Benvinguda i tret de sortida 57a Escola Estiu

El passat divendres 1 de juliol, Francina Martí, presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, va donar la benvinguda als participants de la 57a Escola d’Estiu. El tret de sortida de l’edició 2022 va tenir lloc als Jardins del Baluard, un espai amb un encant especial i una curiosa ubicació aixecada. Així, des d’una panoràmica diferent de la zona del Raval, els assistents van poder gaudir de les conclusions del Tema General, d’una conferència de Fernando Hernández i d’una actuació de jazz del grup Dumpy Lobster. 

“La necessitat de recuperar el propòsit dels mestres de ser creadors, impulsors, influents i decisius en les decisions polítiques educatives”, Francina Martí

Públic 57a Escola d'Estiu de Rosa Sensat
Públic 57a Escola d’Estiu de Rosa Sensat

 

Francina Martí va voler introduir la jornada amb unes paraules d’agraïment a l’equip de Rosa Sensat, coordinat per Bet Madera, cap de formació, que “ha fet possible una Escola d’Estiu en mig d’un període de canvis molt profunds, dels quals encara no som del tot conscients i que no només s’estan produint en el món educatiu”. Martí creu fermament que les escoles d’estiu tenen sentit per la comunitat educativa i per al sistema, però que necessiten “un replantejament sense complexos”, com també ho necessiten les formacions de mestres. En aquest replantejament, insisteix en la necessitat de recuperar el propòsit dels mestres de ser “creadors, impulsors, influents i decisius en les decisions polítiques educatives”.

Àngel Domingo, secretari Comissió Executiva AMRS
Àngel Domingo, secretari Comissió Executiva AMRS

 

Una setantena de mestres es van aglutinar per escoltar el document de les conclusions d’enguany sobre «El català a l’escola» i, en concret, «les actituds lingüístiques del professorat», el qual formarà part del Pacte Nacional per la Llengua, impulsat des de Secretaria de Política Lingüística – Departament de Cultura. La lectura a càrrec del secretari de la Comissió Executiva, Àngel Domingo, és una síntesi de les reflexions i propostes que van fer les persones participants en els debats celebrats el passat 16 de juny a l’Institut d’Estudis Catalans. 

“Demanem que les traslladi al Conseller amb el prec que faci tot el possible pels nostres mestres, els nostres alumnes i la nostra, les nostres, llengües”, Àngel Domingo.

Les conclusions persegueixen l’objectiu de plantejar quines responsabilitats tenim com a col·lectiu, quines propostes constructives podem fer i les condicions necessàries per portar-les a terme. Per aquest motiu, es van fer públiques davant la comunitat educativa “que ens mira i ens valora, però també ens exigeix”, i davant la Directora General de Professorat i Personal de Centres Públics, Dolors Collell, “a qui li demanem que les traslladi al Conseller amb el prec que faci tot el possible pels nostres mestres, els nostres alumnes i la nostra, les nostres, llengües”.

Dolors Collell, directora General de Professorat i Personal de Centres Públics
Dolors Collell, directora General de Professorat i Personal de Centres Públics

 

Collell durant el seu parlament celebra que l’Associació de Mestres Rosa Sensat, a la qual defineix com “un referent de la magnífica tradició de la formació de mestres compromesos” hagi dedicat el Tema General a les actituds lingüístiques dels mestres perquè “el que acabi passant depèn de l’actitud i el compromís del mestre i la mestra”. Destaca la implicació dels mestres que, després de tres cursos durs, es mostren resilients i continuen estiu rere estiu agafant impuls per començar una altra etapa amb “optimisme i amb l’horitzó clar i net de voler millorar la societat i el nostre món”. Dolors Colell va aprofitar per “traslladar el compromís del Govern i del Departament d’Educació en la defensa del català”.

Conferència a càrrec de Fernando Hernàndez
Conferència a càrrec de Fernando Hernàndez

 

La segona part de la jornada va comptar amb la conferència ‘El que sabem sobre la globalització dels aprenentatges i les possibilitats i dificultats que formen part de la vida de l’Escola’ de Fernando Hernàndez, catedràtic a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i doctor en psicologia, conversa amb nosaltres sobre l’aula com a projecte, les metodologies globalitzades. Algunes idees extretes de la conferència:

  • L’estructura de l’escola reforça l’enciclopèdia. El coneixement i la informació a l’escola s’enciclopedia, cal començar a posar el coneixement i el saber en cicle.
  • Hem de partir del misteri de les coses. Necessitem un coneixement que ens motivi, si volem apropar-nos a la realitat, ens hem d’apropar des d’una perspectiva de complexitat.
  • A l’escola circula molta informació, però s’elabora molt poc coneixement perquè per fer-ho cal posar-ho en relació. Sempre parlem d’aprenentatge, però no parlem de quina noció de coneixement.
  • Llegir la complexitat des de la simplicitat. Pensem en la complexitat de fer un petó: a través de la boda, podem expressar un missatge d’amor.
  • El paper del docent és el d’acompanyant, l’observació no és suficient, s’ha d’orientador. L’observador té el perill de quedar-se a l’espera, de no buscar altres possibilitats.
  • No tenir llibres de text no sempre aporta un canvi d’aprendre de manera globalitzada i relacionada. El treball sistemàtic és el llibre de text i el treball per projectes és que faig jo amb aquest llibre de text. Pel mestre treballar amb llibre de text suposa treballar des del control. Amb l’experiència de secundària, la por del docent és la de perdre el control, però si el compartim i impliquem a l’alumnat? Què pot passar?

“Els educadors no tenen motiu per ser optimistes, però sí una necessitat de portar l’esperança a l’escola”, Fernando Hernández

Conferència a càrrec de Fernando Hernàndez
Conferència a càrrec de Fernando Hernàndez

 

A Fernando Hernández li preocupa la banalització de l’aprenentatge globalitzat, el no anar al fons de les coses i quedar-se en la superficialitat. “Un aprenentatge globalitzat és profund, actiu i està vinculat amb la realitat”. Questions a tenir en compte, segons Hernández: 

  • Com afavorir la implicació dels estudiants i professorat.
  • Com aprendre a fer processos d’indagació, que no és el mateix que fer recerca.
  • Com generar l’autonomia en la presa de decisions.
  • Com educar i aprendre des de la col·laboració, la comunicació i la memorització relacional, que aquesta no s’oblida mai.
  • Com valorar i donar continuïtat allò que has introduït en el teu centre. La importància del seguiment.
  • Com deixar de ser especialistes i passar a ser acompanyants del què està fent l’alumnat. Pensar juntament amb ells.
  • Com deixar de repetir cada any el mateix. Curriculum espiral.
  • Com fer una escola educada al benestar? El benestar no és l’educació emocional, és més coses: salut física, relació amb els altres, vida en comú… Volem que els nens i nenes siguin feliços. De quina felicitat parlem? Quan arribi el conflicte què farem?

“L’aprenentatge globalitzat és una opció, però tots els estudiants han de tenir l’oportunitat en la seva vida ha de viure una experiència intensa d’aprenentatge globalitzat”, Fernando Hernández

Actuació musical Dumpy Lobster
Actuació musical Dumpy Lobster

 

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!