades d’ullet incloses a referents de l’autor), cada pàgina  il·lustrada és tota una narració per interpretar, posar paraules i donar més contingut a l’acció. Un àlbum que va més enllà de la franja de lectura per la seva riquesa conceptual i cromàtica i, per als més atrevits, un joc de descoberta i relació amb altres autors.

Adquirir

 

 

 

 

 

 

 

ODRIOZOLA, Elena. El diumenge se’l menja. Ediciones Modernas El Embudo. ISBN: 9788412247534

Cançó, poesia, joc, objecte… i molta delicadesa i enginy per a aquest llibre joc que reforça el vincle del triangle infant-llibre-adult. Segur que primer vindrà el joc de falda on l’adult pressiona el dit de l’infant per fer-lo protagonista, i després, la descoberta de l’objecte llibre en què a la guarda de la contracoberta es desplega tota la mà amb els personatges-dit i on les pàgines estan dedicades al protagonista que executa l’acció… Quina? La de comprar un ou, coure’l, posar-hi sal…

No us perdeu ni l’expressió de l’infant que reinterpreta la història, ni la dels dits astorats quan arriba el diumenge!

Adquirir

 

 

 

 

 

 

ZOBOLI, Giovanna. GIORDANO, Philip. Al prat. Libros del Zorro Rojo. ISBN: 9788412078985

El segon imatgiari d’aquest tàndem d’autors, en aquest cas el tema és la vida al prat. El llibre s’estructura en dues parts: a la primera descobrim qui i què viu al sol del prat: el bolet, el saltamartí, el ruc…, i a la segona coneixem qui i què viu sota terra: la llavor, la formiga, l’arrel… Però no només es posa nom a l’element il·lustrat de manera sintètica, sinó que també se li dona ànima; per això cada personatge  fa una acció: «Passeja la guineu», «Llisca el cargol», «Canta la font»… i tot tenyit dels colors de la terra. En cartoné i amb les puntes arrodonides perquè els més petits el manipulin fàcilment.

Adquirir

 

Educació Infantil 3-6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DUBUC, Marianne. Aviat aniré a l’escola. Raquel Solà (trad.) Joventut. ISBN: 9788426146960

Que emocionant és el primer dia d’escola! La protagonista n’ha sentit a parlar molt, de les coses que hi fan els seus amics, i també hi vol anar. Visita l’escola dels ratolins, la dels conills, la de les granotes… Quan acaba el dia té una idea molt clara de l’escola que vol, i no ens sorprèn gens!

Un llibre de gran format, amb una paleta de colors sense estridències per fixar-s’hi molt, i un fil argumental molt senzill, però que permet presentar múltiples escenes pròpies de l’escola: des de l’acollida a primera hora, fins als espais, les activitats, les relacions entre infants, amb els mestres, els jocs, la biblioteca… Una lectura per mirar i remirar, per fer picossades, en què sempre trobarem una escena nova en la qual recrear una història o iniciar un joc inclusiu de descoberta. És molt coneguda l’estimació que té l’autora als llibres, la lectura i les biblioteques, i una vegada més en deixa constància incloent personatges de conte en les seves pàgines.

Adquirir

 

 

 

 

 

 

ELLIOT, David. Oink. Maia F. Miret (trad.) Océano. ISBN: 9786075571560

És divertit crear itineraris a partir de lectures fetes; en aquest cas, el primer llibre de la cadena seria el meravellós Lapuerta de Michel Van Zeveren, que obriria la porta al bany del porquet que veu com, sense respectar ni gota la seva intimitat, una ovella, una vaca i un cavall es fiquen dins la banyera on ell està gaudint d’un bany que fins ara semblava que havia de ser tranquil. Com aconseguirà el porquet fer fora els seus companys de banyera? Fixeu-vos en les imatges perquè de paraules no n’hi ha, només onomatopeies molt expressives! 

