El Garbell núm. 22 – Estiu 2021

Amigues, amics,

Estem tancant aquest Garbell i ens arriba una tristíssima notícia: en Bernat Cormand ens ha deixat de manera sobtada. En Bernat ha estat director de la revista especialitzada en literatura infantil i juvenil Faristol, període durant el qual moltes entitats i col·lectius ens hem sentit inclosos i partícips de la gran comunitat de la LIJ que ell dirigia, i no deixarà mai de ser escriptor i il·lustrador de llibres tan emblemàtics com El dibuixant d’ossos, El nen perfecte, Els dies feliços, El cap als núvols… aquest darrer, ressenyat en el número que teniu a les mans. També ha fet una gran feina dins el món de la traducció.

Tots els llibres escrits i il·lustrats per ell han tocat temàtiques dures, però ho han fet amb una delicadesa que ens ha commogut. Una de les coses que afirmava era que la literatura ens ha de provocar, i això és el que feia: provocar el pensament i la consciència crítica per qüestionar la manera de ser i de fer de la societat i els plantejaments entorn de la qüestió de gènere i la diversitat sexual.

Segueix llegint el text a sota

Descarregar El Garbell 22

 

GARBELL 22 ESTIU

 

Tot just fa uns dies, amb companys del seminari, després de llegir El cap als núvols parlàvem del seu gran futur en la narrativa, tant en la gràfica com la textual, de la sort que teníem de poder gaudir d’una veu com la seva; del seu rigor i la perfecció de la seva narrativa, que provoca aquella emoció continguda dels seus personatges, aquell afany d’inclusió, de reconeixement d’identitats, de poder ser feliç. Els seus infants ens acompanyaran sempre, i seguirem recomanant a tothom la seva lectura. Des d’aquí, amb aquestes paraules volem compartir amb tots vosaltres la tristesa, l’estimació i l’admiració per la seva persona. Una abraçada forta, Bernat! Continues amb nosaltres, no pot ser d’una altra manera.

En aquest butlletí trobareu altres recomanacions; recordeu que són orientatives. Si voleu tenir llistes més exhaustives, no dubteu a posar-vos en contacte amb la biblioteca. Desitgem que tant des de l’escola com des de les biblioteques escolars se’n pugui fer difusió i siguin de gran interès per als mestres i també per a les famílies. Si voleu més informació sobre les lectures realitzades pel Seminari de Bibliografia Infantil i Juvenil, la trobareu a: www.xtec.cat/web/projectes/biblioteca/epergam/quinsllibres.

Per comprar els llibres ressenyats a El Garbell podeu accedir a la llibreria virtual Quins Llibres de l’Associació de Mestres Rosa Sensat (www.quinsllibres.org) o posar-vos en contacte amb la biblioteca infantil de l’Associació.

Us desitgem un estiu com cadascú de vosaltres el vulgueu, però que serveixi per carregar-nos d’energia i de ganes de seguir llegint i recomanant llibres, una feina fantàstica!

Una abraçada!

 

Educació Infantil 0-3

 

Què veus, eriçó?

BESORA, Ramon. Què veus, eriçó? Natasha Domanova (il.) Pagès (Petit Nandibú). ISBN: 9788413032368

Un llibre d’hores, un numerari…? Un joc de falda, primera parada obligatòria en la motxilla de lectures compartides entre un adult i un infant. Un primer pas per estimar la lectura i nodrir-la d’experiències plaents. Amb una rima impecable i un llenguatge evocador, l’eriçó humanitzat ens diu en un vers el que està veient a l’altra banda del plec de la doble pàgina. Molta màgia, tendresa i humor, amb unes il·lustracions que es fan mirar moltes vegades, i en les quals sempre trobem nous detalls per anar nodrint la narració.

 

Flip-flap, disfressats!

COMÍN, Marta. Flip-flap, disfressats! Combel.     ISBN: 9788491016755

Tot està a punt per a la festa de disfresses, i l’amfitrió espera il·lusionat l’arribada dels amics: de què aniran? I ell, on és? Un llibre-joc on les transformacions a partir de les solapes, estratègicament col·locades, fan que els infants convidats es converteixin en personatges totalment diferents. Una lectura de descoberta per als petits, però que també, per la seva bona execució, ens convida a seguir experimentant nosaltres mateixos per fer la nostra galeria de disfresses. Agafeu llapis, tisores, paper i cola!

