Inclusió: fer del mite realitat

Parlar d’inclusió és sovint tan necessari com confús, i el primer que cal preguntar-se és: què entenem per inclusió? Per a respondre a aquesta pregunta, l’Escola d’Estiu ha acollit per segon any consecutiu una formació sota el títol “Inclusió: mite o realitat?”. Si l’any anterior partia del pretext “relflexionar per fer-la possible”, aquest any es basa en el Diseny universal de l’aprenentatge. 

La pedagoga i coordinadora de la formació d’enguany, l’Imma Adell, respon a la pregunta de base: inclusió és que tothom aprengui, sigui quin sigui el punt de partida, circumstàncies o interessos. L’enfocament concret d’aquest any ha reflexionat entorn el diseny universal de l’aprenentatge, una bastida de pensament i una estructura que permet sistematitzar la necessitat de dissenyar contextos d’aprenentatge que siguin el més universal possible i que dóna cabuda a la majoria d’aprenentatges dels infants que estiguin a les nostres aules. I això significa pensar abans d’actuar. 

La quarta jornada de formació va arrancar amb una activitat d’activació i per refermar vincles entre els participants. Inclusió també va referència a l’autopercepció i a la concepció i acceptació que tenim i que tenen de nosaltres, i per combatre estereotips, molt presents dins i fora l’aula, es va mostrar un vídeo amb l’objectiu d’eliminar les etiquetes negatives que venen imposades pel racisme, el sexisme o la infravaloració personal. A partir del vídeo el grup va haver de fer l’exercici de substituir les etiquetes negatives vers l’alumnat i el propi equip i substituir-les per una altra de positiva: un canvi aparentmentt senzill però important per generar nous marcs de relació i creació de contextos.

La segona jornada de la formació l’objectiu principal va ser treballar el com es poden construir contextos inclusius. Per fer-ho de manera participativa, es van plantejar preguntes com: Per què hi ha alumnat que no aprèn a les aules? Com es pot fer per canviar aquesta realitat? Personalitzem o Individualitzem l’aprenentatge? En els darrers 10 minuts de treball en grup, els participants poden penjar les seves conclusions a l’espai web compartit per poder rebre feedback de les formadores en els properes dies.

Es va reflexionar sobre com els docents tenen la funció de ser creadors de contextos inclusius i com aquests sorgeixen a partir de diverses perspectives. Analitzar, per exemple, la perspectiva de gènere, és important per crear ambients d’inclusió entre l’alumnat. També es va parlar del concepte de coeducació, que fa referència a l’educació que fomenta i reconeix les potencialitats i individualitats de tot l’alumnat independentment del seu sexe. Una de les conclusions de la sessió va ser tan evident com necessària de recordar: d’entre totes les perspectives, per aconseguir una educació inclusiva és bàsic despatriarcalitzar l’educació, un dels principals eixos de l’escola d’estiu d’enguany.

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!