Adquirir

HAUGTHON, Chris. Potser… Marta Morros (trad.) Nube Ocho.  ISBN: 9788418133770

Quan ressenyem aquest autor sabem que a més de donar a conèixer una bona història hem de remarcar la paleta de colors, sempre extraordinària. En aquest cas tota la gamma de magentes és per la selva, on viu una família de micos. La mare ha de marxar i alerta els seus tres fills que no es moguin de la capçada on són per anar a l’arbre dels mangos, perquè a sota hi ha uns tigres afamats. Les escenes posteriors relaten el debat dels tres petits micos, des del «no ho podem fer» a trobar pretextos i fissures en l’advertència de la mare. Quantes aventures s’inicien amb un «potser» o amb un «i si»… No us direm res més perquè segur que aneu a buscar-lo. I a banda, és un altre dels llibres que ens conviden a parlar de referències, perquè quin ressò té aquesta història?

Adquirir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JEFFERS, Oliver. Què construirem? Anna Llisterri (trad.). Andana. ISBN: 9788417497750

No podem deixar de recomanar aquest àlbum exquisit sense pensar en l’anterior llibre de l’autor, Som aquí, que trobareu ressenyat en El Garbell número 19. En aquest cas, un pare i una filla amb les eines que tenen a l’abast construeixen una llar que els dona vida, una vida compromesa i compartida on celebren les coses bones, i que els fa més forts per lluitar contra altres embats. Mentre construeixen aquest espai es regalen temps, que omplen d’imaginació i de realitat creant els propis records, una llar on poder estar segurs i un amor que els mantindrà units tota la vida. Un llibre per a totes les edats, amb moltes capes, també en les il·lustracions, i una bona lectura, també, per fer amb els pares. 

Adquirir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MELLING, David. Rufus i l’abric vermell. Irene Noguer (trad.) Baula.                                                                                             ISBN: 9788447942763

En Rufus és un gos alegre, simpàtic i molt mogut, li agrada jugar, saltar i esquitxar l’aigua dels bassals, especialment si la seva amiga Ruby l’acompanya.  El que no li agrada gens és haver d’anar amb abric.  Però, ai!, a vegades no fa tanta gràcia anar moll i passar fred…

Feia molt de temps que no teníem llibre nou d’aquest autor que tant ens agrada, i no ens ha decebut: ha creat un personatge entranyable, amb molta expressivitat sense deixar de ser un gos, a través d’un bon exercici d’observació.  La seqüenciació de les imatges i la seva distribució a la pàgina contribueixen a donar un efecte expressiu a la narració.

Molt d’humor en un àlbum que farà les delícies no només d’aquells a qui els agraden els gossos, perquè en Rufusenamora a tothom per murri i espavilat. I sobre el tema de l’abric, doncs… ja ho sabeu!

Adquirir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ORZEL, Marta. Un día en el parque. Jara Liñan (trad.). La Topera. ISBN: 9788409205509

Una passejada o, millor dit, moltes passejades visuals per poder veure tot el que ens envolta en un parc: qui hi viu, qui el visita, què hi podem trobar (animalons, esportistes, fruits i fruites, arbres, jocs, joguines…) i posar-hi nom, tal com ens convida a fer el nostre guia especial d’aquest àlbum documental o imatgiari fronterer, que ens interpel·la i ens fa saber el que més li agrada de cada una de les mirades. Una excel·lent proposta lèxica, i gràfica, amb unes imatges netes i clares, sense línia i amb una paleta acurada.

