Premi Marta Mata de Pedagogia 2021: ‘La mirada al cel i els peus a la terra. Teoria i pràctica de la pedagogia del projecte’

La portaveu del jurat del XLI Premi Marta Mata de Pedagogia, Margarida Falgàs, recull la valoració compartida de l’obra guanyadora, sorgida del debat “obert i respectuós, a partir de l’esperit del premi”. 

En primer lloc, agraeix a les persones que en grup o individualment s’han presentat, “un total de 10 obres, que engloben tot el ventall educatiu i a través de les quals es detecta el nivell de professionalitat pedagògica de l’Educació del nostre país”. Destacant una proposta de projectes considerada també apta per a la publicació dins el ventall editorial de Rosa Sensat: ‘El treball per projectes a Educació Infantil’, de Matei Pujol i Mongay, obra que “posa en valor la llarga mirada de la pràctica d’aquesta etapa educativa i amb l’estil creatiu, manipulatiu, constructiu i indagador dels projectes”.



OBRA GUANYADORA:

LA MIRADA AL CEL I ELS PEUS A TERRA. Teoria i pràctica de la Pedagogia del Projecte


AUTORS: 

Núria Trobajo i Pujadas (Girona, 1964) és mestra d’Educació Infantil i de Primària i llicenciada en Història. Va treballar com a educadora en els Serveis Socials de la Diputació de Girona. Actualment és la directora de l’escola pública Santa Cecília, de Boadella i les Escaules, on fa trenta anys que treballa. Col·labora habitualment a la revista Alberes. El 1998, juntament amb Pere Salvatella i Armengol, va escriure el llibre A l’escola falta gent!

David Pujol i Fabrelles (La Bisbal, 1965) és mestre, llicenciat en Filosofia i Lletres i doctor en Ciències de l’Educació. Compagina la docència a l’escola Jaume Vicens Vives de Roses amb les classes a la Facultat d’Educació i Psicologia de l’UdG. Dirigeix la revista Perspectiva escolar, de l’Associació de Mestres Rosa Sensat. Ha redactat, sol o en col·laboració, articles i llibres de divulgació, opuscles didàctics i treballs d’història de l’educació.

FRAGMENT DE LA GLOSSA, MARGARIDA FALGÀS, PORTAVEU DEL JURAT:

L’obra guardonada enguany porta per títol LA MIRADA AL CEL I ELS PEUS A TERRA. Teoria i pràctica de la Pedagogia del Projecte de Núria Trobajo i Pujadas i David Pujol i Fabrelles, mestres d’escola rural en essència i en convenciment, que dediquen el treball a l’alumnat i a la comunitat educativa  de l’escola de Boadella i les Escaules, a l’Alt Empordà, com a coprotagonistes de les experiències. Felicitats!

És tot un plaer comprovar el bon ambient pedagògic de l’escola rural del nostre país. I és que el moviment d’escola rural és viu i potent en propostes i publicacions.

Un títol redactat des de la poesia; del somni a la realitat, del cel a la terra, dels ulls als peus. Ens porta a una revisió, a una remirada “de cap a peus” de la Pedagogia del Projecte, el cel com a marc i la terra el cultiu, la pràctica. 

Comencen amb una  presentació ordenada, estructurada, fonamentada i molt completa de Projectes. De com es reinterpreta bibliogràficament i pràctica. Tots els docents, d’infantil, primària, secundària i fins a la universitat, hauríem de llegir-la per ressituar aquest plantejament pedagògic.  El  text repassa i situa tots els aspectes: els referents, la implantació, l’escola activa, els mètodes globalitzats, les estratègies, l’actitud docent o l’avaluació, fins als referents no formals com l’escoltisme o la pedagogia de Joaquim Franch, amb una àmplia bibliografia, internacional i del país, clàssica i actual. Combina filosofia i recerca educativa, amb clara voluntat formativa. I una premissa important, que és la mirada al paper del docent, per reflexionar, incorporar i reformular constantment la pràctica. Ho diuen literalment quan escriuen: 

… hem escrit aquest llibre perquè us serveixi d’inspiració però no pas perquè en copieu mimèticament les experiències concretes ni perquè penseu que, a partir d’ara, heu de treballar tal com s’insinua en aquestes pàgines. Si penséssim això hauríem fet un mal servei a la causa pedagògica i entraríem en una contradicció.

Es promou la transferència des de la reflexió contextualitzada com a valor essencial en la professionalització i formació de mestres.

Tanquen la part teòrica ressaltant la potencialitat del Projecte, dient:

(diferents) autors ens recorden que l’essència de l’escola, en el fons, no és només  aprendre coses, sinó arribar a ser millors persones, més justes i més lliures.

No perdre de vista la finalitat del Projecte en el dia a dia d’escola!

La part pràctica és un repàs exhaustiu de diferents projectes portats a terme des del curs 1993-94 fins ara, el 2020-21, de tipologia i gestió ben diferents, experimentació, indagació, acció…;  des de la contextualització a l’escola rural fins a propostes d’ aprenentatge-servei i compromís amb el poble i l’entorn, amb una  mirada local i global alhora, en la formació i en els valors.

Aquestes experiències estan presentades en quadres molt clars, il·lustrats amb unes fotografies, que permeten copsar els aspectes organitzatius i curriculars sense buscar un protocol a repetir, ans al contrari, obren portes a poder adequar i reconstruir des d’altres escenaris. Són un exemple clar de la proposta pedagògica que l’embolcalla, sense dogmatismes.

  • Un treball que ens fa entrar en la reflexió ponderada i ordenada de la pràctica i de la teoria de la Pedagogia de Projecte, que propicia la transferència per anar més enllà, si cal.
  • Un llibre sobre Pedagogia del Projecte, no de mètodes o estratègies, una virtut inherent en l’actitud de fer de mestre oberta, reflexiva i crítica.
  • No falta cap peça a la composició de la Pedagogia del Projecte. Des de la mirada al cel fins als peus a la terra,  tot està ben cosit, diria que brodat amb el fil de mestres de llarga trajectòria professional que ens presenten, a duo, aquest model aplicat i replicat, reflexionat i reformulat, des de l’escola i per a l’escola.

Gràcies per aquest manual, aquest llibre tant rodó, tant ben estructurat, ben dissenyat, ben escrit i ben argumentat. Esperem, com veiem els membres del jurat, que sigui d’interès per a tots els docents en actiu, de totes les etapes, i  també per a la formació de mestres. 

Amb aquest treball es reivindica la trajectòria, experimentada i reflexionada del Projecte, generador de formació integral  a l’escola; la pedagogia del dia a dia, la renovació de llarga durada,  la tradició fonamentada, a vegades mal interpretada en pro de modes d’aplicació immediata. 

Hem premiat un bon original, amb professionals que demostren una trajectòria seriosa en el món educatiu, on sumen i compaginen, escola i teroria, recerca i pràctica, acció i reflexió. 

Us agraïm de nou la generositat en divulgar la vostra tasca educativa. 

Felicitats.

ROSA SENSAT. BARCELONA 16 DE DESEMBRE DE 2021

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!