A l’escola tot comunica i encara queda molt per millorar

El formador Gino Ferri mostra tres dibuixos a través de la pantalla. Els dibuixos són tres ampolles tot i que probablement ningú o sabria si no li diguessin, perquè tenen nanses per agafar-les, tenen dents i fins i tot una té una aleta de tauró. Ferri ha anat explicant que els nens no tenien el model de cap ampolla i que, construïen els seus dibuixos mitjançant la interacció. L’adult que era amb ells els mirava sense jutjar, animant-los a fer que expliquessin més. Al final, els tres van acabar tres ampolles que no ho semblen però que en canvi s’assemblen molt entre elles, unes creacions comunes híbrides entre ampolles, taurons i míssils. Així de poderosa és la comunicació i així és com els nens construeixen. És el resultat d’un entramat de relacions. 

El docent ha d’acompanyar amb una tasca de documentació i recol·lecció.

Avui, era el quart dia de la formació Projectar interpretar i comunicar de l’Escola d’Estiu Rosa Sensat. Aquesta formació, dissenyada per David Altimir, Mar Hurtado, Eva Sargatal i Gino Ferri, ha tingut l’objectiu de crear un espai on les mestres trobessin una estratègia respectuosa i planificada per a millorar l’aprenentatge dels infants. Moltes vegades és difícil trobar l’equilibri entre deixar que l’alumnat avanci per ell mateix i seguir acompanyant-lo i per això, durant la formació s’ha estudiat experiències viscudes i s’ha replantejat amb concreció la manera de fer de les escoles i les seves dinàmiques, tant en el seu llenguatge, com en els usos dels espais o dels materials. Cal una escola que aculli als alumnes de manera plena i humana.

Mentre que durant el dia d’ahir la formació es centrava més en la importància dels espais i de treure l’aprenentatge de la classe als carrers, al jardí o al pati, – que són recursos educatius en potència -, avui s’ha centrat més en la tasca del mestre i en la seva posició davant del que passa a l’aula.

La documentació és l’estratègia de pensament i acció que pot determinar la identitat i el significat del procés educatiu.

Quin ha de ser el paper del mestre a l’aula? Principalment l’observació enfocada i la comunicació per generar moment de debat. D’una banda, l’observació amb atenció de tot el que passa i que com les dinàmiques grupals determinen els processos de construcció del coneixement. Una feina que segons Ferri, el docent ha d’acompanyar amb una tasca de documentació i recol·lecció. “La documentació és l’estratègia de pensament i acció que pot determinar la identitat i el significat del procés educatiu i la nostra experiència escolar”. D’altra banda la comunicació, tan verbal com en tot l’àmbit escolar (espais, temps, maneres, interacció amb les famílies…), ha d’oferir als alumnes els espais de trobada i intercanvi. 

Demà, durant l’últim dia de la formació, es tractarà a fons el tema de l’avaluació a l’alumnat, una temàtica que no s’havia tractat fins ara i que tancarà una formació que han analitzat l’escola i la tasca dels mestres per a millorar la sintonia o l’aprenentatge dels infants. 

 

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!