Els infants russos i ucraïnesos són innocents

Fotos: Escola Pla de Girona

Ja fa massa dies que va començar la guerra d’Ucraïna inesperada, no imaginada, mai volguda, injusta i ferotge, com la majoria. I l’hem seguit com és lògic a través dels nombrosos testimonis de famílies ucraïneses. Però com estan vivint la guerra les famílies russes a Catalunya? Què pensen de la guerra?

M’explica la seva història la Diana, russa, filla de mare russa i pare ucraïnès. Va néixer a Ucraïna, va viure a Rússia, i fa 10 anys que és a Catalunya i està vivint la guerra amb molta angoixa i el cor dividit. A Ucraïna hi té en dues ciutats bombardejades, on escassegen els aliments: les germanes, el pare i els avis paterns; i també l’àvia materna gairebé cega i l’avi de prop de 90 anys, i la tieta russa que s’hi ha quedat atrapada per cuidar-los. I a Rússia hi té la mare patint perquè està convençuda que mai més podrà tornar a veure ni els seus nets ni la resta de la família.

A Rússia hi ha una dictadura, explica la Diana. Fins i tot ella que porta 10 anys fora del país té por a mal parlar de Putin pel que podria passar amb la seva mare que viu a Rússia: “Tots els que intenten rebel·lar-se contra Putin acaben morts o a la presó, què pot fer la població? I ara menys perquè si et manifestes et poden caure entre 8 i 15 anys de presó”. La Diana té molt clar que les sancions internacionals a qui més perjudiquen és a les simples famílies russes que perdran la seva feina, que no estan a favor de la guerra i que moriran de fam, i ningú pensa amb elles; i no a Putin que sempre tindrà diners en algun compte.

A Espanya hi ha unes 112.000 persones d’Ucraïna i unes 80.000 de Rússia molts d’ells amb família i vincles a les dues bandes, dels temps de la URSS en la qual no hi havia fronteres. Tant és així que a Catalunya hi ha grups de WhatsApp d’ajuda mútua de russos i ucraïnesos, exposa la Diana, on hi han aparegut rumors d’abusos i bullying als nens russos a les escoles que l’han preocupat perquè és mare de dos nens de 2 i 7 anys; tot i que fins ara ella només ha rebut suport del seu entorn.

El que explica la Diana dels rumors de bullying em porta a fer recerca per trobar un centre amb alumnes russos per preguntar-los com ho estan vivint. A través de retalls de la premsa comarcal descobreixo l’escola Pla de Girona, on infants d’origen rus i ucraïnès sorprenentment s’ha aliat per ajudar Ucraïna. El motor d’aquesta història és una mare ucraïnesa: L’Svitlana, que al principi de la guerra estava desfeta i plorava i patia perquè té la família a Ucraïna, i a l’escola Pla de Girona on porta el seu fill, es van oferir a ajudar-la, i d’aquí va néixer una campanya solidària amb Ucraïna. L’Svitlana va transformar el dolor en una activitat frenètica per recollir aliments, medicaments i roba en un centre en el qual s’ha despertat la sororitat entre famílies russes i ucraïneses. La Lluïsa Garriga és la directora i la Inés Morena és mestra de l’Escola Pla de Girona i en diversos moments se’ls ha posat la pell de gallina: “Ens va emocionar molt una família russa que va portar un paquet de nòrdics nous, només hem vist solidaritat entre les famílies russes i ucraïneses i per part de tothom”. Per les docents, accions com aquesta no pararan la guerra de Putin, però ens apropen més als que pateixen.

La Martina, l’Arnau, el Dàniel, el Nikita i l’Erin han descobert la importància de posar-se a la pell de l’altre i ajudar amb la campanya, però estan tocats per la guerra tal com expliquen les docents: “Estan corpresos, els costa expressar-se perquè ja venim d’una situació complicada amb la covid, veuen alhora lluny i a prop el conflicte, i estan patint”. D’aquí la importància de parlar-ne a l’aula, defensen les docents, i ho fan fet amb dues eines: l’especial d‘Info K, i un mestre expert que va donar una visió clara i el més objectiu possible del conflicte per fomentar l’esperit crític, perquè entenguin que la guerra neix de decisions polítiques, no del poble. I a partir d’aquí han treballat valors com la pau, la solidaritat, l’empatia i l’agraïment per grups i de manera col·laborativa i cooperativa. I de l’alumnat va néixer la iniciativa de col·locar a les caixes d’ajuda per Ucraïna missatges d’esperança com Thinking about you i Stop the War, i que ja han arribat a l’Hospital del districte Central de Nadvirna.

Davant la possible arribada d’infants refugiats de la guerra a l’escola Pla de Girona diuen les docents “Nosaltres, com totes les escoles de Catalunya som escoles inclusives: rebre’ls, fer-los costat, acollir-los i acceptar-los com un més, i explicar-ho també als seus companys perquè siguin empàtics i els escoltin. I en aquest sentit, el joc els ajuda moltíssim, juguen junts, es coneixen i aprenen la llengua. Sempre hi ha nens que arriben a l’aula en situacions difícils o a mig curs, i fem tot el possible per acollir-los amb els braços oberts; això és inclusió”.

I és que una cosa està molt clara, tots els infants són innocents i tenen el dret a rebre educació, ser reconeguts, acollits i estimats, malgrat totes les guerres.  

 

Elisabet Pedrosa
Periodista.
Directora i presentadora 
de «L’Ofici d’educar»

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!