Novetats bibliogràfiques d’educació – Abril 2024

Tria feta pel Seminari de Lectures Pedagògiques de l’Associació* 

 

NOVETATS ASSOCIACIÓ DE MESTRES ROSA SENSAT

Besalú, Xavier [et.al]. Rosa Sensat: quan l’educació s’arrela a la vida. Pròleg: Josep González-Agàpito. Barcelona: Rosa Sensat, 2023

Aquesta publicació retrata la vida i obra de Rosa Sensat, una pedagoga que portà a terme una revolució pacífica a favor dels drets dels infants i de la igualtat de la dona. Moltes de les seves propostes pedagògiques i socials continuen parlant al nostre present i ofereixen elements de reflexió sobre els reptes que avui tenim plantejats en el camp educatiu. 

El llibre reuneix un aplec de diverses mirades que ressegueixen les principals fites vitals i professionals de Rosa Sensat. Amb treballs com els aplegats aquí veiem com s’han ampliat i superat qualitativament els primers estudis sobre la mestra iniciats fa més de trenta anys. 

Una segona part recull una selecció d’articles i col·laboracions de Rosa Sensat poc coneguts i que ara són posats a l’abast. Posen en context Vers l’escola nova, la seva obra més destacada i coneguda, i constitueixen una antologia on descobrirem la riquesa i intel·ligència de les anàlisis de Sensat sobre la realitat educativa, social i política del seu temps.


Alsina, Claudi; Aubanell, Anton; Burgués, Carme. Anima’t! Provocar l’interès per aprendre matemàtiques. Barcelona: Rosa Sensat, 2023 (Dossiers; 87)

Aconseguir el desinterès per les matemàtiques és molt senzill i té conseqüències molt negatives. Com aconseguir incitar i mantenir l’interès per aprendre matemàtiques? Cercar respostes clau a aquesta pregunta és el que ha motivat aquesta publicació.

El llibre centra l’atenció en com provocar l’interès per aprendre matemàtiques a partir de l’experimentació, a través de la participació activa, la resolució de reptes i problemes, els jocs, les narratives i les històries, les aplicacions i les sorpreses, i les bones preguntes. Es proposen tota mena d’activitats i recursos que poden ser útils tant a mestres de primària com a professorat de secundària.

Fruit de la seva llarga trajectòria docent, Claudi Alsina, Anton Aubanell i Carme Burgués ens animen a provocar un interès per aprendre matemàtiques, amb més de 170 activitats i exemples que consideren referencials en aquest repte de seduir matemàticament els estudiants.


Bosch, Emma; Font Company, Enric (eds.). No és un llibre de receptes: disseny col·laboratiu de l’assignatura Educació Visual i Plàstica a Primària. Barcelona: Rosa Sensat, 2023

Un programa-menú dissenyat perquè tots aquells professors, mestres o futurs mestres de Primària, interessats en l’Educació Visual i Plàstica i la seva didàctica, puguin cuinar amb els seus alumnes tot inspirant-se en els vuit plats que es presenten.

El menú delicatessen està format per aquestes propostes: Piscolabis de dibuix, Sofregit teòric, Autoretrat prestat, La dieta cromàtica, Animals menjatòpics, Reivindicacions bàrbares, Jo també hi era/Fake Mundet i Pizza didàctica. 

Per elaborar aquests plats no es requereix experiència prèvia ni a l’aula ni a la cuina. Només caldrà un raig de curiositat, un grapat d’implicació, una bona dosi d’inventiva i una ració generosa d’actitud performativa.


Garcia i Balda, Josep M. (ed.). Nosaltres, els inspectors. Barcelona: Rosa Sensat, 2024

El Departament d’Educació exerceix la inspecció del sistema educatiu a tots els centres, de qualsevol titularitat, els serveis i els altres elements del sistema, amb l’objectiu d’assegurar l’aplicació de l’ordenament i garantir l’exercici dels drets i el compliment dels deures que en deriven. I aquestes actuacions se li encomanen a la Inspecció d’Educació, que actua a través de les seves inspectores i inspectors mitjançant la supervisió, l’assessorament i l’avaluació dels centres i els serveis educatius.

El nostre col·lectiu poques vegades ha parlat de les seves funcions i atribucions. Aquesta obra coral recull, intentant apro-par-se a la comunitat educativa, l’essència del que som, del que fem i com actuem en el nostre dia a dia.

Aquest libre, ara, de portes enfora parla de nosaltres, els inspectors. Del que és la nostra vida als centres educatius, al cos-tat dels nostres alumnes i les seves famílies, també per construir -amb l’ajut de tants i tants professionals que hi intervenim – una educació millor, i un país -en definitiva – per deixar-lo millor de com l’hem trobat.


Masip Bonet, Gemma [et.al]. El CEPEPC des de dins: la força col·lectiva d’una convicció. Barcelona: Rosa Sensat, 2024

La del CEPEPC (Col·lectiu d’Escoles per l’Escola Pública de Catalunya) és una història poc coneguda i poc documentada d’unes escoles privades nascudes per iniciativa de mestres i famílies audaces a finals dels cinquanta i en la dècada dels seixanta del segle passat.

