Jornada de Treball Decret 282/2006

Per fer una bona pedagogia calen compromisos i voluntats polítiques

 

La Jornada de Treball sobre el Decret 282/2006, organitzada per l’Associació de Mestres Rosa Sensat el dissabte 17 de febrer a la seva seu, va ser inaugurada per la presidenta de l’entitat, Mar Hurtado. Seguidament, Eva Sargatal, secretària de la Comissió Executiva i directora de la Revista Infància, va destacar la preocupació dels i les professionals de l’educació infantil davant la situació actual del 0-3 i va destacar la necessitat de revisar el decret vigent. Els objectius centrals de la jornada van ser reflexionar sobre els punts del decret que afecten la qualitat de l’educació dels infants de 0 a 3 anys, recollir les aportacions de les participants per treballar en un nou document i, en un futur, transmetre les conclusions que s’aniran treballant al Departament d’Educació. Sargatal va presentar al grup impulsor de la Jornada i a les col·laboradores, totes elles professionals de l’educació relacionades amb el 0-3. Tot seguit, un total de 400 mestres i educadores d’Educació Infantil de tot el país, es van distribuir en grups de treball per facilitar el diàleg sobre aquests objectius. La jornada va concloure amb una sessió de cloenda i comiat conjunta, a càrrec del grup impulsor.

Actualment, els centres del primer cicle de l’educació infantil i els requisits que els regeixen estan regulats pel Decret 282/2006 del 14 de juliol de l’any 2006. Amb 18 anys de vigència, considerem que aquest decret és anacrònic i no respon a les condicions actuals des de diverses perspectives. Tot i que el preàmbul del decret expressa el propòsit de protegir els drets dels infants del primer cicle d’educació infantil, els professionals de l’educació infantil constatem que és difícil garantir aquests drets amb un marc normatiu anacrònic i inadequat per assegurar un benestar dels infants i que contribueixi al seu desenvolupament.

Per tant, amb la idea d’un marc comú, amb uns mínims decents que regulin i no depengui de la voluntat concreta de cada ajuntament, associació de famílies o cooperativa, els grups de treball van dialogar i reflexionar sobre: la baixada de ràtios, els horaris i els calendaris de l’escola bressol, la formació inicial i les titulacions requerides, els requisits d’espais i d’instal·lacions, l’atenció a la diversitat i la inclusió, la formació continuada dins i fora del centre, els models de gestió i les condicions laborals, entre altres temes. 

Fa anys que les professionals de l’educació de 0 a 3 anys reclamem que per fer una bona pedagogia calen compromisos i voluntats polítiques. En aquest sentit, ja en el passat es van fer propostes per millorar la situació de l’educació infantil. L’any 2003, a partir d’una jornada de treball a Saifores, es va fer una proposta d’actuació per a l’escola bressol i l’any 2005 la Xarxa territorial d’educació infantil de Catalunya, va fer una proposta de decret que no va ser tinguda en compte en l’elaboració i aprovació del decret en vigència.

L’ampla resposta rebuda a la convocatòria del passat 17 de febrer posa de manifest la urgència d’un debat profund sobre l’educació dels infants de 0 a 3 anys. L’Associació de Mestres Rosa Sensat i les mestres assistents creuen que és essencial incloure una diversitat de perspectives i casos concrets en aquest diàleg per arribar a elaborar propostes que promoguin una educació infantil de qualitat. Volem remarcar la importància de la participació de les mestres i educadores en la formulació de plantejaments, ja que són elles les que treballen directament amb i pels infants en aquest cicle educatiu. 

La revisió del Decret 282/2006, de 4 de juliol pel qual es regulen el primer cicle d’educació infantil i de requisits de centres es fa urgent i imprescindible, per adaptar-lo a la realitat actual, a la infància d’avui dia i als coneixements psicopedagògics actuals. Però sobretot, la revisió i adaptació es fa urgent i imprescindible per tenir unes condicions que permetin dur a terme tot allò que requereix el nou Decret de Currículum 21/23, de 7 de febrer, d’ordenació dels ensenyaments de l’educació infantil i trobar la coherència entre els dos documents.

Associació de Mestres Rosa Sensat
Barcelona, 17 de febrer de 2024

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!