Reconèixer l’essència de l’escola

Fer de mestres des dels perquès

El curs 2020-2021 és un curs immers de ple en un moment d’emergència social com mai l’havíem viscut abans. La Covid-19 ha desencadenat altres crisis a més de la sanitària: crisi econòmica, crisi social i crisi emocional. El sistema sanitari combat el virus als centres de salut, però l’escola també fa un paper decisiu per apaivagar aquesta crisi. Mai no havíem viscut fins ara una situació de pandèmia mundial com l’actual. Mai no ens havíem sentit tan fràgils com a societat, i justament perquè vivim moments d’emergència, hem treballat per mantenir l’escola en ple funcionament, amb responsabilitat i valentia, com un servei públic essencial.

Durant els últims anys, hem posat el focus en els canvis en educació. Ara des de l’escola, i com a societat, valorem coses que fins ara passaven desapercebudes o que estaven en la llista de tasques pendents. I és per això que en el tema general d’enguany volem plantejar i debatre: què és allò essencial que defineix l’escola i que és allò que la fa indispensable i insubstituïble.

Volem reconèixer, identificar i valorar què és allò que fa que l’escola sigui una part indispensable del sistema social per al creixement de tota persona, què és allò que fa possible una escola que sigui un espai de vida i d’acollida, on cadascú tingui el seu lloc per ser individualment i desenvolupar-se conjuntament, on fer-nos costat per aprendre a viure junts i per aprendre a fer un món més humà. I ho fem des dels perquès per adaptar el com a qualsevol context.

D’ON VENIM?

Des de l’associació de mestres Rosa Sensat la nostra raó de ser és acompanyar-vos en una reflexió constant que ens porti a transformacions individuals, així, a una evolució col·lectiva dins cada escola i, en conseqüència, a generar un canvi en l’educació. 

  • Creiem que és fonamental que mestres i professionals es trobin, ja que de la formació permanent, l’aportació i l’intercanvi d’idees neix l’aprenentatge de qualitat. Això és, el que promou els problemes complexos, el pensament crític i la creativitat.  
  • Confiem en la força dels equips, per això vetllem per oferir espais basats en la inspiració, la cooperació i la diversitat, on mestres puguin aprendre els uns dels altres i treballar de manera col·lectiva. 

Durant la passada Escola d’Estiu, per a tal de seguir oferint-vos un espai de trobada, l’equip de treball de l’associació i les formadores vam haver de deconstruir el que ja estava creat i dissenyat, per construir una proposta i donar-vos un acompanyament que, davant l’excepcionalitat del moment, fos útil per a la vostra formació continuada. 

ON VOLEM ANAR?

Aquest any 2021, plantegem aquest exercici de deconstrucció per a tots i totes, com una mirada a l’interior, a les arrels, que ens permeti conservar i aprofitar allò que realment aporta valor a l’hora de construir l’educació i l’escola que desitgem

Així, ens complau presentar-vos la 56ª ESCOLA D’ESTIU DE ROSA SENSAT: “RECONÈIXER L’ESSÈNCIA DE L’ESCOLA. FER DE MESTRES DES DELS PERQUÈS”. Una trobada que, com l’any passat, serà virtual i que, enguany, presenta quatre temes totalment renovats: 

A partir d’aquests temes, es despleguen 13 propostes formatives, de 15 hores cadascuna i en torns de matí i tarda, que donaran eines per aplicar a l’aula l’emancipació de les mestres (#CapacitacióDocent), l’escolta activa a l’aprenent (#InfantsIJovesParticipants), la importància dels perquès per aprendre (#CulturaDelPensament) i la diversitat d’identitat com a valor en si mateix (#MiradaInclusiva)

 

Consulta el programa formatiu de la 56a Escola d’Estiu de Rosa Sensat