Monogràfic. Bibliografia bàsica

El passat mes de juny, el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya va publicar una bibliografia especialitzada en temàtica LGBTI+ Cultura LGBTI, amb les novetats aparegudes al mercat els darrers tres anys, amb l’objectiu de facilitar als professionals de les biblioteques una eina per actualitzar les col·leccions en cultura LGBTI+.

Jesús Garcia Esteve

Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya 

Àngels Solà Medina

Biblioteca Pública de Lleida 

Sílvia Sansegundo Obiols

Biblioteca Pública de la Sagrada Família de Barcelona

 

Aquest treball bibliogràfic enllaça i complementa una bibliografia temàtica anterior, publicada l’any 2007, Cultura gai, lèsbica i transsexual, en la qual es recollien les obres bàsiques en el camp temàtic.

Ara, basada en la nova bibliografia, Cultura LGBTI, hem elaborat una petita guia de llibres i recursos electrònics adreçats al col·lectiu docent, en la qual s’incorporen suports i continguts, subdividits així: llibres de coneixements, llibres per a infants, llibres de ficció per a joves, còmics, pel·lícules i recursos digitals.

Com a professionals de biblioteca pública, implicades directament en la cultura LGBTI+, defensem –i hi creiem– el paper integrador i formador de les biblioteques públiques, i aquesta proposta de lectura ho confirma. Creiem que el treball pot ser d’utilitat a les escoles en el paper del reconeixement i el respecte de les diverses realitats socials.

Esperem que la guia us faci un bon servei!

Llibres de coneixements

Els llibres seleccionats ho han estat en funció de la diversitat LGBTI+, com ara: experiències, estudis, pautes per a famílies, recull fotogràfic, etc. És una bona manera d’introduir i entendre el col·lectiu d’una forma directa i divertida.

Dawson, James. Este libro es gay. Urano, 2015.

Una obra divertida i honesta, inclusiva i inspiradora, fresca però, alhora, seriosa, adreçada a joves i persones de qualsevol edat que vulguin saber què és això de la identitat sexual i com explorar la pròpia al marge d’estereotips. Llibre farcit d’històries basades en experiències narrades en primera persona de gais, lesbianes, bisexuals, transsexuals, etc. L’autor va guanyar el premi Queen of Teen 2014.

Dohrenwend, Anne. Salir del armario: guía para padres de lesbianas, gais, bisexuales y transexuales. Medici, 2015.

Guia adreçada a pares i mares per comprendre i acceptar l’orientació sexual d’un fill o d’una filla i com mantenir un diàleg constructiu. L’obra ajuda a replantejar-se els sentiments envers l’homosexualitat: què s’ha de dir, què no, com enfocar els prejudicis socials i la intolerància, quins drets legals té el col·lectiu LGBTI, entendre i tractar l’homofòbia, la lluita per la llibertat, etc.

Goicoechea, Ma. Ángeles [et al.]. Chicas que entienden: in-visibilidad lesbiana. Egales, 2015.

Estudi dut a terme per un equip de quatre investigadores de la Universitat de la Rioja amb testimonis, en primera persona, de dones que se senten atretes per altres dones. L’obra analitza temes com la família, la religió, la medicina, la llei, la sortida de l’armari, el món laboral i, evidentment, la visibilitat lèsbica, i aprofundeix en la lesbofòbia.

Golombok, Susan. Familias modernas: Padres e hijos en las nuevas formas de familia. Siglo XXI, 2016.

L’autora resumeix més de dues dècades d’investigació sobre la criança dels fills de les noves formes de família, examinant el context social on creixen els nens i comparant aquestes famílies, tant de pares gais, mares lesbianes, mares sense parella o, fins i tot, les que fan servir les tècniques de reproducció assistida, per tal de donar resposta a les preocupacions plantejades sobre el seu correcte desenvolupament, tot demostrant que l’estructura de la família no és decisiva en el benestar dels nens ni defineix l’estimació i l’atenció que se’ls dona.

Huerta, Ricard.Transeducar: Arte, docencia y derechos LGTB. Egales, 2016.

El llibre planteja la necessitat de tractar la diversitat sexual des de l’educació i les arts, entenent-la com un component bàsic en la formació de la ciutadania.Vol motivar els alumnes, impulsar actituds respectuoses i potenciar valors, per aconseguir fer fora de les aules les pors i les
ocultacions.

