Bones pensades. El valor de les capses com a element de joc

Des de l’escola, sempre pensem en el valor del material no estructurat i en les múltiples possibilitats que ofereix. Moltes vegades no es tracta de proporcionar una infinitat de materials als infants per promoure el joc, sinó de triar quins connecten més amb els seus interessos i els desperten la curiositat.

Qui no ha vist un infant oblidar-se del contingut i jugar amb la capsa. Quantes vegades les famílies ens ho han comentat després de Nadal o d’un aniversari?

És per això que vam decidir pensar en l’ús dels objectes i quins proporcionen més satisfacció, afavorint el joc espontani i estimulant l’exploració.

D’altra banda, volíem fomentar la participació de les famílies, no només en la provisió de materials i en la creació d’un altre tipus de joguines per a l’escola, sinó també en la reutilització d’envasos –en aquest cas, capses de cartró– afavorint el reciclatge.

Vam proposar a les famílies que guardessin capses dures de cartró de diferents mides –estoigs de colònia, capses de sabates grans i petites, embolcalls de pots de crema, etc.–. Amb aquestes capses vam crear junts les primeres construccions dels infants. Perquè fossin consistents, algunes capses es van omplir amb paper de diari. D’altres, les més dures, les vam convertir en capses sonores: vam introduir-hi sorra, pals, cascavells…, per produir sons diferents en moure-les o fer-les caure. Finalment, les vam decorar. Algu­nes famílies les van embolicar amb paper de regal, altres les van decorar amb els seus fills pintant-les o enganxant-hi fotos familiars, altres van fer seqüències utilitzant cintes adhesives de color. Finalment, a l’escola les vam folrar amb paper adhesiu transparent per donar-los una major consistència i seguretat.
Va ser un gran treball i molt gratificant per a tots. Amb les capses vam afavorir que els infants coneguessin altres tipus de materials menys convencionals i que provoquin la seva curiositat. Hem fet torres entre tots, hem traslladat les capses d’un lloc a un altre, descobrint els seus diferents pesos, mides, volums i, el millor de tot, el més màgic, la mirada dels infants quan fan caure les torres i en el curt temps d’espera els brillen els ulls, anticipant la caiguda.

Les capses es poden apilar, moure, agrupar, posar dins de contenidors grans…, proporcionant un joc d’exploració molt ric. Però sobretot, amb aquest treball hem ofert propostes de joc de casa per a famílies, i amb materials a l’abast de tothom.

Les possibilitats d’usos de material reciclat són interminables, només cal obrir els ulls, observar l’infant i deixar-se portar.

Escuela infantil El Lago, Fuenlabrada.

Et necessitem: associa't!

Suma't a la comunitat educativa de Rosa Sensat, aprofita els teus descomptes en formació i llibres i ajuda'ns a seguir treballant per transformar i millorar l'educació!
Fes-te'n ara!