Informacions. Lliurament del XLIII Premi de Pedagogia i Guardons Marta Mata 2023

En una edició més, celebrada el dijous 30 de novembre, s’ha dut a terme el lliurament del xliii Premi de Pedagogia Marta Mata i dels Guardons Marta Mata 2023, amb la voluntat de donar a conèixer realitats positives i reconèixer el treball de qualitat, tant a escala individual com a escala col·lectiva, en el camp de l’educació dels infants i els joves. La periodista i escriptora Gemma Ventu­ra ha conduït l’acte, envoltada de contes i còmics que havien estat especials per als premiats, atès que enguany el fil conductor era el llibre.


Anna Tetas, secretària del jurat i cap de publicacions de l’Associació, fa la lectura de l’acta del jurat del Premi Marta Mata de Pedagogia.

Durant l’acte s’ha fet reconeixement al treball que han realitzat Maria Clapés, mestra de música d’educació primària, i Juli Palou (coord.), professor titular de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona, amb el manuscrit L’art d’aprendre. Aprendre de l’art. Situa­cions d’aprenentatge a partir d’una proposta artística, que ha rebut el xliii Premi Marta Mata de Pedagogia. El manuscrit explica la prova pilot del projecte Desplaçades de l’Associació iurta, el qual proposa generar un procés de conscienciació al voltant de les migracions amb infants de 10 a 12 anys utilitzant la música així com altres formes d’expressió artística com a mitjà.

 

Eva Sargatal, secretària de la Junta Rectora de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, fa la lectura de l’acta de la Junta Rectora de l’Associació del dia que es va decidir atorgar els Guardons Marta Mata.

Després d’escoltar totes les propostes, la Junta Rectora de l’Asso­ciació de Mestres Rosa Sensat ha votat atorgar el guardó individual a Assumpció Lisson, llicenciada en Filosofia i Lletres i bibliotecària titular de l’Institut Escola Costa i Llobera fins a la seva jubilació, per la seva dedicació a la biblioteca escolar i la seva defensa com a agent per fomentar el gust per la lectura d’infants i joves. I, el guardó col·lectiu a l’Edi­torial Joventut, representada durant l’acte per Mar Zendrera, per una llarga trajectòria de publicacions infantils i juvenils en el nostre país, amb més de deu mil títols, que inclouen fites tan importants com les primeres edicions en català d’Alícia al País de les Meravelles, que van editar l’any 1927 amb traducció de Josep Carner.

L’espectacle La primera, de David Pintó i Joan Valentí, ha tancat l’edició d’enguany. L’obra de teatre és un homenatge a Nativitat Yarza Planas –primera alcaldessa de Catalunya que, després de quaranta anys d’exili, no va aconseguir tornar a casa–, a les mestres de la República i a totes les primeres que van trencar barreres i que malauradament són dones silenciades.

El 0-3 es belluga arreu del territori
El malestar que provoquen les condicions professionals al voltant de les escoles bressol ha desencadenat que molts col·lectius es mobilitzin amb accions diverses per fer visible quina és la realitat dels centres educatius de 0-3.

Es tracta no només de defensar els drets de les persones treballadores, sinó també les ràtios vigents –8,13 i 20 infants per grup– les mides dels espais i la quantitat de personal educatiu de cada centre.

A l’Hospitalet de Llobregat….
Els equips de professionals de les sis escoles bressol municipals de l’Hos­pitalet de Llobregat han constituït una assemblea de treballadores amb l’objectiu de millorar la mirada cap a la petita infància i d’oferir una educació de qualitat en aquest municipi i millorar les condicions laborals de les treballadores. Les professionals de les escoles bressol municipals entenen que cal canviar el concepte polític i social de l’escola bressol, que passi de ser un servei a un centre educatiu.
L’objectiu de les reivindicacions és canviar el concepte d’infància de la ciutat, els canvis que demanen se’ls mereixen tots els infants que hi acullen. I les professionals demanen més compromís polític.
Les trobareu a @bressolsrevollh.

A Sabadell
«Tan senzill i alhora tan complicat com creure-hi…
»Sabadell és la cinquena ciutat en població de Catalunya, amb una creixent i notable demanda d’esco­larització entre els 0 i els 3 anys. A banda de centres privats i concertats, l’Ajunta­ment de Sabadell compta amb onze escoles bressol municipals de gestió indirecta. Sis d’aquestes escoles són gestionades per gedi sccl. Aquest escrit neix de les treballadores d’aquesta cooperativa, bona part de les quals s’han sumat a les darreres convocatòries de vaga al voltant de les condicions de l’etapa, amb la convicció que el camí passa per una reformulació del Decret que ordena els ensenyaments del primer cicle d’educació infantil, a partir d’un una reflexió que aculli les necessitats dels infants i les persones que els acompanyem. Una reflexió que parli de ràtios que permetin acollir a cada infant com es mereix, amb temps de qualitat, amb possibilitat d’obser­vació i escolta, que parli de l’espai vital que sobre el paper algú considera que és suficient per a un infant en plena explosió de moviment, que parli de diversitat, però de la diversitat real i de com donar-li la mà, un decret fet i viscut des de l’experiència de qui ho coneix, qui ho viu i qui hi creu. No volem més decrets ni convenis de despatx allunyats de la nostra realitat.

»Som conscients que des del Servei d’Educació de l’Ajuntament de Sabadell es treballa per la millora de les condicions de les escoles bressol, millores que no es contemplen en aquest decret ni el conveni laboral, començant per l’atenció a les necessitats educatives especials, amb personal especialitzat per acompanyar-les, amb l’augment del personal de suport, amb reformulacions del calendari, amb millores salarials. Agraïm l’escolta i l’espai que s’està donant als equips per expressar-se, la voluntat de millora del servei, però ara com ara les condicions encara són poc dignes per a infants i educadores…

»Els equips de les nostres escoles volem mostrar la nostra disconformitat davant la manca de consideració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya així com del Ministeri d’Educació, responsables primers de la insuficiència de recursos, de la manca de compromís, de la precarietat de l’etapa, de les condicions dels infants i del desgast físic i emocional de les professionals.

»La revolució del 0-3 no és una moda, no és un caprici ni molt menys és un joc.
»Aquest moment és necessitat històrica i cada dia més vital; de donar visibilitat a una etapa massa vegades menystinguda i trepitjada i valor a la vida de les escoles bressol, a tot el que hi passa, des de les coses més petites… que per a nosaltres són tan i tan grans.
»Hi creiem amb cos i ànima, i ara ja no volem creure-hi soles…
»Els equips de les escoles bressol gestionades per gedi sscl.»

A Sant Cugat del Vallès…
Des del col·lectiu docent de les escoles bressol de Sant Cugat del Vallès, es denuncien les dificultats i la lentitud per part de l’Ajuntament en la contractació de personal, tant per pel que fa a cobrir vacants estructurals com per cobrir baixes de curta i llarga durada.

Aquesta situació de precarietat en l’estructura dels equips educatius repercuteix en l’atenció a les famílies i especialment en els infants. Els docents han de cobrir aquesta manca de personal i no poden fer l’acompanyament de qualitat que es proposen les escoles bressol municipals.

 

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!