Llop, Mar C. Construccions identitàries = Construcciones identitarias: Work in progress. Pol·len, 2017.

Estem davant d’un projecte fotogràfic que parteix de l’experiència de la seva pròpia autora i que té per objectiu explicar, i difondre i mostrar les diferents realitats trans* i despatologitzar-les. És un treball extensíssim, complet i profund que abasta tots els aspectes de la vida: la biografia (vivències, discursos i sentiments), el procés de trànsit corporal (amb operació o simplement crossdressing o transvestisme) i els seus contextos (vincles familiars i d’amistat). Les fotografies van acompanyades de textos de l’autora i dels retratats. Un projecte sensible, sincer i molt divulgatiu.

Platero Méndez, Raquel. Trans*exualidades: acompañamien-to, factores de salud y recursos educativos. UAB: Bellaterra, 2014.

El llibre vol ser una eina pràctica de transformació social, és per això que proposa estratègies concretes, mostra testimonis de les persones trans* de totes les edats, en què explica activitats grupals per entendre les seves necessitats, ofereix recursos recomanats (pel·lícules, curts, llibres) i un glossari de termes. Utilitza el terme trans*, amb asterisc, per subratllar la diversitat de les vivències de les persones que superen les normes sobre el que es prescriu com a propi de dones i homes, evidenciant la rigidesa del sistema binari en el qual vivim.

 

Llibres per a infants

Amavisca, Luis; Rendeiro, Elena (il·lustradora). La Princesa Li = Princess Li. Egales, 2015.

La princesa Li vivia amb el seu pare, el rei, en un bonic palau, i estimava Beatriu, una noia d’una terra llunyana. Les dues eren molt felices fins que el rei va fer cridar la seva filla per casar-la amb un jove de la cort. Una història d’amor i igualtat, possiblement la primera protagonitzada per una princesa lesbiana. Edició en català, castellà i anglès. Per a infants d’entre 6 i 9 anys.

Andrés, José Carlos; Hernández, Natalia (il·lustradora). Mi papá es un payaso.Nubeocho, 2013.

Conte que tracta d’un nen que té dos papàs, un és metge i l’altre un pallasso, tots dos curen persones. Història entranyable que pretén normalitzar una família amb pares homosexuals. Per a infants d’entre 6 i 9 anys.

Barbé i Serra, Alba i Carro Ibarra, Sara; Turu, Joan (il·lustr.). Cua de sirena. Bellaterra, 2016.

Un llibre que ens ensenya que a la vida no només hi ha dues opcions entre les quals escollir i que, a vegades, no prendre una decisió significa perdre-la. Per a infants d’entre 6 i 9 anys.

Bergman, S.; Kd (il·lustr.)Bear: El día de todo al revés. Bellaterra, 2016.

Cada any, a Arreit tot està al revés, però l’Andrea no entén com no es va tornar un noi aquell dia i ho va fer l’endemà. Un conte per a pares, professors i educadors, que permet explicar la transsexualitat. Per a infants d’entre 6 i 9 anys.

Fitó, Yolanda; Piérola, Mabel. La Laura té dues mares. Bellaterra, 2015.

A partir de la premissa que totes les persones som diferents i les famílies també, en aquest llibre es mostren una varietat de situacions en què els infants viuen i creixen, cosa que el converteix en un recurs pedagògic a favor de la diversitat i la convivència. Per a infants fins a 5 anys.

Espirita, Óscar; Sanz i Vila, Pau (il·lustrador). Si el rosa es de las niñas, el azul es del mar. Hidroavión, 2016.

Un conte per a nens i adults que narra el primer dia de classe d’en Kium, que està molt nerviós, i, per tant, decideix posar-se la samarreta de la sort, una samarreta rosa de la qual, desafortunadament, quan arriba al col·legi, els nens es riuen, però comença un viatge per la natura i en descobreix tots els colors i que, a més, són de tots! Per a infants d’entre 6 i 9 anys.