Adquirir

 

 

 

 

 

 

 

 

PORTELL, Raimon. On és? Sergi Portela (il.) Edebé. ISBN: 9788466149242

On s’ha ficat? On s’ha amagat? On és? La petita Guineu no troba el que busca, ha perdut alguna cosa i està desesperada. Potser nosaltres, si ens fixem bé en les il·lustracions, la podrem ajudar… Joc, sonoritat i humor es combinen en el que aparentment és una obra senzilla, però del tot efectiva. Un relat escrit en vers, d’estructura repetitiva, que resulta ser un joc i que acaba amb un final prou sorprenent. El text rimat, clar i natural, sonorament joliu, funciona d’allò més bé en la lectura en veu alta. Les il·lustracions caracteritzen de manera divertida i diversa els animals humanitzats que apareixen al relat, juguen amb diferents composicions visuals i punts de vista, i amaguen subtils paròdies de referents culturals ben coneguts. Un llibre per compartir!

Adquirir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YUN. El largo, largo libro de los cerditos. Susan Figueroa (trad.) Fondo de Cultura Económica.                                                                                                                          ISBN: 9786071664648

Ja sabem que els porquets mengen de tot, però… i les vaques, i les estrelles de mar? Un llibre joc en què a cada salt de pàgina hi ha una transformació del personatge, creant un encadenat divertit que ens convida a imaginar en què es convertirà el protagonista en la pàgina següent. Un llibre acordió, original en la seva presentació, dins una butxaca que allarga el títol del llibre, perquè veritablement és un catàleg ric de personatges i les seves menges preferides. Imprescindible per descobrir com a llibre objecte, llibre joc i per celebrar l’Any de l’Alimentació Sostenible, Justa i Saludable.

Adquirir

Primària Cicle Inicial

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ALTÉS, Marta. Nou a la ciutat. Blackie Books.  ISBN: 9788418187285

Un gos arriba a una ciutat buscant la seva llar. Ell creu que tothom és molt amable i el vol ajudar, però les il·lustracions, amb ironia, sembla que mostren el contrari: tothom està massa enfeinat i va a la seva, de manera que el gos sembla invisible o pretenen espantar-lo. Cansat de buscar, es comença a sentir sol, perquè al seu voltant sembla que tothom tingui companyia, fins que es troba una nena que el mira: també està perduda, i junts segueixen buscant. Un bon llibre per tractar la relació entre el text i la il·lustració, què diu cada element, com la contradicció fa riure i com el lector interpretant la imatge sap més que el protagonista.

Adquirir

 

 

 

 

 

 

 

BESORA, Ramon. El Rei Granota. Ignasi Blanch (il.) Rosabel Bofarull (musc.) Edicions del 1984

ISBN: 9788416987894

Diuen que els reis tenen un paladar molt fi, i el d’aquest conte, capriciós de mena, només vol menjar estofat de ratolí. Això crea un greu problema d’existències, però ell i el parlament dicten una llei que prohibeix als gats caçar el preuat rosegador. Sort que el poble és eixerit, enginyós i molt llegit, i sap trobar la solució per aturar tants capricis. Tot conflueix en aquest àlbum musicat: el text, de rima fresca i ben trobada; les il·lustracions, amb escenes a doble pàgina expressives i humorístiques; la música i la veu, que es poden escoltar a través d’un codi QR, i que recuperen la tradició dels antics joglars, i el tema… tan antic, tan actual!

Adquirir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BENEGAS, Mar. Una petita llavor. Neus Caamaño (il.) Akiara Books. ISBN: 9788417440770

Les coses es poden explicar de moltes maneres, i el llibre que tenim a les mans ens parla del cicle de la vida d’una llavor. En format acordió, molt adequat per no trencar l’encís del to poètic del text i afavorir la continuïtat del procés de transformació, despleguem una lectura circular que comença amb una llavor que un dia va caure a terra. Seguint el sentit de la lectura, ens documentarem sobre el seu creixement sota terra fins que es converteix en un brot, escena final del desplegable. Però si el capiculem a l’altra banda trobarem la vida del brot fins que és arbre i llavor. Un llibre fronterer per la seva càrrega poètica i documental, i per la seva delicadesa. Ciència, art i literatura per gaudir i aprendre.

