La professora Emma Bosch rep el 39è Premi Marta Mata de Pedagogia juntament amb l’activista Yayo Herrero i Proactiva Open Arms, guardons individual i col·lectiu 2019

Emma Bosch ha estat la guanyadora del Premi Marta Mata de Pedagogia 2019 per la seva obra Sense paraules: Sis tallers de lectura d’àlbums sense mots per a totes les edats. L’autora, que va rebre el guardó durant l’acte de lliurament del passat 26 de novembre de 2019, va definir la seva proposta com una obra senzilla que pretén fomentar la lectura amb imatges i el plaer de llegir per llegir.

El Premi Marta Mata de Pedagogia l’atorga l’Associació de Mestres Rosa Sensat amb la col·laboració de la Fundació Artur Martorell, el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona. Els seus objectius són promoure i reconèixer el treball renovador de mestres i educadors que contribueixen a millorar l’educació i a enfortir la renovació pedagògica.

La professora, Doctora en Ciències de l’Educació i coordinadora del Grup de Treball de Rosa Sensat Il·lustrem-nos porta més d’una dècada dedicada a l’estudi de l’àlbum sense mots, en concret a partir de 2005, quan Bosch es va endinsar en el món de la literatura infantil i juvenil amb una formació de la mà de la responsable de la Biblioteca Infantil de Rosa Sensat, Amàlia Ramoneda. Més endavant es va sumar a l’equip del Seminari de Bibliografia Infantil i Juvenil de l’Associació, va assumir la coordinació d’Il·lustrem-nos, i va entrar a formar part del Consell de Redacció de la Revista Perspectiva Escolar.

L’objectiu del seu llibre és dissenyar i mostrar activitats que enforteixin la competència lectora de narracions visuals, inspirat en els tallers sobre lectura d’imatges que va dissenyar durant el curs 2011-12 per a la Biblioteca Barceloneta – La Fraternitat. L’autora vol trencar amb el mite que aquests llibres només són per a infants i que són fàcils i ràpids de llegir, per confirmar que la creació és una forma molt efectiva d’aprendre, i que els llibres senzills en la forma poden ser molt ambiciosos i complexos en el contingut.

Per altra banda, durant l’acte de lliurament també es va atorgar els guardons Marta Mata individual i col·lectiu a l’activista i antropòloga espanyola Yayo Herrero i a l’ONG Proactiva Open Arms, guardons que volen reconèixer el treball de persones i entitats que, des de diversos àmbits professionals i socials, contribueixen a fer visibles els valors positius de l’educació.

A més de destacar la seva tasca de salvament humanitari i sensibilització, l’ONG Proactiva Open Arms va ser guardonada pel seu projecte Educació per a la llibertat, adreçat a totes les etapes educatives, per explicar i denunciar la situació que viuen moltes persones migrants en el seus països d’origen o acollida i durant el trànsit per mar.

Les encarregades de recollir el premi van ser Ángeles Schjaer i Anabel Montes, membres de l’entitat, que van recordar que era la primera vegada que Proactiva Open Arms era guardonada des d’una institució de l’àmbit educatiu. La seva missió, van explicar, és parlar als infants d’empatia i Drets Humans per tal de desenvolupar el pensament crític, lluny de generar un discurs après, i convidar les futures veus a la reflexió i el progrés.

Yayo Herrero, guardonada a títol individual, no va poder assistir a l’acte però va fer arribar les seves paraules des de Xile a través d’un vídeo i representada per Gemma Barricarte, membre d’Ecologistes en Acció i portaveu de Fridays For Future, qui va recollir el guardó en nom seu. L’antropòloga i ecofeminista va ser reconeguda en agraïment i reconeixement pel seu compromís per la millora social i educativa, amb l’objectiu de transitar cap a un model de societat més justa, pacífica i sostenible.

 

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!