Mor Maria Josep Udina, pedagoga vinculada durant 37 anys a l’Associació de Mestres Rosa Sensat

Maria Josep Udina a Saifores (1983)


Aquesta setmana ens hem acomiadat de Maria Josep Udina i Abelló (Barcelona, 29 de juny de 1940 – Castelldefels, 10 de juny de 2024), una figura essencial en l’àmbit de l’educació, la literatura, la política i el moviment esperantista català.
Maria Josep va destacar per la seva dedicació incansable a la millora educativa i cultural de Castelldefels.

Col·laboradora estreta de la pedagoga Marta Mata, Maria Josep Udina va treballar durant 37 anys a l’Associació de Mestres Rosa Sensat. La seva tasca a la Fundació Marta Mata, on va ocupar diversos càrrecs, va ser també crucial per mantenir viva l’essència i els valors educatius que defensaven amb passió.

Maria Josep Udinava escriure diversos llibres. Entre les seves obres destaquen: Àvia (un homenatge a les àvies a través de la poesia i la fotografia), L’escola nova, L’olla del rei (amb Pep Solé), Pirates a Castelldefels (amb Pep Solé), Salut Companys! Ramón Fernández Jurado (amb Pep Solé i Ignacio Gamen), Pensem en la nova educació (amb Marta Mata). Udina també és autora de la lletra de l’Himne de les Ciutats Educadores, presentat al III Congrés Internacional de Ciutats Educadores, celebrat a Bolonya el 1994, on Castelldefels va participar com a Ciutat Educadora.

Maria Josep Udina va ser reconeguda com la memòria viva de Marta Mata, gràcies a la seva profunda relació professional i personal amb ella. La seva pèrdua deixa un buit immens, però el seu llegat perdura en les generacions de mestres, alumnes i ciutadans que van tenir el privilegi de conèixer-la i aprendre d’ella. Avui, recordem i celebrem la seva vida, dedicada amb devoció a la construcció d’una societat més justa.

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!