 

Un dia a la platja.

MONTANARI, Eva. Un dia a la platja. Joventut.  ISBN: 9788413032368

Segon títol de la col·lecció «Què Fa el Cocodril?», en què d’una manera amena i divertida acompanyem el protagonista durant tot un dia de platja de la mà d’un seguit d’imatges tendres i del so de les onomatopeies. Humor, emocions i molt de ritme per a un llibre de cartró que incorpora un codi QR amb la versió d’audiollibre per acompanyar la lectura d’una manera dramatitzada.

 

Xim Bam Bum STEHR, Frédéric. Xim Bam Bum. Susana Tornero (trad.) Kalandraka. ISBN: 9788418558078

Jugar, explorar, descobrir les possibilitats dels elements que tenen més a prop, això és el que fan aquesta colla d’aus (o hauríem de dir d’infants?). La dolça distracció proposada per la persona adulta dura poc, però descobrir com sonen un pot i dues culleres i veure com els amics es van afegint a la banda amb altres instruments, seguint un ritme cada cop més eixordador, això és fantàstic! I si aquest joc té un final, no us preocupeu: n’hi haurà més d’experimentació!

 

Educació Infantil 3-6

La nina d’en Lluc

ACOSTA, Alicia; AMAVISCA, Luis. La nina d’en Lluc. Amélie Graux (il.) Marta Morros (trad.) NubeOcho. ISBN: 9788418133411

El que en Lucas més desitja al món és tenir una nina. Quan els seus pares li’n regalen una, el petit s’emociona i corre a jugar-hi. Al parc es troba amb nens i nenes de l’escola i comparteixen jocs i nines, fins que un company intervé i li pren la nina per fer-lo enfadar. El final va més enllà del que podríem imaginar en un primer moment, i és sorprenent i divertit. Una història tendra que ens recorda que no hi ha coses per a nenes i coses per a nens, i per tenir molt present en les bibliografies de diversitats. Dels mateixos autors de Visca les ungles de colors!

 

Serafina: L’aniversari.ALBERTINE. Serafina: L’aniversari. Libros del Zorro Rojo. ISBN: 9788412270457

Quant ens estimem aquesta autora! Aquesta vegada us proposem una lectura per als més petits, un llibre-joc per trobar objectes i personatges en aquesta llarga passejada per les imatges de set escenes que transcorren en un dia molt especial: l’aniversari de la protagonista, en el qual l’acompanyen molts personatges, animals humanitzats i d’altres espècies màgiques. Trames i subtrames diverses on el color, les formes, la distribució de la pàgina… tot està al servei del joc i l’observació.

 

Quina colla d’animals! ALLAN, Nicholas. Quina colla d’animals! Clara Jubete (trad.) Ekaré. ISBN: 9788412267747

Estem de sort: Ekaré ha tornat a editar, aquesta vegada en català i en tapa dura, un àlbum imprescindible per abordar temes sobre la diversitat. Tots som únics, diferents, singulars… però ens assemblem més del que ens pensem. Aquesta és la conclusió del protagonista d’aquesta història, que arriba per primer cop a una escola i troba que tothom és diferent d’ell: uns tenen escates, els altres són peluts… Ell somia trobar un amic que se li assembli, i el trobarà, i tant, però abans haurà de fixar-se més en el que és important.

 

Ernest l’elefantet. BROWNE, Anthony. Ernest l’elefantet. Maria Lucchetti (trad.) Kalandraka. ISBN: 9788417497750

La selva està plena de perills per a un cadell d’elefant… Això ho saben les elefantes de la bandada, però l’Ernest creu que la vida és alguna cosa més que caminar, menjar i dormir. Com tots els que volen aprendre coses per ells mateixos, l’elefantet s’endinsa a la selva, quina aventura! Però com s’ho farà després per tornar amb la seva mare? A vegades l’ajut el reps de qui menys t’ho esperes. Tot l’univers d’Anthony Browne, en aquesta narració plena de color, vegetació i primers plans d’animals impactants.

 

Borda, George!

