Presentació del monogràfic Assetjament escolar

Vam començar a sentir parlar del bullying que passava a aules d’altres països o mitjançant la notícia de televisió o premsa escrita que ho destacava entre d’altres notícies educatives. Des de fa un temps parlem d’assetjament. Sempre ha estat present però sembla que ara n’hi ha més constància i seguiment. Es vol evitar, i si n’hi ha, intentar resoldre’l.

Es produeix entre iguals i es caracteritza per la intencionalitat d’agredir mitjançant insults i rumors, per l’aspecte físic, per exemple, provocant exclusió i amenaces; es caracteritza per la repetició en el temps i el dese­quilibri de poder.

En aquest monogràfic presentem diferents articles de persones i entitats que treballen sobre el tema. Evidentment podíem haver comptat amb més veus però esperem que aquestes ens orientin per seguir reflexionant i actuant sobre el tema.

La Carme Escudé i el Jordi Collell en el primer article, «Bullying: més enllà de la paraula», ens fan una aproximació al concepte d’assetjament, el seu abast, la importància del grup i com treballant la cohesió grupal prevenim situacions d’agressions. Breument fa una pinzellada d’altres possibles ac­cions preventives en diversos àmbits.

Ramiro Ortegón, de l’Equip SEER de Salut i Educació Emocional, i Alex Egea, professor de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona, ens ofereixen l’article «L’escola com a espai de salut i benestar: cap a un abordatge integral en la prevenció de l’assetjament escolar» mitjançant tres línies de treball: micro (des de Tutoria), meso (des del Projecte Educatiu de Centre) i macro (des del Projecte educatiu col·laboratiu i comunitari).

A «Els espectadors: els grans oblidats de l’assetjament escolar» Sheila Mas ens ofereix Els Cercles de Pau com a pràctica restaurativa, mostrant-nos un exemple dels acords establerts per un grup de primer de l’ESO, resultat del desenvolupament d’un cercle de pau.

Continuem amb diverses experiències d’assetjament degudes a diferents factors.

A «Ventilem els armaris: Prevenció, detecció i interven­ció de l’assetjament escolar homofòbic i transfòbic» escrit per Maria Mena i Oriol Ginés, se’ns aporten re­flexions i recursos per dur a terme el que el títol indica.

Els professors Daniel Palau i Maria Ballbé ens aporten l’experiència del seu centre en la reflexió i la pràctica de «Com viure i conviure a l’Institut Bitàcola», partint del model organitzatiu i el desplegament curricular per generar un bon clima i evitar i/o resoldre situacions d’assetjament.

«Entendre i atendre la diversitat: una mirada conjun­ta», d’Irene Zschaeck i Ariadna Colomer, ens apro­xima a l’assetjament escolar motivat per la situació de vulnerabilitat física i/o mental d’un alumne. Ens aporta l’experiència de «L’Hospital va a l’Escola» per aproximar a l’escola informació sobre una malaltia concreta, buscar idees i solucions per prevenir situ­acions d’exclusió o aïllament, etc.

Us oferim la transcripció de l’entrevista feta per nosaltres mateixes a l’escriptora i activista per la pau Lolita Bosch. Us animem a gaudir a partir de les seves reflexions i encoratjar-vos a continuar aprenent d’ella.

Per acabar, a «Perspectiva recomana» hi ha un seguit de llibres, espais webs i pel·lícules sobre el tema. No és una llista ni molt menys exhaustiva. Molts recursos ja han estat aportats pels autors dels articles dins el contingut d’aquests o com a bibliografia.

Aprenguem a respectar-nos a nosaltres mateixos i als altres, i aprendrem de la riquesa de la diversitat.

Leo Carbonell i Elena Noguera

Coordinadores del monogràfic

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!