 

Llibres de ficció per a joves

Per seleccionar les darreres novetats LGTBI+ de ficció juvenils, hem intentat reflectir els diferents col·lectius, amb especial atenció al col·lectiu trans* que, fins ara, ha estat oblidat a la literatura juvenil. També hem triat novel·les en què formar part del col·lectiu LGTBI+ fos un element més, com a part de la trama, tot i que, en alguns casos, es detecti una certa discriminació o rebuig.

Gino, Alex; Puente i Llucià, Anna (traductora). George: per a tots aquells que s’han sentit diferents. Fanbooks, 2016.

A en George tothom el veu com un nen, fins i tot la seva mestra, que no li deixa ni fer la prova per al paper de Charlotte a l’obra de l’escola perquè és un nen. Amb l’ajuda d’una amiga traçarà un pla perquè se sàpiga la veritat. Un llibre sensible, tendre i commovedor, per aprendre a acceptar-nos com som, i escapar de la normalitat.

Lightwood, Mike. El fuego en el que ardo. Plataforma, 2016.

Ser gai no és tan fàcil com a vegades es ven a les pel·lícules. El protagonista viu un infern per culpa dels qui no l’accepten com és, però quan les coses es compliquen, coneix un noi de ciutat amb una visió totalment diferent, que l’ajudarà a decidir si vol deixar-se consumir per les flames dels qui l’odien o renéixer de les seves pròpies cendres. Un llibre que parla sobre les pors i els obstacles de la sensació de viure sobre una corda fluixa, del dolor que a vegades produeix la veritat o d’haver de decidir quina vida vols i com la vols viure. Una història de contrastos, de matisos, de sofriment, però també esperançadora.

López, Fernando J. Los nombres del fue-go. Santillana, 2016.

La Xaloquia i l’Abril són les joves protagonistes de 16 anys que amaguen misteris i lluiten contra la realitat que els ha tocat viure, la primera al Tenochtitlan del segle xvi i la segona al Madrid del segle xxi. Les històries es van alternant i a poc a poc es va veient que les lluites d’ambdues no són tan diferents i tenen moltes coses en comú. Un llibre molt original que està complementat amb elements externs: un bloc sobre problemes que afecten els joves (homofòbia, racisme, misogínia, trastorns d’alimentació), un diari fotogràfic i un quadern de dibuix, una col·lecció de diaris mitològics, i una playlist amb les cançons que surten a la novel·la, així com també espais interactius a les xarxes.

Martini, Davide. 49 goles espectaculares. Dos bigotes, 2015.

Tot comença la vigília del primer dia de classe de Lorenzo, un jove que vol ser escriptor i que, sota l’estructura d’un diari escolar, narra en primera persona les vivències del darrer any escolar. L’arribada de Riccardo capgira el seu món, apareix l’amor però no sap com gestionar-lo ni acceptar-ho. Una història realista i sincera, narrada amb naturalitat i normalitat.

Rodríguez Gasch, Concepción. Llámame Paula. Bellaterra, 2016.

Primera novel·la en castellà per a adolescents protagonitzada per una menor transsexual. Paula va néixer nen però als 8 anys, amb la mort de la seva mare, comença a reafirmar el seu gènere a través dels jocs, de la roba, de la manera com se situa a la societat. La publicació del llibre va afavorir que la Junta de Andalucía publiqués un protocol per facilitar que un nen o una nena transsexual sigui tractat amb total normalitat.

Vilaplana, Silvestre. El triangle rosa. Bromera, 2017.

Novel·la juvenil que tracta el tema de l’homosexualitat en l’adolescència. El protagonista, en Dani, explica en primera persona les dificultats que passa en el moment d’assumir la condició d’homosexual. Premi Fundació Bancaixa de narrativa juvenil 2017.

Williamson, Lisa; Mussarra, Joan Josep (traductor). L’art de ser normal. Fanbooks, 2016.

En Leo vol passar desapercebut i que ningú no s’assabenti del seu passat. Però les coses es compliquen: la noia més guapa de la classe se n’enamora i, a més a més, comença a fer-se amic d’en David, el friqui de la classe (un noi que se sent noia i que tots pensen que és gai), i a qui en Leo ha de defensar d’uns companys que se n’estan burlant. Dos nois, i dos secrets.

 

Còmics

El còmic és un vehicle molt útil per a la iniciació en temes socials als joves. Ajuda a introduir-los d’una manera propera i en un llenguatge a què estan acostumats.