FEIFFER, Jules. Borda, George! Carlos Mayor (trad.) EntreDos. ISBN: 9788412205688

Com molt bé diu el títol, la mare d’en George li demana al seu cadell que bordi, però alguna cosa passa, perquè quan en George obre la boca ho fa per deixar anar miols i diversos sons propis d’altres animals. Molta expressivitat i un pantone que fa el volum de molt bon mirar. Figura a la llista dels cent millors llibres infantils de la Biblioteca Pública de Nova York, i ja fa anys que corre en altres llengües; hem d’agrair l’edició en català d’aquest àlbum amb molt d’humor i molt adequat per incloure a les bibliografies sobre alimentació sostenible.

Zum zum, el viatge de la llavor.

FERRADA, María José. Zum Zum, el viatge de la llavor. Marco Paschetta (il.) Clara Jubete (trad.). A Buen Paso. ISBN: 9788417555498

Gairebé un poema documental, l’àlbum explica el viatge d’una llavor que troba els elements necessaris (llum, aire, aigua, escalfor…) per arribar a transformar-se en el brot d’una preciosa flor. Narrat amb molta poesia, amb unes il·lustracions empàtiques i uns colors fascinants i molt significatius per a la història, l’àlbum parla sobre el món que ens envolta, la natura, i la connexió dels elements per seguir gaudint del món tal com el coneixem.

 

Primària Cicle Inicial

La cerca de l’Albert

ARSENAULT, Isabelle. La cerca de l’Albert: una història de Mile End. Màxim Aguilera (trad.) La Casita Roja ISBN: 9788412182927

A casa hi ha molt de soroll i no es pot llegir amb calma; per això l’Albert agafa una cadira i surt amb el llibre al carrer. Només obrir la tanca del pati, però, veu una pintura d’una platja solitària amb un sol vermell. Aquí sí que tindria tranquil·litat per llegir! El quadre li dona la possibilitat d’imaginar-se en un lloc ben diferent al d’un carrer de la ciutat. De mica en mica van arribant altres infants del barri amb ganes de jugar –infants que ja coneixem del primer llibre de la sèrie «Històries de Mile End»: La cerca de la Colette; l’Albert no ho té gens fàcil, això de llegir… Una manera molt literària de parlar de les emocions, de l’emprenyament i també del perdó, que alhora ens ofereix una intensa oda al silenci i al poder de la lectura i la imaginació. No us podeu perdre les històries de Mile End!!

 

VeïnsDENISEVICH, Kasya. Veïns. Joventut. ISBN: 9788426147141

La protagonista s’acaba de mudar de casa; és un bon moment per sentir curiositat per les persones que viuen a prop. Els veïns ens envolten: al costat de la nostra habitació, a sobre el menjador o sota la cuina. El més freqüent és que siguin un misteri, una presència tan sols detectada per sorolls indesxifrables, passes o, potser, una porta tancada. Però no sempre és així. Aquest llibre explora les maneres en què ens imaginem la seva existència (i la nostra) mentre són uns desconeguts, i ens impulsa a prendre la valenta decisió de connectar-nos…

Una primera incursió de l’autora en el món de l’àlbum que ens fa pensar en l’altre, en la diversitat i la integració, des d’unes il·lustracions en què s’alterna el realisme de la secció de l’edifici amb imatges molt més metafòriques. Una excel·lent proposta per acompanyar bibliografies sobre la ciutat, els habitatges, l’urbanisme, l’arquitectura…

 

Diari d’un gat assassíFINE, Anne. Diari d’un gat assassí. Alexandre Reverdin (il.) Isabel Obiols (trad.) Blackie Books. ISBN: 9788418187698

Una lectura divertida protagonitzada per un gat que fa de gat. I què fan els gats si poden sortir al jardí? Doncs caçar tot allò que es belluga. La família humana amb què conviu no entén l’afany que té en Tuffy de portar els trofeus a casa, i el renyen cada cop que troben un animaló damunt la catifa, però el pitjor és el dia que troben la mascota dels veïns…

Narrat en primera persona, amb cos de lletra gros i marges amplis, és perfecte per a lectors iniciats amb ganes de text. Hi trobareu uns personatges molt ben dibuixats, molt d’humor i un bon embolic. Una excel·lent proposta per a l’aula com a lectura col·lectiva, o allà on aneu de vacances!

