Índex. Infància 241

Editorial. Intensitat (2)

En l’anterior editorial vam intentar definir algunes situacions destacades que s’han donat en aquest curs intens des d’una perspectiva favorable. Vam reservar l’editorial de juliol, ja amb el curs acabat, per comentar allò que no ha sigut sota cap concepte digne de l’escola de qualitat que volem.

Revista Infància

Infància en xarxa. Oposicions, què en penses?

A Instagram oferim un espai d’opinió i de debat sobre fer de mestre, l’escola i l’educació. A la revista, hi recollim part d’aquestes converses. És una oportunitat d’intercanvi al voltant de temes d’interès entre

diferents persones a les xarxes socials. Una oportunitat de fer Infància en Xarxa.

Revista Infància

Plana oberta. Malgrat tot, les mestres no ens aturem

El procés d’autoavaluació i evolució del projecte d’una escola no és un procés unipersonal. La manera com ho vivim individualment ens ha portat sovint a autoavaluar-nos i evolucionar personalment.

Grup de treball «L’essència a les escoles de Reggio Emilia»

Educar de 0 a 6 anys. Fora de l’aula, a la natura. Relats des del bosc

A Dinamarca hi ha moltes escoles bosc per a infants. Al llarg dels anys n’ha anat augmentant el nombre, de manera que ara ens hem acostumat que formin part de l’escenari global. Ja no resulta exòtic i especial trobar infants i educadors als boscos o en qualsevol altre espai natural on juguen o exploren.

Claus Jensen

Escola 0-3. El suport, una peça clau

Els intercanvis generacionals continuats són molt més que trobades lúdiques entre la gent gran i els infants més petits. Aporten nombrosos beneficis als dos col·lectius. Aquestes trobades plantejades amb un objectiu tenen una funció transformadora per als més petits i terapèutica per als més grans.

Rosa Vendrell

Escola 0-3. Emmirallar-se en el ritme de l’infant. Parlem d’autonomia i llibertat?

El concepte d’autonomia és un tema amb molta història, un tema del qual es parla molt i que, de ben segur, tots els professionals de l’educació estan convençuts que és un tema cabdal i de gran valor com a objectiu de l’escola i del dia a dia. Però, tenim ben entès aquest concepte?

Natàlia Grifé

Bones pensades. Els fruits del jardí

L’espai de fora, el jardí, permet compartir estones i vivències amb tot el que tenim al nostre entorn. La Sílvia i el Nico, al peu d’un arbre, hi descobreixen els seus fruits: unes boletes petites. Puc veure com inicien una exploració apassionant amb elles.

Montse Baliarda et al.

Escola 3-6. Tresors literaris al jardí. Connexions entre llibres, objectes i espais

Els Laboratoris de Formació i Recerca en Educació Infantil de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya estan formats per espais i materials adequats per al desenvolupament dels nens i nenes de 0 a 6 anys. Durant el curs 2019-2020, hi van assistir infants i mestres de parvulari de diferents escoles per dur a terme propostes de joc, d’exploració i de literatura. En aquest article centrem la mirada en l’experiència «Tresors literaris al jardí», que consta de la preparació d’uns espais amb àlbums i llibres il·lustrats acompanyats d’un objecte que s’hi pot relacionar de maneres diferents. Les connexions que es produeixen entre les obres literàries i els elements generen situacions ben diverses, que contribueixen a desenvolupar la sensibilitat de l’infant i a desvetllar el seu interès per la literatura.

Vanesa Amat, Marta Camps

Escola 3-6. Aprendre anglès a infantil: joc i emoció

L’aprenentatge d’una llengua estrangera sovint s’ha presentat de forma descontextualitzada. Cal vincular-lo a situacions significatives i fomentar l’ús de la llengua de forma espontània i natural en entorns on l’infant treballi i aprengui activament i se senti respectat i valorat. El joc ha de ser la via principal per aconseguir l’objectiu final: crear una xarxa on joc, afecte i llenguatge s’interrelacionin i es nodreixin els uns dels altres.

Cristina Rius

L’entrevista. Conversa amb amb Yiya Díaz. «L’art és una humanitat no verbal»

Yiya Díaz és una persona amigable que encomana molta calma i serenitat. És pianista i va adquirir i cultivar una sòlida formació musical. Ja fa més de seixanta anys que va iniciar-se en el bell camí de la pedagogia musical aplicada a l’educació corporal. Nascuda a l’Argentina, resideix a Catalunya des de l’any 1977 (s’estima la cultura catalana amb tot el cor) i és a Catalunya on va perfeccionar y sistematitzar el mètode Cos-Art, destinat a fer que els músics (instrumentistes i cantants) però també els ballarins i actors puguin expressar-se amb naturalitat evitant molèsties i disfuncions.

Xavier Gimeno

Infant i societat. Famílies vingudes de lluny

Transmetre la llengua vol dir transmetre les paraules, però també la cultura, la seva història personal i la dels seus avantpassats. Aquestes transmissions són necessàries, estan relacionades amb la construcció de la parentalitat i, des del punt de vista de l’infant, amb l’estructuració de la seva personalitat i la construcció de la seva identitat.

David Aparicio

Llibres a mans. Els plaers de la descoberta. Quarta conversa amb l’Àlex Nogués

A l’informe per a la unesco de la Comissió Internacional sobre Edu­ca­ció per al Segle xxi elaborat el 1996 sota la direcció de Jacques Delors es definien així els quatre pilars d’una educació per al segle xxi: aprendre a conèixer, aprendre a fer, aprendre a viure junts, aprendre a ser. Aprendre és, doncs, adquirir consciència, comprendre fets, conceptes, principis, habilitats i actituds mitjançant l’expe­rièn­cia i l’estudi. Aplicar aquest pensament als infants fins als 6 anys ens empeny a preguntar-nos si el primer pas per aprendre a conèixer és desvetllar la curiositat.

Roser Ros

El conte. El nap gegant

L’estiu ens porta un conte de la tradició oral russa, una rondalla d’estructura acumulativa, d’argument senzill i rítmic, ideal per al més menuts. Els infants fàcilment podran recrear-lo en el seu imaginari i gaudir de l’humor que els aporta la història i fins i tot, potser, jugar a representar-la com qui juga a arrencar cebes. Els elements de la natura són font inesgotable de riquesa en imatges, coneixements i llenguatge per teixir les narracions que tant ens agrada compartir. Aquest cop, el conte va acompanyat d’una cançó estiuenca sobre uns animalons que també en saben molt de fer treball en equip.

Montserrat Rebollo

Informacions. El Carrau Blau, 40 anys, exposició del taller municipal de plàstica de Sant Just Desvern

Revista Infància

Portada i crèdits

Revista Infància

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!