Llibres a mans. Llibres que ens parlen… de llits!

Estimat lector, aquest any 2019 en aquest apartat trobaràs històries on, per una raó o una altra, hi apareix un llit, que el Diccionari català- valencià-balear defineix com un moble «destinat a jeure-hi i dormir-hi, i compost generalment d’unes peces de fusta o de metall per a suport d’un o més matalassos o altres elements evitadors de la duresa, i d’una o algunes teles per a tapar-se el qui jeu».

 


Browne, A.: Dins del bosc, Pontevedra: Kalandraka, 2014
D’entre la quantiosa producció d’Anthony Browne (nascut el 1946), aquest llibre forma part dels que ofereixen una certa dosi d’intriga. Durant el recorregut que fa el protagonista, apareix una diversitat de protagonistes de rondalles que tota criatura ben alimentada literàriament i de boca a orella hauria de ser capaç de reconèixer (tot i pertànyer majoritàriament al repertori de rondalles en versió anglesa). Però el que m’interessa d’aquest llibre és el llit que apareix a la pàgina final. Quin llit! I quin personatge que l’ocupa! La imatge parla per si sola i fa parlar a qui la veu, evocant-li un munt de coses! El llibre es va publicar per primera vegada l’any 2004.

Ungerer, T.: Els tres bandits, Pontevedra: Kalandraka, 2001.
Tomi Ungerer (nascut el 1931) va idear aquesta història fent servir, conscientment o no, elements propis de les rondalles. La trama està protagonitzada per tres bandits, com tres ossos, com tres porquets, com tres…, i una nena, una mena de Rínxols d’Or. El que m’interessa aquí és destacar el llit, de nou un llit!, on dormien els tres homenots i que després de l’arribada de la nena passarà a ser seu, per a ella tota sola. Aquest llibre, publicat per primera vegada l’any 1973, compta amb una versió cinematogràfica molt bona!

 

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!