Bermúdez, Ian; Cantero, David. Transito. Pol·len edicions, 2015.

L’adaptació a novel·la gràfica de l’experiència d’Ian Bermúdez és l’obertura a un nou món on hi ha més d’una realitat, un camí a la felicitat amb la descoberta de la transsexualitat i com es pot viure la nova identitat d’una manera natural.

Maroh, Julie. El azul es un color cálido. 5a ed. Dibbuks, 2014.

El despertar de la protagonista a l’amor i a la sexualitat serveix d’excusa per plantejar la dificultat, encara actualment, de viure una relació envoltada de prejudicis, tant de la societat com de l’entorn familiar. El còmic va inspirar Abdellatif Kekiche per a la pel·lícula La vida d’Adèle, guanyadora de la Palma d’Or a Canes i Premi del públic del Festival d’Angulema 2011.

Trinidad, Joan. Gala. Hidroavión, 2017.

La Gala, la protagonista, està inspirada en un personatge real, la Leelah Alcorn, una noia estatunidenca transgènere el suïcidi de la qual va atreure les mirades internacionals cap a la situació de molts adolescents i va provocar un debat sobre els drets de les persones transgènere al seu país.

 

Cinema

Avui dia el suport visual és un recurs molt útil per tractar temes socials, el visionat d’una pel·lícula pot ajudar a desenvolupar un debat sobre diversos temes, atansant diferents realitats als joves. Els títols seleccionats inclouen documentals, relats d’experiències personals, adaptacions literàries i ficció.

Haynes, Todd. Carol (Regne Unit, 2015). Vértigo, 2016.

Versió en anglès, català i castellà; subtítols en castellà.

Als anys cinquanta als EUA, Carol i Therese es troben, dues realitats molt allunyades però que es convertiran en una atracció que canviarà les seves vides per sempre. Adaptació actualitzada de l’obra de Patricia Highsmith, és una pel·lícula elegant i sensible.

Kechiche, Abdellatif. La vida d’Adèle = La vie d’Adèle chapitre 1 & 2 (França, 2013). Vértigo, 2014.

Versió en francès i castellà; subtítols en castellà.

Adèle té quinze anys i dubtes sobre la seva condició sexual. Una nit coneix i s’enamora d’Emma, l’amor que descobreix amb ella també l’obrirà a un món de prejudicis.

Basada en el còmic El azul es un color cálido de Julie Maroh, ens descobreix una història d’amor filmada amb autenticitat.

Luvarà, Sophia. Dentro del armario = Inside the chinese closet. (Holanda, 2015). Cameo, 2017.

Versió en mandarí i anglès; subtítols en castellà i català.

L’Andy i la Cherry viuen a la Xina, on l’homosexualitat és inacceptable. L’Andy, arquitecte d’èxit, decideix sortir de l’armari però la seva família li exigeix que es casi amb una dona per mantenir l’honor familiar. La Cherry, casada amb un homosexual, pretén adoptar un fill per complir amb les expectatives familiars. Tots dos són un exemple de la situació d’uns joves que intenten trobar el seu espai en una societat molt tradicional. El documental forma part de la iniciativa DOCSBarcelona.

Pons, Ventura. Ignasi M. (Espanya, 2013). Karma Films, 2014.

Versió en català; subtítols en castellà, anglès, francès.

Ignasi Millet, reputat museòleg, es despulla en aquest documental i a través d’ell descobrim la vida d’un gai, seropositiu, pare, fill i afectat per la crisi econòmica. Un retrat realista i molt actual.

Techiné, André. Cuando tienes 17 años. (França, 2016). Vértigo Films, 2017.

Versió en francès i castellà; subtítols en castellà.

Damien, un jove de 17 anys, fill d’una metgessa i un militar, és assetjat diàriament per Tom, un noi conflictiu que viu amb la seva mare malalta. La relació dels dos serà posada a prova el dia que la mare de Damien decideixi acollir Tom. Pel·lícula ambientada al sud-oest francès, descriu el despertar sexual de dos joves gais en una societat rural actual.

Warchus, Matthew. Pride (Regne Unit, 2014).

Versió en anglès, català i castellà; subtítols en català i castellà.