Adquirir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

COPONS, Jaume. El robot del bosc. Liliana Fortuny (il.) Combel. ISBN: 9788491016366

Amb aquest títol es presenta la col·lecció «Bitmax&Co», que de ben segur serà tan exitosa com les anteriors, tant entre els nens i nenes que comencen a llegir sols i a descobrir el codi dels còmics com entre els adults. Al Bosc Blau hi viu gent de tota mena, animalons diversos i divertits, cadascú amb les seves aficions i les seves dèries… i fins i tot un robot, en Bitmax, des del dia que en Mus i en Wagner el van trobar malmès després que un camió de deixalles el llancés al mig de la pista forestal. Molt d’humor, aventura, valors mediambientals i un cor molt gran!

Adquirir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CELAS, Carolina. Horitzó. Marta Font (trad.) La Topera. ISBN: 97809241781

Potser el títol pot confondre, perquè no a totes les pàgines podem veure un horitzó, però estem davant d’una bona experiència de lectura visual i plàstica que de ben segur farà les delícies dels qui els agrada llegir imatges i confegir activitats d’animació a la lectura. Una bona seqüenciació d’espais interiors i exteriors, paisatges de natura i urbans, plans, punts de vista i perspectives molt diferents per a un text poètic que juga a buscar i definir aquesta ratlla que separa la terra d’algun punt en què la línia és protagonista.

Adquirir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FREEDMAN, Deborah. La Carlota i el sentit de la vida. Borja Folch (trad.) Entre Dos.                                                                                                                                         ISBN: 9788412205657

La Carlota és un cuc de terra, i feinera com és no deixa d’excavar i fer túnels que converteixen la terra en un sòl flonjo per donar habitatge a animals i llavors. Però ella no ho sap, això. Quan un ratolí li pregunta per què ho fa, la Carlota es troba sense resposta i decideix preguntar als animals que troba quin és el sentit de la seva vida. Tots tenen una resposta, però cap sap el de la Carlota. Mentre pregunta a tort i a dret, alguna cosa va canviant al seu voltant, i s’adona que tots els éssers, per insignificants que semblin, són molt importants. Una vegada més la cadena tròfica se’ns fa present, aquest cop amb un personatge entranyable.

Adquirir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GIULIANI, Emma. En el jardín. Ana Belén Fletes Valera (trad.) Maeva. ISBN: 9788417708368

En un moment en què la natura es posa en valor, el llibre ens fa reviure les estacions i voler participar en la cura de la terra. Els dos protagonistes feinegen a l’hort i al jardí: una plana ens mostra un pla general i a la plana del costat trobem, en requadres i solapes, imatges i informació; tot plegat configura una doble pàgina ben maquetada, elegant, amb il·lustracions ben sintetitzades, colors molt contrastats, i una informació molt ben documentada, que ens mostra la vida de les plantes i els seus fruits durant les diferents estacions. Ja ho diu la contracoberta: «Llibres per als que estimen els llibres».

Adquirir

 

 

 

 

 

 

 

HENDERSON, Judith. Aquest llibre és de gossos. Julien Ching (il.) Òscar Vendrell (trad.) Libros del Zorro Rojo.                                                                                             ISBN: 9788412270440

Com s’ho ha fet un conill per sortir a la coberta en un llibre de gossos? Això és el que vol esbrinar un cadell que, malgrat que el conill diu que és un gos, no s’ho acaba de creure. Així que li plantejarà proves i més proves d’identitat que el conill haurà de superar per formar part de la canilla i ser inclòs al llibre. La definitiva, però, no té a veure amb les seves habilitats sinó amb una cosa més important. Molt d’humor, interpel·lació al lector de totes les edats, i un rerefons sobre temes tan cabdals com la identitat, la comunitat i la inclusió. No us el perdeu!!

