Llibres a mans. Llibres que ens parlen… de llits!

Roser Ros

Estimat lector, aquest any 2019 en aquest apartat trobaràs històries on, per una raó o una altra, hi apareix un llit, que el Dic­cio­na­ri català- valencià-balear defineix com un moble «destinat a jeure-hi i dormir-hi, i compost generalment d’unes peces de fusta o de metall per a suport d’un o més matalassos o altres elements evitadors de la duresa, i d’una o algunes teles per a tapar-se el qui jeu».

Steig, W.: Irene la valenta, Barcelona: Blackie Books, 2018.
William “Bill” Steig (1907-2003), a més de ser autor del llibre que ens ocupa, va ser el creador de Shrek, l’ogre verdós que va inspirar DreamWorks a crear la saga homònima. El llibre que ens ocupa es va publicar al 1986 i ara podem gaudir d’una versió en català. La mare de la protagonista s’ha de quedar al llit perquè no es troba bé. La Irene, després d’acotxar-la, la convenç que és prou gran per portar el vestit que la seva mare ha cosit amb tanta cura i tant d’esforç, i emprèn el viatge. Però la nena no sap què l’espera, quantes coses haurà de superar!

Però el que a nosaltres ens importa és el llit, ja que si la mare de la nostra protagonista no s’hi hagués hagut de recloure, res no hauria estat possible!

Monfreid, D. de: A nanna, Milà: Babalibri, 2016.
Quantes coses poden passar en una habitació de vuit lliteres amb un estadant a cadascuna! La primera és que el format del llibre ha de ser prou alt per encabir-hi les lliteres, quatre per banda, i no gaire ample. Des del que dorm i ronca sense cap consideració envers els seus veïns, fins al que no pot dormir per mor de la remor que fa l’inefable veí, passant pel que es desperta i aprofita l’ocasió per seguir els moviments que, a poc a poc, es produeixen dins de l’habitació.

A tall de cloenda, ara que s’acaba l’any, val la pena fer un petit balanç dels orígens dels llibres de llits que han estat comentats.


Data de publicació
1 durant la primera meitat del segle xix
1 durant la primera meitat del segle xx
6 a la segona meitat del segle xx
4 des d’inici del segle xxi fins ara

Llengua original
8 en anglès
2 en francès
1 en castellà
1 en italià (no ha estat traduït)

Traduccions al català
8 de l’anglès al català (comptant el Pelut, que no té text)
1 del francès al català
1 de l’anglès al castellà

Versions
1 de l’anglès al català

Ja m’imagino quina bella mostra d’imatges poden oferir els 12 llits representats en els 12 llibres! Se’n pot fer una bona exposició en algun indret de l’aula o de l’escola, ja sigui a la lleixa dels llibres o a l’ambient de la caseta, o al rebedor de l’edifici. I qui sap si es pot enriquir amb fotografies dels llits de cada infant!

Et necessitem: associa't!

Suma't a la comunitat educativa de Rosa Sensat, aprofita els teus descomptes en formació i llibres i ajuda'ns a seguir treballant per transformar i millorar l'educació!
Fes-te'n ara!