Infància en Xarxa. Com viviu les jornades de portes obertes?

Al facebook de l’Associació de Mestres Rosa Sensat https://ca-es.facebook.com/RosaSensat/  i a Twitter, oferim un espai d’in­tercanvi d’opinions i de debat sobre fer de mestre, l’escola i l’educació. A la revista, hi recollim part d’aquestes converses. És una oportunitat d’intercanvi al voltant de temes d’interès entre diferents persones a les xarxes socials. Una oportunitat de fer Infància en Xarxa.

 

A Twitter

David Castillo @dcastill72
Sempre volem mostrar la millor de les nostres versions… I aquesta ha de ser sincera, plena de dubtes i incerteses, com és la nostra professió. Però també amb rigor i reflexió. Una gran oportunitat per repassar el perquè de tot plegat! Un exercici de metacognició educativa!

Mar Hurtado @mhurtad4
Nosaltres preferim oferir la jornada de portes obertes en horari lectiu. D’aquesta manera les famílies poden fer-se una idea més real de quin és el clima que es respira a l’escola. No canviem res, mai. La realitat del dia a dia és la que és. Sense trampes.

Ari @ArianneSerrat
Hi ha un dia de portes obertes on s’explica el projecte educatiu i es fa una visita als espais, però també oferim visites en horari lectiu.

Titimadona @Titimadona1

A les llars d’infants és necessari transmetre que necessitem les famílies i la seva experiència. La família coneix millor que ningú l’infant que hem d’acollir.

Escola Solc @EscolaSolc
Dissabte fem jpo on l’alumnat presenta projectes i treballs a les seves famílies, a més de rebre’n de noves i explicar el pe i tot el que calgui. Però al llarg del curs l’escola és oberta i fem visites en horari lectiu per a tothom. Sempre disposats!

Risto Minyons @RistoMinyons
Les jornades de portes obertes són un invent neoliberal perquè les famílies amb possibilitats triïn escola, i perquè aquestes es dediquin a competir entre elles. No ho potencieu si us plau!! Pares i mares, porteu els fills a l’escola pública més propera a casa!

Jordi Carmona @jordicarmona

Un tema discutible quan es pretén donar una imatge que no és real, màrqueting educatiu que malauradament sovinteja. Què en dieu de la propaganda en mitjans de comunicació, transports…? És lícita? Es pot utilitzar diner públic
o de les famílies amb aquesta finalitat?

La millor manera de conèixer una escola és quan aquesta «és viva»
i mostrada i explicada de manera espontània pels mateixos alumnes.

Facebook

Lorena Garcia
Ens reunim en claustre i en cicle per parlar de millores, propostes per a aquell dia, revisant anys anteriors. Valorem fer-la en dissabte perquè vinguin famílies i puguin entrar als diferents espais i preguntar als mestres dubtes, inquietuds.
Fem la «xerrada general» i ens ajuden també exalumnes que venen a ensenyar l’escola i a explicar com van viure aquells nou anys. Crec que hem de ser «transparents» i mostrar-nos tal com som. No «omplim parets» de treballets, no ens hem de «vendre», crec jo. Posar una bústia on les famílies poden escriure sensacions, dubtes i què han trobat a faltar, al marxar, també ajuda. L’escola és una comunitat i tots hem de comunicar-nos i escoltar-nos. A mi personalment és un dia que m’agrada.

Alba Margarito Feliu
Quina gran idea això de la bústia!

Instagram

La Mirada de l’Anna @lamiradadelanna
Nosaltres obrim les portes durant les sessions d’espai d’aula (espais de debat, assemblees i dinàmiques que fa l’alumnat) perquè puguin participar-hi fent preguntes i demanant inquietuds. Procurem que visquin l’escola tal i com la vivim nosaltres!

Nico @sonrisitastaty
Doncs les organitzem amb molta il·lusió, pensant en cada detall, caliu, ambient…, però sobretot és una oportunitat de reflexió per part de l’equip. Sobre el concepte d’infant i què fem per donar-li resposta, sobre els espais i els materials, sobre la participació de les famílies…, és un bon moment per fer observacions i reflexions que ens ajudin a millorar de cara al present i a les futures famílies que vindran. Hem de tenir clar que portes obertes no és la mera presentació d’un ambient bonic amb materials estupends…; és el moment de ser realistes, reflexives, coherents amb la cultura d’infància que defensem cada dia. No estem venent un producte, estem mostrant una ideologia, un sentiment, una professionalitat i, sobretot, que creiem fermament en la infància i les famílies que viuen i viuran en aquest espai. Les maneres poden ser vàries, però la reflexió i la importància d’aquest dia ha de ser aquesta, per mi.

Pilar Saus @pilarsausc
A l’E. B. M. El Petit Lledoner des de fa uns quatre cursos, vam decidir fer la jornada de portes obertes al llarg d’un dia lectiu. Evidentment aquell dia hi ha un reforç de personal per poder atendre les famílies i poder conversar de les coses que els interessen o els preocupen. Aquest format ens permet que ells observin un dia d’escola amb totes les seves vivències, sense presses. Així, a més d’explicar, també copsen molts detalls del projecte i solen sorgir més preguntes. Des de l’equip ho valorem positivament i pensem que el fet de poder participar una estona del nostre dia a dia és més positiu que donar molta informació que potser en aquell moment no necessiten. Per això, aquell dia els donem carpetes on ja hi ha informació sobre procés de preinscripció i matrícula amb tots els passos a seguir i, si cal, els repassem per tal que tot estigui ben entès, però el més important és poder centrar la nostra atenció en les seves inquietuds.

Magda Miró @mmiro8
L’equip d’educadores de la Llar d’Infants l’Era d’Agramunt vivim aquesta jornada com una manera de donar-nos a conèixer i que les futures famílies se sentin com a casa. Obrim portes un dissabte al matí a les 11 perquè es puguin visitar les instal·lacions i a les 12 expliquem el nostre projecte educatiu i la manera com treballem, a més de resoldre els possibles dubtes que puguin tenir. Després convidem les famílies a moure’s pels ambients de manera lliure tal com ho fan els infants en el dia a dia.

Relacionats

Associa't!
Encara no ets sòcia de Rosa Sensat? Ara i fins a l'Escola d'Estiu ampliem la quota jove fins els 30 anys. Associa't i matricula't a qualsevol formació per només 70€!
Fes-te'n ara!

Associa't!

Encara no ets sòcia de Rosa Sensat? Ara i fins a l'Escola d'Estiu ampliem la quota jove fins els 30 anys. Associa't i matricula't a qualsevol formació per només 70€!
Fes-te'n ara!