Índex. Infància 238

Infància en xarxa. Com vius la solitud de mestra en el teu grup estable? un aïllament?, una oportunitat?, una desconnexió?, o no ha canviat res?

A Instagram oferim un espai d’opinió i de debat sobre fer de mestre, l’escola i l’educació. A la revista, hi recollim part d’aquestes converses. És una oportunitat d’intercanvi al voltant de temes d’interès entre diferents persones a les xarxes socials. Una oportunitat de fer Infància en Xarxa.

Revista Infància

 

Plana oberta. Sentit comú

Ja fa molt temps que som mestres d’escola bressol i, per tant, hem pogut conèixer i compartir aquesta etapa educativa amb moltes famílies al llarg d’aquest temps. En els darrers anys hi ha una conversa entre l’equip docent que sorgeix molt sovint, i que cada vegada ens preocupa més i ens posa en conflicte amb la nostra manera de concebre l’educació dels més petits. La pregunta bàsica és: on ha anat a parar el sentit comú davant el dia a dia de les famílies en relació amb els infants?

Cristina Cardo

 

Educar de 0 a 6 anys. La petita infància, una solució per a la rural

Vista la necessitat i importància de poder acollir els infants més petits al mateix municipi, el Departament d’Ensenyament (2015) va proposar incloure l’etapa 1-3 a dins de les escoles rurals a partir d’un pla experimental que es va començar a desplegar el curs 2015-2016. Des de les escoles, ajuntaments i famílies, la valoració global de la prova pilot és molt positiva.

Laura Irigoin Graviz, Laura Domingo-Peñafiel

 

Escola 0-3. Una mirada a l’estona de dinar

Alimentar-se és una de les moltes accions que tots nosaltres fem durant el dia. Des d’un punt de vista biològic és una activitat molt important i durant la primera infància és un dels eixos centrals de l’activitat que desenvolupen els infants. Alimentar-se, igual que dormir o jugar, són moments mitjançant els quals els infants van estructurant les relacions amb el seu entorn. A la llar d’in­fants, l’estona del dinar és un moment d’alt valor educatiu. El currículum de l’etapa ja ens ho fa saber. Activitats com el descans, l’ali­men­tació, els moments de cura s’alternen amb moments de joc i comparteixen tots ells el seu valor educatiu (Servei d’Orde­nació Curri­cular d’Educació Infantil).

Annia Vilaró Font

 

Escola 0-3. Què fan els nens i les nenes d’1 a 3 anys?

Conèixer les característiques i el moment maduratiu en què es troben els infants d’1 a 3 anys ens permet poder preparar els espais i materials ajustant-nos a les seves necessitats reals. Si observem l’infant quan juga lliurement, veurem com ens marca el camí a seguir. Un camí que ens porta a crear un entorn que acull la seva curiositat innata des de la cura, la simplicitat i el valor de la vida quotidiana.

Raquel Oropesa, Nora Hernández Herrera

 

Bones pensades. De l’arbre caigut

La tempesta va deixar-nos un arbre caigut prop de l’escola i a l’estança dels més grans hi van aparèixer uns troncs.

Equip educatiu E. B. M. El Petit Roure, Eva Sargatal

 

Escola 3-6. La permeabilitat dels grups estables

La situació actual provocada per la pandèmia ens està sacsejant en tots els sentits. Com a societat hem d’aprendre una nova manera d’entendre les relacions, on pren molta importància la cura d’un mateix com a cura dels altres.

Mar Hurtado

 

Escola 3-6. Ens atrevirem a saltar?

Volem educar en la llibertat d’acció, en la presa de decisions, però a part de les nostres paraules. Un silenci, una mirada o un gest poden animar-los, esperonar-los o aturar-los en sec en les descobertes més quotidianes i més agosarades alhora.

Eva Sargatal

 

Entrevista. Adrià Homs, mestre i viatger Viatjar és apreciar la senzillesa i acolorir els dies amb un tint d’alegria

Quan només tenia 22 anys, va començar a materialitzar el seu somni: fer la volta al món. Adonar-se que amb la formació inicial de mestre no tenia les eines necessàries per posar-se al capdavant d’un grup de nens i nenes va impulsar-lo a iniciar aquest projecte al voltant de la Terra. Un projecte que es veu aturat a causa de la pandèmia que estem vivint, però que deixa obert per a un futur pròxim.

Revista Infància

 

Infant i salut. Som moviment. La necessitat de moure’s a l’escola

El moviment físic és indissociable del moviment psíquic, emocional i afectiu. Ja des de les etapes infantils, tot opera alhora. És el principi de la globalitat que regeix. És tanta la seva importància que podem dir: tot es mou al mateix temps!

Roberto Rodríguez

 

El conte. Els tres ossos

Comencem l’any amb un conte clàssic, de tots conegut, adaptat per Sara C. Bryant, tot un referent de la narració oral, que destaca aquesta història com de les predilectes dels més menuts. Segons ella, les qualitats que els infants més aprecien en els contes són: la rapidesa en l’acció, les imatges familiars tenyides de misteri i meravella, i els elements repetitius que fan experimentar a l’oient un agradable sentiment de comprensió i de reconeixement. Diu Bryant que la millor manera de saber si un conte pot agradar als infants molt petits és procurar assimilar-lo, preguntar-se com reproduir-lo en imatges, cosa que suposa contrasts i línies senzilles, netes. Als infants, diu, els agrada que el gegant sigui monstruós i que el seu adversari sigui ben petit.

Montserrat Rebollo

 

Llibres a mans. Converses amb l’Àlex Nogués Els plaers de la descoberta

Roser Ros

 

Informacions

El Premi Marta Mata de Pedagogia i els guardons Marta Mata són un reconeixement que s’atorga cada any des de l’Associació de Mestres Rosa Sensat a aquelles persones i col·lec­tius que ajuden i treballen per fer visibles els valors positius de l’educació des de diversos camps i àmbits.

Revista Infància

 

Blogs, llibres i més. Unes quantes pel·lícules

Revista Infància

 

Portada i crèdits

Revista Infància

 

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Vols subscriure't a totes les nostres revistes digitals o rebre-les en paper a casa?
Fes-ho ara!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Vols subscriure't a totes les nostres revistes digitals o rebre-les en paper a casa?

Fes-ho ara!