 

Jo soc l’AltreMACHADO, Germán. Jo soc l’Altre. Mercè Galí (il.) Bel Olid (trad.) Litera.      ISBN: 9788412163056

L’autor ja ho diu: és un llibre molt personal, atès que a partir d’uns germans bessons aborda el tema de la identitat i la singularitat dels personatges. Realitat i ficció s’emmirallen per anar a parar a la metaliteratura. Però no us penseu que és una elucubració: és un llibre amb un humor fi, amb anècdotes molt versemblants, en què els bessons, els amics i els seus familiars es trobaran molt interpel·lats. Les il·lustracions hi tenen un paper clau, amb molta elegància, i assistim a un joc d’identitats divertit i filosòfic.

 

¡A jugar fuera!MOREAU, Laurent. ¡A jugar fuera! Ana Nuño (trad.) Plataforma (Patio) ISBN: 9788412270440

A les guardes del llibre ja tenim la causa per la qual una mare atribolada envia els seus fills a jugar al jardí. Capcots, els infants obren la porta i travessen la frontera al món exterior, i quin món!

Cada doble plana és un paisatge diferent, amb animals ben diversos que viuen al mar, a l’aire, a terra, als arbres… L’estel que porta el nen és el conductor d’aquest viatge tan apassionant pel planeta Terra. Les pàgines del final del llibre estan dedicades a posar nom a tots els animals que han anat apareixent, agrupats per ecosistemes amb la seva geolocalització.

 

Del otro lado del árbol. SADAT, Mandana. Del otro lado del árbol. Kókinos. ISBN: 9788417742133

Aquesta edició presenta el llibre en un format una mica més gran que el de Fondo de Cultura Económica, i s’agraeix, perquè és una de les millors lectures de la història de la LIJ (al meu parer). Un àlbum sense paraules, o gairebé: només hi ha una frase, la que ens transporta a la imaginació i a la fantasia, la que ens convida a compartir una narració i per tant moltes emocions, i per tant a vèncer prejudicis sobre l’altre, sobre el diferent, el desconegut. La narrativa ens agermana. No us perdeu l’aventura de la nena i d’aquesta vella dama, ni els cabells de la nena, ni les mirades de totes dues.

 

Mi león.SADAT, Mandana. Mi león. Kókinos. ISBN: 9788417742126

Un àlbum sense paraules –i que ens deixarà sense paraules–, reeditat per Kókinos, que narra una trobada entre un nen i un lleó, i com l’ensurt i la por de l’infant es transformen en un entramat d’emocions i sentiments gràcies a l’acompanyament que el lleó, sensible al plor del petit, fa durant tot un dia, compartint descobertes i aventures. Però el lleó aviat s’adona que la sabana no és el millor lloc per a un infant i decideix portar-lo al poblat.

Les il·lustracions, molt expressives, catalitzen totes les emocions. Una història senzilla, molt ben explicada, d’un dia irrepetible i inoblidable.

 

Primària Cicle Mitjà

L’abecedari entremaliat. APARICIO CATALÀ, Anna. L’abecedari entremaliat. Patric de San Pedro (text) Txell Freixinet (corr.) Takatuka. ISBN: 9788417383930

Aquest abecedari no és com la resta, és entremaliat: entre les il·lustracions de conceptes que comencen amb cada una de les lletres que encapçala la pàgina, s’hi amaga una imatge intrusa. Aquest llibre-joc ens permetrà repassar i aprendre vocabulari i divertir-nos tot cercant la il·lustració que no pertoca, que s’ha colat! Barbarismes, confusions entre sons molt similars… s’ha d’estar ben alerta perquè no se t’escapi cap paraula! Ideal per treballar el lèxic, per entretenir-se a estones o simplement per gaudir de les il·lustracions, que són la mar de divertides. Cada lletra, a més de les il·lustracions que l’acompanyen (totes començades amb aquesta, menys una), es representa també en codi Morse i alfabet Braille, i al final, a més del solucionari del joc d’atenció, trobarem algunes propostes per jugar i aprendre amb aquests dos sistemes de signes.

