Premi i guardons Marta Mata

L’activitat de Rosa Sensat ha permès conèixer des del començament mestres i equips de mestres que fan un treball innovador, coherent i que pot contribuir a ser una font d’inspiració i de reflexió per a altres mestres. Amb aquesta voluntat, la de donar a conèixer aquestes realitats positives i reconèixer el treball massa sovint anònim de molts equips de mestres, l’any 1981 es va crear el Premi Rosa Sensat de Pedagogia.

Cada vegada és més evident i més acceptat que l’educació dels infants i dels joves és una responsabilitat compartida, que va més enllà de la família i de l’escola. Des d’altres institucions o entitats es treballa per l’educació, i en diversos camps professionals hi ha persones l’acció de les quals repercuteix en l’educació dels infants i dels joves. És des d’aquesta àmplia perspectiva de l’educació que el 2002 la Junta Rectora de l’Associació atorga el guardó a una persona i a una institució que durant l’any s’han significat en el camp de l’educació.

Des de la convocatòria de 2007, per acord de la Junta Rectora de l’Associació, el Premi Rosa Sensat de Pedagogia i el Guardó porten el nom de «Marta Mata».

Premi Marta Mata de Pedagogia

L’Associació de Mestres Rosa Sensat, amb la col·laboració de la Fundació Artur Martorell, el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, convoca anualment el Premi Marta Mata de Pedagogia per promoure, reconèixer i donar a conèixer el treball renovador de mestres, professors i altres educadors que, en equip o individualment i a partir de l’anàlisi i la reflexió sobre la pràctica, contribueixin a la millora de l’educació i a enfortir la renovació pedagògica.

Guardons Marta Mata

El Guardó Marta Mata s’estableix l’any 2002 per reconèixer el treball que, des de diversos àmbits professionals i socials, contribueix a fer visibles els valors positius de l’educació. S’atorguen dos guardons: la modalitat personal i la modalitat col·lectiva a una entitat.