El DENIP, una oportunitat per recordar que la pau es fa cada dia

Font imatge: Escola GEM – Infantil 

Al voltant de cada 30 de gener, Dia Escolar de la Pau i la No-violència Escolar (DENIP) en commemoració de la mort de Gandhi, moltes escoles i docents es plantegen activitats de sensibilització a favor de la pau. Això és fantàstic, aquesta efemèride esdevé una gran oportunitat de sensibilització per a la pau.

Alhora, pot ser una eina de doble tall, com passa sovint, tot depèn de com plantegem les coses. M’explico: ens podem plantejar aquesta jornada com un moment per fer un taller de sensibilització que no tenim temps d’encabir al currículum, o per introduir una unitat didàctica on tractem temes de pau i aprofitem el DENIP com a excusa, i tant! Malauradament, també hem tingut ocasió de veure centres amb força violència interna on, en lloc d’aprofitar l’ocasió per fer revisió interna, definir propòsits de millora i enfocar com avançar-hi (que seria una bona manera d’aprofitar-ho), a les aules es fan activitats “bolet” (puntuals i deslligades de la pròpia realitat), o millor encara, s’organitza una gran activitat col·lectiva, molt lluïda visualment (grans murals, llançament de globus o coloms, vídeos o fotos que per difondre a les xarxes, etc.), mentre els infants es barallen pels globus, els murals o per sortir al vídeo. Atenció, és aquí quan l’efemèride es converteix en una eina de doble tall, si us plau no caigueu en aquest error.

Sortosament, també hi ha experiències boniques i profundes, on després d’un projecte intens que els infants han treballat a fons durant les setmanes prèvies, el DENIP es transforma en un moment de celebració col·lectiva amb un acte ben lluït (on també hi poden cabre globus, murals, vídeos i coloms). Un moment també d’obrir l’escola a l’entorn i compartir amb la comunitat educativa els resultats d’aquest projecte, ja sigui amb una exposició, un vídeo, una publicació o el que la imaginació i les forces els permetin. Aleshores, partir de l’efemèride i aprofitar-la per impulsar un projecte transversal així té molt sentit.

I vosaltres? On us situeu? Sou del primer grup? Del segon? Del tercer? Dels que pel DENIP no fem res?… O dels que el fem cada dia? Perquè la pau es fa cada dia. La pau no és només la utopia, l’horitzó que ens permet aconseguir relacions més respectuoses i cooperatives, i estructures socials més justes i equitatives, sinó sobretot el camí que fem cada dia, el mètode, les maneres de fer, que ens permeten portar-ho a la pràctica. He vist centres i mestres que fan molt sense saber-hi i d’altres que fan poc amb el convenciment que fan molt, us convido a prendre consciència de quin és el vostre cas.

Un infant que experimenta cada dia relacions pacífiques on els conflictes es resolen de forma no violenta, serà un infant que aprendrà habilitats per a la pau i tindrà un model de referència que podrà transferir.

Construir pau cada dia en un centre educatiu implica tenir un projecte de convivència (PC) potent, on es garanteixi un bon treball tutorial per enfortir les relacions no violentes entre infants a través de pautes clares de comunicació no violenta; d’actituds i activitats que fomentin l’autoestima, l’estima i la confiança mútua; d’estructures cooperatives i d’espais de diàleg estables i freqüents. Un PC on el centre incorpori en les seves estructures pautes clares i recursos per poder transformar els conflictes de forma restaurativa, així com per crear marcs normatius restauratius, tant pel funcionament entre les persones adultes (en el claustre i entre l’equip educatiu), com en els grups d’alumnat. Un PC que vetlli per evitar tant el càstig com la impunitat, apoderant l’equip educatiu d’eines per, des d’un mètode clar i compartit, transformar els conflictes de forma pacífica, no només per solucionar els problemes que plantegin i restaurar les relacions afectades, sinó i sobretot per fer-ne una oportunitat educativa. Quina millor oportunitat d’aprenentatge que aprofitar la vida real, allò que realment viuen i els afecta (i els conflictes afecten molt), per orientar-los de com abordar-los (prèviament haurem donat pautes a classe) i avaluar-ne el progrés des de la pràctica, tal com fem amb l’escriptura o les operacions matemàtiques.  Tingueu present que el conflicte és l’eix vertebrador de la pau. Un infant que experimenta cada dia relacions pacífiques on els conflictes, inevitables en la convivència, es resolen de forma no violenta, serà un infant que, immers en una cultura de pau, aprendrà habilitats per a la pau i tindrà un model de referència que podrà transferir a altres entorns.

Cal impregnar el currículum de continguts que permetin desenvolupar en l’alumnat competències per a la justícia global.

El PC, a més, incorpora una dimensió de cultura de pau que ens permet ampliar aquesta experiència de pau local al centre, amb comprendre i actuar a favor de la pau global. Alhora, el currículum en el seu desplegament planteja moltes orientacions que ens faciliten educar per a la pau i la justícia global.  És a dir, complementàriament a organitzar la vida de centre amb criteris de pau, cal impregnar el currículum de continguts que permetin desenvolupar en l’alumnat competències per a la justícia global. I això no correspon només a l’àmbit de socials, o de valors, cal fer-ho de forma integrada des de tots els àmbits. Ja hi ha qui ho està fent, coneixem centres i docents, que tenen clar que tots els àmbits són necessaris per educar per a la pau i la justícia global. Posem l’exemple dels EduglobalSTEM, un grup de treball de l’ICE de la UAB que té clar que les ciències i la tecnologia són estratègics per a la pau i la justícia global (s’evidencia més que mai amb la pandèmia) i plantegen estratègies i realitzen projectes per fer-ho a les seves aules i compartir-ho fora.

El DENIP us pot ajudar a fer un pas més: cada any tindreu algun nou contingut de pau al currículum.

En conclusió, si sou d’aquells centres que treballeu cada dia (tant de bo!) aprofiteu el DENIP com a oportunitat per a fer-ne projecció social i compartir amb la comunitat les vostres capacitats i aprenentatges. Si sou de les escoles (o potser profes) que aprofiteu el DENIP per introduir puntualment la temàtica de la pau, us convidem a plantejar-vos una seqüència didàctica de la qual us pugui quedar algun nou contingut per integrar al currículum per als cursos vinents, així el DENIP us pot ajudar a fer un pas més, cada any tindreu algun nou contingut de pau al currículum. Si us passa que sentiu que el DENIP esdevé una pantomima buida de contingut per justificar que feu educació per la pau, tot i que sou conscients de la violència al vostre centre, feu-ne una oportunitat per revisar-ho, hi ha molts bons materials i experiències que podeu copiar, adaptar o recrear a la vostra mida.

I si feu alguna cosa de la que sentiu orgull, si us plau compartiu-ho al mapa del DENIP de la Fundipau, així altres ho podran copiar i millorar, aquí us en deixo la web https://fundipau.org/denip/ . Gràcies i bon DENIP!

 

Marina Caireta Sampere, 
investigadora de l’Escola de Cultura de Pau de la UAB

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!