Límits i normes de convivència a l’escola bressol

Proposta d'acompanyament a centres
Curs 2022-23

El treball en equip és cabdal pel bon funcionament d’un centre i arribar a acords compartits és la clau per acompanyar als infants en el seu procés de desenvolupament, creixement i autonomia.

Reflexionar sobre els acords que anem establint, els límits i les normes que aplicarem a la vida quotidiana dels infants és necessari a l’hora de construir un projecte pedagògic basat en l’acompanyament respectuós de l’infant.

Per això, el concepte d’infant que compartim a l’escola, ens portarà a debatre sobre la importància que hi ha entre límit i autonomia.

Al mateix temps, la nostra actitud determina plenament l’autonomia dels infants: “ Cada persona construeix la seva identitat segons la mirada de l’altre” Myrtha Chokler.

 

Objectius proposats:

  • Reflexionar sobre el paper de l’adult i el vincle que estableix amb els infants.
  • Investigar a través de l’observació directa dels infants aspectes com l’autonomia i el límit.
  • Conèixer les necessitats i els interessos dels infants per poder oferir un acompanyament respectuós adequat a cada edat.
  • Oferir eines per reflexionar sobre el paper de l’adult davant situacions de conflicte.

 

A qui va dirigida la formació:

Equips educatius d’escola bressol.

 

 Continguts proposats:

  • Les relacions de qualitat entre infants i adults.
  • Necessitats i els interessos específics dels infants 
  • El paper de l’adult entre el vincle i el límit. Relació entre límit i autonomia.
  • L’acompanyament respectuós davant la gestió de situacions de conflictes

 

Avaluació:  L’avaluació  és una estratègia de guiatge a l’equip educatiu per cercar de forma compartida evidències que permetin a l’equip la millora pedagògica al voltant de la temàtica escollida.  Es realitza de forma continuada durant tot el procés d’acompanyament a través d’intercanvis orals i reflexions que cada membre de l’equip aporta a les diferents trobades i en la redacció dels documents d’equip, si s’escau.   

 

Requisits certificació: Haver realitzat de manera satisfactòria totes les tasques d’aprofitament més amunt esmentades.

La temporalitat, hores i objectius específics es concretaran amb el centre un cop feta la demanda

Sol·licita la formació

 

Equip formatiu

Eva Sargatal

Mestra d’educació infantil i postgrau d’aprofundiment en primera infància a la UB. Més de 18 anys d’experiència com a educadora d’escola bressol. Formadora i assessora pedagògica. Professora de CFGS d’Educació Infantil a la Universitat de Manresa.

Natàlia GriféMestra de la LLIM Lola Anglada de Lloret de Mar. Formadora d’equips educatius i de futurs mestres a la UdG, com a professora dels estudis de GMEI.


Marta Martínez 

Mestra d’educació Infantil. Educadora de Massatge Infantil certificada per la IAIM-AEMI. Doula. Experiència com a mestra d’escola bressol, com a acompanyant d’infants i les seves famílies durant la primera infància en grups de criança. Formadora i assessora pedagògica d’equips educatius.

 Missi Casacuberta

Codirectora d’escola bressol a la Garrotxa i educadora en actiu amb 30 anys d’experiència, una feina que l’apassiona i l’empeny a continuar lluitant en defensa del 0-3 i del seu potencial. Acompanyament pedagògic a equips educatius de centres del primer cicle d’educació infantil i membre del consell de redacció de la revista Infància de Rosa Sensat.

Romina Perez 

Pedagoga especialitzada en primera infància, fent formació i assessorament a professionals, equips educatius i famílies. Màster oficial en educació per a la ciutadania i valors (UB) i postgrau en pedagogia de les diferències (FLACSO). Ha treballat com educadora d’escola bressol i  actualment està realitzant un doctorat en el programa d’Educació i Societat (UB), fent recerca sobre l’etapa 03, i formant-se en pedagogia pikleriana a Loczy, Budapest.

Ita Sànchez 

Mestra d’educació infantil. Màster en Neuroeducació a U-Manresa. Formació en Educació Viva i respectuosa i membre de la Xarxa d’Educació Infantil de Catalunya. Experiència en l’etapa 0-3 com a mestra, Coordinadora pedagògica i en aquests moments direcció d’escola bressol.

Montse Colomer

Mestra d’educació infantil i màster en trastorns de la comunicació i del llenguatge, vinculada al món de l’educació des de l’any 2001. Actualment, Directora d’una de les tres Escoles Bressol Municipals del municipi de Parets del Vallès, membre del consell de redacció de la revista infància i formadora d’equips educatius.


ACOMPANYAMENT A CENTRES

Les formacions als centres que oferim des de Rosa Sensat tenen l’objectiu d’acompanyar i donar estratègies als equips per generar canvis rendibles i signicatius per al seu context, donar a conèixer estratègies d’intervenció que afavoreixin una escola més inclusiva i respectuosa amb els infants i les famílies, i acompanyar mestres i equips en la reflexió i en l’acció, per millorar i transformar les pràctiques educatives.

Totes les propostes d'acompanyament a centres