El Garbell núm. 28 – Hivern 2023

Amics, amigues,

Estem tancant l’any del Pla Nacional del Llibre i la Lectura i assistim a propostes interessants dels diferents agents que hi vam participar. L’Escola d’Estiu de l’Associació va ser un èxit de participació i, des de la biblioteca, estem impulsant un nou projecte amb l’Ajuntament de Barcelona: Matildes: projecte pilot per al suport a les biblioteques escolars. També el Departament d’Educació està engegant un programa pilot per a biblioteques escolars. Els grups de treball de la casa estan més vius que mai, cadascun amb noves propostes, i aquest mes de gener comença un nou grup sobre les biblioteques als centres de secundària. El premi de pedagogia Marta Mata sobre la conversa literària està a punt de publicar-se i els guardons d’aquest any estan dedicats al reconeixement d’una persona cabdal en el món de les biblioteques escolars i la literatura infantil i juvenil, l’Assumpció Lisson, i a la trajectòria de cent anys de l’editorial Joventut, amb el seu compromís amb la lectura i la literatura de qualitat. La revista Perspectiva que està a punt de sortir dedica el seu dossier monogràfic a la lectura, per acabar de reblar el clau de l’Escola d’Estiu.

Però també és veritat que El Garbell de l’estiu no va poder sortir, i hauríem preferit que no hagués estat així. No vam poder calcular el temps dedicat a superar un any complicat, i un final de curs complex, amb moltes visites a institucions i reunions per poder trobar sortides a la situació econòmica de la casa i en concret de la biblioteca, en les quals només vam rebre respostes tèbies que no solucionen el problema estructural. Sembla que no es té en compte el valor històric del fons ni l’actualitat de la visió amb què s’ha construït la col·lecció infantil i juvenil, ara que es parla tant de les competències lectores i del paper dels mediadors en la formació d’hàbits lectors, el gust per la lectura i la formació literària de nens i nenes i nois i noies. De manera que al mes de juny no vam poder acabar la feina per arribar a temps a les escoles i seguir col·laborant per recomanar lectures a les famílies abans que els nens i nenes marxessin de vacances. En aquest Garbell recollim els llibres llegits corresponents a l’estiu i als d’aquest trimestre de tardor.

Segurament és molt aviat per a un butlletí de Nadal, però la publicació d’aquest butlletí va lligada a la presentació dels llibres a l’Associació a tots els mestres que vulguin conèixer les nostres recomanacions, i volem que tinguin temps per fer els seus encàrrecs al tió.

Descarregar El Garbell 28

Ja sabeu que El Garbell és una selecció de novetats editorials que hem considerat de molt interès per a les biblioteques escolars, llibres per a totes les etapes educatives, gèneres i tipologies de llibres. Desitgem que se’n pugui fer difusió i sigui inspiradora per a la comunitat educativa.

El Garbell 28

 

 

Bona vigília de Nadal i bones lectures!