 

Mags a l’escola. Sayonara Magic.BURAKKUBERI (Amelia Mora). Mags a l’escola. Sayonara Magic. Kumanakris (Ana Sánchez) (il.) Anna Serra (trad.) Montena. ISBN: 9788418057731

En aquest primer llibre de la col·lecció «Sayonara Magic», es presenten els protagonistes, tres trigèmins aprenents de mags que han de canviar d’escola però que no volen separar-se de la seva millor amiga.  En aquest volum el conflicte sorgeix arran d’un examen de matemàtiques que un dels germans no s’ha preparat: la idea de fer-se invisible per descobrir què ha d’estudiar sembla bona, però resulta que no ho és tant. La narració alterna narrativa textual amb imatges i vinyetes d’estètica manga. Atrapa, i és una bona lectura que anima a seguir devorant volums!

 

Espècies extraordinàries.COMELLES, Salvador. Espècies extraordinàries. Christian Inaraja (il.) BiraBiro. ISBN: 9788416490714

Agafa una espècie d’ésser viu que coneguis, canvia’n tan sols una lletra i ja tindràs una espècie extraordinària! Així és com Salvador Comelles ha descobert espècies tan interessants com el centveus, la gatapinyada, el llumoner o el dramadari.

Espècies extraordinàries ens mostra com les paraules ens permeten jugar i transformar com per art de màgia la realitat que ens envolta (vet aquí la literatura). Les il·lustracions de Christian Inaraja aporten color, humor i personalitat a cadascun dels onze textos de Comelles, que defineixen de manera jocosa i amb aire poètic les espècies presentades. Un llibre, valgui la redundància, extraordinari!

 

Billy y los Mimpins. DAHL, Roald. Billy y los Mimpins. Quentin Blake (il.) Rita da Costa (trad.) Penguin Random House (Alfaguara) ISBN: 9788420486895

Els Mímpins són uns éssers diminuts que viuen dins els troncs dels arbres d’un bosc misteriós, del qual se n’expliquen moltes llegendes. Tantes, que la mare d’en Billy li té prohibit que s’hi endinsi. Però la curiositat té més força que cap altra cosa, i en Billy acaba dalt d’un arbre fugint d’un ésser terrorífic, i allà fa la coneixença d’aquests encantadors personatges que l’ajudaran a tornar a casa. Un llibre recentment il·lustrat per Quentin Blake, que ha recreat tot un món en miniatura amb infinitat de detalls per a la seva parella d’aventures literàries.

 

TekisGÓMEZ. Tekis. NubeOcho. ISBN: 9788418599033

Un còmic protagonitzat per tres valentes i enginyoses aventureres, les Tekis, que amb la seva imaginació construeixen grans invents. El seu afany d’investigar les condueix a construir una bicilàctica per viatjar a Mart. Robots, prototips, ordinadors… i un viatge espacial per retrobar una vella amiga, perquè no volen perdre la seva mascota per la Via Làctia. Imaginació, bons sentiments, i molt empoderament per iniciar-se en la lectura de còmics.

 

Earwing y la bruja.JONES, Diana Wynne. Earwing y la bruja. Blanca Jiménez (trad.) Penguin Random House (Alfaguara)  ISBN: 9788420459226

Tot un clàssic del qual actualment se’n pot veure la sèrie animada. Una història de bruixes, orfenats, encanteris i dons especials. La protagonista és una nena que viu en un orfenat, i lluny d’estar-hi malament no vol anar-se’n de cap manera amb una dona molt estrafolària que l’ha vingut a buscar. Una encantadora narració il·lustrada per a infants que volen iniciar-se en la lectura de novel·les; el cos de la lletra i l’amplitud de la caixa ho permet. Les il·lustracions a ploma, expressives, empàtiques i humorístiques, acaben de donar el toc de gràcia per a una bona lectura d’estiu o d’aula.

 

El último verano.KIM, Jihyun. El último verano. Joventut. ISBN: 9788426147257

Un àlbum sense mots sobre un record, el del plaer de la descoberta de la natura que un infant va fer l’estiu anterior. La descoberta s’inicia quan l’infant entra al bosc acompanyat del seu gos. Amb les imatges a doble pàgina viatgem per camins emboscats i arribem a un llac, ens capbussem i descobrim les seves profunditats, i després pugem cap a la superfície a respirar, sortim a la llum del sol i ens eixuguem, sentim el vent, la calor i la humitat sense els colors a què associem aquestes sensacions; tan sols el gris i els blaus ens ho expliquen.

