El Garbell núm. 26 – Hivern 2022

Amics, amigues,

Alguna cosa s’està movent a les biblioteques escolars. Al mes de juny s’anunciava un conveni entre la conselleria d’Educació i Cultura per elaborar un Pla Nacional del Llibre i la Lectura amb l’objectiu de fomentar l’hàbit lector i incrementar els índexs de lectura, i durant tot aquest quadrimestre institucions, entitats i diferents agents hem pogut participar en diverses trobades, molt ben coordinades per Montserrat Ayats, des d’on s’ha definit un marc de reflexió, s’han aportat moltes dades i s’han fet moltes reflexions per establir un full de ruta consensuant necessitats i propostes de millora a curt i mitjà termini (2025-2030) que esdevinguin la base per orientar la presa de decisions sobre les polítiques públiques que s’han de desenvolupar. Tot i que el resultat no estarà acabat de definir fins a final de curs, sembla que hi ha la voluntat i el propòsit de desencallar temes importants entorn de la biblioteca escolar.

No cal dir que les biblioteques escolars, la feina dels mediadors, l’aprenentatge inicial de la lectura, el reconeixement dels creadors, de la literatura, dels llibres i de la lectura, han estat els eixos principals del nostre debat, reivindicant l’espai que els pertoca en un món educatiu en què la lectura està al centre de tots els aprenentatges, en què la pedagogia ha desbancat el llibre únic i la veu única, per poder incidir en l’educació d’infants i joves crítics, i on la presència o absència de biblioteques escolars tracen els camins del creixement cognitiu i afectiu amb vincles arrelats a la cultura, el saber, la llengua i les arts, o no.

Alguna cosa s’està movent i haurem d’estar molt atents per, quan sigui el moment, tenir la possibilitat de convertir la biblioteca escolar en el cor que bombeja coneixement i plaer per tots els racons de l’escola.

Descarregar El Garbell 26

A banda, podeu consultar les formacions de LIJ i biblioteques escolars a la nostra pàgina web.

Ja sabeu que El Garbell és un recull de novetats editorials que hem considerat de molt interès per a les biblioteques escolars. Desitgem que pugui fer-se’n difusió i que sigui inspirador per a la comunitat educativa.

Si voleu més informació sobre les lectures fetes pel Seminari de Bibliografia Infantil i Juvenil, la trobareu a: www.xtec.cat/web/projectes/biblioteca/epergam/quinsllibres.

Per comprar els llibres ressenyats a El Garbell podeu accedir a la llibreria virtual Quins Llibres de l’Associació de Mestres Rosa Sensat (www.quinsllibres.org) o posar-vos en contacte amb la biblioteca infantil de l’associació.

El Garbell 26

 

Bon any, bones lectures i bona feina des de les biblioteques escolars!