Decàleg d’inici de curs

DECÀLEG D’INICI DE CURS

(Imitant les regles de Sister Corita Kent, monja i artista americana dels anys seixanta, amb algun aforisme, adaptat, de Joan Fuster)

 

  1. Seguint el tòpic, potser massa gastat, avui és el primer dia de la resta de la teva vida. Has tingut temps de descansar, segurament de llegir, de pensar, potser de viatjar a prop o més lluny. Ara, amb la bateria ben carregada, tornes a l’escola amb ganes i il·lusió. Gaudeix amb intensitat aquest moment.
  1. El curs passat va tenir alguns moments difícils, que ens van portar a haver de protestar i fer algunes vagues. Que si el nou calendari, que si el vint-i-cinc per cent, que si l’anunci potser una mica precipitat dels nous currículums… i, des de ja fa temps, potser un abús d’aplicatius, de papers i de burocràcia.
  1. Malgrat això, sigues positiu i optimista. Pot ser pessimista un educador? Deixa el pessimisme per a temps millors! Pensa que, quan tanquis la porta de la teva aula, allà dins, sense que ningú més ho sàpiga –només tu i els nois i noies que t’acompanyen–, ets el conseller o la consellera d’educació.
  1. Segons el filòsof Bertrand Russell som al món per augmentar el coneixement i per augmentar l’amor. També per a corregir algunes coses que no acaben d’anar bé. Corregir i augmentar, això és la cultura. Procura treure dels estudiants el potencial que porten a dins: no omplim ampolles, encenem focs.
  1. Deia Sister Corita que l’única regla és treballar. I treballar cansa: sigues dels cansats, que són els que fan la feina. Si has de protestar per una injustícia, protesta.  Però, sobretot, no t’oblidis que això ho fas per uns ulls que et miren cada dia quan entres a classe.
  1. Com recomana  Marina Garcés en una carta als seus estudiants, no malgastis el temps ni el facis perdre a ningú. Pren-lo en la màxima consideració, el teu i el dels qui el comparteixen amb tu. Quan siguis al claustre, o en una reunió, i estiguis a punt de dir una bestiesa, pensa en el consell de la Marina.
  1. No llauris sol, o sola. Tot el que puguis, fes-ho en grup. Si tens una bona idea, encomana-la als altres. Lidera. Costa molt, als centres, de fer treball d’equip. No per això, però, hem de deixar de dir-ho i d’intentar-ho. Una llar d’infants, una escola o un institut amb un projecte compartit és èxit assegurat.
  1. No segueixes les modes pedagògiques que et volen convèncer de l’última novetat. Recorda que la renovació pedagògica, com deia el professor Xavier Besalú, és una pràctica serena, amb ànima, íntima, humil, reflexiva, que es construeix dia a dia, que no busca enlluernar, ni vendre, ni quedar bé.
  1. Recorda sempre el consell que donava Rosa Sensat als mestres: apreneu a perdre el temps, per tal de guanyar-lo. No vulguis córrer, experimenta, fes passejades tranquil·les, conversa amb els infants, observa amb ells els animals, les plantes, els monuments, deixa que creixin al seu ritme.
  1. I sobretot, riu molt. Fes coses serioses, però no te les agafis gaire seriosament. Practica la ironia, que deia Fuster que necessita còmplices. Busca aquestes complicitats i sigues irònic. El bon humor i la ironia, tal com ens recordava sempre el malaguanyat Carles Capdevila, són peces clau de l’educació.

 

Que tinguis un bon inici de curs, en nom de la junta rectora de l’Associació de Mestres Rosa Sensat!

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!