Ens falten la lluna i la nit. A l’última doble pàgina, l’infant mira cap amunt, meravellat del cel que amagava totes les estrelles durant el dia. Les imatges, totes a doble pàgina, tenen unes perspectives primer suaus i d’horitzons propers i coneguts, fins que el protagonista i el seu gos enmig del bosc ens interpel·len i ens miren amb una exclamació als llavis, convidant-nos a descobrir la bellesa inquietant del bosc. Les il·lustracions següents són uns picats molt impressionants cap al fons del llac i cap a la superfície, i més amunt encara: el sol, i al final la nit i el cel. No us oblideu de parar atenció a les guardes, que actuen com a síntesi de la narració.

 

Allà on viu l’AgnesLARSEN, Marit. Allà on viu l’Agnes. Jenny Lovlie (il.) Meritxell Salvany (trad.) Alba. ISBN: 9788490657669

L’Agnes ha viscut tota la vida al tercer pis d’un bloc d’apartaments i no s’imagina vivint en cap altre lloc. Un dia una altra nena, l’Anne, es muda al mateix bloc i la vida de l’Agnes es revoluciona: ha de reconciliar-se amb la idea que els nombrosos secrets de l’edifici ja no són només seus. Perquè, ben mirat, què és una llar? I qui li pot dir llar a una casa? L’Agnes fa tot el possible per conèixer la nova inquilina però no aconsegueix coincidir amb ella. Finalment arriba el dia en què es troben i comencen a jugar juntes. Un llibre sobre la pertinença i l’amistat.

 

 

Flores SalvajesLINIERS. Flores Salvajes. Impedimenta. ISBN: 9788417553951

Un avió acaba de caure a la selva d’una illa i tres germanes supervivents es disposen a explorar-la. Allà coneixeran unes flors que parlen, trobaran una petita casa sota un arbre on viu un goril·la tan petit que els cap a la mà, i un drac que treu foc i fum i que viu en un temple abandonat enmig de la vegetació, però, com diu un rètol de fusta que troben al principi de la història: «Sólo la realidad puede matar un dragón». Un còmic ple de fantasia i emocions.

 

El quiosc.MELECE, Anete. El quiosc. Francesc Massana (trad.) Libros del Zorro Rojo. ISBN: 9788412270433

Durant anys i panys, el quiosc ha estat la petita llar de l’Olga. Una vida monòtona i envoltada de dolços l’ha convertida en una dona tan immensa que ja no pot travessar la sortida. Dia rere dia, saluda amb cura tots els seus clients, i fins i tot sap exactament el que necessita cadascun! Quan l’Olga tanca, de vegades se sent trista, i es dedica a devorar revistes de viatges i a somiar desperta que contempla el capvespre en una platja llunyana, a molts quilòmetres del seu quiosc. Tot canvia quan un fet inesperat li capgira la vida i acaba sent el començament d’una gran aventura.

 

La millor jugada d’en MadaniPINTADERA, Fran. La millor jugada d’en Madani. Raquel Catalina (il.) Ekaré. ISBN: 9788412267730

Tot el barri coneix en Madani. No hi ha ningú que jugui a futbol tan bé com ell. I això que ho fa amb els peus descalços! Com ho faria si es calcés unes botes de futbol? Sembla que aviat ho podrà demostrar, ja que fa temps que aplega diners en una capsa de llauna i tothom està convençut que seran per comprar-se un bon calçat esportiu, però…

Fran Pintadera explica, amb les paraules justes i necessàries, una història basada en la seva experiència com a educador social. Una realitat certament crua, però plena de la llum que demana el seu protagonista. Les magnífiques il·lustracions de Raquel Catalina afegeixen bellesa al relat i retraten un barri viu i divers, en què cadascun dels seus habitants sembla tenir una història que voldríem conèixer.

 

La cabina de teléfono en el jardín del señor Hirota.SMITH, Heather. La cabina de teléfono en el jardín del señor Hirota. Rachel Wada (il.) Gema Zamorano (trad.) A Fin de Cuentos. ISBN: 9788412091465

A partir d’una història real, les autores narren com un home, afligit per la mort de la seva família i els seus amics per un tsunami, va construir una cabina de telèfon al seu jardí. L’aparell, desconnectat, servia per sentir més a prop als éssers estimats que havien mort. Les paraules viatgen amb el vent a partir d’un text ben construït, emocionant i reconfortant. Les il·lustracions, amb una paleta de colors elegants i perspectives diverses, ens descobreixen que a vegades hi ha bellesa en el dolor. Una lectura imprescindible que aborda el tema de la pèrdua, el dol i la superació.