Adquirir

LINDGREN, Astrid. Pippi llega a Villa Villekulla. Ingrid Vang Nyman (il.) Ulla Ljungström i Esther Rubio (trads.) Kókinos. ISBN: 9788417742317

Molt hem parlat de la Pippi en aquestes pàgines, i quan pensàvem que ja l’havíem recuperat, ara es presenten les seves aventures en còmic, un gènere que s’adequa molt millor als lectors a qui van adreçades sense perdre ni una mica de profunditat ni esperit transgressor. Les tires són originals de la il·lustradora que va acompanyar Astrid Lindgren en la seva obra, i mai havíem tingut constància de la seva existència. Un gran encert d’edició que, ara sí, permetrà als petits lectors devorar amb ganes les històries de la noia.

Adquirir

LOVE, Jessica. El casament. Anna Duesa (trad.) Kókinos. ISBN: 9788417742348

Un llibre innovador que explica com en Julià i la seva àvia –que vam conèixer a Sirenes– van a un casament, i el nen hi troba una amiga i passen una bona estona jugant. «Un casament és una festa per celebrar l’amor» diu el text. En aquest cas, l’amor entre dues dones, que no acostuma a aparèixer als contes infantils. A més, les dues criatures i els seus jocs trenquen els estereotips de gènere convencionals.

Les il·lustracions, de la mateixa autora, transmeten molt bé el color i l’alegria de la festa.

Adquirir

PERKIN, Jayde. El jersei de la mare. Maria Bertran (trad.) Baula. ISBN: 9788447945818

Si és necessari parar atenció a les emocions dels infants davant una pèrdua, també ho és quan no viuen aquesta experiència. La mort i el dol no han de ser un tema tabú. Aquest àlbum sintetitza molt bé el procés que viu la protagonista davant la mort de la seva mare, i el valor d’una peça de roba amb la qual se sent embolcallada, que li aporta la proximitat de la mare i li dona seguretat. El jersei es converteix en una metàfora excel·lent del procés de dol davant la pèrdua. Un llibre per llegir i parlar-ne.

Adquirir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TALLEC, Olivier. És el meu arbre. Bira Biro. ISBN: 9788416490646

Les dimensions del possessiu a la coberta de l’àlbum ja ho diuen tot. No hi ha secrets en el discurs de l’esquirol protagonista, que ens fa trencar de riure per la claredat d’idees amb què les exposa. Allò que s’estima tant no ho vol compartir amb ningú, i s’ha de defensar perquè ningú no li vingui a prendre les perfectes pinyes que fa el seu arbre. Però amb tanta defensa… potser s’està perdent alguna cosa?

Una lectura de gruix sobre algunes emocions i sentiments, amb un final obert que ens convida a veure les fissures de les argumentacions, sense alliçonaments per molt subliminars que puguin ser. Per llegir, mirar, riure i pensar!

Adquirir

 

 

 

 

 

 

 

VALERI, M. Eulàlia. Notxa. Fina Rifà (il.) Associació de Mestres Rosa Sensat(Mars)                                                                                                                      ISBN: 9788412176469

Inspirat en un conte popular xinès, recuperem un àlbum editat per primera vegada l’any 1977, quan Marta Mata estava al capdavant de les col·leccions per a infants de La Galera. La història, ja coneguda, narra la vida i l’art d’un pintor que un emperador té captiu per poder gaudir en exclusivitat de la seva obra. Les autores han pogut introduir petits canvis que fan d’aquesta edició un llibre actual i universal, per com està narrat, com està il·lustrat i pel contundent missatge que transmet, una lectura sobre la llibertat, l’art i les formes de govern. Ja estem delerosos per saber quin serà el proper títol de la col·lecció!

