El Garbell núm. 23 – Hivern 2021

Amigues, amics, 

Després d’un trimestre farcit de novetats editorials, de celebracions com la de la Setmana del Llibre en Català o la Setmana de l’Àlbum, de festivals de literatura com el FLIC o d’altres, cada vegada més consolidats, o de la celebració dels vint-i-cinc anys del Grup Bibliomèdia, pal de paller de les biblioteques escolars, alguna cosa ens feia pensar que estàvem en un món millor, però això no obstant abans de tancar aquest número la realitat ens ha retornat a la Terra amb una notícia: la pèrdua d’una quarta part de les biblioteques escolars a Catalunya en els últims cinc anys.

Després de la feina feta, l’esforç, el temps, el pressupost i la dedicació de mestres, bibliotecàries escolars, escoles, instituts, associacions de famílies i alumnes… La situació és preocupant perquè tampoc s’ha fet res per substituir la manca de biblioteca escolar. I ens preguntem: com és possible que la lectura sigui el centre de tots els aprenentatges si no tenim llibres a les aules, o els que tenim hi són per ser esporgats? Com és possible gestionar les biblioteques d’aula si no tenim biblioteca escolar? Com és possible treballar sense llibre de text si no tenim llibres informatius i documentals per ser consultats? Com és possible treballar per projectes si només tenim la informació que ens ofereix internet? Com és possible incidir en l’hàbit lector i el gust per la lectura si no tenim bibliotecària escolar que ens ajudi a buscar el millor llibre per a determinada acció lectora? Com és possible incidir en la formació literària dels nostres infants i joves si en els plans de formació de mestres i bibliotecàries escolars hi ha un buit immens en aquests temes? Per què fa nosa la biblioteca a l’escola? 

Segueix llegint el text a sota

Descarregar El Garbell 23

 

GARBELL 23 HIVERN

La situació és trista, però al nostre voltant hi ha una xarxa de mestres i bibliotecàries escolars que malgrat tot segueixen lluitant per mantenir les funcions de la biblioteca escolar, i que si es tanca l’espai per utilitzar-lo com a aula en plena pandèmia, compren carrets i es passegen per les classes perquè tothom pugui seguir gaudint i aprenent amb les bones propostes lectores. I quan s’han d’arribar a acords amb els pressupostos es posen en valor el llibre i la lectura com recurs indispensable per seguir fent la feina d’educar. Sabem que les biblioteques escolars no poden seguir funcionant només amb bona voluntat, i és evident que el Departament d’Educació, que tant va fer per les biblioteques escolars amb programes com el puntEdu ara fa vint anys, haurà d’explicar millor per què s’estan deixant morir. 

 

Mentrestant, cada dimecres ens seguirem reunint per llegir i parlar de llibres, per fer recomanacions a mestres que volen convertir la lectura en una experiència plaent.

 

  • Si voleu tenir llistes de llibres més exhaustives, no dubteu a posar-vos en contacte amb la biblioteca de l’Associació.
  • Si voleu més informació sobre les lectures fetes pel Seminari de Bibliografia Infantil i Juvenil, la trobareu a: www.xtec.cat/web/projectes/biblioteca/epergam/quinsllibres.
  • Per comprar els llibres ressenyats a El Garbell podeu accedir a la llibreria virtual Quins Llibres de l’Associació de Mestres Rosa Sensat (www.quinsllibres.org) o posar-vos en contacte amb la biblioteca infantil de l’Associació.

 

Bon any, bones lectures i bona feina des de les biblioteques escolars!

Contingut elaborat per Joves Beneficiaris del Programa de Grantia Juvenil  a Catalunya