Nou calendari escolar

A l’acabament del segon trimestre ens arriba una informació directament del Departament d’Educació amb la concreció del calendari escolar 2023-24, que diu: «El curs començarà el 6 de setembre per Educació Infantil, primària, secundària i formació professional bàsica, el 12 per batxillerat, formació professional i ensenyaments professionals d’arts plàstiques i disseny i el 18 de setembre per altres ensenyaments amb tot l’horari lectiu.»

El document rebut detalla que la concreció és fruit d’un procés de diàleg obert amb representants de tota la comunitat educativa, però els mestres que estan de forma quotidiana a les escoles han quedat exclosos d’aquest debat. 

Ens preocupen aquestes decisions que no tenen en compte les demandes d’un professorat a peu d’aula, que coneix la situació específica i sap argumentar les necessitats reals dels centres per iniciar un curs escolar amb serietat i qualitat.

Des de l’Associació de Mestres Rosa Sensat vam recollir diferents opinions, sempre argumentades, per baremar l’impacte d’un començament de curs 2022-2023, que ja va ser prou polèmic. Les respostes van ser interessants, amb la garantia d’unes tardes de dedicació a l’organització, coordinació i planificació de l’inici de curs.

Tots sabem que també hi va haver una crítica a l’estona de lleure, mal organitzada i finançada amb pocs diners, per tant de molt poca qualitat. Aquesta experiència, definida amb presses i poc fonamentada pedagògicament, posava el focus en entretenir els nens i les nenes durant les tardes de setembre. I ara hauria pogut ser una oportunitat per reconduir-la i planificar aquest lleure amb una organització més rigorosa i reconeguda.

Aquestes decisions, tan poc consensuades amb la tota comunitat educativa, ens fan pensar que les escoles estan en risc de convertir-se en espais on la conciliació familiar sigui l’únic objectiu. Si un inici de curs no disposa d’un reconeixement a les tasques organitzatives dels docents, el missatge no tranquil·litza, preocupa.

Ja comença a ser hora que la política d’aquest País posi a sobre la taula què significa la conciliació familiar. Les famílies han de poder passar més temps de qualitat amb els seus fills i filles i l’escola no ha de ser un lloc que pren aquest temps substituint l’entorn familiar.

Els docents necessiten més temps per planificar i trobar-se per coordinar el curs que quan comença ja no té pausa i les famílies han de disposar de recursos econòmics i laborals per atendre les necessitats dels seus fills i filles.

 

Mar Hurtado, presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat
Barcelona, 31 de març de 2023

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!