Adquirir

VAST, Émilie. En lo alto. Julia Argemí (trad.) Océano. ISBN: 9786075571515

Mentre un coatí busca fruits sota la capçada d’un gran arbre, un fet fortuït provoca un seguit d’actes encadenats entre els animals que fan estada a les seves  branques, i de retruc el coatí en rep les conseqüències. Una bellíssima manera d’incidir en els valors mediambientals i la consciència ecològica mentre aprenem més coses sobre animals de l’Amazònia que estan en perill d’extinció per l’explotació humana. De l’autora, en coneixem altres propostes que coincideixen en la manera elegant de presentar elements vegetals i animals, com és el cas de l’àlbum sense paraules Korokoro. Al final del llibre hi ha una descripció dels hàbits i costums dels nou animals protagonistes.

Adquirir

Primària Cicle Mitjà

ANNO, Mitsumasa. Ocultos en el bosque. Gabriel Álvarez Martínez (trad.) Kalandraka.                                                                                                                    ISBN: 9788413430546

Què s’amaga dins el bosc? Obrim el llibre i ens trobem amb unes il·lustracions a tinta i aquarel·la de diferents estrats dels boscos: capçades, troncs, sotabosc, camins, estanys… Sense mots. Si les il·lustracions no fossin tan hipnòtiques potser només el miraríem, però aviat ens adonem que es tracta d’un joc visual: ens topem amb una forma que intuïm no està integrada, només un fragment, intentem resseguir-la amb la mirada i aquí ho tenim! És un esquirol… i un porc senglar… i… Hi ha més de cinc animals amagats en cada doble pàgina; per saber si ens en deixem algun, a la darrera pàgina trobem un índex amb els aclariments. Imprescindible!

Adquirir

André Rodrigues; Larissa Ribeiro; Paula Desgualdo: Pedro Markun. Aquí qui mana? Un llibre sobre política per a la mainada. Pere Comellas (trad.) Takatuka.                                                                                                                     ISBN: 9788417383879

A l’escola es parla molt de convivència, de normes consensuades, de respecte, de mediació… Es fa política sense dir que és política, tot i que els infants la viuen en el seu dia a dia. Per aquest motiu és important un llibre com aquest, una excel·lent proposta que ens fa pensar en com es vol viure segons les diferents formes de govern i en com s’exerceix el poder des de diferents àmbits. Una exposició senzilla, clara, poètica i divertida que fa pensar, qüestionar i parlar.

Adquirir

BAER, Julien. Vegetarià? Sébastien Mourrain (il.) Antoni Garcia Llorca (trad.) Libros del Zorro Rojo.                                                                                                 ISBN: 9788412078992

El protagonista, en Romà Sucapà, està disposat a gaudir d’un bon dissabte quan dos pollastres truquen a la porta i en Romà els ha d’acompanyar per ser jutjat per animalicidi. Se l’acusa d’haver menjat al llarg de la seva vida (sort que només té vuit anys!) un nombre important de salsitxes, hamburgueses, aletes de pollastre… Molt d’humor per a aquest malson que de manera elegant i sense lliçons ens recorda que per viure necessitem menjar i que la nostra alimentació ha de ser sostenible, justa i saludable. És la conclusió a què arriben els lectors i lectores.

Adquirir

CONTRERAS, Elisabet. El ball de la Petita Matrioixca. Sara Masià (il.) Meraki. ISBN: 9788412292428

Un àlbum de tradició clàssica, amb clares referències a contes de Hoffman i Andersen, en què les joguines que viuen en una gran sala de jocs són les protagonistes. Entre totes hi ha cinc germanes matrioixques; la més petita de totes somia a poder convertir-se en una ballarina de la capsa de música i ballar tot el dia al ritme d’un vals. El que no sap la Petita Matrioixca és que el seu somni es pot fer realitat, però a canvi d’un preu massa alt. Les il·lustracions recreen l’atmosfera d’un món màgic de conte tradicional, amb referències a Dautremer, i clarobscurs i perspectives que preserven l’estètica i l’ambientació.

