[5 de juliol] Dignitat i conflicte – 59a EE

Dignitat, conflicte i autonomia

Aquesta conferència a càrrec del doctor en Filosofia i Professor emèrit de la Universitat de Girona, Joan Manuel del Pozo, tindrà lloc el divendres 5 de juliol de 9:30h a 11:00h.

En l’activitat educativa, com en la vida, no es pot prescindir mai de la base de la dignitat humana ni de l’objectiu inherent a la dignitat que és l’autonomia del desplegament personal; i menys encara en situació de conflicte, que pot amenaçar l’una i l’altra. Les nocions de conflicte, dignitat i autonomia seran analitzades per ajudar a la seva ponderació concreta en l’activitat educativa.


Dignitat i conflicte, què espera la societat de l’escola?

Els instituts i les escoles han d’atendre moltes problemàtiques socials; al mestre se li demana prevenció, diagnòstic i solució a qualsevol problemàtica que es genera fora del recinte escolar.

Aquesta taula rodona tindrà lloc el divendres 5 de juliol de 11:30h a 13:00h.

Modera: Jordi Perales, ha estat mestre de primària i docent de secundària. Actualment és professor del Màster de Dificultats de l’Aprenentatge i Trastorns del Llenguatge de la UOC i professor col·laborador de la Formació Pedagògica i Didàctica de l’IOC. Membre del Consell Asssessor de Rosa Sensat. Delegat sindical de la UGT a l’educació pública a Girona. Amb la participació de:

  • Carme Alemany, exdirectora i creadora del projecte de l’escola pública El Roure Gros.
  • Andreu Mumbrú, sindicat USTEC.
  • Hungria Panadero, sociòloga.
  • Ferran Casaponsa, mestre i gestor cultural.

Quina és, però, la responsabilitat del docent? On queda el coneixement quan es prioritza l’atenció a emergències socials? En el concepte d’escola democràtica, quin paper té l’equip directiu en la planificació i execució d’un projecte educatiu?

Escoltar totes les veus és necessari per trobar l’equilibri entre dignitat i conflicte, però en la vida quotidiana dels centres, sovint, es generen contextos de malestar dins els equips.

Quines estratègies són rellevants per arribar a consensos? Què passa quan alguns docents no accepten aquests consensos? Quin paper juga inspecció i l’Administració davant aquestes desigualtats de pensament Sovint s’evita el conflicte per no tractar temes incòmodes i cal reflexionar sobre si els debats pedagògics als centres són prou oberts, plurals i respectuosos. Si l’escola ha de fomentar la participació com l’han d’exercir els docents?

Cal debatre totes les preguntes, arribar a acords compartits i no perdre de vista el principal objectiu de l’escola: la responsabilitat dels mestres en atendre els infants i joves.


Com participar-hi: Aquest esdeveniment se celebrarà gratuïtament a l’Avinguda de les Drassanes,3, Barcelona.  Inscripcions obertes.

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!