El passat dissabte 30 de novembre, l’Hospital de Santa Creu i Sant Pau de Barcelona va acollir la jornada «Drets i vida quotidiana. El compromís amb la infància», un acte organitzat per l’Associació de Mestres Rosa Sensat. La trobada, amb un fort component solidari, tenia marcat com a objectiu principal promoure el projecte d’humanització dels espais de Pediatria de l’hospital, tot posant el punt de mira en la lluita per la millora dels drets dels infants.
Una jornada amb compromís social centrada en els drets de la infància
La jornada va començar de la mà d’Anna Rubio, responsable del Campus d’Aprenentatge de l’Hospital de Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, i David Pujol, tresorer de la Comissió Executiva de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, que van donar la benvinguda als gairebé 100 assistents que van formar part de l’acte. En les seves intervencions es va subratllar la importància de treballar col·lectivament per garantir els drets dels més petits, especialment en entorns tan sensibles com el sanitari i l’educatiu.
Tot seguit va començar la primera conferència de la jornada, a càrrec d’Aida C. Rodríguez, adjunta per la defensa dels drets dels infants i adolescents. Rodríguez va mostrar amb dades la crua realitat de molts infants i adolescents de Catalunya, on fins a 400.000 nens i nenes es troben en situació de pobresa. La renda familiar té un impacte directe en tots els aspectes clau de la vida de l’infant, com ara l’accés a l’habitatge, l’educació i atenció que rebrà en els seus primers anys de vida (0-3 anys) o les activitats de lleure en què podrà participar, entre d’altres. El fet de no poder exercir aquests drets, que a priori poden semblar elementals, tindrà un impacte directe sobre la seva salut mental i el seu desenvolupament personal.
A continuació, Eva Sargatal, mestra, secretària de l’Associació i directora de la revista Infància, va parlar sobre la realitat educativa d’avui en dia. Les violències cap als infants es poden desenvolupar en diferents graus, ja que hi ha les violències que tots coneixem, que són més visibles, però també hi ha les «violències subtils», que poden arribar a ser les més perilloses.
Quan parlem d’educació, tots en som part implicada: «Tot el que fem a un infant deixa empremta. Fem que aquesta empremta sigui amable, que acompanyi l’infant i li permeti ser ell mateix». Per a un infant, ser vist i ser mirat és indispensable, així que la feina dels adults, i sobretot dels mestres, és proporcionar-li un entorn de tranquil·litat i seguretat.
La humanització dels espais sanitaris
Un dels moments destacats de la jornada va ser la intervenció d’Iria González, responsable del projecte d’Humanització de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona. La nova mirada no assistencial dels espais de Pediatria ha comportat un replantejament total de les estances de l’hospital. Progressivament, els diferents habitacles es van transformant per cobrir millor les necessitats dels infants que passen llargues estades hospitalitzats, proporcionant-los entorns més acollidors, amables i segurs, amb espais de joc i esbarjo.
En el marc de la jornada, també es va presentar l’última novetat editorial de l’Associació, Els drets dels infants en veu de mestres, un llibre coral escrit per cinquanta-dos mestres d’arreu de Catalunya. El recull s’endinsa en la quotidianitat de les escoles d’educació infantil, i gràcies a la veu de tots els professionals participants aconseguim entrar a les escoles per descobrir les pràctiques habituals que es duen a terme en molts centres educatius del territori. Es tracta d’un text que interpel·la directament el lector, que el fa reflexionar sobre les pròpies pràctiques amb els infants i fa que es replantegi les seves maneres d’educar.
L’acte va continuar amb una taula rodona titulada «Parlem dels drets a l’escola», moderada per Pau Sobrerroca i amb la participació de Rosa Vidiella, Berta Molas, David Castillo i Meritxell Gutiérrez. Mitjançant el debat, els ponents –tots ells mestres que han col·laborat en el llibre– van reflexionar sobre els diferents aspectes que envolten els drets dels infants, centrant-se sobretot en l’escola. En paraules de Vidiella: «Els adults, tant si són famílies com si són mestres, som egocentristes, pensem que ho sabem tot. Així que sovint diem a les criatures què són les coses, com són, com ho han de fer, què han de fer i què no han de fer. No deixem mai que facin sense les nostres imposicions. Així que hem d’escoltar molt més les criatures, amb paciència, reprimir-nos i no córrer a dir com són les coses».
El tancament de la jornada va anar a càrrec de Maria Rovira i Natàlia Grifé, que van agrair la participació de tots els assistents i van remarcar la importància de continuar treballant per un futur en què els infants siguin el centre de totes les decisions educatives i sanitàries.
La jornada «Drets i vida quotidiana. El compromís amb la infància» va ser una mostra clara del compromís col·lectiu per millorar la qualitat de vida i garantir els drets de la infància, tant dins com fora de l’escola i l’hospital. Un pas més cap a una societat més justa i amable per als nens i nenes.