Per saber-ne més. Textos sobre l’educació infantil

Diversos recursos d’Internet permeten accedir i endinsar-se en el marc legal del currículum d’edu­cació infantil. Per a la seva aplicació, s’han preparat formacions específiques, alhora es poden recomanar lectures.

Dels textos legals
El Decret 21/2023, de 7 de febrer, d’ordenació dels ensenyaments de l’educació infantil, es va publicar al dogc núm. 8851, de 9 de febrer de 2023, després de l’aprovació de la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, que modificava l’anterior Llei d’educació. El Decret, en el seu capítol 2, articles 6 i 7, publica el currículum. El podeu trobar a https://dogc.gencat.cat/ca/document-del-dogc/?documentId=951431

 

El Departament d’Educació ha posat a l’abast de les mestres una pàgina web amb materials que permeten entendre i interpretar aquesta nova Llei i aplicar-la als centres educatius: https://projectes.xtec.cat/nou-curriculum/educacio-infantil/

 

Formació
La formació és ara més necessària que mai, perquè el nou currículum sigui una realitat dins els projectes educatius. Des de l’A. M. Rosa Sensat apostem per una formació de qualitat, on la persona formadora sigui generadora de pensament i de situacions d’aprenentatge compartides. Podeu consultar tota la oferta a www.rosasensat.org/

Lectures
Volem recomanar dues lectures, complementàries al voltant de la pràctica quotidiana als centres educatius:

Pujol, Maite
El treball per projectes.
Fer recerca a l’educació infantil, Barcelona: A. M. Rosa Sensat, 2022.
www.rosasensat.org/producte/el-treball-per-projectes/

Aquest llibre justifica i reivindica l’escola com a context per a la recerca d’infants i adults. La recerca entesa com a estratègia creativa que respecta i desvetlla les múltiples formes d’expressar-se i de conèixer. S’hi presenta el treball conjunt d’adults i infants d’educa­ció infantil a l’Escola Les Pinediques de Taradell (Osona) al llarg de gairebé quaranta anys. Una trajectòria d’experimentació gràcies a la qual s’aprofundeix en el coneixement de l’entorn natural, científic, social, artístic i cultural, i en els diferents llenguatges. El treball per projectes, recollit en diverses modalitats, és sempre el fil conductor de les experiències. El volum exposa i acull tant la fonamentació teòrica com les pràctiques educatives que donen sentit i coherència als processos desplegats, que entronquen amb els paradigmes contemporanis que han fet avançar l’edu­cació infantil en les darreres dècades. S’hi documenten més de cinquanta experiències pedagògiques a les quals s’accedeix a través de codis qr.

Pujol, Maite, i David Altimir
L’escola dels infants. Construir i documentar l’educació infantil,
Barcelona: A. M. Rosa Sensat, 2023.
www.rosasensat.org/producte/lescola-dels-infants/

Aquest llibre vol ser una contribució al deure col·lectiu de construir l’escola dels infants, des del respecte i el reconeixement dels seus drets i les seves potencialitats, a través de l’escolta, l’obser­vació, la documentació i la interpretació dels seus trajectes d’aprenentatge individuals i col·lectius. Aplega aquells plantejaments que es consideren fonamentals per construir i documentar una escola dels infants de 0 a 6 anys respectuosa i poderosa. Al llarg de vint-i-cinc capítols, tracta diferents aspectes de la vida a l’escola. Està escrit a quatre mans per un mestre i una mestra d’educació infantil que han coincidit al mateix equip, en una escola pública on s’han desenvolupat i documentat les experiències educatives que apareixen enllaçades en diferents codis qr.

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!