TEMA GENERAL | El català a l’escola

Quan ens pensàvem que aquesta era una conquesta consolidada, encara hem de tornar a lluitar perquè no ens discuteixin el dret a tenir una escola en la llengua del país. 

Maria Corominas, vicepresidenta de l’IEC, va ser l’encarregada de donar la benvinguda a les persones assistents, tot aprofitant la paraula per agrair a l’Associació de Mestres Rosa Sensat l’acollida de la resta d’entitats a l’Escola d’Estiu. I és que la 57a edició compta amb la col·laboració d’altres agents amb els quals l’Associació comparteix l’objectiu del foment de la llengua catalana: CEB, CONSESCAT, ÒMNIUM CULTURAL, Secretaria de Política Lingüística – Departament Cultura i IEC.

És aquest últim, escenari compromès amb la llengua catalana, l’escollit per celebrar el Tema General. “La missió de l’Institut d’Estudis Catalans és establir la normativa de la llengua i estendre el coneixement des de la transversalitat. Aquesta segona funció és l’essència de l’Institut”, explica Maria Corominas. Francina Martí, presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, reconeix la gran tasca de l’Institut d'”aplegar el coneixement amb la pràctica i de treballar pel país i per la llengua, tot acollint el millor de la ciència i la cultura”. 

El Tema General de la 57a Escola d’Estiu de Rosa Sensat tracta el català a l’escola, i en concret les actituds lingüístiques del professorat. 

L’Escola d’Estiu tradicionalment començava l’1 de juliol, però les circumstàncies i tots els canvis que hi ha hagut, han fet que el passat 16 de juny, aniversari de Rosa Sensat i Vilà, una cinquantena de persones interessades en l’escola catalana es trobessin en el primer acte de la 57a Escola d’Estiu.  L’objectiu de la trobada era aprofundir i debatre sobre la responsabilitat que tenim com a col·lectiu de mestres, fer propostes constructives i reivindicar les condicions necessàries per portar-les a terme.

Activem la comunitat educativa per parlar clar i demanar-nos d’una vegada si l’ús del català a l’escola és un dels temes prioritaris en aquests moments. 

La jornada del Tema General va començar amb la conferència ‘L’escola, el futur de la llengua i la igualtat d’oportunitats. Què hi tenen a dir els mestres?’, a càrrec de Carme Junyent, directora del GELA (Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades) i professora universitària de Lingüística. Carme Junyent pensa que l’escola és un reflex de què passa fora, però també, un element dinamitzador perquè des d’aquesta sí que es poden canviar coses.

Si es tracta de la llengua, no podem estar pendents del 25%… No farem cas de les matemàtiques. S’ha de diferenciar i rumiar maneres de revitalitzar, Junyent 

  • Unitat dels claustres.
  • Tenir clar que l’objectiu és la igualtat d’oportunitats. Si la finalitat és la llengua, podem perdre-ho tot.
  • Buscar estratègies de centre per reforçar el comportament lingüístic de l’equip de mestres.
  • Conèixer la diversitat lingüística del món és alliberador i sempre dona arguments. Ser conscient de com estan les llengües al món dona moltes eines a l’hora de reforçar el comportament. L’única possibilitat que té el català de sobreviure és sumar amb la resta de llengües. És una oportunitat magnífica per vincular la situació de la nostra llengua a la de totes les llengües amenaçades.
  • Conèixer les llengües dels alumnes. Sabent que no és fàcil, ja que moltes estan estigmatitzades en el lloc d’origen.

Després de la conferència, les persones assistents es van dividir en tres grups de debat moderats per: Xavier Besalú (membre del Consell Escolar de Catalunya), Vanessa Bretxa (Secretaria de Política Lingüística) i Juli Palou i Montserrat Fons (Grup Plural, UB). Els moderadors van destacar el caràcter viu dels tres espais, els quals van coincidir en moltes de les propostes per revertir el retrocés de l’ús del català, aprofitant elements poderosos de canvi, com ara la pluralitat de llengües, les xarxes socials i el clima sociopolític.

Les conclusions, extretes de les idees de les persones participants en la Jornada del 16 de juny, recollides pels relators dels debats, són una notable aportació a l’escola pública. El document de les conclusions de la 57a edició es farà públic el divendres 1 de juliol, primer dia d’Escola d’Estiu, perquè es tingui en consideració en les polítiques educatives del Departament d’Educació. A més a més, enguany formarà part del Pacte Nacional per la Llengua, impulsat des de Secretaria de Política Lingüística – Departament Cultura. 

Gràcies a la participació i intervenció de tots vosaltres, tindrem transcendència pedagògica, social i política. 

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!