Una història de RESISTÈNCIA ACTIVA al FRANQUISME, de RENOVACIÓ PEDAGÒGICA en ple nacionalcatolicisme i UNA HISTÒRIA D’ÈXIT COL·LECTIU perquè va aconseguir el seu objectiu: formar part de l’Escola Pública de Catalunya, aportant el seu bagatge que bevia de la tradició pedagògica del país del primer terç del segle xx.

Mai no s’ha fet un relat contextualitzat, documentat i des de dins de la resistència èpica d’aquestes escoles en plena dictadura, de les seves raons, tensions, negociacions, èxits i frustracions, o forma d’organitzar-se. Això ens ha dut a escriure aquest llibre. Amb la perspectiva que dona el temps passat es poden fer moltes valoracions sobre aquesta història; la nostra aportació és explicar-la amb detall. Volem que no es perdi la memòria d’aquella aventura col·lectiva i volem explicar-la DES DE DINS.


Soler i Mata, Joan. Sessions de pedagogia (1963-1967): en el camí de la renovació pedagògica. Homenatge a Joaquim Farré i Purroy. Barcelona: Fundació Artur Martorell i Rosa Sensat, 2023

Les SESSIONS DE PEDAGOGIA (1963 i 1967) van ser una activitat autogestionada orientada a la formació de mestres en ple franquisme. Les sessions ens mostren les inquietuds i motivacions d’un grup de mestres capdavanters que cercaven pistes per millorar la pràctica que desenvolupaven a l’escola. Es tracta d’una generació pont que connecta, a través de relacions personals o familiars i d’experiències viscudes, amb la renovació pedagògica del primer terç del segle xx a Catalunya i, sobretot, amb els anys de la utopia republicana anterior a la Guerra Civil.

Però per entendre bé com van sorgir, cal situar-nos en el relat de l’època. Per això, la primera part del llibre està dedicada a la trajectòria personal i professional del mestre Joaquim Farré i Purroy (1937-2019) que va tenir un paper fonamental en el desenvolupament de les Sessions de Pedagogia i en altres institucions i iniciatives vinculades a la renovació pedagògica.


Vouillamoz, Núria. L’hora del conte, recer de lectura: converses al voltant dels àlbums a la biblioteca escolar. Barcelona: Rosa Sensat, 2024

Núria Vouillamoz ofereix estratègies útils per apropar la literatura als petits i petites lectores. Perquè la lectura genera espais de trobada entre adults i infants, fins a compartir un mateix univers emocional. I els vincles afectius que s’estableixen entre grans i petits amb un llibre entre les mans són dels més poderosos que podem crear. Les reflexions i els recursos que recullen aquestes pàgines, fruit d’una pràctica escolar, són fàcilment traslladables a l’entorn de la família.

 

NOVETATS D’ALTRES EDITORIALS

Boneta, Martí; Ortega, Jordi. Les nenes del parc: colònia escolar permanent de muntanya de Berga (1932-1939). Barcelona: Editorial Efadós, 2023


Díez Gutiérrez, Enrique Javier. Pedagogía del decrecimiento. Educar para superar el capitalismo y aprender a vivir de forma justa con lo necesario. Barcelona: Octaedro, 2024. (Educación Octaedro)


‘Ed. Un viatge compartit: 10 anys de periodisme al servei de la comunitat educativa’. Barcelona: El Diari de l’Educació, 2024. (‘Ed. La Revista de El Diari de l’Educació; Curs 2024; 17)


Jaume i Campaner, Miquel; Jiménez Mier y Terán, Fernando. El Carol: Cuadernos Freinet de las escolares de Vallbona d’Anoia. Espanya: Tanteo, 2023


Jolonch, Anna; Martínez, Miquel (coords.). Tiempo para el liderazgo educativo. Barcelona: Graó, 2024. (Graó Educación; 355)


Marín, Imma. Jugar: Crecer y aprender jugando en familia. Barcelona: Paidós, 2023


Nome, Jordi. Educar en temps díficils. Barcelona: Octaedro, 2024. (Educación Octaedro)


Planella Ribera, Jordi. Pedagogía social reflexiva: prácticas, discursos y narraciones. Barcelona: Edicions de la Universitat de Barcelona, 2023


Pomes Vives, J. (2022). Juli Vela Buldó. Cooperació social, escolar i de consum. Valls: Cosetània, 2022. (Cooperativistes Catalans; núm 37)

Puig, Blanca; Crujeiras-Pérez, Beatriz; Blanco-Anaya, Paloma (coords.). Pensar científicamente. Problemas sistémicos y acción crítica. Barcelona: GRAÓ, 2023. (Graó Educación; 354)


Soler Insa, Jordi. Sortint per la finestra de l’escola. Edita.cat, 2024


Terrades, Teresa; Batet, Maria. La gosadia d’ensenyar: reflexions i eines. Vic: Eumo Editorial, 2023


Torres-Vega, Sara. Mediar el futuro: archivo y memoria en arte y educación. Madrid: Los Libros de la Catarata, 2023


 

*El Seminari de Lectures Pedagògiques de l’Associació el formen les següents persones:

Eulàlia Berbel, Pilar Benejam, Jaume Carbonell, Agustí Corominas, Miquel Martínez, Mireia Muntané, Josep Maria Puig, Pau Raga, Jaume Trilla i Maria Vinuesa.

Coordinació: Josep Maria Puig i Pau Raga (Biblioteca Rosa Sensat)

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!