No existeix l’educació «neutral». Les conclusions de la 53a Escola d’Estiu

ACTUALITAT

Tot seguit recollim les conclusions elaborades a partir de les propostes fetes per més d’un centenar de mestres i professors que van participar als debats del Tema General del passat dilluns 2 de juliol, aprovades per la Junta Rectora de l’Associació de Mestres Rosa Sensat.

El Tema General d’enguany ha debatut sobre educar en el pensament crític tenint en compte la situació viscuda per l’escola i l’educació a Catalunya al llarg del darrer curs, que han estat «situades al centre d’algunes crítiques, mediatitzades i polititzades de manera molt interessada per part d’alguns que pretenen fracturar el que l’escola ha estat capaç de construir i cohesionar durant les darreres dècades». Davant d’aquesta situació, des de Rosa Sensat «continuem defensant amb més fermesa que mai el valor de l’escola i de l’educació com el que ha d’afavorir la construcció del pensament crític de tots els individus, defugint qualsevol dogmatisme ideològic, polític o econòmic».

L’educació és un acte polític
Segons les conclusions de la 53a Escola d’Estiu, la vida és política i l’escola no pot estar al marge d’aquesta dimensió política, perquè cal aprendre a esdevenir subjecte actiu, compromès amb aquesta visió de la societat: «la neutralitat en educació és una idea que posa en perill la formació del sentit crític de les persones: no existeix l’educació “neutral”». En tot cas, encara que cada mestre tingui opinions polítiques i opinions sobre la política educativa, no ha de pretendre mai convèncer els altres perquè les comparteixin. Com va dir Marta Mata, «és bo que els nens sàpiguen que els seus mestres són tan normals que fins i tot tenen la seva opció política –i/o religiosa–. I que són tan mestres que no la inculquen».

El dubte com a motor de l’aprenentatge
Els mestres ens fem preguntes i dubtem, diuen les conclusions. “Som un col·lectiu de professionals diversos que hem de generar interrogants per estimular el desig dels infants i dels joves perquè trobin les seves pròpies respostes. Del que es tracta és de capacitar els nois i noies perquè aprenguin a pensar per si mateixos, oferint-los coneixements i instruments per a l’anàlisi i la reflexió, perquè puguin comprendre el que està passant, per què està passant i que reaccionin i actuïn».

L’escola no és el lloc de la transmissió sinó de la construcció col·lectiva de cultura, s’afirma des de Rosa Sensat, on «els valors i l’ètica s’amaguen en cada gest, en cada missatge amb què ens adrecem als companys, als infants i a les famílies, en cada pràctica participativa, echoua i són l’eix del projecte educatiu». L’escola és un lloc on generar una nova idea de coeducació que vagi més enllà de barrejar nens i nenes a les escoles i instituts, que es fonamenti en el respecte a totes les identitats sense que cap grup social s’imposi, i on infants i adolescents no han de convertir-se en escolars submisos. «Com a mestres hem de vetllar perquè comprenguin el món de manera crítica i puguin exercir el seu dret de reaccionar i actuar per transformar-lo i millorar-lo», s’afirma.

Desescolaritzar l’escola i polititzar l’educació
Les conclusions de l’Escola d’Estiu 2018 deixen molt clar que a l’escola s’aprèn democràcia practicant la democràcia, i que vivint en comú s’aprèn a viure en comunitat i en societat. «Si eduquem per a la llibertat en llibertat, per a l’autonomia creant espais de decisió i responsabilitat, hem de creure que els infants i joves són capaços d’identificar i construir el seu propi currículum d’aprenentatge».

En definitiva, acaben dient les conclusions, «estem compromesos amb una escola emancipadora i alliberadora, i per aconseguir-ho és essencial generar consciència crítica entre els mestres i professors perquè després puguem construir amb els infants i joves la voluntat d’avançar cap a una escola pública que esdevingui un espai de saviesa, de fraternitat i de dignitat».

Pots llegir i descarregar-te les conclusions en català i en castellà.

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!