STEAMconf 2024 Celebra l’Excel·lència Educativa: Coneix els guanyadors dels Premis DICOLED

Premis DICOLED, Barcelona, 21 d’abril de 2024

La conferència STEAMconf (18-20 d’abril 2024) ha estat l’escenari per l’anunci dels guanyadors i guanyadores dels Premis DICOLED, que reconeixen l’excel·lència en l’educació digital. Els Premis DICOLED tenen com a objectiu destacar les iniciatives en l’educació formal no universitària que apliquen la Competència Digital Docent en format de Recursos Educatius Oberts (REO). Això permet no només la compartició de coneixements, sinó també la inspiració mútua i la millora digital col·lectiva a l’educació, aspectes clau per a l’evolució del sistema educatiu en l’era digital.

L’acte de lliurament dels Premis DICOLED ha estat presidit per Davinia Hernández-Leo, coordinadora de DICOLED i cap del Grup de Recerca TIDE a la UPF, i Mar Hurtado presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat respectivament, juntament amb Randi Williams, investigadora del MIT. L’acte ha contact amb el parlament de Joan Cuevas, Director General d’Innovació, Digitalització i Currículum. A més, han estat presents els representants de cada REO nominat que van poder pujar a rebre els guardons i certificats, així com els set membres del jurat encarregat de la selecció de les candidatures guanyadores: Òscar de Paula, Isi Cano, Miquel Àngel Prats, Christian Negre, Susanna Tuset, Alicia Lopez, Neus Lorenzo, profesisonals referent d’àmbit de l’educació.

Després d’un rigorós procés de selecció, els projectes guanyadors han estat anunciats en el marc de l’STEAMConf el 20 d’abril. Els premis DICOLED abasten un total de sis categories, dividides en dues tipologies: segons (i) l’etapa educativa i (ii) el nivell de col·lectivitat involucrat en la seva creació.

24 candidatures han resultat nominades. S’han presentat REOs de 77 docents de 38 centres educatius de les 4 provicies amb diverses plataformes de REO com ara ABPxODS, Stemarium, D-TIPS, Toolbox i RemixED.

Guanyadors/es segons nivell educatiu

Infantil/Primària
  • Elena Vercher Ribis – Escola Sant Jordi (Tarragona) – Genious Hour!

El projecte “Genius Hour!”, que es pot trobar a la plataforma Toolbox, és una iniciativa que fomenta la creativitat i el pensament crític de l’alumnat a través del design thinking. Els alumnes treballen en equips per identificar problemes de la vida real que els interessen i desenvolupen solucions utilitzant programació i robòtica.

Secundària
  • Felip Lorenzo Moreno, Oriol Guinart, Victor Lopez – Institut Ca n’Oriac (Sabadell), Institut Lauro (Les Franqueses del Vallès) i UAB (Barcelona) – 10 torns pel col·lapse

El REO 10 torns pel col·lapse, ubicat a RETO, té com a objectiu prendre consciència del compromís que tenim amb la conservació i millora de diversos valors. El recurs serveix com a una al·legoria útil per a abordar temes relacionats amb els recursos energètics.

Batxillerat/Cicles Formatius

“Microorganismes tot arreu!” és un projecte d’exploració científica innovadora i co-creacció que es pot trobar a STEMarium. Cada equip tria una pregunta sobre els microorganismes que vulgui investigar i desenvolupa un cicle complet de recerca científica oberta.

Guanyadors/es segons nivell de col·lectivitat

Individual

“Oikos. La casa sostenible” és un projecte publicat a STEMarium que involucra als estudiants en la creació d’un habitatge ecològic per a les seves famílies, usant un enfocament gamificat. Així, tracta d’implementar la consciència ambiental en la presa de decisions i promovent una posició crítica i reflexiva al voltant dels conceptes relacionats amb el desenvolupament sostenible.

Co-creació per un grup de docents del mateix centre
  • Marta Ayats Campsolinas, Sandra Carbonell Plana, Laia Planella Albi – Institut la Garrotxa (Girona) – Eco-hotels Project

El projecte “Eco-hotels Project” es troba a STEMarium i se centra en explorar i comprendre l’arquitectura sostenible, així com en el disseny d’un Ecohotel tenint en compte diversos aspectes econòmics i ambientals, prioritzant la sostenibilitat i la integració amb el medi ambient local.

Co-creació per un grup de docents de diferents centres educatius
  • Mercè Gil Viñas, Amanda Soto Ramírez, Assumpta Zapata Buxens, Carmen Sanjuán Pertusa, Clara de Madrid Robleño, Cristina Fons Solé, Joan Pere Guzmán Alemany, Jordi Riera Aragay, Marta Montesinos Fernández –  IDP-ICE de la Universitat de Barcelona,  Institut Escola Mossèn Joan Batlle (Blanes), Escola d’Arts Llotja (Barcelona), Institut Màrius Torres (Lleida),  Institut Joan Salvat Papasseit (Barcelona), Col·legi Jesús Maria (Barcelona), Institut La Ribera i Escola Splai (Barcelona) – Cuidem-nos!

La proposta de REO “Cuidem-nos!”, a la plataforma RETO, reconeix la importància creixent de les cures envers les persones i el medi ambient. Aquest recurs ajuda els i les docents a integrar les cures a través de qualsevol matèria, prioritzant el desenvolupament personal, la inclusió social i el benestar emocional i físic.

Volem donar un especial reconeixement, també, a totes les candidatures que han estat nominades per la gran feina feta, i al jurat i les nostres companyes de Rosa Sensat per la seva vital i magnífica col·laboració!

Nominats en la categoria Infantil/Primària
Nominats en la categoria Secundària
Nominats en la categoria Batxillerat/Cicles Formatius
Nominats en la categoria Individual
Nominats en la categoria Docents del mateix centre
Nominats en la categoria Docents de diferents centres
Jurat dels Premis DICOLED: Òscar de Paula, Isi Cano, Miquel Àngel Prats, Christian Negre, Susanna Tuset, Alicia Lopez, Neus Lorenzo; amb Davinia Hernández-Leo (TIDE, UPF) i Mar Hurtado i Dàmaris Rodríguez (Rosa Sensat)

Aquests REOs s’han distingit per la seva innovació i impacte positiu en la pràctica docent amb la aplicació d’eines digitals.

Els premis per a la candidatura guardonats en categories individuals van incloure un certificat personalitzat, un guardó i, a més, per la candidatura guanyadora una dotació econòmica de 1000 €.

En el cas de la categoria “Co-creació per un grup de docents dins del mateix centre”, es van atorgar certificats individuals a cada membre de l’equip, juntament amb un guardó per a la institució corresponent, i un premi econòmic únic de 3000 € per la candidatura guanyadora.

En el cas de la categoria “Co-creació per un grup de docents provinents de diferents centres educatius”, els premis van comprendre un certificat per a cada docent que va contribuir en el REO, un guardó únic per al conjunt de col·laboradors, i una dotació econòmica única de 3000 € pel conjunt de guanyadors.

Enhorabona al conjunt de docents que han participat pels seus assoliments, i moltes felicitats a totes les persones guanyadores!

Per a més informació sobre els Premis DICOLED i altres iniciatives en l’àmbit de l’educació digital, us convidem a visitar el lloc web oficial del projecte.

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!