Últim dia i tancament de la 57a Escola d’Estiu

El passat 3 de juliol, va arrancar l’últim dia d’Escola d’Estiu amb la continuació de les càpsules formatives iniciades durant la jornada de dissabte, on els mestres es van mostrar molt animats i amb una enorme participació activa.

Arribat el migdia, un cop acabades les càpsules, es va celebrar la presentació del XLI Premi Marta Mata “Teoria i pràctica de la Pedagogia del Projecte: La mirada al cel i els peus a terra” al pati de l’edifici de l’Associació Rosa Sensat en un ambient proper i informal. Els assistents van poder gaudir d’un agradable vermut a l’ombra mentre es duia a terme una xerrada amb Núria Trobajo i David Pujol, autors de l’obra guanyadora del Premi Marta Mata, i Xavier Geis, mestre d’Infantil i coordinador de formació del programa Magnet , en un rol de dinamitzador.

David Pujol, Núria Trobajo i Xavier Geis

 

Durant la xerrada, els autors van exposar que la intenció del llibre era fer un recull de moltes idees conceptuals i pràctiques de projectes per a aconseguir connectar les experiències narrades amb les idees pròpies del lector. A més, es va debatre sobre l’etiqueta de la paraula innovació que acompanya a tot projecte escolar, però com van aclarir els mateixos autors, “La idea del projecte no és nova en si, és nova per al centre. Es tracta de redescobrir un projecte”.

Per una altra banda, l’acte de presentació del llibre va permetre una reflexió col·lectiva sobre quina hauria de ser la mirada correcta per a enfrontar el currículum, el rol del mestre durant un projecte i la seva possible avaluació entre altres temàtiques.

“El mestre ha de ser un viatger, no un turista”, Núria Trobajo

Al voltant de les 16 hores van començar les disseccions de projectes, diversos espais disposats perquè els centres convidats d’arreu de Catalunya poguessin relatar i mostrar projectes educatius de collita pròpia. Els propis matriculats van poder escollir entre els projectes dels centres educatius següents:

 

  • Escola Rellinars (Rellinars): La proposta es basa a convertir l’escola en un espai de comunicació. Per a assolir aquest objectiu, els alumnes han d’emplenar les parets de l’escola de xarxes de relacions que reivindiquen els aprenentatges i exposen el que passa en un projecte de manera mot visual i amb paraules clau. La idea principal és que a final de curs s’expliquin els projectes que han fet els alumnes a través de la xarxa de relacions. A més, el projecte també contempla sortides al bosc per al grup de petits un cop per setmana, ja que és un element que sempre ajuda.

 

  • Escola Sant Ignasi (Manresa): El decret d’inclusió va ser el punt d’inflexió per a canviar la mirada del centre. Al matí es reserva una franja pels projectes i en el cas de primària, es creen espais de llengua i matemàtiques i es treballen els espais exteriors i la gestió de l’aula. El repte de cada projecte neix dels alumnes i, un cop decidit, s’inicia una xarxa de relacions. Per a l’execució del projecte es fan servir bases d’orientació mentre que per a la seva valoració es té en compte la llibreta personal d’aprenentatge (documentació individual), l’avaluació fotoanalògica, la rúbrica i l’exposició de cada alumne; a més d’una coavaluació entre els mateixos estudiants.

 

  • Institut-Escola Les Vinyes (Castellbisbal): L’objectiu d’aquesta dissecció va ser l’experimentació del projecte “catapulta”. Tal com el seu nom indica, els participants van ser reptats a la construcció d’una catapulta en grup en només quinze minuts. El material que van obtenir cada grup per a assolir l’objectiu eren vint pals plans de gelat, gomes i cinc cilindres que servirien de projectils. La finalitat era clara, aconseguir que la catapulta disparés amb precisió a una meta a dos metres exactes de distància. Acabat el temps, els mestres van poder posar a prova les seves construccions, anotar les marques i fer una anàlisi dels resultats. Aquest experiment va servir per a mostrar un tastet del projecte real, on alumnes de 1r d’ESO dediquen 4 hores a la construcció d’una catapulta amb el propòsit de crear la necessitat d’aprendre sobre anàlisis de dades i càlcul matemàtic i alhora conduir i organitzar processos de treball en equip.

 

  • Institut-Escola Xandri (Sant Pere de Torelló): Els moments d’aprenentatge setmanals és un projecte que potencia l’enfocament globalitzat i la connexió entre àmbits d’aprenentatge a través de la desfragmentació horària. El projecte es divideix en educació infantil, educació primària i educació secundària. Els moments d’aprenentatge d’educació infantil estan formats per grups de referència d’infants de tres, quatre i cinc anys amb un adult de referència i inclouen activitats de vida pràctica (cuinar i cosir), racó literari (poesia, endevinalles, embarbussaments), missatges, laboratori, taller, passadís, moviment lliure, llenguatge musical i activitats complementàries com música, psicomotricitat, anglès i sortides al bosc. Per una altra banda, els moments d’aprenentatge d’educació primària engloben la lectura, estratègies de llengua, estratègies de matemàtiques, especialitats, tallers de castellà, ambients de lliure circulació, converses científiques i caixes temàtiques. Pel que fa als moments d’aprenentatge d’educació secundària, es treballen l’àmbit èticosocial i de teixit d’aula, l’àmbit lingüístic, l’àmbit cientificotecnològic i matemàtic, especialitats, projectes interdisciplinaris i moments de lliure circulació.

 

  • Institut Pau Claris (Barcelona): El projecte MUSSOL de 4t d’ESO engloba competències dels àmbits social, lingüístic i artístic, així com les dels àmbits transversals (digital, personal i social i cultura i valors). El primer trimestre, l’alumnat es posa en la pell dels artistes i arquitectes de finals del segle XIX, i es presenta a un concurs artístic amb propostes de monuments per a l’any de la inauguració de l’Arc de Triomf i l’Exposició Universal (L’espai públic és nostre? 1888. Repensem-lo). A partir d’aquest repte, els alumnes s’endinsen en el segle XIX, aprenen el context històric i cultural, i els usos i la monumentalització de l’espai públic. El segon trimestre, exploren l’exili i la postguerra en primera persona (La literatura de l’exili). A través de dues obres literàries i dues pel·lícules, els nois i les noies han d’entendre i empatitzar amb aquesta època fosca i complexa, investigar, fer-se preguntes rellevants i posar-les en dansa amb un conjunt de vídeos d’entrevistes a testimonis reals que narren en primera persona com van viure la guerra civil i l’exili.

 

Finalment, els mestres van poder reunir-se per última vegada, gaudir d’una beguda i de l’actuació del grup Exili a Elba a la terrassa de l’edifici de Rosa Sensat, on també es va celebrar un emotiu homenatge a la Comissió Executiva actual de l’Associació formada per Francina Martí (Presidenta), Bet Madera (Tresorera) i Àngel Domingo (Secretari) que culminaria una 57a edició de l’Escola d’Estiu de Rosa Sensat emocionant, íntima i irrepetible.

Àngel Domingo, Bet Madera i Francina Martí

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!