La importància dels més petits

OPINIÓ
Rosa Ferrer
Tot el que nosaltres som en l’edat adulta té una directa relació amb el que hem viscut en la nostra primera infància. Com hem estat tractats, con ens han parlat, com ens han mirat… Si hem estat tinguts en compte o ens han deixat al marge.
 

Les mestres d’educació infantil sempre hem pensat que els primers anys de vida són clau en la vida dels infants. Això que les mestres pensem a partir de tot el que vivim amb els infants i una mica per intuïció, ara ens ve reafirmat per la ciència. Com diu el científic David Bueno, autor del llibre “Neurociència per a educadors” “Entre els 0 i els 3 anys es fan moltes connexions a la part superficial del cervell: això vol dir que el cervell incorpora tots els condicionants de l’ambient que envolta l’infant. Sense que en sigui conscient, perquè a aquesta edat la memòria no està desenvolupada, sí que interioritza l’ambient i el condiciona fortament.“

Tot el que nosaltres som en l’edat adulta té una directa relació amb el que hem viscut en la nostra primera infància. Com hem estat tractats, con ens han parlat, com ens han mirat… Si hem estat tinguts en compte o ens han deixat al marge… La construcció de la personalitat d’un infant és un procés que té a veure amb l’entorn en què es desenvolupa.
David Bueno també diu: “els 0-3 anys són clau, tant si és a l’escola bressol com en família. Però també l’etapa de 4-7 anys, quan el cervell fa connexions entre la part més superficial i la més profunda, la de la memòria. És aquí quan és més fàcil aprendre els procediments”  i podem dir que abans dels sis anys la part lingüística no està del tot madura, i no cal que els infants aprenguin a llegir i escriure si encara no tenen interès.

Una sobreestimulació produeix estrès als infants

Els adults a vegades ens pensem que quan més estimulem més llests seran els nostres fills i filles. Una sobreestimulació produeix estrès als infants. Hem de deixar que els infants creixin al seu ritme i no forçar situacions, com per exemple posar-los drets, fer-los caminar… Ho faran sols quan ells se sentin segurs per fer-ho. Com diu Sonia Kliass “Cada niño tiene un ritmo propio y el margen de diferencia entre unos y otros puede llegar a ser muy grande. Para que el proceso motriz se haga con calidad, es importante que cada niño pueda seguir su ritmo individual sin sentirse presionado desde fuera. Todos los niños, si tienen salud, recorren este camino porque todos llevan dentro las ganas de crecer y desarrollarse. Pero no todos lo hacen de la misma manera ni en el mismo ritmo”
Foto: Eva Jansà

Els infants més petits tenen unes necessitats determinades i els adults hem de vetllar pel seu benestar i perquè tinguin les necessitats bàsiques cobertes, un tracte de qualitat i sensibilitat. Moure’s en llibertat i autonomia també és una necessitat dels infants, i els adults els hem d’acompanyar en l’adquisició progressiva de la seva autonomia a partir del coneixement de cada infant. Organitzant els espais segurs i rics d’elements seleccionats, segons els interessos dels infants per facilitar les seves etapes de maduració perquè puguin fer les coses per ells mateixos.

Des que neixen els infants inicien la seva socialització amb la família, a l’escola bressol amb els seus iguals 

La qualitat de la cura quotidiana, la llibertat de moviment, les relacions afectives, tenir uns adults al costat que l’escoltin, el mirin, li somriguin, l’atenguin quan ho necessita i respecti i valori les seves conquestes. Aquests són elements clau perquè els infants més petits creixen feliços.

Des que neixen els infants inicien la seva socialització amb la família, a l’escola bressol amb els seus iguals i poc a poc van ampliant el seu camp de socialització. Per les raons que hem explicat abans, cal que les vivències de socialització de les primeres edats siguin positives i viscudes dins d’un ambient de calma i de respecte per l’infant i el seu entorn. Estan descobrint el món i ho fan al seu ritme amb el seus propis tempos. Quan es respecten els seus propis temps i es valoren les seves iniciatives, creixen segurs i amb  autoestima, factors que influeixen directament en les seves conquestes.
Calen inversions públiques de suport a les famílies per la cura dels fills i filles. Escoles bressol, serveis per compartir infants i família o altres serveis de suport en funció de les necessitats dels infants i de  les  famílies. Sigui quin sigui el servei que s’ofereixi o s’utilitzi han de ser serveis de qualitat amb professionals adequats. Hem vist la importància que te l’educació dels infants i la repercussió que pot tenir en la seva vida.
La petita infància té unes necessitats determinades però és evident que els infants estan aprenent des que neixen i totes les hores del dia. La utilització de serveis per a la primera infància són voluntaris. Són serveis educatius tant si es vol com si no, perquè els infants aprenen, perquè els infants s’eduquen sempre! Per això és de vital importància que siguin de la màxima qualitat i amb professionals especialitzats.
(Aquest article també s’ha publicat a la revista Opcions)
Rosa Ferrer
Mestra d’Educació infantil i membre de l’Executiva de Rosa Sensat
Les opinions i els comentaris dels autors i col•laboradors de la secció d’opinió són lliures i personals. L’Associació de Mestres Rosa Sensat no es fa responsable dels mateixos, ni tampoc de l’ús que puguin fer tercers dels articles publicats.

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!