CAÀREM: Tastets matemàtics

Acabades les sessions previstes per a aquest curs, des del CAÀREM volem agrair als mestres que heu participat en els diferents Tastets Matemàtics la vostra col·laboració i interès.  Desitgem que tingueu un bon acabament de curs i us convidem a acompanyar-nos a partir de l’octubre per així poder continuar aprenent i compartint  junts aquest món matemàtic, sovint tan fascinant. I com deia la M. Antònia Canals: “Els mestres han de ser feliços fent matemàtiques, llavors els nens i les nenes també ho seran”. Bon estiu 2024.

El Centre d’Activitats i d’Àmbit de Reflexió per l’Educació Matemàtica (CAÀREM) de Maria Antònia Canals es va inaugurar el 23 d’octubre de 2014, i és un punt de trobada instal·lat a l’edifici de Rosa Sensat de Barcelona al servei dels educadors i educadores i de les escoles de tot tipus.

 

Maria Antònia, estimada [Comiat, Manresa, 2 de maig del 2022]

Disposa d’un seguit de materials que es poden mirar, tocar, fotografiar, copiar, llegir-ne les guies i instruccions, confrontar amb els dossiers, criticar i demanar-ne més explicacions. Tots porten el seu codi (un gomet amb un color i unes lletres), el mateix que podeu trobar al web del Gamar, el gabinet original de la Universitat de Girona, que és el seu referent. Les mestres Mercè, Trini, Mª Josep i Dolors són les encarregades d’aquest espai i projecte a Rosa Sensat. A continuació, presenten els tastets que han preparat per a poder seguir treballant les matemàtiques a casa i l’escola:

 

Benvolguts i benvolgudes mestres, 

Us volem presentar una proposta per treballar les matemàtiques . En direm “Tastets matemàtics” , perquè serà parlar de les matemàtiques en petites dosis. 

Primer de tot, però volem explicar-vos d’on surt.  La Mª Antònia Canals, que segur que alguns de vosaltres ja coneixeu, ( llicenciada en Ciències Exactes per la UB i mestra), n’és l’ànima. La seva història professional es pot escriure en majúscules per totes les aportacions que ha fet, com a mestra d’infants i com a mestra de mestres.  

Per ella, les matemàtiques són una gran passió. I  per ella, el més important de l’escola és cada nen i cada nena.  Diu: “En una bona escola, abans que els programes hi ha els nens i allò que és important per als nens ha de ser prioritari” També afegeix: “ Els mestres han de ser feliços fent matemàtiques, llavors els nens també ho seran.

Una de les facetes de la Mª Antònia ,  ha estat la tasca ingent per ajudar als mestres a reflexionar i a buscar les didàctiques més idònies per treballar les matemàtiques. Va fer infinitat de cursos, seminaris, grups de treball…I va crear dos espais matemàtics:

El GAMAR. Gabinet de Material i Recerca per a la Matemàtica a l’Escola a La universitat de Girona i més tard, un germà petit: el CAÀREM, Centre d’Activitats d’Àmbit de Reflexió per  a l’Educació Matemàtica, ubicat a Rosa Sensat, Barcelona.

 Aquests espais tenen molts materials classificats per temes:

  • Lògica
  • Geometria
  • Numeració i Càlcul
  • Problemes
  • Mesures

Alguns materials  són de fabricació pròpia de la M. Antònia, altres són aportacions de mestres i també n’hi ha de comprats.

 

El CAÀREM es pot visitar concertant data i un dia al mes es fa una sessió de reflexió sobre un aspecte matemàtic. Són els Dilluns Oberts. Ara pel problema del Covid-19, ha quedat  estroncada la presencialitat i per a això hem pensat en aquests petits tastets.

Nosaltres, la Mercè, la Mª Josep, la Trini i la Dolors, som mestres jubilades- que durant uns anys vam participar en un grup de treball, ASIMÈTRIC, del Bages i Berguedà, que amb el mestratge la Mº Antònia , vam intentat treballar les matemàtiques tal com M. Antònia diu POSANT EL NEN I LA NENA AL CENTRE i estimular-lo perquè faci les seves pròpies reflexions i descobertes. La Mª Antònia ens va demanar si podíem fer-nos càrrec del CAÀREM, ja que ella per motius de salut, ho havia de deixar. Nosaltres, amb tota la humilitat , vam acceptar. I el que intentem fer ara és justament apropar-vos aquest material amb els Tastets Matemàtics, que podeu trobar al final de la pàgina en forma de vídeos.

 

Una abraçada

Mercè, Trini, Mª Josep i Dolors

 

“L’experimentació, per si sola, no ens porta a l’aprenentatge. Per arribar a la pròpia descoberta, que és el veritable aprenentatge, cal que el nen s’interrogui sobre allò que ha vist, que ha tocat… i cerqui respostes. La matemàtica, i en general tota ciència és l’art de fer pensar a partir de l’experiència.”

 

Del llibre “Converses matemàtiques amb Maria Antònia Canals”. Ed. Graó

 

Entrevista a Maria Antònia Canals

 

 

Càtedra de Didàctica de les Matemàtiques M. Antònia Canals