Diàleg 60a EE: COMPROMÍS I ESFORÇ

Sovint ens diem a nosaltres mateixos que cal esforçar-se per aconseguir els nostres objectius, i és cert. Però és suficient amb l’esforç o cal construir unes condicions prèvies perquè aquest esforç sigui efectiu? Podem pensar, que per esforçar-se cal alguna mena de compromís amb allò que et demanda esforç, però com definim aquest compromís i com es genera? L’aprenentatge és un cúmul de coses, però com construïm cultura de l’esforç? O cal construir cultura del compromís? O cal generar les condicions idònies perquè tot funcioni? Els ponents tractaran de desgranar el significat d’aquests conceptes i dilucidar si són objectius en si mateixos, mitjans per aconseguir objectius o simplement punts de partida.

Els ponents tindran un diàleg obert amb un fil conductor amb la idea d’analitzar els conceptes d’esforç i compromís i la seva implicació en l’aprenentatge. Els participants podran participar en qualsevol moment per tal de qüestionar als ponents o bé aportar les seves idees. Al final de la sessió, es demanarà un document de reflexió sobre les idees exposades, l’opinió personal i professional i la reflexió envers la realitat del seu centre.

  • Reflexionar sobre els conceptes compromís, esforç i condicions necessàries.
  • Analitzar com es construeix compromís i interès.
  • Analitzar quines són les condicions adequades per construir un bon espai d’aprenentatge.
  • La dimensió política de l’educació: un punt de partida per parlar del compromís.
  • Les condicions de possibilitat per al compromís i l’esforç: l’acte educatiu com a promesa (María Zambrano).
  • El sentit de l’aprenentatge i l’aprenentatge amb sentit. Aprendre a l’escola i aprendre arreu. Els ingredients i les qualitats de l’aprenentatge escolar: l’esforç, el compromís i molts d’altres.
  • L’esforç i el compromís de l’aprenent i els seus contextos. Finalitats i condicions en els processos d’aprendre. L’esforç individual i el col·lectiu.
  • L’esforç i el compromís en la pedagogia clàssica i contemporània. Uns breus apunts.
  • El compromís docent i l’esforç personal i professional per a l’assoliment d’una pràctica pedagògica que faci créixer personalment i culturalment l’alumnat que hom té al seu càrrec.
  • La cultura de l’esforç, un crit d’alerta o una retòrica interessada? És l’escola, el lloc o l’únic lloc per a l’esforç i el compromís?

Antoni Tort Bardolet és doctor en Pedagogia per la Universitat de Barcelona i catedràtic emèrit de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya. Amb una trajectòria de més de quatre dècades, ha estat una figura clau en la renovació pedagògica a Catalunya, destacant per la seva recerca en les relacions entre cultura i educació, la innovació als centres educatius, la formació del professorat, la interculturalitat i la dimensió comunitària de l’educació.

Marta Venceslao Pueyo és doctora en Antropologia per la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma Metropolitana de Mèxic, i professora a la Universitat de Barcelona. La seva recerca se centra en l’exclusió social, la pedagogia correccional i les institucions educatives, amb especial atenció a la justícia juvenil i les polítiques de control social.


Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!