Declaració “Per una nova educació pública” (Escola d’Estiu 2005)

Podria semblar agosarat plantejar aquesta declaració en el marc de la 40 Escola d’Estiu de Rosa Sensat a Barcelona.
Però és precisament la història d’aquesta petita institució, iniciada clandestinament ara fa 40 anys, la que ens permet tenir una gran esperança en el futur de l’educació i en l’escola. Però la gosadia és necessària ara més que mai per fer front als desafiaments del nostre món. Una esperança i una responsabilitat que volem poder compartir amb tots els que durant aquests anys han contribuït a transformar positivament la realitat de l’educació i de l’escola. Fa 30 anys, encara en dictadura, a l’Escola d’Estiu de Rosa Sensat es va aprovar el document Per una nova escola pública. Els seus deu punts varen ser compartits per totes aquelles persones que, a Catalunya i a Espanya, lluitaven perquè, en les coordenades d’un futur sistema polític democràtic, es poguessin configurar els canvis que l’educació i l’escola reclamaven. I la utopia, l’esperança col·lectiva, es va fer realitat en el conjunt de l’Estat. Però ara estem en un nou context.

 

Així comença la Declaració “Per una nova educació pública”, que van prendre col·lectivament les persones participants a l’Escola d’Estiu de Rosa Sensat del 2005 i que es concretava en:

  • Fer realitat els deu punts que conté, amb la voluntat d’avançar des de cada una de les nostres escoles, pobles, ciutats i països per aprofundir en les nostres pràctiques, en les nostres múltiples coordinacions i intercanvis de pensament i acció pedagògica i social de la nova Europa de la ciutadania, una Europa oberta, plural, optimista, creativa, plena d’esperances i de projectes de futur, una Europa sense fronteres entre els països que avui la configuren, i solidària amb el món.
  • Vetllar de manera coordinada perquè les reformes i les polítiques educatives en cada un dels nostres països i a la Unió Europea avancin per enfortir els drets dels infants i dels joves com a ciutadans, més enllà de la necessària provisió de recursos humans i materials.

Uns compromisos que ens permeten tenir una renovada esperança en el futur, fer visible la utopia compartida, la de la nova educació pública.

Descarregueu-la en català, en castellà, en anglès o en francès.

Declaracio1

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!