Llibres a mans. Llibres que ens parlen… de llits!

Estimat lector, aquest any 2019 en aquest apartat trobaràs històries on, per una raó o una altra, hi apareix un llit, que el Dic­cio­na­ri català- valencià-balear defineix com un moble «destinat a jeure-hi i dormir-hi, i compost generalment d’unes peces de fusta o de metall per a suport d’un o més matalassos o altres elements evitadors de la duresa, i d’una o algunes teles per a tapar-se el qui jeu».

McCay, Winsor: Little Nemo,
Barcelona: Norma, 2009.
(Una selecció)
Little Nemo és un còmic creat per Winsor McCay, considerat el primer gran clàssic d’aquest gènere. Es va publicar per primera vegada al New York Herald entre el 15 d’octubre de 1905 i el 23 de juliol de 1911.

A cada historieta el protagonista, un nen de nom Nemo –«ningú» en llatí–, té un somni mentre dorm dins del llit, i el somni s’acaba sempre a l’última vinyeta, quan el nen es desperta plorant o caient del llit. En el transcurs dels seus somnis apareixen molts personatges secundaris.

La presència del llit és, doncs, ben evident en aquestes historietes. Ja al Llibres a Mans de març-abril he parlat del llibre De nit, a la cuina de Maurice Sendak, tot un homenatge a aquesta col·lecció de tires de còmic de McCay.

 

Fraipont, C., i P. Bailly:
El petit Pelut, Barcelona:
Base (col·lecció Petit Pelut).
Les històries d’aquesta col·lecció d’àlbums de còmic protagonitzats per un personatge anomenat Petit Pelut varen néixer l’any 2004 d’una parella de joves pares belgues que buscaven còmics per a la seva criatura encara petita i, en convèncer-se que no n’hi havia, els varen crear ells mateixos; ella els textos, ell els dibuixos. Les aventures del Petit Pelut es resolen sense ni una paraula escrita i es deixen explicar molt i molt bé. Els menuts xalen de valent amb les vinyetes perquè són plenes de detalls i accions que es deixen interpretar detingudament.

El començament i final de cada àlbum recorda un poc les tires de còmic de Little Nemo. Un adult desperta i treu del llit el Pelut, i acaba la jornada, tota plena d’aventures, amb una vinyeta que conté la imatge d’un altre adult que acotxa el Petit Pelut tendrament.

Et necessitem: associa't!

Suma't a la comunitat educativa de Rosa Sensat, aprofita els teus descomptes en formació i llibres i ajuda'ns a seguir treballant per transformar i millorar l'educació!
Fes-te'n ara!