Infància en xarxa. Quin libre de capçalera aconsellaríeu als mestres d’educació infantil? Per què?

Al facebook de l’Associació de Mestres Rosa Sensat https://ca-es.facebook.com/RosaSensat/  i a Twitter, oferim un espai d’in­tercanvi d’opinions i de debat sobre fer de mestre, l’escola i l’educació. A la revista, hi recollim part d’aquestes converses. És una oportunitat d’intercanvi al voltant de temes d’interès entre diferents persones a les xarxes socials. Una oportunitat de fer Infància en Xarxa.

 

A Facebook

Patrícia Sánchez És com demanar escollir un estel!! Que difícil!
Evidentment: I ara què?, d’en Gino Ferri.
Complejidad y relaciones en la educación infantil, d’Alfredo Hoyuelos.
Jo i les ombres, de Mariano Dolci (em té el cor robat).
Coeducación, apuesta por la libertad, de Marina Subirats (toca millorar la nostra visió de societat).

Eva SargatalDanés Ufff, només un?
El valor educatiu de les coses de cada dia; malgrat ja tingui anys, continua tenint l’essència del quotidià.
I ara què? Com a perfil més actual, provocador, per no dormir, per rellegir, subratllar…
L’infant i l’escola bressol, de Pepa Òdena, el recomano allà on vaig. Es l’ABC de l’educació.
Comparteixo Espacios en armonia.
I mil més…

Maria Tudela Com escoltar els infants?, de David Altimir, i LorisMalaguzzi i les escoles de Reggio Emilia. Dos llibres per llegir i rellegir, per tenir-los sempre a prop. Dos llibres que em transporten a l’escola que somio i que m’obren la mirada i el pensament per fer-ho realitat.
I ara què?, de GinoFerri, perquè no hem de deixar mai de fer-nos preguntes i de qüestionar-ho tot, per fer les coses amb criteri i no perquè toca o perquè està de moda.
PippiLangstrump, d’Astrid Lindgren, perquè hi ha molts llibres i contes il·lustrats que ens fan pensar, somiar, imaginar, aprendre.

Ita Sánchez Castaño A mi sempre acompanyen llibres d’in-fàn-cia: Com escoltar el infants?, de David Altimir, El jardí dels secrets, de PennyRitscher, El valor educatiu de les coses de cada dia

Soraya Diaz Per començar, Complejidad y relaciones en la educación infantil, per la coherència i rigor sobre els processos que tenen lloc a l’educació infantil.
Com escoltar els infants?, perquè de forma molt propera i basada en la pròpia experiència aprofundeix en dos aspectes bàsics: l’observació i la documentació.
Per últim, la provocació constant que no et deixa indiferent d’en Gino Ferri a I ara què?

Lorena Garcia I ara què? (Ferri, G.): són escrits curts (però amb molt de contingut), on reflexiona (i et fa “remoure”), planteja preguntes (com el títol del llibre) sobre el “per què” i el “per a què” de la nostra praxi educativa, del treball en equip, la documentació educativa (“parets que parlen, realment?”), “innovació educativa”…
A què espereu? No us deixarà indiferents. Serà un llibre de capçalera que no us deixarà dormir amb tranquil·litat… és en Gino en estat pur.

Anna Martin Torrents Els 100 llenguatges dels infants,LorisMalaguzzi.

Mariló Blasco El recomane allà on vaig: claustres, equips de cicle, seminaris famílies…:Espacios en armonia, de Beatriz Trueba.

Elsa Rodriguez El adultofrente al niño, André y Anne Lapierre. Emilio, de J.J.Rousseau. Porque el respeto al niño y a la educación en libertad es la base del aprendizaje. 0/6 debeaprenderjugando, a su ritmo, sinimposiciones. El maestro observa y guía.

Noemí IR Piezassueltas, de Priscila Vela.

Karol Burillo Jugar, de AndréStern.

 

A Twitter

La Pitota @LaPitotaEB
Nosaltres us recomanaríem I ara què? Escrits d’un inconformista pedagògic, d’en Gino Ferri.

Berta @BertaVila8
Difícil només un. En els moments que estem recorreria a un clàssic: La desaparició de la infantesa, de Neil Postman, tan o més actual que quan es va publicar. Tenim infants que viuen com a grans, que no volen ser grans i que se’ls pren l’etapa que els procura ser qui són i seran.

 Es poden deixar dues herències que valen la pena: l’educació i el record d’una infància feliç. Tant per una com per l’altra cal poder ser infant.

Pilar Trabal @piltrabal
Els cent llenguatges dels infants / Los cien lenguajes de la infancia,LorisMalaguzzi. Editorial Rosa Sensat.

Agnès Barba @agnes_barba
Un llibre ple de sensibilitat i esperança. L’escola buida, de Tahar Ben Jelloun.

Vera @Vera87202309
Las leyesnaturales del niño, de Celine Álvarez. Neurociència i innovació per transformar l’educació

 Agustí Montardit @agmontardit
Els fils d’infantil, per la delicadesa, l’originalitat i la significació de les experiències que s’hi descriuen. Pràctiques quotidianes en què les mestres es mostren acollidores amb totes les alumnes, que esdevenen les protagonistes de totes les propostes. Inspirador.

 ximena @nidoarcobalen
RecomiendoAmor y juego: Fundamentosolvidados de lohumano, de HumbertoMaturana R. y Gerda Verden-Zöller.

 Infància 0-3 @Infancia03
Jo us recomanaria L’infant a l’escola bressol, de l’ElionorGoldschmied.

 Joan Domenech @joandomenechfra
Moverse en libertad, d’EmmiPikler.

 Gemma Sampons @GSampons
El títol: Gramàtica de la fantasia, i el perquè: GianniRodari. Cal dir res més?

Xavier Ollonarte @XavierOllonarte
Jo recomanaria als mestres d’educació infantil que portessin a terme una recerca sobre les lectures més rellevants que han configurat la història de la pedagogia. Ara bé, recomanaria dues lectures imprescindibles: l’Emili (Rousseau), Escola i democràcia (Dewey).

Antoni Burgaya @aburgaya
Jo aconsello aquest monogràfic: La ciencia de la enseñanza, perquè posa bases sòlides i justifica que l’etapa més important de la vida és l’educació infantil.

Fèlix Pardo Vallejo @Felix_PardoV
El sentido del asombro, de Rachel Carson, perquè amb una prosa poètica i concisa (menys de 30 pàgines), però ben entenedora, ens diu com hem de mantenir viu en els infants el seu sentit innat de la sorpresa i que aquest sentit cal fer-lo créixer observant la natura i gaudint-la.

Gloria Marin @gloria_marin9
La història del perdut!
La Llufa, quina mofeta!

Sílvia Zaragoza D. @szaragozad
L’element, de Ken Robinson.

Elisabet AlenyàÒc @elisabet_ar
Llibertat i límits, Rebeca Wild,

 Lara Toro Lienas @LaraToroLienas
Amb ulls d’infant, de Francesco Tonucci. Un clàssic que no perd vigència i que ens posa un mirall al davant.

 

 

Et necessitem: associa't!

Suma't a la comunitat educativa de Rosa Sensat, aprofita els teus descomptes en formació i llibres i ajuda'ns a seguir treballant per transformar i millorar l'educació!
Fes-te'n ara!