 

La Ventafocs alliberadaSOLNIT, Rebecca. La Ventafocs alliberada. Arthur Rackham (il.) Scheherezade Surià (trad.) Bindi Books. ISBN: 9788418288173

Una nova versió del conte clàssic, en el qual una enginyosa Ventafocs coneix la seva fada padrina, va a un ball i es fa amiga d’un príncep. Així és com també finalitza el conte popular, però en el llibre que teniu a les mans la Ventafocs té un paper actiu escrivint el seu propi destí, alliberant-se, i aprèn que el príncep possiblement també necessita ser rescatat. Mantenint-se fidel a si mateixa, trobant la joia en l’avui en comptes del per sempre més, la Ventafocs també ajuda a alliberar els qui l’envolten. Una versió acompanyada de les meravelloses siluetes d’Arthur Rackham.

Els pòstits del senyor Nohisoc.VALLÈS, Tina. Els pòstits del senyor Nohisoc. Christian Inaraja (il.) La Galera.  ISBN: 9788424669560

Hi ha un camió de mudances aparcat davant de l’edifici on viu la Clàudia. Té un veí nou! Quina cara fa? A què es dedica? Per què viu sol? L’enigmàtic veí ha arribat amb un carregament de caixes de llibres i la Clàudia s’ha entossudit a descobrir qui és. Però no li serà fàcil, perquè el veí sembla que no sigui mai a casa. Després d’una setmana, l’únic que en sap és que es comunica amb pòstits. Com deu ser algú que en temps de mòbils encara envia notetes de paper?

Si haguéssim de posar aquesta narració en un calaix, seria el dels llibres tranquils, etiqueta tan ben trobada pel nostre amic Pep Molist. No us espereu gaire acció; a vegades les aventures quotidianes, com conèixer algú, ja són en si mateixes un misteri, sobretot si la coneixença es vol utilitzar per fer un treball per a l’escola i investigar sobre els oficis. En aquest cas en coneixerem un que posa en valor les paraules, com la narració que teniu a les mans. Un llibre excel·lent, també, com a lectura col·lectiva d’aula.

 

Primària Cicle Superior

 

Kashtanka.CHÉJOV, Antón. Kashtanka. Rebeca Luciani (il.) Kalandraka. ISBN: 9788413430621

La gosseta Kashtanka es perd. Un pallasso que treballa en un circ la recull, l’alimenta i en té cura com mai n’ha tingut cura ningú abans. De mica en mica, Kashtanka va oblidant la seva antiga llar i el seu primer amo, fins que arriba el dia de l’estrena de l’espectacle de circ en què ha d’actuar. Un relat breu, clàssic de la literatura russa, narrat amb aquella senzillesa tan difícil d’aconseguir, en què Txékhov broda la descripció dels sentiments de la protagonista. Si és que els animals tenen sentiments, i si hi ha correlació amb els dels humans, tot un debat en el qual aprofundir des de la literatura amb una nova edició molt cuidada i unes il·lustracions que actualitzen la lectura.

 

Una canción que no conozco. CHIRIF, Micaela. Una canción que no conozco. Palomino, Juan (il.) Fondo de Cultura Económica. ISBN: 6071659078

Aquest relat té l’origen en un poema anterior; autor i il·lustrador van treballar junts fins a aconseguir aquest àlbum de tanta bellesa i sensibilitat.

El text fa referència a aquells que no hi són però que seguim recordant en la nostra quotidianitat, i com és de dolorosa l’absència. Ens relata una conversa, una trobada entre l’aquí i l’allà, una trucada telefònica metafòrica que es fa real quan el record és que ens truca. Les il·lustracions, delicades, suggeridores, aporten un significat essencial per entrar amb bon peu a la lectura, i dialoguen molt bé amb el sentiment d’absència, oferint molts detalls i significants per comprendre i sentir. Una oportunitat preciosa per mirar la mort com a part de la vida.