Adquirir

DAVIES, Kate. L’hotel increïble. Isabelle Follath (il. i trad.)Astronave.            ISBN: 9788467940770

A l’ajudant de cuina d’aquest fantàstic hotel se li ha girat feina! Se celebra el centenari de la seva inauguració i està previst fer una festassa amb convidada d’honor. Tot un encadenament de situacions i personatges hiperbòlics, carregats d’humor, amb un final previsible i reconfortant però que fa sentir bé i no destorba la mirada d’unes il·lustracions plenes de detalls i uns personatges d’allò més expressius.

Adquirir

DOYLE, Roddy. El mètode Xof. Brian Ajhar (il.) Armand Carabén (trad.) BlackieBooks                                                                                                                               ISBN: 9788418187735

Sí, són els Mofetes i la seva astuta venjança!! Feia molt de temps que no els trobàvem a les llibreries, i ara ja tornen a ser aquí per a qui vulgui rellegir aquesta aventura tan divertida com justiciera, que ens fa parlar molt de literatura, del recurs del temps, de la titulació dels capítols, del mètode Xof… I que ens reconfortarà quan descobrim que hi ha uns personatges màgics que estan pendents de les situacions absurdes que els adults fan viure als infants. No us el perdeu: és una gran lectura per llegir a l’aula, i a més com lectura col·lectiva.

Adquirir

FRANKEL, Yael. El ascensor. Limonero.                                                                        ISBN: 9789874707970

Un format molt adient a l’espai on transcorre l’acció d’aquest àlbum tan genial com original. Agafar l’ascensor mai ha estat tan emocionant i ple d’històries: res de silencis incòmodes! Aquí tothom en té alguna per explicar, a més de les històries que genera la trobada entre veïns. La diversitat de personatges assegura més aventura i diversió que no pas la sortida al carrer. Imprescindible!

Adquirir

FRIMAN, Mathias. De una pequeña mosca azul. Héctor Arnau (vers. i trad.) Litera. ISBN: 9788494843921

Estem de sort: aquest 2021 se celebra l’Any de l’Alimentació Sostenible, Justa i Saludable, i un dels llibres imprescindibles en qualsevol bibliografia temàtica és el que ara ressenyem, que descriu la cadena alimentària de manera científica, elegant i carregada d’humor. La història encadena successos rere successos, des del primer vol d’una mosca vironera fins a l’aparició d’un caçador en un desenllaç sorprenent, olorós i circular. Els textos, breus, acompanyen el color blau, present en cada doble pàgina en els seus salts d’animal a animal. Una edició molt cuidada; no us perdeu els detalls que hi deixa l’autor, amb un humor escatològic

Adquirir

GEHRMANN, Katja. Oso de ciudad. Lóguez.                                                             ISBN: 9788412158328

Ai, els bons amics, sort d’ells! Després d’un hivern dormint, l’Os es desperta i troba a faltar els seus amics. El falcó li diu que han marxat a la ciutat, i el protagonista, sense seguir els consells de l’ocell, se n’hi va cap a buscar-los. Sap que és un entorn inhòspit, però, sense saber gaire bé com, va passant desapercebut. El perill són… no us ho podeu imaginar! Un llibre amb moltes capes i lectures, per parlar-ne!

Adquirir

GOLDSTYN, Jacques. Fer mitja. Núria Sales (trad.) Símbol.                                  ISBN: 9788415315933

Que bonics que són els regals que porten els qui els fan a dedicar-hi una part del seu temps! L’àvia de la protagonista és d’aquelles persones que ho sap, i sempre té entre mans unes agulles de fer mitja i uns cabdells de colors per teixir bufandes i altres peces de roba que reparteix entre tota la família. Cada peça és especial per a qui l’ha de rebre. La neta, bocabadada amb tant de virtuosisme, rep emocionada la primera bufanda que va fer la seva àvia, la que porta els colors i les textures de tota la família. Però l’àvia encara li ha de fer un regal més gran… Tota una lliçó de traspàs entre generacions!

Adquirir