Sumari 256

Editorial. Currículum

Nou any i un nou número de la revista que pretén fer visible l’aplicació del nou Decret d’educació infantil arreu del territori.

Revista Infància

I tu, què en penses? Què fem amb festes tradicionals com la Castanyada, Nadal o Pasqua?

Des de la revista Infància llencem la pregunta i esperem la vostra resposta a les xarxes socials, perquè generar debat del temes que envolten l’educació sempre és necessari.

Revista Infància

Referents. Els temps i els dies de Rosa Sensat

Quan el 1965 s’havia de triar el nom per a una escola de formació de mestres acabada de crear
–més tard convertida en la nostra Associació–, Alexandre Galí va proposar el de Rosa Sensat. ¿Qui era aquesta mestra, de la qual el 2023 n’hem celebrat el 150è aniversari del naixement?

David Pujol i Fabrelles

Plana oberta. De decrets va la cosa i al 0-3 diem prou!

Per al compliment del nou Decret 21/2023, d’ordenació dels ensenya­ments de l’educació infantil, abans cal una revisió urgent del Decret 282/2006, de requisits dels centres educatius dels 0 a 3 anys.

Eva Sargatal

Educar de 0 a 6 anys. La construcció d’un nou currículum

El setembre de 2021, neix un grup de treball format per professionals de l’educació a Cata­lunya amb l’objectiu de col·laborar amb el Departament d’Educació i redactar el nou currículum d’infantil basant-se en el projecte de Reial decret que arriba del Ministeri d’Educació.

Revista Infància

Experiències. Dormir quan no és migdia… Com ho fem?

El son en els primers anys de vida d’un infant és cabdal per poder créixer sanament, una necessitat bàsica que, a nosaltres, en el nostre dia a dia a la llar moltes vegades ens ha creat situacions difícils de gestionar. Un camí on sovint hem hagut de fer front a inseguretats i dificultats que gràcies a l’observació, la reflexió i la confiança hem anat perfilant.

Milena Costa, Mireia Orpí

Experiències. Els mocadors, quina provocació!

Els mocadors estan presents a la nostra escola bressol i acompanyen els infants durant tot el camí de descobertes, jocs i relacions que viuen aquests primers anys de vida. I així creixen amb ells, donant diferents usos segons els seus interessos. Quin material més senzill i alhora ple de possibilitats que, juntament amb la imaginació de les nenes i els nens, creen moments plens de significat i gaudi.

Cristina Martí, Begoña Jiménez Chueco

Bones pensades. En pràctiques

En un dels panells de documentació de la nostra escola apareix aquesta afirmació, molt pensada i reflexionada per tot l’equip: «Tot­hom ha de trobar el seu lloc dins l’entramat de relacions que forma l’escola, s’ha de sentir acceptat i valorat». Però, i les estudiants en pràctiques que acollim a l’escola, com aconseguim que s’hi sentin?

B. M. El Tren, Girona.

Experiències. Continuïtat en els dos cicles?

Hem d’anar avançant cap a una connexió profunda i sincera entre les professionals dels dos cicles pel bé de l’educació dels infants de 0 a 6 anys. Estem segures que gaudim de la força i el convenciment suficients per anar plegades cap a un treball conjunt sense perdre de vista que ens queda camí per recórrer.

Dolors Pomés, Blanca Montaner

Experiències. Emmarcats

Feia temps que les mestres de parvulari teníem ganes de muntar una exposició per a les famílies que mostrés el desenvolupament dels infants en algun aspecte concret al llarg dels tres anys de parvulari. Al final ens vam proposar fer una exposició sobre la representació gràfica del propi cos.

Equip de parvulari de l’Escola Parc del Guinardó

Infant i societat. El nou currículum d’Educació Infantil de Catalunya. Valoració i qüestions obertes

El dia que es va aprovar definitivament del Decret 21/2023, de 7 de febrer, que estableix el nou currículum d’Educació Infantil de Catalunya, tots els qui portem anys reivindicant el valor extremadament important d’aquesta etapa educativa vam tenir moltes raons per alegrar-nos-en.

Gino Ferri

Infant i salut. Bronquiolitis i refredats en la primera infància

Totes les mestres d’infants menors de 6 anys han sentit a parlar de la bronquiolitis i, probablement, han tingut cura d’infants que la patien. Sovint ens costa distingir entre bronquiolitis i refredats. Tenir coneixements d’aquestes malalties tan freqüents a la primera infància farà que puguem atendre millor i amb més tranquil·litat les criatures.

Anna Knörr

Llibre i currículum. Literatura i currículum, una pinzellada

La literatura ha de formar part de les nostres vides pel ric i ampli bagatge que ens aporta, però, si ens centrem en l’etapa 0-6, és fonamental pensar que estan en ple procés d’adquisició de la llengua oral.

Montse Peláez, Amàlia Ramoneda, Mariona Trabal

Poesia. Quanta poesia!

Descoberta, experimentació i interacció resumeixen la mirada transversal i globalitzadora que focalitza l’aprenentatge en aquesta etapa i que descriuen els quatre eixos conceptuals del currículum.

Montserrat Bertran, Dani Espresate, Grup de treball TransVersant la poesia

Informacions. Lliurament del XLIII Premi de Pedagogia i Guardons Marta Mata 2023

En una edició més, celebrada el dijous 30 de novembre, s’ha dut a terme el lliurament del xliii Premi de Pedagogia Marta Mata i dels Guardons Marta Mata 2023, amb la voluntat de donar a conèixer realitats positives i reconèixer el treball de qualitat, tant a escala individual com a escala col·lectiva, en el camp de l’educació dels infants i els joves. La periodista i escriptora Gemma Ventu­ra ha conduït l’acte, envoltada de contes i còmics que havien estat especials per als premiats, atès que enguany el fil conductor era el llibre.

Revista Infància

Portada i crèdits

Revista Infància

Per saber-ne més. Textos sobre l’educació infantil

Diversos recursos d’Internet permeten accedir i endinsar-se en el marc legal del currículum d’edu­cació infantil. Per a la seva aplicació, s’han preparat formacions específiques, alhora es poden recomanar lectures.

Revista Infància

 

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!