Ha estat descobert que la poesia…

Poema visual de Joan Brossa

Líric

– Ha estat descobert que la poesia
és un medicament calmant i antidepressiu
que actua sobre el metabolisme del sistema
nerviós central…

Jo faria un tractament amb poemes
de Federico García Lorca
i Joan Salvat-Papasseit.

De La clau a la boca, 1997. Joan Brossa.

 

La poesia són paraules amb música, l’art dels sons, el ritme i el plaer del llenguatge. És descriure, explicar i llegir el món d’una altra manera.

Des del grup Transversant la poesia pensem que el gènere poètic és essencial per permetre una mirada oberta al món, amb uns ulls diferents. És per això que cal apropar el gènere poètic als infants i joves i apropar-los versos que els permetin descobrir una nova realitat, jugant i construint noves mirades.

La poesia permet una interpretació personal, única, fora de la lectura lineal que podem trobar més sovint a la narrativa. No obstant aquest valor afegit, la poesia és poc present a la societat i a les aules. En aquest sentit, un dels aspectes rellevants per a nosaltres és ser conscients que potser, per a alguns infants i joves, l’escola i l’institut serà l’únic espai on podran estar-hi en contacte. Per això pensem que l’animació a la lectura ha d’incloure la poesia d’una manera habitual i generosa, i fer-ho a través de llibres que permetin llegir, mirar, parlar, recitar…

L’animació a la lectura ha d’incloure la poesia d’una manera habitual i generosa, i fer-ho a través de llibres que permetin llegir, mirar, parlar, recitar…

Amb els més menuts podem començar amb textos per estimular l’expressió oral i explorar els elements que formen el llenguatge poètic. En aquesta franja d’edat, potenciem, com a camí d’entrada, moixaines, jocs de falda, endevinalles i jocs lingüístics orals, per arribar, més endavant, a l’escolta de poemes recitats o llegits. Per als primers lectors de poesia caldrà tenir en compte una oferta de textos diversos per construir un llenguatge poètic, per pensar sobre nosaltres, per reflexionar sobre la societat i el món, per desenvolupar la mirada poètica…

Amb paraules de Joana Raspall ”… els nens haurien de poder (…) començar per la poesia senzilla i no deixar-los plantats perquè saltin a la intel·lectual, sinó anar-los guiant, de mica en mica (…) Jo faig escaleta perquè tinguin ganes d’arribar-hi” (Revista Faristol núm. 56, 2006 p. 14-15).

L’oralitat és imprescindible per anar construint una bastida poètica. Dient els poemes mostrem les possibles intencionalitats i, per tant, les diferents interpretacions que fem del text. És per això que és important que els docents ofereixin diferents maneres de dir la poesia amb la finalitat que infants i joves se sentin més lliures per dir-les, per perdre la por, atrevir-se a jugar amb la poesia i les paraules, compartint la interpretació dels poemes amb veu pròpia és un repte.  

A mesura que els infants es fan grans, cal presentar-los poemes que els puguin interessar socialment i que els resultin més propers, que els permetin de veure la realitat amb uns altres ulls, que els facin pensar, que descobreixin altres cultures… Alhora no hem d’oblidar aquest joc d’interpretació poètica, tenint en compte gèneres actuals com l’slam o el rap.

Podem trobar bones seleccions bibliogràfiques a les llibreries especialitzades en literatura infantil i juvenil, a les biblioteques públiques (la biblioteca Mercè Rodoreda està especialitzada en poesia), al Butlletí El Garbell, selecció del Seminari de bibliografia infantil i juvenil de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, també la revista Faristol (especialitzada en literatura infantil i juvenil) que ens ofereix bones crítiques literàries. Amb aquestes i altres seleccions trobarem poemaris, reculls, antologies que tinguin qualitat expressiva i literària, riquesa lèxica, bona estructura, que siguin adients als destinataris i textos motivadors i creatius.

Com a grup de treball TransVersant la poesia tenim un espai amb un recull de poemes dits per ajudar-vos a viure aquesta aventura poètica.

Si vols conèixer més, visita la pàgina web de TransVersant la poesia.

 

D’un poema 

Un ver poema és sempre una finestra

oberta al món

per veure horitzons més amples.

Francesc Manunta

 

Grup de treball TransVersant la poesia, de l’Associació de Mestres Rosa Sensat 
Montse Bastons, Montserrat Bertran, Glòria Bordons, Dani Espresate, Júlia Ferrer, Isabel Minguillón, Eva Morell.

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!