Basada en fets reals, ambientada a l’estiu de 1984 a Gal·les, explica la història d’un grup d’activistes gais i lesbianes que decideixen recollir diners per al Sindicat Nacional de Miners. El xoc de les dues realitats dona peu a una història extraordinària, que pot ajudar a explicar molt bé la lluita pels drets civils i humans.

 

LGBTI+ a la xarxa

La informació veraç i contrastada és molt important avui dia, ja que a la xarxa n’hi ha molta, poc útil i esbiaixada. A continuació trobareu un recull d’entitats que treballen amb rigor i seriositat i recursos útils per treballar diferents aspectes; s’ha donat prioritat en la selecció a les entitats més properes geogràficament i a les institucions públiques.

 

Institucions

Asociación de Transexuales e Intersexuales de Catalunya (ATC)

Moviment social i polític que pretén aconseguir la normalització social i l’equiparació de drets dels transsexuals amb els dels heterosexuals. El portal també ofereix informació àmplia sobre cultura i història.

Associació de Mares, Pares i Familiars de Gais, Lesbianes, Bisexuals i Transsexuals (AMPGIL)

AMPGIL informa i proporciona suport a les famílies amb fills gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals. Ofereix serveis d’assistència telefònica, espais d’acollida entre pares i mares, grups d’ajuda, etc.

Casal Lambda

Centre associatiu i lloc de trobada sense ànim de lucre que té com a objectiu la normalització de l’homosexualitat. El Casal compta amb un centre d’informació i documentació sobre sexualitat adreçat a professionals i investigadors.

Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Direcció General d’Igualtat

El Departament posa a l’abast un espai amb recursos adreçats al col·lectiu LGBTI, el qual conté apartats d’interès com la Llei 11/2014, un apartat dedicat a la igualtat, una bústia per denunciar fets homòfobs, etc. Així com les darreres novetats i publicacions.

Institut Català de la Dona (ICD)

Centre especialitzat en dones que disposa d’un fons complet sobre lesbianes i dones trans, a Catalunya. Ha publicat una bibliografia sobre transsexualitat i teoria
queer.

 

Recursos documentals

Biblioteca Sagrada Família-Josep M. Ainaud de Lasarte

La biblioteca té un fons especialitzat en cultura LGBTI amb més de vuit-cent títols en tots els formats (novel·les, llibres de coneixement, ficció, etc.), el qual es complementa amb una selecció de llibres de teoria queer. A més a més, publica petites bibliografies per donar a conèixer la col·lecció.

DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials. LGBTI

El Centre dedica una secció LGBTI per difondre coneixements i recursos on recullen notícies d’actualitat, les publicacions especialitzades disponibles, agenda d’activitats, convocatòries i normativa relacionada.

Dossiers de premsa Joves i transsexualitat. Centre de Documentació Juvenil

El Centre elabora dossiers de premsa sobre Joves i transsexualitat, els quals recullen les notícies aparegudes als principals mitjans de comunicació del país.

Guia bibliogràfica sobre diversitat sexual. Centre de documentació de l’Institut Català de les Dones

El Centre ofereix una guia bibliogràfica sobre diversitat sexual, lesbianisme, transsexualitat i teoria queer, el qual recull: assaigs, narratives i crítiques literàries, vides i biografies, còmics, contes infantils, audiovisuals i recursos electrònics.

Llibreria Antinous

Llibreria de referència especialitzada en temàtica gai i lèsbica que a través del blog i la pàgina difonen i comparteixen notícies relacionades amb la literatura: novetats editorials, presentacions, clubs de lectura, etc.

Llibreria Còmplices

Llibreria amb vint anys d’història especialitzada en temàtica gai, lèsbica, bisexual i transsexual compromesa amb la integració i la igualtat dels drets del col·lectiu gai. També és coeditora del segell Egales.

Observatori contra l’homofòbia

Col·lectiu que lluita contra l’homofòbia en totes les seves variants i dona l’atenció i el suport necessaris a les persones víctimes d’agressions.

Vocabulari terminològic LGBT (lèsbic, gai, bisexual i transgènere)

Espai elaborat per Marta Breu sota la revisió de la terminòloga del TERMCAT Dolors Montes, el qual recull prop de 200 termes sobre LGBTI en relació amb l’orientació sexual, la identitat sexual i de gènere.

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!